Kar tako

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Kar tako

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Mar 20, 2017 13:09

Dve majhni, 100 let razlike v starosti zasnove : dinghy12 in 29er
Slika

'Ročna zavora' kot sta se šalila
Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Mar 20, 2017 22:26

Malo več informacij za nas laike, prosim.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Mar 21, 2017 10:34

Nč posebnega, lunin zadnji krajec :lol:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Re: Malo več informacij za nas laike, prosim.[

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Mar 23, 2018 06:43

Slika
Daki napisal/-a:Malo več informacij za nas laike, prosim.

Jaz sem od upokojitve aprila 2016 dalje bistveno več na in okoli vode kot za računalnikom, zato tole - in še marsikaj v drugih temah - šele zdaj.

Na prvi sliki zgoraj sta bila skupaj in hkrati na morju 29-er - sodobna mladinska tekmovalna jadrnica - in Dinghy-12 - nastala pred prvo svetovno vojno in olimpijska kategorija z okrog konca prve svetovne vojne pred približno sto leti.

Obe sliki - poleg še nekaj ostalih, ki jih ni tu - sta moji izpred marine v Portorožu.

Fanta na tej sliki - na 29-erju - sta tisto popoldne večino časa čisto resno trenirala, ampak vmes sta se tudi malo igrala, in od tega je tale slika, kako sta svojo jadrnico postavila 'na rep' oziroma 'potegnila ročno zavoro'.

Pa tudi to ni bilo - tudi kar zadeva vadbo - brez smisla: tako sta ob igrivosti hkrati izboljšala občutek za mejne položaje in avtomatizirala svoje odzive na to, če ju položaj med plovbo ali tekmo postavi v kako podobno skrajno lego. Še nekaj - dejansko sta skoraj na mestu ustavila jadrnico - in če bi kdaj bila taka hitra ustavitev potrebna, da preprečita trčenje, zdaj tudi to - čeprav na nenavaden način - znata.

Pa tudi njunemu občutku samozavesti in suverenosti v izjemnih in nepričakovanih položajih ta igra ni popolnoma nič škodovala.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Daki

Re: Kar tako

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Mar 28, 2018 20:11

Sem sicer čakal celo leto, ampak vseeno hvala za odgovor 8)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Re: Kar tako

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Apr 07, 2018 08:42

Opravičilo in pojasnilo: klik

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov