izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jun 20, 2018 10:07

@sodobni bruce sidrni sistemi - če koga zanima

@david bergoc
Slika

Za ta primer je samo eno - katerokoli sidro, ki se ne zapiči nazaj, če se izruje - po mojem lahko malo problem, če se smeri, kamor vleče privezano zasidrano plovilo, spreminjajo. To pa v splošnem praviloma se spreminjajo.

Tista kocka bi se - če ni dovolj težka za velikost in maslo plovila - pri spremembi smeri (vetra, toka, valov, kombinacije...) premikala. Pri večji spremembi smeri , kakršna je pri obratu vetra pri vsaki nevihti in/ali prehodu fronte običajna - in dovolj močnem vetru, toku in valovih - bi to po mojem vsako sidro podobnega tipa s potegom na stran izruvalo.

Nisem prepričan, da bi bila samo (pa tudi če zelo debela) veriga namesto kocke bistveno boljša.

Pomagalo bi, če bi imel dve sidri - še bolje tri v trikotu (v podobno smer so zasnovani nekatere vrste sidrnih sistemov), med njimi verigo in na sredi vrtljivko ter na tem bojo, potem bi ob poljubni spremembi smeri vetra sila na katerokoli sidro tega veliko težje vlekla vstran tako, da bi ga izrulo, tudi če bi bil to ta Bruce.

Druga možnost je, da nekdo ve, da zadevo postavi le nekam, kjer (skoraj?) nikoli ne piha (ali je tok, so valovi...) iz druge smeri, kot jo pričakuješ, in si blizu in posreduješ, če pride do okoliščin, ki jih običajno ni.

Še vedno to v pričakovano smer - kamor si postavil sidro - drži daleč daleč več kot le kocka (ali tračnica); problem je le, če se ne zavedaš omejitev ali zato, ker je dolgo vsakič držalo sčasoma pozabiš nanje.

Ja, še to... Rocna, Mantus, Polanc... in Storm so sidra, ki se težko izrujejo pri zasuku in običajno (razen če ga ne potegne nad kako gladko skalno dno ali podobno) sama primejo nazaj, če se izrujejo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Jun 20, 2018 12:04

Govor je o mrtvem sidru,zato se mi zdi , da bi oks šine z rinko na sredini bil boljša rešitev, ker bi pri obratu vetra manj zaoral kot bruce, ki je pričvrščen na koncu,...pa še cenejše bi bilo....
mirno morje
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jun 20, 2018 22:01

V petek bi se vse to dalo doooobr stestirat na Kamenjaku.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Jun 20, 2018 23:25

Kadar je dno mujasto in morje plitko je za mrtvo sidro še najboljše "vinogradniško sidro" (za sidranje stebričkov) ki ga z podaljškom kolikor je globoko morje zaviješ v dno. Podaljšek si narediš iz ene dolge in dveh kratkih polcolskih cevi, ki jih povežeš z T kosom, tako da se vseskupaj lahko razstavi in ne vzame skoraj nič prostora. Preverjeno drži 1tono težak čoln v zelo hudem vetru
mirno morje
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » Če Jun 21, 2018 12:16

Grega295 napisal/-a:To, da je Bonaparte na začetku izhajal iz Mantusa, ni nič nenavadnega - razvoj zelo velikega deleža današnjih produktov se začne na tak način. Pregledaš konkurenco, izhajaš iz tega kar obstaja in potem vso pamet vložiš v izboljšave. Okey, res bi se morda spodobilo kupiti sidro, ne ga dobiti, pa potem vrniti, ajde. Za tem je sledila ena bolj zanimivih tem na morjeplovcu; spremembe in izboljšave so bile, vse lepo in zanimivo prikazano, nihče ne more trditi, da je to še vedno isto sidro kot Mantus. Kak je že rekel Picasso, pa Jobs - Good artists copy, great artist steal.

Jaz osebno Matnusa ne bi imel, ne zaupam pač tistim vijakom na dolgi rok (kaj če prerjavi). Je pa super za rezervno sidro, ki je lahko celo večjih dimenzij - Klik - ga enostavno imaš razstavljenega nekje na barki.

Nato pa sledil oglas na Bolhi, na katerega je reagiral Aegir, ki je na srečo že pobrisan in ki res ni bil primeren.
Naziv je bil Mantus Storm - tu nima več ime Mantus kaj iskati
Navedeni so bili YouTube filmčki od Mantusa - tudi neprimerno
Navedeno je bilo, da je Mantus najboljše sidro na svetu itd. - ja res se ne moreš kitit s proizvodom nekoga drugega
Čisto drugače bi bilo, ko bi bil lepo opis, da je sidro plod domačega razvoja, da je izhajalo iz Mantusa, pa posnetki iz peskovnika, kjer premaga vse ostale itd. Ne gre toliko za to, da je kdo nekomu nevoščljiv, ohranila pa bi se srčika poštenosti. Koneckoncev, če se nekdo laže pri opisu na bolhi, se lahko tudi pri vsem drugem kar piše. Ampak dajmo to vzet še zanekrat v zakup - recimo da se je lapsus zgodil zaradi neizkušenosti.

Sam bi imel sidro Storm takoj, če bi seveda prišel skupaj z nosilcem. Če ima kdo namen kdaj predelovati si še nosilec, sta po moje Kr3mni in Bonaparte trenutno vrhunska kombinacija, se si to urediš kot je treba.

Končno glas razumnega. Se popolnoma strinjam z vsem napisanim. Ni kopija in ni Mantus. Če je dober pa preizkusite. Zakaj ne bi slovenski trgovec prodajal slovensko sidro namesto Mantusa?!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Jun 21, 2018 12:39

Da nis ti mal zamudu vlak debate o etični plati tega sidra? A želiš, da se nadaljuje ta debata?

Zdej je bruce vs tračnica.

Se pa tudi jaz strinjam z večino zgoraj citiranega predvsem del o oglasu. Zaupam pa vijakom in to tako zelo močno, da se po avtocesti vozim več kot 100 na uro pa so kolesa pritrjena z OMG vijaki!!! :oops: Že iščem varilca...
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Ne Jun 24, 2018 09:09

Vijaki na kolesih ne držijo vse teže avta. Platišča imajo pušo v katero sede pesto. Puša in pesto pašeta v par stotink milimetra točno. V kolikor zamenjamo platišča z neoriginalnimi je včasih potrebno kupiti prstan ki se namesti med pesto in platiščem da neoriginalna platišča točno sedejo na pesto. V kolikor takega prstana ni, se sila iz platišča ne prenaša direktno na pesto ampak trpijo vijaki. Ob močnem udarcu v udarno jamo odreže vijake.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Ne Jun 24, 2018 10:00

Sem si sposodil od Kr3mn1 sidro Mantus da ga stestiram na trdem blatnem dnu v Sveti katarini. Sem imel mantusa položenega na dvorišču zraven Rocne in poglej to podrobnost. Enaka višina ročaja med Mantusom in Rocno, enaka dolžina lopate, enak kot med ročajem in lopato... Mantus je toliko skopiral Rocno da bi se lahko klical Rocntus ;)

Slika

Slika

Slika

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jun 24, 2018 10:37

Bonaparte napisal/-a:Vijaki na kolesih ne držijo vse teže avta. Platišča imajo pušo v katero sede pesto. Puša in pesto pašeta v par stotink milimetra točno. V kolikor zamenjamo platišča z neoriginalnimi je včasih potrebno kupiti prstan ki se namesti med pesto in platiščem da neoriginalna platišča točno sedejo na pesto. V kolikor takega prstana ni, se sila iz platišča ne prenaša direktno na pesto ampak trpijo vijaki. Ob močnem udarcu v udarno jamo odreže vijake.

Pr mantusu s katerim se tko velikoustiš in hvališ spet na bolhi pa vse vijaki držijo.
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

OdgovorNapisal/-a widmann » Ne Jun 24, 2018 15:53

Jaz na slikah ne vidim nobenega Mantusa pač pa varjeno kopijo.
Ne mešat jabolk in hrušk.

Se pa vsa ta sidra dizajna MANTUS dobro vkopljejo in to je bistvo! :idea:

lp
Das Ist Valter
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jun 24, 2018 22:17

Geega295 napisal/-a:Koneckoncev, če se nekdo laže pri opisu na bolhi, se lahko tudi pri vsem drugem kar piše. Ampak dajmo to vzet še zanekrat v zakup - recimo da se je lapsus zgodil zaradi neizkušenosti.

Zgoraj je Grega295 v zvezi z oglasom velikodušno dal "benefit of a doubt" ampak zdaj po ponovni objavi je jasno da to ni lapsus ampak namerno zavajanje. Tle na forumu kao ni kopija niti nima nič več veze z mantusom, oglas se pa bere kot da je to "SPECIALNO" mantus sidro original glihkar so ga marinci prpelal s podmornico. Seveda so dodali (podjetje mantus) nekaj novih izboljšav da je zdaj specialna verzija Storm. V resnici jih je dodal sam in tle v tej temi je to objvljeno.

Čemu bullshit, sidro je očitno dobro ampak zakaj laži, mantus logo in zavajanja? Tega dela jaz ne razumem pa se trudim.

http://m.bolha.com/navtika/navticna-opr ... 51415.html

Bolha 24.6.18 napisal/-a:

SIDRO MANTUS STORM TRENUTNO NAJBOLJŠE SIDRO NA SVETU!

Prodam specialno sidro Storm, to je zadnji izpopolnjeni model sider Mantus.
Sidra Mantus so trenutno najboljša sidra na trgu in najboljša sidra na svetu.
Pri oblikovanju so (!!!) uporabili vse znane prednosti dosedanjih obstoječih sider in dodali nekaj novih.
Sidro ima podobno obliko kakor sidro Rocna, le da je izboljšano, zato se sidro STORM veliko hitreje in globlje vkoplje v tla.

To sidro ne orje tal kakor ostala sidra.
Sidro Storm se zarije toliko globoko v tla, da na površini ostane le še veriga.
Ker se sidro vkoplje globlje v tla kakor druga sidra, pride sidro Storm v stik z bolj trdim teren in zato bistveno močneje drži kakor katero koli drugo sidro.
Sidro odlično drži v mivki pesku, mulju, produ in tudi na skalnatem terenu. Pomorščaki, ki so sidro preizkusili pravijo, da sidro STORM drži kakor pribito v tla in da ga ni mogoče primerjati z nobenim drugim sidrom.
Sidro Mantus Storm je edino sidro na svetu, katero se ob obračanju vetra ne izkoplje ampak se obrne pod zemljo. Poglejte spodnje fotografije in se prepričajte.
Sidra Mantus uporablja ameriška mornarica na vseh svojih plovilih.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Jun 25, 2018 09:15

Mantus logo ni bil planiran da bo na sidru.
Ko je načrt bil tako daleč da je bilo potrebno rezati z laserjem železno ploščo sem dobil klic od kr3mn1 da to kar je narisano sidro z napisom "STORM" ne bo mogoče v praksi izdelati. Da je potrebno odstraniti iz načrta napis STORM ker je prenadrobno napisano. Ker ko bo sidro šlo na cinkanje bo cink popolnoma zapolnil črke in ne bo videt da je kadat koli kar kali pisalo. Ker se je mudilo z razrezom zaredi praznikov, sem na hitro premislil in v minuti po telefonu sprejel odločitev, da mora pisat nekaj, da to ni lepotni dodatek, ampak da ima mehansko funkcijo, da zavira med drsenjem skozi mulj. Tako je črka M pristala na sidru čisto nepredvidena in nepremišljena. Res se mi ni zdelo pomembno katera črka je na sidru, ker to je bila poskusna serija za testirat sidro. Zato je padla hitra nepremišljena odločitev in sem rekel naj vrežejo črko M, samo da je nekaj izrezljano noter, da predstavlja trenje. Da bi vedel da boste tako pikolovski bi dal vrezati vaše inicialke noter. Ups, sej res, ne vem kdo ste, nikoli niste povedali vašega imena, sedite doma v sobi za računalnikom in najedate ljudi ki nekaj poskušajo spremenit in izboljšat. Da bi jaz imel tako življenje, da ne počnem nič koristnega ampak da le najdeam ljudi bi se vrgel pod prvi kamion.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Jun 25, 2018 09:24

Bonaparte napisal/-a:Nekoliko dodelan dizajn, predvsem zaradi pocinkovanja, saj cink zalije in zapolni majhne luknje.

Zadnja verizija.
Pocinkana:
Slika

Inox:

Slika

Kako vam je všeč ?

Ampak sej to vse že veste ker sem o tem že pisal mese dni nazaj, zato nehajte najedet.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Jun 25, 2018 09:31

Sidra Mantus so trenutno najboljša sidra na trgu in najboljša sidra na svetu.
Pri oblikovanju (sidra Mantus) so uporabili vse znane prednosti dosedanjih obstoječih sider in dodali nekaj novih.
Sidro ima podobno obliko kakor sidro Rocna, le da je izboljšano, zato se sidro STORM veliko hitreje in globlje vkoplje v tla.

Pa kaj še ne dojemate, da so sidro Mantus naredili tako da so kopirali Rocno in dodali prednosti obstoječih sider.

Sidro Storm je vnuk od sidra Rocne.

moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Po Jun 25, 2018 09:32

Jaz imam rocna ze vec ko 7 let...res me ni nikoli izdalo sidro. Je pa problem pri sidru ki se zna vcasih fanj zablokirat....zato vidim da novejse generacije imajo ta kot nek kanal..

Slika

Se mi je ze nekaj krat zgodilo da se je sidro zablokiralo pod kamnom ali steno, po 8ur sidranja...da se ni dalo razen ročno pod vodo in ga primit za lok.

Ne predstavljam si da bi se to zgodilo na 15m globine...zato ga ne spuscam nikoli na to dolzino ob obali ker me je strah da bo tam tudi ostal

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov