Čiščenje hladilnega sistema v motorju

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

Re: Čiščenje hladilnega sistema v motorju

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Jul 12, 2024 21:27

gregor.n napisal/-a:Verjamem da ti Gorenc sam eno uro, da ga lahk pol naprej prodaš, al pa 5 bark z istim nardiš :lol:

Prjatu k sm jst to delal, si ti se Bavarijo z motoristicno celado gonu ;) tko da, isto k jst teb u kamerah ne solim pamet, jo ne ti meen o ciscenju motorjov ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Jul 13, 2024 00:04

dondule napisal/-a:Mene pa zanima,kako so to reševali včasih?Saj kamen se je takrat tudi nabiral v hladilnem sistemu.
lp
dule

S kamenim orodjem. Kako pa. ;)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Ne Jul 28, 2024 09:33

Kolega to čiščenje prakticira na yanmarju 1GM s kisom za vlaganje na dve leti. Sesalno cev sname in jo potopi v vedro s 5 litri kisa, iz izpušnega kolektorja kamor teče hladilna voda pa sname cev in jo spelje v vedro.
Pravi, da alkoholni kis ne poškoduje tesnil in motorja, očisti pa solidno. Jaz sem malo skeptičen, ker kis pospešuje rjo v motorju, ampak, če vse spereš potem z morsko vodo cca 10 minut, mora bit ok.
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Če Sep 11, 2025 17:24

Preventivno čiščenje sistema
Z ivero cleanerjem bom delal prvič. Kot sem razbral rabim sod, pumpo in cevi

Dovod priklopim na cev pri impelerju? Impeler verjetno vzamem ven? Ali priklopim cev za impelerjem?
Na izpuhu iz motorja snamem cev. Izpuh speljem v sod? Pustim, da clener kroži več ur.

A prav razmišljam? Je še kakšna caka?
A kdo renta sistem pumpe in cevi?
Uporabniški avatar
Bo_4
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bo_4 » Ne Sep 14, 2025 21:33

Iz moje podobne izkušnje izpiranja Yanmar 3GM30C, razmisli kako boš hladil (hladilno) tekočino !
v 40 literskem PVC sodu sem po cca 30 minutah izpiranja imel vodo cca 50 stopinj C in prekinil postopek :idea: :oops:
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Po Sep 15, 2025 11:22

Počakaš en dan, da se sod ohladi?

Drugače pa 50 stopinj ni neke sile. Še boljš deluje, če je tudi na vstopu topla voda....
Hvala na razumevanju
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Po Sep 15, 2025 15:39

Bo_4 napisal/-a:Iz moje podobne izkušnje izpiranja Yanmar 3GM30C, razmisli kako boš hladil (hladilno) tekočino !
v 40 literskem PVC sodu sem po cca 30 minutah izpiranja imel vodo cca 50 stopinj C in prekinil postopek :idea: :oops:

A še to :(
potem moram sabo pelat še hladilnik za šnopc kuhat :)
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Po Sep 15, 2025 18:14

Ko sva to delala z prijateljem, vem da se ni tako grelo, mogoce malo, vsekakor pa ne do 50st, pa je posteno bruhal apnenec.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Sep 15, 2025 18:47

Čiščenje ste že malo zabluzili, če rabite izmenjevalec očistit je najbolje ga odstranit in očistit, kar se tiče pa motorja ki je je hlajen z morjem je pa itak druga zgodba
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Sep 15, 2025 19:08

alesjo napisal/-a:Čiščenje ste že malo zabluzili, če rabite izmenjevalec očistit je najbolje ga odstranit in očistit, kar se tiče pa motorja ki je je hlajen z morjem je pa itak druga zgodba

enako je meni dejal serviser od lombardinija,samo mehansko čišćenje ne kemije
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » To Sep 16, 2025 10:10

alesjo napisal/-a:Čiščenje ste že malo zabluzili, če rabite izmenjevalec očistit je najbolje ga odstranit in očistit, kar se tiče pa motorja ki je je hlajen z morjem je pa itak druga zgodba

Jaz sem se namenil ravno to. Podret vse od vhodnega ventila do izpušnega kolena, pregledat, očistit in zamenjat impeler. Zamenjal bom tudi enega od pokrovov izmenjevalca, ki ima po novem vgrajeno cink anodo, ki je moja verzija motorja še nima.

Načeloma mi je vse jasno, edino čistilno sredstvo še nisem izbral. Nekje na forumu piše, da kis ni primeren za izmenjevalec. Kaj bi bilo pametno vzeti za čiščenje izmenjevalca?

LP, MKN
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Sep 16, 2025 14:33

MKN napisal/-a:Načeloma mi je vse jasno, edino čistilno sredstvo še nisem izbral. Nekje na forumu piše, da kis ni primeren za izmenjevalec. Kaj bi bilo pametno vzeti za čiščenje izmenjevalca?
Tuki je izmenjevalec od Yanmar 3GM30F, kjer sta že odstranjena pokrov in vložek:
Slika
Tuki sta pokrova:
Slika
in tuki je še vložek, skozi katerega cevke teče morska voda:
Slika

V bistvu je treba očistit samo dele, ki so v stiku z morsko vodo, najbolj se zamaže vložek (pa tudi izpušno koleno). Vložek potopim v solno kislino 30% v manjšem plastičnem lavorju, pa s čopičem lepo očistim, ravno tako pokrove od znotraj mažem s kislino. Priporočam zaščitno opremo, torej najmanj očala in gumijaste rokavice. Preveriti tesnila (o-ringi), po potrebi zamenjati.

Moj interval pregleda in čiščenja je bil 4 leta (cca 600 ur), pa je bilo po tem času komaj kaj zamazano. Mogoče še tale zanimivost: ravno na tem vložku se lahko najdejo odlomljene lopatke od impelerja.
Navigare vivere est.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov