Povrnitev škode

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

forvins
Poddesetnik

Povrnitev škode

OdgovorNapisal/-a forvins » Pe Jul 16, 2010 00:41

Lani konec avgusta sem imel čoln na boji, ki ga je po nenapovedani burji vrglo na obalo in zalilo. Ob tem mi je pretrgalo dve vrvi, ki sta bili normalno vezani na bojo.
Ker sem imel kasko zavarovanje pri Alianzu na Hrvaškem, sem bil prepričan, da bom dobil povrnjeno vsaj delno škodo. Po enem letu truda, pisanj in jemanja advokata v Zadru so mi vse odbili.
Zanima me ali ima kdo podobne izkušnje? Kaj je za storiti?
Lp
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Pe Jul 16, 2010 07:44

Zdravo,
ja, nič ti nisem nevoščljiv za tole...
S kakšnimi obrazložitvami pa te odbijajo? ALi si imel "all risk" kasko?

lp
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
JanezJ
Poročnik bojne ladje
Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a JanezJ » Pe Jul 16, 2010 09:51

Ja, tudi mene je strah takih primerov. Ko sklepaš kasko je zastopnik venomer prijazen in na vsako vprašanje se bo vse brez problemov rešlo. Ko se pa kaj zgodi je pa še tisoč dejstev... :( Sam imam kasko pri triglavu in na srečo še ni bilo treba kaj uveljavljat.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jul 16, 2010 10:40

Je bilo že pisanja o tem.
Šlo naj bi približno za to, da obstajajo privat koncesionari na HR, kateri nudijo priveze na bojaj, ampak če ni na spisku zavarovalnice, ti po morebitni poškodbi plovila, le ta , ne vrne škode. Tudi če imaš polni kasko, obstajajo določeni pogoji v katerih zavarovalnica ne krije nič. Napr. vojna, splošne demonstracije, vandalizem v okviru raznih demonstracij ( primer GR in F, zažgani avti ali plovila, v teh primerih zav. izključi iz obvezne poravnave.
A si vprašal lastnika-upravljalca privezov, če je plovilo pri njem vezano, zavarovano ali je izključen iz zavarovalniške odgovornosti. To mora vsak od teh vedet, ampak ne povejo. To pa radi tega, ker bi moral priveze dat vsaj enkrat letno pregledat od potapljačev kateri so poslani s strani služb katere imajo to pod svojim okriljem. Seveda taki pregledi niso poceni in jih ne delajo, za to pa tudi zavarovalnica odstopa od primerov kateri se zgodijo tam. Bolje je da bi rekel, da si bil na svojem sidru in te je nevihta presenetila, in če imaš kasko, ne bi bilo problemov.
LP
Ps: Če še nisi popravil plovila, ga zavaruj pri naši zavarovalnici ( pozanimaj se v kakih primerih NE izplačajo), ker boš prišel od druge zavarovalnice k njim, bodo veseli, plovilo pusti na HR, počakaj kakšen mesec-dva in prijavi poškodbo plovila. Ni pošteno, ampak katera zavarovalnica pa je poštena in katera nima denarja ? :wink:
forvins
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a forvins » Pe Jul 16, 2010 11:16

Hvala za spodbude.
Res je Janez, ko sem sklepal zavarovanje v Zadru pri Alianzu je bila "gospodžica" zelo sladka. Pogojev ti sploh ne obrazložijo, ker jih najbrž sami ne vedo. Na žalost si jih tudi sam nisem v potankost prebral. Jih je pa kar nekaj za prebrati- sedaj jih vem skoraj na pamet! Zavaroval sem največji možni kasko, to je na Alianzu 1% odbitna franšiza.
Za zavarovanje sem se posvetoval, sem prvič v življenju lastnik plovila, s starimi mački iz Hinco Yachtinga, ker jih poznam. Bilo je "gladko", do nesreče.
Po nesreči sem poklical na zavarovalnico, v tem času smo čoln že spravili na prikolico in ven iz vode, nakar je prišel njihov cenilec. Ta "majster" je ocenil, da sem malomarno vezal čoln na bojo in me s tem "pokopal".
Pozanimal sem se namreč kaj pomeni malomarno vezanje. To bi naj bilo vezanje z neprimernimi vrvmi itd. v normalnih pogojih. Ker pa me je iz čiste bonace presenetila orkanska burja, sem čolnič lahko še samo opazoval. Za njih je nenapovedana burja seveda malomarno vezanje!
Vedno si namreč najdejo kak člen, ki izključuje izplačilo zavarovanja.
Vsem bi rad položil na dušo, ne zavarujte na Hrvaškem, mislim da je tam pravi Balkan. Pri nas sem zavaroval letos- Triglav, je že sam postopek drugačen. Na Alianzu sem vsakokrat porabil vsaj štiri ure da so mi napisali polico. Za plačilo so me klicali vsakič še vsaj enkrat, ker nikoli niso točno zadeli premije....
Na koncu pa sem dobil občutek, saj ni naš ne bomo mu izplačali, čeravno je imel kasko...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov