Do Lastova in nazaj
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Po še malo premisleka
V prejšnjem postu sem napisal, da je v marsičem gumenjak (še posebej s 'hiško', kot so prikazane) enakovreden rešilnemu splavu.
O tem tukaj - tule je bilo prej off-topic.
O tem tukaj - tule je bilo prej off-topic.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Dec 29, 2010 07:48, skupaj popravljeno 1 krat.
- bluesky
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana Šentvid
- Kontakt:
Z družino planiramo poletno "pustolovščino" iz Novigrada do Pule. Ko sem z navdušenjem prebral opis podviga našega člana sem ga takoj pokazal ženi. Ona pa mrtva hladna - "na dopustu pa spanje v čolnu, šotoru, spalki..."?. Plan sem takoj v glavi razširil do Cresa in Krka in začel sem ženo nagovarjati na malo večji podvig.... Plovilo: gumica 5 m in 60 hp. Nima pomožnega motorja, morjeplovec sem šele 2 leti, čoln in motor sta letnik 2009, redno servisirano. Predvidena posadka: 2 odrasla in 2 otroka.Potovalna 20, max. 30 nmph.
Kaj pravite sotrpini, je moj plan preveč pogumen ?[/quote]
Kaj pravite sotrpini, je moj plan preveč pogumen ?[/quote]
BlueSky
- Marjan Tomki
- Admiral
Bluesky, odvisno
Predvsem bi bilo bolje, če bi odgovoril kdo od tistih, ki so zadnja leta veliko na morju, kar jaz zadnje leto-dve nisem bil.
Če znaš spremljati vreme, če znaš odnehati tako da, če slabo kaže, najdeš primerno varno mesto itn., potem je taka plovba tisto, za kar večina meni, da so gumice za to ustvarjene.
Pri 'znaš odnehati' ne gre samo za en dan, da pač ne izploveš tisti dan. Razmeroma pogosto se v slabo vreme zapletejo 'čarteraši', ki imajo barko rezervirano za dani termin in torej izplovejo ne glede na vreme, še pogosteje pa zato, ker se morajo vrniti na dani dan.
Če se ti zgodi, da naletiš prognozo za teden slabega vremena pred odhodom, bodi pripravljen razmisliti o spremembi termina (pogosto pri tem težave s službo in tam dogovorjenim terminom dopusta enega ali obeh odraslih, ampak vseeno) ali pa vsaj o temeljiti spremembi načrta.
Če je zdaj družina za, bi po enem tednu nalivanja (spomni se tedna dežja pred kratkim) in juga še bila ali bi do naslednjič bo najbrž večina - s tabo vred? - zgubila veselje.
Kot sem razumel, je Domi vedno imel rezevno varianto za to, kje in kaj početi, če bo slabo vreme. Mislim, da je to izvrsten način. Najbolje bi morda bilo, da bi že vnaprej imel za vsak cilj pomožni načrt, kaj bi bilo mogoče tam početi (po možnosti zanimivega za vso družino), če bo vreme slabo; če imate pripravljeno dobro alternativo, ne siliti v preslabo vreme ne bo noben problem.
Če
Naša zgodba izpred nekaj let, ko se je izkazalo dobro, da tisti dan nismo izpluli, je zdaj (s slikami) tule
Še nekaj - posvarili so pred neverami. Kolikor vem, nevere poganja sončna toplota, tako da so zjutraj, ko se čez noč zemlja ohladi in je sonce še ni utegnilo ogreti, v običajnih malo verjetne. Kar zadeva dnevni cikel segrevanja morja je sicer malo drugače, odvisno je od vetra itn., ampak v splošnem je to vsaj jeseni in pomladi manj jutranji in dopoldanski pojav. Prav zato kopenski različici pravijo 'popoldanske nevihte'.
Poletnih izkušenj z vremenom na morju nimam toliko, da bi vedel, ali je podobno tudi poleti. Vendar če so napovedane in če na začetku potepanja ugotoviš, da napovedi držijo, potem za naprej načrtuješ pot tako, da se dopoldan odpelješ naprej, popoldne pa na kakem zanimivem koncu na obali počnete kaj zanimivega.
Vso pot, ki si si jo zamislil, lahko tudi teoretično pelješ znotraj 4 nm od obale, kar je Piki v enem od prejšnjih sporočil omenil za mejo za obalno plovbo. To pomeni, da te še kaka hrvaška 'roka pravice' ne bi smela zezati okrog tega.
Še nekaj si dobro izbral: od začetka v Novigradu do Pule boste vsi skupaj dobili izkušnje. Če bo komu od same vožnje postalo dolgčas, nikjer ne bo predaleč, da vržete sidro in skočite v morje, najdete kakega prodajalca s sadjem ali sladoledom... Do Pule boste že precej dobro vedeli, kako se obnašate vi in vaše plovilo v okoliščinah, ki jih boste lahko pričakovali med 'hopom' do Cresa in naprej.
Sicer pa preberi Domijev opis zgoraj, kako je imel opremljen čoln (zapomnil sem si med drugim 33 l vode in radijsko postajo, gotovo je bila v prvi pomoči zaščito za sončenje, pa... ) , in do dopusta lahko kompletiraš, kar boš rabil. In razmišljanje o tem ti utegne čisto zabavno krajšati dni do takrat.
Če znaš spremljati vreme, če znaš odnehati tako da, če slabo kaže, najdeš primerno varno mesto itn., potem je taka plovba tisto, za kar večina meni, da so gumice za to ustvarjene.
Pri 'znaš odnehati' ne gre samo za en dan, da pač ne izploveš tisti dan. Razmeroma pogosto se v slabo vreme zapletejo 'čarteraši', ki imajo barko rezervirano za dani termin in torej izplovejo ne glede na vreme, še pogosteje pa zato, ker se morajo vrniti na dani dan.
Če se ti zgodi, da naletiš prognozo za teden slabega vremena pred odhodom, bodi pripravljen razmisliti o spremembi termina (pogosto pri tem težave s službo in tam dogovorjenim terminom dopusta enega ali obeh odraslih, ampak vseeno) ali pa vsaj o temeljiti spremembi načrta.
Če je zdaj družina za, bi po enem tednu nalivanja (spomni se tedna dežja pred kratkim) in juga še bila ali bi do naslednjič bo najbrž večina - s tabo vred? - zgubila veselje.
Kot sem razumel, je Domi vedno imel rezevno varianto za to, kje in kaj početi, če bo slabo vreme. Mislim, da je to izvrsten način. Najbolje bi morda bilo, da bi že vnaprej imel za vsak cilj pomožni načrt, kaj bi bilo mogoče tam početi (po možnosti zanimivega za vso družino), če bo vreme slabo; če imate pripravljeno dobro alternativo, ne siliti v preslabo vreme ne bo noben problem.
Če
- dobro spremljaš vreme in ne trmoglaviš,
- imaš za slabo vreme dobre alternative, kaj početi (če malo naložim: tako da po možnosti otroci vprašajo, 'ati, kdaj bo spet dež, ko bomo šli naslednjič z gumico na morje',
- te po možnosti takrat preostanek družine pogleda s kakim zadovoljnim spominom v mislih), bi te po tej poti ne smelo nobenih resnih težav.
Naša zgodba izpred nekaj let, ko se je izkazalo dobro, da tisti dan nismo izpluli, je zdaj (s slikami) tule
Še nekaj - posvarili so pred neverami. Kolikor vem, nevere poganja sončna toplota, tako da so zjutraj, ko se čez noč zemlja ohladi in je sonce še ni utegnilo ogreti, v običajnih malo verjetne. Kar zadeva dnevni cikel segrevanja morja je sicer malo drugače, odvisno je od vetra itn., ampak v splošnem je to vsaj jeseni in pomladi manj jutranji in dopoldanski pojav. Prav zato kopenski različici pravijo 'popoldanske nevihte'.
Poletnih izkušenj z vremenom na morju nimam toliko, da bi vedel, ali je podobno tudi poleti. Vendar če so napovedane in če na začetku potepanja ugotoviš, da napovedi držijo, potem za naprej načrtuješ pot tako, da se dopoldan odpelješ naprej, popoldne pa na kakem zanimivem koncu na obali počnete kaj zanimivega.
Vso pot, ki si si jo zamislil, lahko tudi teoretično pelješ znotraj 4 nm od obale, kar je Piki v enem od prejšnjih sporočil omenil za mejo za obalno plovbo. To pomeni, da te še kaka hrvaška 'roka pravice' ne bi smela zezati okrog tega.
Še nekaj si dobro izbral: od začetka v Novigradu do Pule boste vsi skupaj dobili izkušnje. Če bo komu od same vožnje postalo dolgčas, nikjer ne bo predaleč, da vržete sidro in skočite v morje, najdete kakega prodajalca s sadjem ali sladoledom... Do Pule boste že precej dobro vedeli, kako se obnašate vi in vaše plovilo v okoliščinah, ki jih boste lahko pričakovali med 'hopom' do Cresa in naprej.
Sicer pa preberi Domijev opis zgoraj, kako je imel opremljen čoln (zapomnil sem si med drugim 33 l vode in radijsko postajo, gotovo je bila v prvi pomoči zaščito za sončenje, pa... ) , in do dopusta lahko kompletiraš, kar boš rabil. In razmišljanje o tem ti utegne čisto zabavno krajšati dni do takrat.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Mar 31, 2011 21:17, skupaj popravljeno 2 krat.
[/quote]bluesky napisal/-a:Z družino planiramo poletno "pustolovščino" iz Novigrada do Pule. Ko sem z navdušenjem prebral opis podviga našega člana sem ga takoj pokazal ženi. Ona pa mrtva hladna - "na dopustu pa spanje v čolnu, šotoru, spalki..."?. Plan sem takoj v glavi razširil do Cresa in Krka in začel sem ženo nagovarjati na malo večji podvig.... Plovilo: gumica 5 m in 60 hp. Nima pomožnega motorja, morjeplovec sem šele 2 leti, čoln in motor sta letnik 2009, redno servisirano. Predvidena posadka: 2 odrasla in 2 otroka.Potovalna 20, max. 30 nmph.
Kaj pravite sotrpini, je moj plan preveč pogumen ?
Mislim, da bi bila 3.morjeplovska ruta prava pustolovščina za vas.
Veliko se boš naučil v dobri družbi in ti potem tudi iz Novigrada na Cres ne bo nikakršen problem.
Ljubitelj narave
- Marjan Tomki
- Admiral
Nekdo je omenil nevere - malo asociacij okrog tega
Tisto okrog mehanizma in napovedljivosti nevere, kar je bilo prej tu, pa ne spada sem, je zdaj tule, ker je tudi pojasnilo.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Mar 31, 2011 05:58, skupaj popravljeno 3 krat.
- Marjan Tomki
- Admiral
Ekstremna uporaba gumenjakov
Bilo off-topic, zdaj tukaj.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Dec 29, 2010 07:57, skupaj popravljeno 1 krat.
- Marjan Tomki
- Admiral
Se strinjam; se mogoče nismo razumeli?
MareC napisal/-a:kr en napisal/-a:Ej stari![]()
Verjamam, da si čist fejst fant , ampak vzem v knjižnici kdaj kako čtivo na temo "easy life"
glej veliko vem o teh stvareh tud sam sem testiral prevračanje
pa me prav BK za to kar pišeš Kr en ima POPOLNOMA PRAV![]()
Kr en: Strinjam se, bom poiskal in prebral
MareC: Tole mi potrjuje da res veliko veš o tem. Upam sicer, da te zares ne BK
Jaz sem potovalno nit prispevkov naprej zasmetil. Mislim, da je še eden od odgovorov na niti prej, omenjal, da so nevere nenapovedljive in da torej ne smeš tvegati. S tem v mislih sem opisal poenostavljen mehanizem nevere, saj ko to razumeš, neha biti tako nenapovedljiv in tveganje postane obvladljivo. To sem pisal že prej, preden se je oglasil Bluesky in reč ni imela biti namen strašenje - prej nasprotno - kaj šele strašenje Bluesky-ja, kar sta kr en in MareC najbrž razumela, ko sta preletela mojo pisarijo.
Tisto, kar prej ni spadalo sem sem razmetal, kamor bi spadalo bolje.
Del odgovora od tu naprej tudi ni spadal sem in sem ga dal v Prepucavanje dveh naših članov.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Ne Jan 02, 2011 23:12, skupaj popravljeno 1 krat.
ej prjatu ti res nimaš kam s sabo daj umir konje pa nehaj nabijat, kaj bi rad dokazal?
glej pejd na gumenjaka naprav par tisoč milj potem pa razpredaj, če ti čist odkrito povem sploh ne berem tega kar pišeš, ker me boli...k sploh ne vem kaj hočeš povedat???
testiral sem okrog 250 gomonov pa nisem niti pri enem čutil,da bi se bilo potrebno prevrniti(zakaj to so najbolj varna plovila-pa nezopet o splavih nakladat)
ne vem kaj bi rad s tem c/p iz googla

glej pejd na gumenjaka naprav par tisoč milj potem pa razpredaj, če ti čist odkrito povem sploh ne berem tega kar pišeš, ker me boli...k sploh ne vem kaj hočeš povedat???
testiral sem okrog 250 gomonov pa nisem niti pri enem čutil,da bi se bilo potrebno prevrniti(zakaj to so najbolj varna plovila-pa nezopet o splavih nakladat)
ne vem kaj bi rad s tem c/p iz googla
admin napisal/-a:Fanta, sam skregat se ne prosim!
oprosti admin ti verjetno veš zadevo kako stoji ampak to je pa too much
ej MARJAN TOMKI prid na pir na smučarski vikend pa bova kakšno na to temo rekla
drugač ti pa prijateljsko povem da si ful zatežen
al nimaš babe ali te je prijatelj zapustu
- Marjan Tomki
- Admiral
Pokvarjen post
MareC napisal/-a:admin napisal/-a:Fanta, sam skregat se ne prosim! :wink:
oprosti admin ti verjetno veš zadevo kako stoji ampak to je pa too much
ej MARJAN TOMKI prid na pir na smučarski vikend pa bova kakšno na to temo rekla
drugač ti pa prijateljsko povem da si ful zatežen :twisted: :twisted:(mogoče se motim, ker te ne poznam a iz pisarije sem dobil tak občutek)
al nimaš babe ali te je prijatelj zapustu :D :D nekaj bo, ker to, kar si ti nasral v postu od Lastova do nazaj(mimogrede si uničil krasen post) pa presega vse meje
Glede na to, da je videti, da lahko stare poste spreminjam, verjetno lahko škodo, ki sem jo naredil na postu popravim in to kar ne spada sem dam kam, kamor paše bolj. V tem pa to zamenjam s sklici ozirma linki tja, da tvoj odziv na tisto ne bo izpadel neutemeljen.
O drugem moram pa še malo razmislit - imam kaj rečt oziroma napisat, ampak še ne vem, če bi komu kaj koristilo.
Ziher pa tudi ne paše sem - mogoče v ono nit Prepucavanje naših članov.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Ne Jan 02, 2011 21:38, skupaj popravljeno 1 krat.
- bluesky
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana Šentvid
- Kontakt:
Maksimalna ruta, ki smo jo naredili je od Savudrije pa do Rovinja in nazaj. V enem dnevu. Morje je bilo "solidno", potniki nad izletom navdušeni. Zato mislim, da ruta, ki jo planiramo, ne bi smela biti prevelik zalogaj, če bo seveda morje zdržalo.
Start v Novigradu, prenočimo nekje v okolici Brionov ali rta Kamenjak, naslednji dan jo "pičimo čez" do Cresa, prenočimo na Cresu, sledi Krk, prenoočevanje na Krku, sledi povratek v Novigrad. Termin: začetek julija.
Potrebno je spremljati vreme in ne riniti na morje v primeru visokih valov. Paziti je potrebno, da so GSM aparati polni, tanki z bencinom zadosti polni (2x25 l), za vsak slučaj imeti rešilne jopiče v čolnu, akumulatorska svetilka (0,5 mio Cd - kupljena v Lidlu pred parimi dnevi) in imeti zadosti časa v primeru grdega morja - umakniti se na varno.
Na čolnu imam tudi cerado, ki jo lahko uporabim tudi med plovbo in tako je zaščiten celoten premec pred valovi in vetrom. Za zaščito pred soncem imam bimini, ki ga lahko v skrajni sili uporabljam tudi med glisiranjem
.
Pa na krovu zadosti hrane in pijače. Sem še kaj pozabil?
Start v Novigradu, prenočimo nekje v okolici Brionov ali rta Kamenjak, naslednji dan jo "pičimo čez" do Cresa, prenočimo na Cresu, sledi Krk, prenoočevanje na Krku, sledi povratek v Novigrad. Termin: začetek julija.
Potrebno je spremljati vreme in ne riniti na morje v primeru visokih valov. Paziti je potrebno, da so GSM aparati polni, tanki z bencinom zadosti polni (2x25 l), za vsak slučaj imeti rešilne jopiče v čolnu, akumulatorska svetilka (0,5 mio Cd - kupljena v Lidlu pred parimi dnevi) in imeti zadosti časa v primeru grdega morja - umakniti se na varno.
Na čolnu imam tudi cerado, ki jo lahko uporabim tudi med plovbo in tako je zaščiten celoten premec pred valovi in vetrom. Za zaščito pred soncem imam bimini, ki ga lahko v skrajni sili uporabljam tudi med glisiranjem
Pa na krovu zadosti hrane in pijače. Sem še kaj pozabil?
BlueSky
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov