Evinrude e-tec 75...

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
brk
Višji vodnik
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a brk » To Jan 25, 2011 09:38

Po moje da je finta v teži barke ter izpodrivu.
A imata obadva 75-konjskega?

brk
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » To Jan 25, 2011 13:39

evenrude 75 etek
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jan 25, 2011 13:52

Pozdravljen Brk!

Sam sem lastnik etec-a 75, kupil sem novega in naredil z njim 1 sezono. Motor je (tako kot večina znamk sodobnih motorjev) odličen in sem seveda zelo zadovoljen. Upam, da bo tako tudi ostalo v bodoče.

Porabo pri potovalki imam 9l/h, pri 3300 obratih in 23 vozlih (5m gumenjak - skupna teža pribl 800 kg).

Sem zadevo kar preštudiral, imaš na razpolago naslednji forum:

http://www.etecownersgroup.com/

Mimogrede, ta forum je krasna stvar, samo vseeno se je najbolje zanesti nase. Izveš veliko informacij kako stvari morajo biti, ko je kaj narobe in želiš konkreten odgovor, je pa vse bolj tako-tako.

Tehnično gledano je motor zelo lepo sestavljen in z mehanskega vidika zelo enostaven in trpežen. Na (žalost) pa je ključna pri vsem elektronika. Je sicer enako lepo zložena, vendar ko gre tam kaj narobe si bolj ali manj v riti, kjerkoli že si.

Sistem direktnega vbrizgavanja goriva je izveden malo drugače kot pri štiritakterjih, imaš na internetu dokaj podrobno in nazorno razloženo. Zadeve ne poznam v detajle, lahko pa iz videnega trdim, da je nekoliko bolj sofisticiran in zato nekoliko bolj podvržen okvaram. Voda v gorivu oz. nekvaliteten bencin (dodatek etanola in še česa podobnega) je smrt za te motorje. SMRT! Zakaj?

Voda, ki je prisotna v gorivu, povzroča korozijo zelo filigranske elektro-mehanike (vbrizgalnega sistema) in zaradi slednje se lahko spremeni vbrizgalni vzorec šobe. To pa v določenih primerih povzroči zelo hude temperaturne koncentracije pri izgorevanju, ki ti naredijo luknjo v bat.

Gorivo ki vsebuje etanol je problematično zato, ker je etanol zelo higroskopičen (vleče vodo nase) kar pri uporabi na morju vemo kaj pomeni. Težave nastanejo tudi pri mešanju etanolskega in neetanolskega bencina.

Sistem goriva in gorivo samo mora biti 100%. Separator in filter goriva pred motorjem sta obvezna. Menjava obvezna vsako leto. Cevi in ročna črpalka za gorivo morajo biti originalne! (3/8"). Če sistem goriva nekje vleče zrak lahko motor uničiš! Če je tank kovinski, mora biti obvezno rostfrei (in brez usedlin).

Zelo pomembno je, da so svečke zategnjene pod pravilnim kotom glede na šobo. Če niso, je posledica luknja v batu.

Elektrika mora ravno tako biti 100% narejena, ne sme biti slabih kontaktov med motorjem in akumulatorjem. Šmelcanje povzroča motnje v elektroniki, ki lahko crkne.

Zelo pomembno je tudi, da se etec 75 pri polnem plinu in nominalno obremenjenem čolnu vrti s 5300 obrati. Več ali manj ni dobro. Nekje sem zasledil da je bilo omenjenih 4000 obratov... To je adijo pamet premalo. Poraba olja je takrat obupna, motor se muči in ne more dat od sebe tistega za kar je narejen. Antikavitacijska plošča mora biti 1 cm NAD vodo in motor pravilno potriman.

Če boš izpolnil vse zgoraj napisano si etec - ready. Sicer je bolje imeti kaj bolj robustnega.

BTW1:

etec 90 je popolnoma enak 75-ki, le da je elektronika drugače programirana in dražji je. V praksi se izkaže, da je etec 75 "močna" 75-ka in etec 90 "nekoliko šibkejša" 90-ka. Izkaže se tudi, da je razlika med obema zelo majhna in je cenovna razlika taka, da se 90-ke ne splača imet. Etec 90 je tudi še bolj občutljiv na pravilen izbor propelerja (oz pravilne max. obrate).

BTW2:

Kar se olja tiče, bi točil originalnega in sicer XD100. Motor pa nastavil na reducirani oljni režim (ki velja samo za XD100 olje). XD100 sicer ni poceni (dal sem okrog 80€ za malo manj kot 5l). Vendar pri pravilno montiranem motorju in izbranem propelerju (izpolnjujem vse zgoraj naveden pogoje) bo poraba olja nizka. Pri malo pod 1% olja to niti ne predstavlja tako velikega stroška. S tem oljem etec res izpolni oglaševanje o brezdimnosti in brezsmradnosti.

BTW3:

Znano je, da imajo lahko eteci nekaj težav s puščanjem oljnih rezervoarjev in trim enotami. Pri mojem je bilo trim enoto potrebno menjati, seveda je šlo na garancijo. Pokanje plastičnih pokrovov pa so popolnoma odpravili. Drugih "ošpic" sicer ni.

BTW4:

Sam osebno nebi nikoli kupil rabljenega etec-a, razen če bi poznal čoln in prodajalca. Upal pa bi si kupit npr. rabljeno 4T yamaho...
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Jan 25, 2011 14:03

zanima me za BTW 4 zakaj?
Meni so strašno všeč tile e techi samo muchos dineros :oops:
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » To Jan 25, 2011 14:39

Madonca sam treba kar zadostitim pogojem za nakup tega motorja :)

Se prav malo ustrašiš kaj use se lahko naredi :shock:
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jan 25, 2011 14:53

Etec - ready pogoje sem povzel (in jih tudi izpolnil) po etec forumu. Fantom (moderatorjem) v tem pogledu verjamem, da mora res tako biti in da če imaš tako, bo možnosti da bo karkoli narobe najmanj.

Če te pogoje pogledamo "od daleč" jih je vseeno težko izpolniti. In ker redno spremljam etec forum vem, da je bilo nekaj nepojasnjenih zaribanj teh motorjev. Znane okoliščine pa so vseeno dale misliti, da je motor zaribal zaradi korozije na vbrizgavanju oz. nepravilne montaže svečke. Ko kupuješ rabljen motor, ga običajno nimaš možnosti probat na morju ampak v lavorju. In v lavorju vse špila. Na morju pa je drugače.

Na različnih (in neurejenih) forumih o 4T yamahi nisem uspel zasledit da bi komu nepojasnjeno zaribala. Etec-e in yamahe v splošnem uporablja določen delež šalabajzerjev in v tem oziru so morda eteci malo delikatni. Če bi yamiji bili delikatni bi se o tem nedvomno bralo. Sicer yamaha nima enakovrednega foruma kot etec vendar sem vseeno veliko brskal...

Nebi rad pokvaril navdušenja na etec-i - ob pravilni, vestno uporabi so super. Kot tudi ostali.

Sam sem dokaj pedanten pri navtiki in vem, da bom zahtevane pogoje izpolnil, zato sem vseeno šel na etec-a. Čas pa bo pokazal svoje.

LP
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Jan 25, 2011 15:42

Hvala bogu za mojo Suzo in Merca na frgazar. Use požre. (tko kot lastnik) Je pa zanimivo vedet kako se obnašajo teli etec-i.
V8 + Jet drive
rosso
Višji praporščak
Kraj: Grosuplje / Umag

OdgovorNapisal/-a rosso » To Jan 25, 2011 20:10

janadino napisal/-a:rosso, koliko konjski motor imaš?
Tale poraba pa me je vseeno malo zmotila.

75KM, poaba je izračunanan na povprečju sezone. Več ga nisem plačal (bencina namreč), vozili smo zmerno, ker sta na čolnu vedno bila dva majhna otroka (lani splavala), tako da bo z vsakim letom poraba višja .... .

Barka je Yacht&Co 19 ....
leni
Desetnik

OdgovorNapisal/-a leni » Sr Jan 26, 2011 20:16

Pozdravljeni!!
Kasaudio,prosim a mi lahko malo razložiš,okrog tega kota med injektorjem in pravilno stisnjeno svečko? :oops: Hvala.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jan 27, 2011 12:32

Pozdravljen leni!

Zgornja elektroda svečke mora biti v zgorevalni prostor postavljena tako, da se tok vbrizganega goriva ne "zaletava" vanjo. Da se to ne zgodi, mora biti svečka pritegnjena v pravilnem območju kota. Temu postopku se sicer reče indeksacija svečke...

Detajli v videu:

http://www.etecownersgroup.com/post?id=4626865&highlight=indexing+video

Sicer naj bi to veljalo za vse motorje, ampak js pri moji stari T-18 nisem tega nikol počel, ker tudi vedel nisem za to. In ni bilo nikdar problema...
Posledice nepravilne montaže se nazorno vidi tu, gre za klasičen 2T suzuki:

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=5873

LP
damjanr
Kapitan
Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a damjanr » Če Jan 27, 2011 14:01

Zelo poučna razlaga. Super.
Zanima pa me, kako izvedeš indeksacijo, oz. kam naj bo orientirana svečka pri klasičnem 2t motorju, kjer se goriva ne vbrizguje?
l.p.d.
Če različni ljudje delajo isto, ni isto
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jan 27, 2011 20:44

Hm... to je pomoje od motorja do motorja odvisno. Če je pomembno, bi moralo pisati v servisnem priročniku.

Indeksacija pomoje bolj pride v poštev pri motorjih, ki nimajo simetričnega zgorevalnega prostora, oz. imajo iz različnih razlogov "pregrade" v glavi cilindra.
Uporabniški avatar
brk
Višji vodnik
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a brk » Ne Feb 06, 2011 13:50

Hvala vsem za zelo izčrpne informacije o e-tec motorjih.
Verjetno se bom kar odločil zanj.
Morda kdo ve glede ur, a 'serviserji' tudi kdaj zbijajo ure kot npr. kilometre pri avtomobilih ter je potrebno biti tudi na to pozoren pri nakupu rabljenega motorja, ali to ni praksa.

Lp, brk
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Feb 06, 2011 14:20

Mislim, da software etec-a še niso "razšraufali" zaenkrat. Vsaj ne etec forumu nisem tega uspel zaslediti. Kakorkoli, če imaš diagnostični izpis motorja, je tam veliko parametrov (npr število obratov motorne gredi), ki med seboj sodelujejo in se da ure motorja pribl. izračunat tudi iz njih. Da bi kdo uspel to tko zavrtet nazaj da bi vse klapalo bi mogu bit že kr brihten...

lp
veteran
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a veteran » Po Feb 07, 2011 10:22

Kasaudio, čestitam ti za tvoje komentarje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost