Nedelja, 22.09.1912
Marjan (predsednik JKB) pri jutranjem fittnesu - barke z boje na plavajoči pomol
Štiri na en mah - še dobro, da ni preveč vetra...
Ne spomnim se, ali jih je bilo za osem ali deset bark, ampak bilo je štiri ali pet družin in torej za vsako dva tekmovalca.
Večinoma sta tudi oba že znala (tudi z Mini-12), pri enem paru pa Peter da, Katja pa še ne. Najprej je učil Peter - ki jadra dobro - kaj naj Katja potegne, pritisne, popusti... Še posebej zato, ker v začetku ni pihalo skoraj nič, je bilo to dolgčas.
Potem sem se (spet) zraven primotal jaz in Katarina je malo splezala na stran, da se je barka nagnila, energično odrinila bum in veter, ki ga še ni čutila, je premaknil barko - to pa je čutila.
Potem je začela videti (ne samo gledati) monštrine - ne toliko, da bi videla, ali so jadra dobro nastavljena, ampak bolj da vidi, od kod in kam diha - ni še pihal - veter.
Ko je to že kar šlo, je veter počasi malo pojačal in je lahko čutila sama - in tole je nasmeh, ko barka gre...
Ni videti kakšnega večjega premčnega in krmnega vala, ampak v tistih nekaj sekundah med obema posnetkoma je mini-čolnarna na drugi obali opazno drugje proti barki - pa čeprav veter še ne premika zastave na zadnji priponi in monštrinov na floku.
In kar je pomembno, njene oči so na barki, jadrih in monštrinih - ne na meni, kaj bom rekel, da naj zdaj naredi. Se že pogovarja s tremi nezmotljivimi učitelji - vetrom, vodo in barko. To hočem...
Ko je veter toliko ojačal, so se odločili za štart. Katja je na prvem plovu 'zamučkala' nekaj reči (poskušala preostro v veter, padla v gnečo na prvi boji...) ampak to tudi 'pogruntala' in 'odmučkala' - in mislim, da tudi tedaj ni bila čisto zadnja.
Za drugi ali tretji plov pa je - 'čisto po predpisih'
Tudi Katarina ni bila slabe volje - prvi dan v življenju sama pelje jadrnico in tisti za njo na tej sliki je dober jadralec, pa mislim da je uspela priti na cilj pred njim...
Drugi - pravzaprav prvi, ker sta najbrž zmagala - par je imel s sabo otroke, in sedemletno Mijo (navili mi bodo ušesa, če si nisem dobro zapomnil imena) je mami vzela na kolena, oči pa njenega bratca. Ko sem jo vprašal, je Mija odločno izjavila, da ona pa ne bo jadrala.
Mami in ati sta - mislim - skupaj z dodatno posadko prevozila večino tekme in mislim da zmagala, in - imamo nek pregovor o zarečenem kruhu - Neja je po vsem sodeč mami prav dobro pomagala.
Vmes so še tudi drugi - tudi jaz - za ta ali drugi plov imeli na kolenih kakšen del podmladka za posadke - večinoma so zelo hitro in kar dobro ravnali floke (pa seveda namakali kakšno roko v vodo, škropili in tako naprej).
Ko je bila tekma končana in so ostali pospravljali barke, se je Mija že podila okrog sama v barki. Pri sedmih letih še nima dovolj dolgih nog, da bi trdno dosegla pedale krmila, pa je ni motilo - "je pač sedela malo bolj naprej".
Jaz sem se malo motal okrog, da sem tu pa tam dal kak nasvet - dosti jih ni bilo treba - žal tudi tistega nezaželjenega, da je treba zdaj najini barki tudi peljat nazaj, "da bosta šli lahko spat".
Ampak ni bilo tako hudo, ker je bilo za tolažbo potem na obali mogoče napolniti želodček, kar pa tudi kar nekaj šteje, zlasti ko rasteš.
Potem pa je bilo treba barke peljati 'spat' na bojo - in ker je za ves teden, še prevleke flokov protu UV in krovnice, da ne bo preveč metanja vode po dežju.
In dan je krajši...
V ponedeljek bo vreme najbrž manj ugodno - pogled na zahod - vlažna zadeva z jugozahoda
Ampak takrat - naslednji dan zjutraj je na vrsti služba v Ljubljani
Barke dobro privezane in krovnice na mestu (razen na eni barki, za katero je zmanjkalo...) bodo preživele, v Ljubljani pa nas 'zanimivo' vreme manj moti. Tole je na zahod - tu bi človek sicer lahko videl Triglav
In tole je na jugozahod - od tod veter, ki je ob Jadranu jugo prinaša oblake, iz katerih bo padalo.
Opoldne se je razvilo v tole... Nič, bo že.
Pod večer - 17.50 - pa v tole...
Pa še Šmarna gora takrat...
Naslednji konec tedna
Žal pa je zadeva (so hoteli imeni 'match race'?) za Race za naslednjo soboto odpadla (v glavnem zato, ker so iz Lj, tam so pa na tisti dan v šolah nekaj nadomeščali in zato tisti z otroki niso mogli, v nedeljo pa ne vem, če tisti, ki so takrat nameravali, niso odpovedali zaradi vremena. V glavnem, prejšnji konec tedna sem tičal v Ljubljani.