Jadranje Jadran - Avgust 2013 (inspiron)

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

inspiron
Viceadmiral

Jadranje Jadran - Avgust 2013 (inspiron)

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Avg 28, 2013 19:50

Sobota, 3.8.2013

Na najbolj prometen dan vsake sezone se zjutraj ob 5h spokamo iz Lj in se preko Ilirske, Reke, po novodprtem delu avtoceste do Krka ter po magistrali odpeljemo do Zadra. Namenoma. Na avtocestah je bila guzva, magistrala pa tekoca. Razen ovinkov.

Najprej na neke obiske, potem pa na trajekt za Ugljan (Preko, 40 stopinj je zunaj!) in v marino Sutomiscica (http://www.oliveislandmarina.com). Marina je nova, urejena, prijazna.... Prevzem/papirologija brez tezav in v dobri uri odplujemo. Elan Impression 344. Posadka 3: zena, tamala (7 let) in jaz.

Mimo Preka, ter Kukljice kurimo nafto, ravno tako pod mostom pri Zdrelcu (jebi ga - zmeri ti zastane dih, ceprav naj bi slo spodaj). Takoj po Zdrelcu se zahaklamo na maestral 10-12 kts, motor na off in z naslednjimi 7 miljami z vetrom v polkrmo opravimo v debeli uri. Sidro vrzemo ob 19:30 v uvali Pinizel Donji na severu Zuta pod hribom Kurbar ;) http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#m ... 0,LPIS_900)

Vsega skupaj 4 barke razprsene po celem zalivu, mir, brez os.

16.2 NM

Slika

Slika

Slika

Nedelja, 4.8.2013

Prvi zaresni dan dopusta, nikamor se nam ne mudi, kopanje... Sidro dvignemo sele okrog 11:30 in skozi V. Proverso se prebijemo v NP Kornati, maestral nam motor ugasne ze med otokoma Aba in Silo (seveda ravno ko vse strimamo, zenskam odnese slamnik z glave in evo ode takoj 20 minut za manevriranje!!) ter se mimo Sestric odplejemo na zunanjo stran Kornatov, kjer potem z vetrom v rit precej hitro (5-6 kts) mimo Mane in Piskere plujemo proti jugu. Ker je cilj zgolj Opat, se ustavimo na kopanje v Uvali Lavsa (na O. Lavsa), ker je v notranjosti zaliva huda guzva (in niti ne gremo pogledat) ampak se zasidramo na zacetku zaliva pri hiski na obali. Pocitek izkoristimo za spust in ponovno namestitev genove, saj je silila iz zlebu (je bila slabo noter dana) zato se tudi na dviznici ni dala dvignit do konca. No, to uredimo.

Pozno popoldne naprej, tokrat po Kornatskem kanalu - spotoma se odlocimo, da nam gostilniska hrana danes ne disi (na Opatu) in bomo raje kuhali in se zato odlocim za Ravni Zakan. Sidramo v zalivu na juzni strani, po pricakovanjih je bilo kar polno. Skocimo se na vrh ortoka, v gostilno na pivo in dan je bil vec ali manj pri koncu. Proti veceru se se nabasejo sidrajoce barke kar na gosto (sumim, da so Francozi celo vrgli njihovo sidro cez nase!), tako da ze razmisljam o presidranju - pa se mi ne da zvecer s tem jebat. Manjana.

http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#map_x=415264.8&map_y=4842897.600000001&map_sc=14285&layers=TK25,LPIS_200,LPIS_210,LPIS_310,LPIS_320,LPIS_410,LPIS_421,LPIS_422,LPIS_423,LPIS_424,LPIS_490,LPIS_900

18.4 NM

Slika

Slika

Slika

ponedeljek, 5.8.2013

Vstanem zgodaj. 3 razlogi
-da razhajkam bando francosko, v kolikor so res polozili sidro cez nasega
-ker moramo na Vis. Dolga bo.
-ker mi se ni noben prisel kasirat NP Kornate ali pa sidranje (ali pa oboje skupaj)

Se pred soncnim vzhodom naredim par stvari za sluzbo, nato zbudim babe in kar hitro se odpravimo. Sidro gre ven, so pa tudi omenjeni sosedje budno spremljali ali bom odsidral se njih. Vse ok.

Mimo otoka Prdusa Vela takoj dvignemo jadra na jutranji burin in mimo zahodne strani Kurbe Vele v vodo vrzemo tudi 9 cm DTD Gavuna (rdeckast) privezanega na Visko panulo. Se nismo ven iz Kornatov, ko se nanj vrze kar lepa skusa (se mi zdi, glej sliko). Sem brez kljuke in brez mreze in slikamo in iscemo s cim jo po glavi (na koncu zmaga francoz (francoski kljuc?)in se Gavun se zatakne za vrv zadnje boje in riba skace in ne da miru, da v miru odhaklamo in nasploh stala…

Nadaljujemo na "odprto" morje in direktno smer Komiza. Burin kmalu ugasne, motoriramo, parkrat kopanje, sele okrog 14h dovolj maestrala za jadra in ob 18h dobesedno prijadramo na bojo na Komizi. Se skopamo se ne, ko nas marinero napodi (boja reserved), zato se presidramo cisto blizu mesta (na zahodno stran, pred prodnato plazo). Se sreca - na boje se eden na drugega naveze horda bark, nek Adriatic Yacht Week ali nekaj takega in kricijo na veliko...

V mesto, vse tazaresne gostilne zasedene (Jastozera, …), zato se zadovoljimo s pico na rivi.

http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#map_x=465380.8&map_y=4767193.600000001&map_sc=14285&layers=TK25,LPIS_200,LPIS_210,LPIS_310,LPIS_320,LPIS_410,LPIS_421,LPIS_422,LPIS_423,LPIS_424,LPIS_490,LPIS_900

51.3 NM

Slika

Slika

Slika

POZOR: na naslednji slikci je oznaceno z zeleno, kjer smo sidrali, z rdeco pa cer ob Komizi, ki ob plimi ni vidna!! Oznacena pa tudi ne! Pisem zato, ker sem videl 2 in slisal se 2 jadrnici butnit v njih, ko so ob polnih bojah iskali sidrisCe v zalivu na Z delu Komize:

Slika

torek, 6.8.2013

Zjutraj na izi, nato v mesto v nabavko. Spotoma se zmenim za "pola sata" na mooring, da natankam vodo. Pola sata se raztegne v 2 sata (guzve ni bilo vec), racun za vodo 70 kuna, majstru stisnem brez racuna 50 kuna in ob 13 proti Bisevu - Modra spilja. Uro in pol se "vlecemo do tja" ob lahnem NW (malo pomaga tudi moped). Sidramo v zalivcek malo naprej od spilje se z 2 drugimi barkami in pocivamo celo popoldne. Babi gresta plavat v spiljo, a jih straznik pred vhodom napodi (pa se 40 kuna po osobi, seveda). Plavanje ponovimo, ko se turizem neha in straznik odide (okrog 17h). Odsidramo in po juzni strani otoka do Medvedove spilje - sidrat se ne da, zato babi pocakam zunaj pred spiljo, oni dve pa zopet plavat noter… Ze po parih metrih se ne vidi nic, zato je fino imet kako svetilko.

Nato se obkrozimo Bisevo po zahodni strani (lepe prepadne stene) in se pripeljemo v Bisevsko luko, sidramo na sredini ob cca. 8 jadrnicah… Hitro se buni gospod iz svicarske barke "i do not like your boat position" in se presidram skoraj na isto mesto in potem je pa "now it is ok, sir". Isto sranje, drugo pakovanje.

http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#m ... 0,LPIS_900

S tamalo greva na palacinke, pa jih v nobeni od treh gostionic ni. Imajo pa sok pa pir. 2 pira. ali pa 3. nisem stel. Jemo vseeno na barki.

10 NM

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

sreda, 7.8.2013

Ob kakih 11h sele odhod, plan za ta dan ni prevec naporen. Dokonca obkrozimo Bisevo in nazaj na Vis na zahodno stran - prvi cilj je uvala Stiniva. Ko se ozrem nazaj in gledam Bisevo mi je skoda, da ze gremo - prvic sem ga obiskal sploh in je "hud" - lep, divji. Se pridem, za vec dni - tudi po otoku bom sel ga mal raziskat… skratka - na videno iz morja navdusen!

V Stinivi me skor kap ko zagledam barke Yacht Weeka - spet bo stala. No, sidramo v zalivu, krmo zvezemo na obalo in nato z dingijem mimo guzve do plaze na koncu zaliva… na pir. Babe se poslikajo in jo zaradi guzve in vsesplosnega vrescanja cez kako uzgemo nazaj na barko in cez pol ure ze odhod.

Gremo se do Zelene Spilje na otoku Ravnik (spet plavanje noter, kapitan pa potegne kratko in zopet manevrira z barko pred luknjo). Ideja je, da gremo prenocevat v mesto Vis, pa se nobenemu vec ne da plut. Zato se zategnemo samo se do preliva med velikim in malim otokom Budikovac, sidro in dosta za danas.

Sprehodimo se po v Budikovcu najprej do "tavelike" ostarije, kjer nam (ne)prijazni gostilnicar na dvoriscu pred nosom potegne strik (zapre pot) in pravi "Niste vi Blanka Vlasic da mozete ove preskocit". Najprej mislim, da je to nek hec, pa nam je kmalu jasno, da nas ne bo sprejel. Napoti nas malo nazaj v gozdicek k prijaznemu mozaku v bar prikolico, kjer dobimo pivo, snopc, sok za djecu, kruh in jajca pa za na pot nazaj. Totalen kontrast v prijaznosti od prejsnje izkusnje.

12.5 NM

Slika

Slika

Slika

Slika

cetrtek, 8.8.2013

Ponoci se zbudim in slisim, da nekaj tece. Res je - nekaj tece, razdrem 1/2 barke in samo slisim sum, a ne najdem kje "prska". Vode je nekaj pod podnicami (ni sile), poskusim: sladka. Ok, vsaj morska ne tece noter. Na koncu obtozim bojler, a je suh… Obupam in zaspim. Zjutraj ne prska vec. Naj se jebe.

Odplujemo kar zgodaj. Po zahodni strani Budikovca, kurz Korcula. Nekje na 1/2 poti se spomnim na lansko "sranje" ko nam tam nekje crkne hlajenje motorja. Letos gre gladko, sploh zato, ker piha SZ in motorja ne rabimo. Na zahodni strani se prikljucmo Korculi in ji nekaj casa sledimo on otockih ob Korculi, par milj pod otokom Veli Prznjak pa jo s polnimi jadrim uzgemo cez Lastovski kanal in direktiva v Zaklopatico na Lastovu.

Smestimo se na mooring pred gostilno Aragosta, kjer nam prijazni mladenic lepo pomaga. Vroce je za znort, termometri se ob 18h zvecer kazejo 38 stopinj. Polivam se kar z mrzlo vodo iz vodovoda. Spotoma poberejo se 50 kuna za NP Lastovo po osobi, djeca dzabe,

Smo druga barka na mooringu, potem se nam pridruzi se ena. Tudi pred ostalimi gostilnami ni kaj vec guzve. Fante pove, da je tako vec ali manj celo poletno sezono in da privez vedno je - da se zna naguzvat vcasih v torkih in pogojno sredah. Ostale dni je mir.

Malo po Zaklopatici pretegnemo noge in na pivo na drugem koncu, ob 20h nas ze caka rezervirana miza za vecerjo. Hobotnica v solati, 2 x dagnje na buzaru, ocvrti kalamari, palacinke, 2 litra mineralne, sok in kake 3-4 pire in rakija na koncu ter dodatek voda/elektrika 70 kuna: 490 kuna. Ni malo, ni tudi pretirano. Sploh, ker mooringa pa posebej ne placas.

(BTW, ze 6 dni sem na Jadranu in prvic pogojno placam privez (pac z vecerjo). Na Kornatih imamo zgleda sreco (ali pa na R. Zakanu ne pobirajo pred gostilno!), Juzni Jadran se ni posut z koncesijami zalivov in te ne odirajo na vsakem koraku.)

32.8 NM

Slika

Slika

Slika

petek, 9.8.2013

Plan je simpl: vstanemo ze pred 7h zjutraj in gremo takoj pes v msto Lastovo (pol ure pesacenja v klanec). No, hodit zacnemo sele ob 9h. Kar pomeni, da je ze vroce ko pes. Ampak se ne damo - ne stopamo (kljub kar prometu) in pridemo v 40ih (one bi se se fotkale!) minutah v mesto CRKNJENI od vrocine. Babe se po mestu fotkat (kar naenkrat nobeni ni vec vroce) jaz pa kar v birtijo. 1 uro imam mir in poslusam domacine ter njihove debate in mi je vse bolj jasno, kako brezskrbo zivijo tam gor. Ni bog ve kaj, ampak brez skrbi in vsakdnevnih jebanj…

Nato v stacuno, "zanalasc" nabavimo toliko, da nazaj pes ne gremo niti v sanjah in pri sadjarju! narocimo taxi in pride in nas pelje v Zaklopatico (pop telefonu rece 40 kun, na cilju je 60 kun, dam mu pa 50 kun!).

Spokamo na barko, dotankam wasser, zunaj je ze maestral (SZ smer nas spremlja ze vse dni in navkljub tipicno vetrovno revnemu avgustu precej jadramo!) in gasa dalje proti jugu. Mimo Lastovnjacov nato naredimo ovinek mimo otockov Vrhovnjaci in ob 17kts maestrala vozimo povpreco 5.7 vozla, tako da smo v slabih 4 urah ze "zaletimo" v Pomeno na Mljetu:

Zapeljemo se pred gostilne, placa na mooringu je vec kot dovolj in ker je se dovolj zgodaj se gremo kopat v uvalo Lokva nedalec stran. Tam uzivamo do vecera in se nam ne da vec na mooring (hrane in pijace vec kot dovolj) - le privezemo se se s krmo na obalo (da bo bolj ziher) in to je to. Po vecerji pa vseeno gremo pes okoli Uvale Lokve po makedamu vse do hotela Odisej v Pomeni na pivo, koktaj, sok… Nazaj grede je cista tema (o luni ni ne duha ne sluha) in svetim z bliskavico od telefona. Zaspim se preden polozim glavo na blazino! :)

21.6 NM

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

sobota, 10.8.2013

Zbudim se zgodaj, zavija okrog jadra - pricaka me oblacno jutri in zunaj mocna tramontana. Ne glede na to, da smo cisto na koncu uvale in v zavetju ob obali po zalivi priletijo kar mocni sunki skoraj bocno na vezano barko. Odvezem nas od obale (samo spustim strik iz bitve in ga grem iskat kasneje na obalo) in se presidramo bolj na sredino zaliva. Vseeno opletamo sem ter tja na sidru in se zato v parih urah prestavimo bolj na zacetek zaliva - zelo blizu bajte NP Mljeta (tam imajo parkiran svoj 'patruljni' coln). Mimogrede, noben nam ne pride nic kasirat za NP.

Osnovna ideja je bila, da gremo danes do juga Mljeta. Napoved za cel dan kaze mocno tramontano (in neverine), zato pade odlocitev, da pocakamo. Cez dan se scije. Popoldan se razvedri in se zelimo premaknit na mooring v Pomeno. Obiramo se ravno dovolj, da pride nova posiljka nevihtnih oblakov in mocno pihne - tokrat kontra. Vseeno gremo proti gostilni Ana in tam je le toliko zavetja da se brez tezav spakiramo. Prakticno na sekunde, ker se znova mocno ulije.

Okrog 17h se le razvedri in gremo peske na Malo Jezero, ob malem mostu nam poskusajo zaracunat 200 kuna za NP, a se izgovorimo, da za pol ure je pa to res brezveze. In se strinjajo , le "nemojte se kupat bez karata"! Ok, saj se nismo mislili. Obhodimo celotno Malo Jezero, nato na veceru (420 kuna) in spavanje.

< 0.9 NM

Slika

Slika

nedelja, 11.8.2013

Dopoldne je sicer burja, vendar je vsaj do srede napovedan mocan ZS vse dni. Pade odlocitev, da ne rinemo vec na jug (okrog Mljeta), saj se nam ne da pretepat z dolgimi miljami in mocnim vetrom direktno v nos nazaj grede.

Torej gremo nazaj. Pri Ani je dovolj vecerjat (ali malo vec spit) pa so mooring, voda in elektrika zastonj. In zelo prijazni.

Ob 10h je odhod burja cca. 17 kts nas dobesedno izstreli do juga Korcule, kjer umre in se v 20 minutah obrne na SZ. Kar skoda mi je, da je ze konec ker je bilo res VRHUNSKO jadranje. Pospravimo jadra in jo mimo Lumbarde in trajektne luke cimprej zelimo ucvreti v marino v Korculi (da se izognem mocnejsemu maestralu!). A me babe prepricajo, da se gremo "na hiro skopat" za otocek Kamenjak (nad Vrnikom), ker je "full lepo". Na hitro se zavlece na debelo uro in v marini v mestu Korcula smo ob 14:00, Peljeski kanal je razpenjen, ze ko smo za valobranom je se vedno 17 vozlov. Molim boga, da nas da bolj na severni del marine, a ker smo zgolj prolazni (za 3 sata) nas usmeri na mooring skoraj na izhodu marine. Pristanek se lahko opise z besedo KATASTROFA, saj koncamo bocno ob pomolu (ob takem vetru kaj drugega ni bilo za pricakovat) - med manevrom premec nese na sosednjo barko z vetrom in samo z full gasom nazaj resim, da mu s sidrom ne razbijemo boka (punci nista imeli sami sans to ustavit). Sreca v nesreci je bila, da je bilo bocno dovolj placa (kakih 15 metrov). No, ko smo ob pomolu potem na roke le spravimo barko ob sosednjo (s pomocjo marinerota) in smo vezani. Za 3 ure se zmenimo "njemu na roke". Na koncu, ko gremo.

Ok, v mesto Korcula, nabavka, nazaj na barko, marinerota 20 minut ni, da bi ga podmazal - nic, gremo. Vetra v marini do 20kts bocno! Spet bo jeba. Zapeljemo pocasi ven in se mocno naslanjamo na sosednjo barko -punci odrivata kolikor lahko, na kri odrivam se jaz. Takoj ko premec dovolj pokuka iza sosednje barke ga zacne obracat z vetrom. Ne bo slo - punci ne bosta mogli dovolj odrivat na premcu sosednje barke (kjer ni bilo nikogar). Rikverc, nazaj se naslonit in praskat glavo. Marinerota od nikoder. Koncno 2 prava desca vidita zagato, gresta na premec sosednje barke in ponovi vajo. Odrivata dovolj, da pridemo za silo okrog, nato s krmo v veter nekako poravnamo in smo iz 'boxa'! Se malo nazaj, nato pa full gas naprej in smo iz marine. Hvala penisu tudi tokrat nismo nic polomili.

(Note to myslef: nikoli vec ne pristajaj v marini Korcula v casu maestrala).

Po peljeskem kanalu ob 30 kts z tretjino (ali celo manj) odprtimi jadri orcamo proti SZ. Piha bolj iz Korcule, zato je na desno uzdo orca dolga ob Peljescu in smo v treh ali stirih obratih ze iz kanala ven. Morje na izhodu 3-4, sprica cez barko. Pravo "mosko" jadranje. Babi sta prvic po dolgem casu… tiho! ;)

Samo se okrog rta Osicac in samo z glavnim jadrom z vetrom v polkrmo pridrvimo z 6 vozli, pospravimo se glavno dok si rekel keks in sidramo v zalivu Runac (Loviste):

V hipu super kontrast: zunaj razburkano, buci, veter zavija - na sidru pa cista milina. V zalivu je kar precej nova gostilna (jaz se je ne spomnim iz prejsnjih obiskov), a pobiranja denarja za sidranje ni. Palacinke za vecerjo in utrujeni spat.

26 NM

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ponedeljek, 12.8.2013

Iz Lovista se spokamo sele malo pred 12h - prej imam Skype konference (sluzba) in ker je bil mobilni signal za net odlicen, se nismo premikali nikamor. Sploh je Loviste in zaliv eden lepsih dalec naokrog in nam ni bilo tezko pocakat. Cilj je Bol na Bracu, takoj zjutraj rezerviram vez.

Okrog 12h torej start, nekaj SZ se zacne po rtu Lovisce, ko se obrnemo proti jugu Hvara. Nekaj se mucimo z jadri (2-2.5 kts), a pot je dolga in se kmalu navelicamo in zaropota motor. Tako vse okrog rta Sucuraj na juzni spici Hvara nato pa nazaj ob vzhodni strani Hvara. Napovedanega SZ ni od nikoder, po svoje mi kar malo pase, ker bi nam tolker direktno v premec. No, pa vseeno pride in to tocno nekje na liniji Hvar-Sumartin (na Bracu). Kmalu ga imao 20kts+ - jasno direkt v nos. Bomo pa orcali. Po priblizno pol ure se odlocim malo skrajsat jadra in spijem se zadnji pozirek piva iz piksne. V grlu zacutim, da nekaj ni v redu - hocem izpljunit/izbruhat 'tujek' a takrat ze zapece - pade ven in… o fak, osa me je picila v zrelo!!

Alergicen nisem. Vsaj zdi se mi. Takoj pospravimo genovo, da se punci sami s tem ne bi zafrkavali. Pali motor in na net gledat, kaj storit. Ce bo anafilakcijski sok, mi v 15 minutah ni vec pomoci. Adrenalina nimamo! Gledamo, kje zarezat grlo, ce bo oteklina prehuda in mi zapre sapnik. Lahko si predstavljate strah tako pri puncah kot pri meni, ko delamo plan kako in s cim zarezat v grlo! Vmes je ideja, da ustavimo gliser, s katerim bi sel takoj v Jelso/Bol. Kot zanalsc ga ni. Mine cca. 20-25 minut, a oteklina se se veca. Zacnem bruhat, saj mi oteklina pritska na tisti jezicek v grlu (ki smo si ga kot mulci drezali, da smo bruhali alkohol ;) ). Po cca. 30-35 minutah ne morem vec govorit. bruham ne vec - ocitno se navadis na drazljaj. Skozi usta gre dihanje otezeno, skozi nos pa vec ali manj brez problema. Malo se pomirimo, pospravimo se glavno jadro in pade se odlocitev, da ne gremo v Jelso (ki je blizje trenutni pozicijo jadrnice), ampak raje na Bol (ker je blizje Splitu, ce bi bilo potrebno - pa se ziher sem, da imajo zdravnika!). Imamo se cca. 1:20h do Bola. 2x preverimo po telefonu, naj nas res cakajo z prostim privezom in seveda, naj nam pomagajo pri pristajanju. Cas se vlece, a vseeno smo mirnejsi: oteklina ne gre dalje, diham otezeno, a lahko. Govorim sicer ne kaj dosti, motor gre na 80%-90% obratov.

Cvikam pri pristanku zaradi mocnega maestrala a se pred Bolom umiru in brez tezav ob pomoci g. Nikole (marinero) pristanemo direktno na rivo (pred Taverno).

Takoj v ambulanto, vzamejo me preko vrste, 2 inekciji v zadnjo in cakat, kaj bo. PO dobri uri sem (malo) boljse, dajo mi telefonsko zdravnika "just in case", nazaj na barko (spotoma se ugotovimo, da sem na Mljetu v hotelu Odisej dvigoval denar in tam izgubil bancno kartico - ja, ovaj dan nije bila moja noc ;)). Zgodaj zaspim.

40.2 NM

Slika

Slika

Slika

Slika

torek, 13.8.2013

Zbudim se, ni kaj dosti bolje - vsaj malo lahko govorim, se vedno je oteceno in boli. Grem spet k zdravniku, tokrat dobim drugi dve inekciji v zadnjo in tokrat zgleda prave: ze v 1 uri se pocutim dosti bolje, oteklina splahneva, lahko zacnem govorit. Jem sicer se ne.

Danes ne gremo nikamor - ostanemo na Bolu. Do 12h sem ze "kot nov" - res neverjetno. Popoldne sem ze na kite-u: lepo piha in ze uzivam.

Med samim kajtanjem razimsljam, kako lahko prvic zares recem, da "pivo ubija" ;). Verjemite mi, da se takega desca "stisne", ko odstevas minute in cakas, kaj bo… Neprijetna izkusnja - ena bolj neprijetnih v mojem zivljenju. (Claritin bo sedaj vedno z menoj)

Na "ponovno rojstvo" si zvecer privoscimo obilno vecerjo z nekaj vrst rib, cena temu primerna 100 EUR za 2+1.

0 NM z barko, kaksnih 20+ s kajtom ;)

Privez na Bolu je "relativno poceni", 240 kun za 10.5 metra barko - res pa je, da nima tusev.

Slika

sreda, 14.8.2013

Ob 10h je se odvezemo, danasnji cilj je cimbolj na sever. Najprej en krog do samostana na Bolu, potem obvezno kopanje na Zl. Ratu (kar brez sidranja).

Napovedana je burja, a do 13h motoriramo. Nova napoved se vedno burja (tako prognoza.hr v textu, HR aladin… edino windguru kaze SZ). Zmaga gre windguruju, burje ni. Zato je pa SZ. Najprej malo, potem pa zopet 15 kts. Hocem se ga izogniti direkt v premec in se umikam bolj proti Solti in obema Drvenikoma - a kaj dosti ne pomaga - treba je orcat! Je kar mucno, sploh ker se od Malega Drvenika proti Rogoznici se pojaca (20 kts), milje pa gredo pocasi za umret… Naredim radikalno spremebo smeri proti odprtem in upam, da bom potem po obratu v eni orci odpeljal mimo Rogoznice. Pa se ustejem, saj po obratu nekaj casa gre, potem pa zopet dobim veter direktno v premec - nekako smer tramontane. Dost imam. Pospravim genovo in poskusam na motor mimo Rogoznice, kjer se nam zgodi zanimiv pojav.

Namrec, severni veter je bil precej mrzel - imeli smo celo dolge rokave (ob cca. 18:30 zvecer), nato pa zacnemo v valovih cutit zelo topel veter - obcutna razlika, bi rekel blizu 10 stopinj. Cez nekaj minut se pojavi napovedana burja - in zacne pihat s kopnega zelo toplo. Tako toplo, da smo takoj v kratkih rokavih. To je pa sedaj to - jadra gor in lepo letimo vzporedno z obalo 6+ kts - toda zmanjkuje nam dneva :/ Pade odlocitev za Primosten, zaradi burje upam na prosto bojo. Jadra dol, vplujemo v zaliv, ze pred mestom nas "ustavi" marinero na gumenjaku in pove, da boj ni, da na mooringu placa ni, da bo burja in da sidro slabo drzi. Predlaga marino Kremik.

Ne da se nam, bomo 'reskirali'. Iz prejsnjih let vem, da sidro precej dobro drzi na vhodu v ozki krak zaliva na koncu Primostenske luke (nekako vzporedno z pomolom kjer so turisticen barke).

Tudi motis ne nobenega zaradi prehoda - je dovolj siroko. K sreci tam ni nikogar, vrzem sidro in ga dobro vkopljem - zascita pred burjo je tudi dobra. Nastavim se alarm na Anchor aplikaciji (je tudi na forumu tule opis) in po vecerji na barki kar mirno zaspimo.

48.5 NM

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

cetrtek, 15.8.2013

Definitivno najtezje "jadranje" (oz. etapa) nas je cakala na ta dan. Ampak jutro je bilo lepo, burja je ponoci ponehala, bil je lep dan. Ob 9h se (kot ponavadi v Primostenu) premaknemo na prazno bojo (blizje si mestu, cez dan jih ne racunajo pa se varneje je). Gremo v mesto, sledi nova nabavka. Preverim napoved: koncno burja - tokrat vse napovedi: textovne, aladin hr in tudi windguru. Vse kaze na burjo, tja do 20 kts. Ok, to nam ustreza - itak gremo na SZ in burja je dokaj ok smer za lepo jadranje ob Jadranski obali navzgor - dosti boljse kot SZ.

Bolj se bliza poldnevu, bolj so barke na bojah obrnjene na… SZ!! Pa pizda, kje je ta burja!?? (nisem si mislil, da si bim kdaj tako zelel burje). Ok, ni kaj cakat… gremo.

Startamo nekje ob 12:30 in takoj okoli ovinka iz Primostena smo ze v SZ vetru. Se 1x grem gledat - neki ni ok - po celem srednjem jadranu (vkljucno z Primostenom) BURJA! Ok, mogoce zamuja, jadra gor in gremo "na odprto". Piha tako cista SZ smer, da gremo celio pod otokom Lukovnjak (pred Primostenom) - celo malo nazaj "po visni". Ideja je, da potem orcnemo in zadanemo nekje prehod med Kaprijami in Zmajanom. Pri omenjenem otoku piha ze 17-18 kts, zunaj vidim ze bele pene zato jadra predcasno krajsamo ze predcasno na dobro polovico. Vozimo se kake stiri milje ven, potem pa orca proti severu. Veter pojaca na 20, 22 (krajsamo na slabo polovico oz. dobro tretjino), 25, 27 kts… Ostro v veter, videti je, da bomo zadeli vzhodni del Kaprij (kanal). Po kakih 30-40 minuath opazim strgano genovo, vetra je za 30 kts, takoj jo spustim - a jo dva kr s tezavo narolava (je treba it spreadj in pomagat na roke); debatiramo tule: http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=13094

Nic, samo z glavnim naprej, prizgem motor v pomoc, veter vseskozi med 25-30 kts. Ker imamo prizgan motor, je spremeba plana: skrivali se bomo cimbolj za otoki, saj je morje ze 3 do 4 in tecno sprica cez palubo. Najprej naciljamo otok Ravan, pa za njim proti o. Kamenjak (tik pred prelivom Kaprije, Kakan), pa skozi preliv in ideja sidranja med otokoma Borovnjak (med Kakanom in Kaprijami). Tik pred Kaprijami crkne plotter (ok, najprej izgubi pozicijo, cez kakih 20 minut se komplet ugasne)?? Grem noter - sekundarni akumulator je skoraj prazen??? Ja kako hudica - saj laufamo motor??

Brez elektrike bo tezko cez noc (ja, smo razvajeni, pir mora nit mrzel in travarica zjutraj tudi!!). V Kakanskem kanalu se morje tudi umiri in da tisti lazen obcutek da "saj je bolje". Nic, gremo naprej - akumulator je treba filat! Naciljamo o. Murvenjak pod Vrgado in nekaj casa gre res OK - a se veter in morje spet dvigneta in borimo se proti 30 vozli. Punci sta vec ali manj noter, meni sprica cez barko vsakih 20 sekund! Zacnem se izogibati vecjim valovom in cikcakam sem ter tja. Nekje pred Murvenjakom akumulator dokoncno poklekne in smo brez servisne elektrike komplet. Nic - Murter. Klicem v marino in NI PLACA!! Niti za na strom se nekam priklopit oz. videt, kaj je z baterijo…

Ze zjutraj potiho upamo domet (in tudi rezerviramo) - gostilno na Pasmanu). Sedaj smo ze relativno blizu, moker sem tudi "do jaja" - mah, gremo. Bomo vsaj dobro jedli! Punom snagom motora dalje! Gremo mimo Vrgade, na Gangaro in potem za otokom Kosaro - med temi otoki se morje umiri (veter se ne pade pod 25kts SZ) in od uvale Soline na Pasmanu nas loci le se 'streljaj' zopet tezkega morja. Kot zanalasc tik preden zavijemo v uvalo Soline precej pade tudi veter! Notri je prijetno mirno, sigurno 20+ boj - a so vse polne. Gremo do konca zaliva (juzni del) in na koncu najdemo eno - a globina kaze 1.6-1.7metra, nas ugrez je 1.65 metra - ne bo slo.

Gremo cim blizje gostilne, ni elektrike v servisnem akumolatorju: po ne vem koliko casa vrzem sidro rocno (mislim, da sem to nazadnje pocel na elankah 31 pred 20 leti!) :)

20:40 "ubiti" sedimo v gostilnici, nic posebnega na pogled, a ko prinesejo hrano pademo po tleh: hobotnica v solati, 2 SVEZI DIVJI oradi, kalamari na zaru, velika skleda solate, skleda kuhanega krompirja, blitva, 3x pivo, sok, liter Jamnice - najemo se ko bogovi. Drugace nimam navade reklamirat gostiln (ker je 100 ljudi 100 ljudi, 100 zena, 200 sisa), ampak to pa bom: obvezen obisk, ena redkih domacih, primarnih, ne-fancy, s svezo pondubo,… gostiln na jadranu!! Pavin dvor, Uvala Soline, Pašman, +385 23 285 176, mob. 091 504 2253 . Cena za nasteto: 320 KUN!!!! (Ne, ni napaka - 320 kun smo placali za zgoraj nasteto!) Pa se to: tudi na barko vas pridejo iskat in dostavijo nazaj po vecerji, ce se vam ne da dingijat! Overall ocena: s kruhom pomazano!

(Aja, o burji pa ne duha ne sluha!)

37 NM

Slika

Slika

Slika

Slika
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Avg 28, 2013 19:50

petek, 16.8.2013

Ja, zjutraj pa je burja. Se pred svitom. Tolko, da me vrze pokonci in bedim. Ker sem spuscal sidro na roke, sem ga bolj 'polozil' kot zakopal (da bo sla danes lazje ven - spet na roke). Elektrike nimamo. Malo imam mutiny on the bounty, saj brez elektrike razvajenci se zobe tezko umivajo ;). No jaz si jih brez problema - s travarico!

Odplujemo zgodaj, sidro vlecem ko nor na roke - a gre. Zadnjo noc bi bili radi se v mirnem zalivu nekje, a babi me vrzeta v morje, ce ne bo stroma. Klicem majstre v marino, kaj bi bilo - nimajo pojma. Najbokje je, da pridemo nazaj. Prav, pa bomo. Do Zdrelca pridemo hitro, gremo pod most (zopet nam zastane dih) nekam na vzhodno stran Pasmana - a zaliv Polaca se ne izkaze kot nek "biser". Pa gremo nazaj pod most (zopet nam zastane dih) in se sparkiramo v res lepi vodi v zalivu Sablusa na Ugljanu. Spet sidro na roke noter. Na koncu zaliva je mali kafic in ga obiscemo po pes poti skozi gozd, par pirckov in sladoled pade eins-zwei. Nazaj na barko lenarit, popoldne se nekaj Skypnem s sluzbo, sidro na roke ven (spet se pocutim kot Hulk), nazaj pod most (spet nam zastane dih), nato pa mimo Kukljice in Kalija tankat v trajektno luko v Preko. Natocimo malo manj kot 80 litrov nafte, kar je za 14 dni na morju v Avgustu nadpovprecno ugodno…

Se slab uro na easy in smo privezani brez tezav v maticni marini. V 14 dneh drugic pod pravi tus (na Mljetu 1x) kar pase. ;)

Takoj ko se priklopimo na 220 seveda porabniki spet delajo in akumulator se fila. Naj se jebe se on.

Zvecer gremo v marino na palacinke. Cakamo jih pol ure, pa jih ne dobimo. Malo "pojamramo" pri natakarju, pri mizi se oglasi sefe restavracije. Se res prijazno opravici za situacijo ter ponudi domaco tortico s sladoledom in se eno rundo pijace. Se strinjamo, vse prinesejo - in placamo samo eno pivo veliko. Pa se to stane 13!!! kun. Trinajst. V marini??? Ja, V HR. Na srednjem jadranu. V glavni sezoni!

22 NM

Slika

Slika

Slika

[sobota]17.8.2013[/b]

Pakiranje, cakanje na trajekt, ogled Zadra, prenocevanje pri kolegih, v nedeljo dopoldne pa, zopet po magistrali, proti Umagu.

Za konec:
-zeleli smo jadrati v Jonskem orju, pa je zaradi vec (nesrecnih) slucajev padla v vodo. Zato nam je bilo letosnje vnovicno jadranje po Jadranu pred odhodom nekako… "odvec". Navelicano. Tudi zaradi odnosa HR do navtikov, pa boje pa odiranje itd.

-po koncu smo bili navduseni. Juzni Jadran nudi se precej lepih kotickov brez boj in koncesij in brez oderuskih gostincev. Ljudje na obiskanih otokih so prijazni in ne-navelicani. Pika na i so bile Soline pa tudi zadnji vec - cene in izusnja v marini je nekaj, kar na HR ne pricakujes.

-pravzaprav smo v 15 dneh na morju placali v povezavi z nocitvami le 480 kun (2 noci) za privez na Bolu, 50 kun za vodo na Komizi in dodatnih 70 kun voda/elektrika na Lastovem. Ostalo so bila sidra + 2x vecerja kot nadomestilo za mooring pred gostilnami (Lastovo, Mljet).

-cene v trgovinah na teh otokih niso nic zasoljene, cena sladoleda je normalna, cena piva v barih in vaskih gostilnah so povsod 20 kun ali manj (razen Bola), izgubljeno bancno kartico na Mljetu so nasli in mi jo prijazno poslali po posti v Slovenijo

-Italijanov je po grobi oceni vsaj za 1/2 manj kot prejsnja leta. Razen res znanih tock (R. Zakan, Hvar, Pakleni, …) so zalivi prosti in nenabasani.

-zato je toliko vec letece nadloge - ose. Kaj takega se nisem videl, v nekaterih zalivih so nas dobesedno hotele pojesti. Letos je to res noro - pa ne samo zaradi slabe izkusnje z pikom v zrelo… Res cudno, neka razlaga mora biti…

-z manj guzve (manj charterja?? manj Italijanov??) se tudi kultura obnasanja v zalivih izboljsuje. Nismo naleteli na dretje vsepovprek (razen Adriatic Yacht Week al kaj je tisto). Res je, da se vedno vidis ljudi sidro polagat namesto vkopavat, ampak tudi tega je vse manj…

Ce sem prej dopustom menil, da me HR kot jadralca v sezoni ne bo vec veliko videla, sem sedaj drugacnega mnenja. Mogoce sem imel samo sreco, mogoce pa se rs stvari spreminjajo. Vsaj na juznem Jadranu je… drugace!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Avg 28, 2013 20:14

B O M B A :!:

Pa še to vidim, da so nama skoraj iste destinacije pri srcu :wink:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Avg 28, 2013 20:44

Odlična reportaža, me je kar povlekla!

Za oštarijo v Solinah se pa strinjam, tam sta sicer dve, če se ne motim, in v eni od teh smo bili lani in zelo prijetno presenečeni - tako s kvaliteto kot s ceno.
Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

OdgovorNapisal/-a Jean » Sr Avg 28, 2013 21:14

Full lepa reportaža,pohvalno.
Sam sem z familijo preplul na tej ruti (Biograd-Hvar-Korčula Lastovo-Vis in nazaj)-3 člani na 21ft. kabinskem gliserju,sidral in poreživljali krasne trenutke,v uvalah, vezal in večerjal pri domačinih, z dobro hrano in kapljico.Super preživeli 3 tedensko ruto,je pa po zalivih,na jugu,nenormalno os,tako da moraš prav pazit,ko piješ in kaj poješ,da se ti ne zgodi,to kar se je tebi(se je vsaj srečno končalo).Je pa res krasno tam na jugu,obiskal sem nekaj znancev(domačinov),katerimi sem hodil, včasih v apartmaje,so prav veseli,da jih obiščeš,prav tako ti ponudijo dobro hrano,za ugodno ceno ,vez zastojn,..So pa ti otočani zelo prijazni,pozna se pa,da ni toliko Italijanov,pa smo zdaj Slovenci, zelo dobrodošli,pa kar nekaj jih pripluje na jug. :) :)
LP Dani
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Če Avg 29, 2013 08:39

Inspirion, krasna reportaža. Tudi sam sem prepričanja, da je južni del eden najlepših na tem planetu (pa sem prepotoval kar nekaj pomorskih dežel).
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Če Avg 29, 2013 10:11

Perfect!!!.....vse od opisa do slik!!!

Klemen
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Avg 29, 2013 11:55

inspiron napisal/-a:
-po koncu smo bili navduseni. Juzni Jadran nudi se precej lepih kotickov brez boj in koncesij in brez oderuskih gostincev. Ljudje na obiskanih otokih so prijazni in ne-navelicani. Pika na i so bile Soline pa tudi zadnji vec - cene in izusnja v marini je nekaj, kar na HR ne pricakujes.

Tu se popolnoma strinjam s tabo, od rta Ploče navzolj še vedno lahko izbiraš kje boš. Tudi meni je ta del mnogo bolj pri srcu poleti. Je pa res, da recimo za prvi maj, nekaj podobnega doživiš tudi v srednjem jadranu.

inspiron napisal/-a:-zato je toliko vec letece nadloge - ose. Kaj takega se nisem videl, v nekaterih zalivih so nas dobesedno hotele pojesti. Letos je to res noro - pa ne samo zaradi slabe izkusnje z pikom v zrelo… Res cudno, neka razlaga mora biti…

Ja, retos jih je bilo zelo veliko. Mi smo odpluli 4.7 in nismo videli ene ose do Rta Ploče. Od tam pa urnebes... Ko smo se vrnili okoli 15.8 na Murter in Kornate, so bile ose tudi tu, čeprav jih v začetku julija ni bilo.
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Če Avg 29, 2013 13:46

Lepa ruta. Mimogrede. Če vas na sidru motijo ose potem prižgite malo kave (v Rf posodo stresite malo mlete kave in z vžigalnikom prižgite. Le ta bo počasi tlela - pozor!!!- razvije dokaj visoko temperaturo - torej je pod posodo priporočljivo dati kakšno leseno kuhinjsko desko ali kaj podobnega). 110% bo pregnalo ose saj jim dim od tleče kave ne ustreza. :-)
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Avg 29, 2013 16:25

Lepa reportaža!!!

Če bi se meni zgodilo to kar se je tebi, tole z oso, mislim da bi moja alergija naredil svoje.... uhhh kar groza me je.....btrrrrrrrrr
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Avg 29, 2013 20:01

Krasna reportaža! Riba me spominja na palamido - bodo pa bolj izkušeni povedali.
Glede rezanja grla moraš pa zelo paziti. Postopku se reče koniotomija - poglej na youtube ali google. Najbolje, da si najdeš hrustanec pri sebi v miru in če je res kriza narediš ljuknjo, pa cevko (kuli) not. Ampak to je res skrajna sila - ko si že čist moder...
Itak se ti pa to ne bo več zgodilo :)
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Avg 29, 2013 21:03

Ze ko smo pri osah....tezave koncesionarja v Punta Krizi..nisem preprican da so krive samo ose...

http://www.otoci.net/index.php/u-razno/ ... -nauticare
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Če Avg 29, 2013 21:08

Lepo in zanimivo branje.
Še dobro, da se je tisto z oso izteklo tako, kot se je.
LP
sasaman
Kapitan bojne ladje
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a sasaman » Če Avg 29, 2013 21:42

Super. Ravno nekaj takega sem rabil. Si mi polepšal večer.
Riba pa je res palamida (letos smo jih ujeli mislim da 5 + ena zbežala že s platforme).
Kdaj bo poletje 2014?!
Pozdrav vsem
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Pe Avg 30, 2013 09:46

sasaman napisal/-a:Super. Ravno nekaj takega sem rabil. Si mi polepšal večer.
Riba pa je res palamida (letos smo jih ujeli mislim da 5 + ena zbežala že s platforme).
Kdaj bo poletje 2014?!
Pozdrav vsem

Ja, naj povedo strokovnjaki za ribe. Kar sem na hitro pogooglal takrat je, da ima palamida crte vzporedno z trupom in repno plavut precej dolgo, skusa pa pravokotno in krajso repno plavut.
Tko da tole meni LAIKU zgleda skusa. :)

Kakorkoli - ni bla slaba, strupena tudi ne, ker smo se zivi! ;)

Aja - zapeli smo v 14 dneh tri tele skuse/palamide ;) in se 2 "tapravi" palamidi.:roll: Vse zjutraj pred 9h. Vse na rdeckasto/mavricastega 9 cm DTD gavuna. Nekje po enem tednu nam ga je odneslo "nekaj velikega" - vlekel sem laks 1 dobro minuto precej "tezko" (tezjo kot za te na sliki) in se je snelo in sem ven potegnil samo laks - Gavun je sel pa-pa.

Potem smo gor navezovali 6cm DTD gavuna in pa tudi DTD lignja (roza barve) pa ni blo ama basa nista.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov