Veruda-Kornati-Veruda

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Veruda-Kornati-Veruda

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Mar 31, 2011 21:06

Veruda-Kornati-Veruda

Bavaria 37, tako imenovano 'moško jadranje', en teden oktobra 2002

Posadka:
    (utemeljeno) oprezen skiper
    en popoln začetnik z Vrhnike,
    en Nizozemec, ki je rekel, da je jadral doma in na Karibih,
    ena 'trpežna žval', a brez izkušenj na večjih jadrnicah (še nikoli na krmilno kolo, še nikoli na vinč, še nikoli pri takih silah v vrveh na barki, ki lahko odstrižejo kak prst), sicer pa se naučil osnov jadranja na Sea Deviluoktobra 1979 okrog Malinske, kjer zna v tem času burja že prav zanimivo pihati.

Načrt: dve enaki barki po isti poti, hkratni štarti etap in poskušanje, kdo bo prej na dnevnem cilju

Sicer za takrat dober, a velik, drag in (bi bil, če ga ne bi čuval ko zmaj) na slano vodo občutljiv fotoaparat (Sony Mavica FD mislim da 78, še disketnik, že tudi - dokupljen in drag - memory stick), zato bolj malo slik.

Ob plovbi čez Kvarner proti Lošinju malo vetra in valov, pa zelo zanimivi oblaki
Slika

Posadka se je zbrano posvečala svojim nalogam
Slika

Skiper pa razlagi
Slika

Še nekaj v delo zatopljenih
Slika

Ni podatkov, kdo je bil prvi v Malem Lošinju, niti ni tokrat nobene slike s Silbe, celo potopljene barke pred Dugim otokom nismo slikali, tudi Kornatov ne. No ja.

V Vruljah je bilo nekaj domačinov pri negi oljk; zvečer so skupili skupaj in nas nahranili s krasno ribjo večerjo. Budilka zjutraj pa so bili njihovi osli, ki so zbudili vsak svoje, da jih odpeljejo na jutranji sprehod, kot nekatere od nas pasji ljubljenčki.

Ko so nas že zbudili, smo se najprej razplavali (in človek je lahko na lastni koži občutil, zakaj se kraj imenuje Vrulje), potem pa se šli še na vrh otoka razgledat naokoli. Priznam, da nismo bili ravno konkurenca oslom, ki so transportno sredstvo s pogonom 4x4. daleč najboljšim za škrapljasto skalovje tam okrog.

Po vračanju z vrha je skiper to dokazal tako, da je zdrsnil, se ujel na roko in si kar grdo zvil zapestje. Dobra imobilizacija je pomagala, da je dan dva kasneje v glavnem brez bolečin, čeprav je krmaril večino časa. Za krmarjenje, zlasti po nemirnem morju je bil takrat edini od nas utečen - jaz sem imel 'nasprotni' refleks, ker sem vedno prej kramril na rudo in je moja roka avtomatično zavrtela krmilno kolo v napačno smer (in skiper je ****il, da nalašč vozim slalom).
Slika

Imobilizacija iz dela kartonske škatle, malo širokega selotejpa in enega elastičnega povoja; po dnevu ali dveh smo kartonski del opore lahko že malo rezali proč, da je lahko premikal prste in malo tudi dlan, ne da bi ga karkoli bolelo
Slika

Razen mene - ki sem bil 'nov' na večjih jadrnicah - so bili ostali bodisi skiperju bodisi neznanke, bodisi začetniki. Ne glede na to smo pluli dobro, veter je bil vsak dan približno toliko močnejši, kot je posadka več zmogla.

Skozi Proverso smo šli na motor, nato dalje na jadra mimo nekdanjih vojaških 'tunelov' na Dugem otoku spat na Zverinac. Bila je ena zanimiva mala panika, ko je tam nekje globinomer pokazal veliko naglo zmanjševanje globine, ampak na srečo je bila reč še dovolj goloboka (ugrez je berke je bil malo manj kot 2 m). Neptun nam je dal nauk o uporabi kart, ne da bi nam ga zares zaračunal.

Tisti večer je bilo ob sončnem zahodu nebo videti zelene barve, kakršno sem videl prvič, ampak zaradi premalo svetlobe so bili osvetlitveni časi tako dolgi, da so bile vse slike zaradi zibanja barke neostre, poleg tega pa fotoaparat ni ujel barv, ki se jih mi spominjamo.

Naslednji dan smo imeli priliko videti krmljenje tun, za katere so ribiči povedali, da so bile last Japoncev.

Veter je bil kot naročen, kolikor več smo zmogli, ravno toliko bolj je pihalo in ravno prav se je dvignilo morje. Na sliki dva pozerja: en špinaker in en član posadke
Slika

Odločili smo se, da se ustavimo tudi v Velem Lošinju in tisti dan je kar krepko pihalo, in vmes se je smer vetra nekajkrat korenito spremenila (ne spominjam se, ali je bila najprej pol dne burja in potem zahodnik, ampak...). Za čakanje, da se odpre prekop smo imeli priložnost 'potrenirat' sidranje (ne spomnim se, če nismo takrat enkrat strgali kabla za upravljanje sidrnega vinča).

Pri plovbi skozi prekop je bilo tudi zanimivo, saj je veter skozenj poganjal kar močan tok.

Naslednji dan nismo izpluli.

Takole je pri burji, ki je pihala čez gozdiček kazalo na barki, privezani že malo v zavetrju na plavajočih pomolih severno od vhoda v prekop.
Slika

Takole je pa veter pokazala zastavica na krmni priponi
Slika

V zalivu v pristanišču morje pohlevno, sonce sije tako, da je kljub razmeroma močnemu vetru prijetno, dobra vidljivost.
Slika

Šli smo iz marine na pico in torte in po sadje v Mali Lošinj, jaz sem tudi kupil eno knjigo v knjigarni (tisto sem že nekaj časa po malem iskal, in tam naletel nanjo). Štirje naši so našli teniško igrišče z zavetjem in več ur nabijali žogico, ostali smo se šli potepat v zaliv, kjer je hotel Bellevue (Čikat?). Prav lep dan.

Izven zaliva pa je bilo križno morje. Kjer so se valovi iz več smeri odšteli, je bilo videti vse precej mirno, kjer so se pa sešteli in povzpeli na plitvino bizu obale pa sem dobil vtis, da jih je za 6 m višine. Vse zelenkasto v sprednjem delu slike je en sam val.
Slika

Ko so ti na zunanji strani na rtiču pri neki hiški, ki je nimam na nobeni sliki, dosegli obalo, je pršec letel metre in metre v zrak.
Slika

In ko je pena padla nazaj v morje, je bil na vrsti seveda naslednji val (tristo zmajev mi manjka 3D) - vse svetlozeleno pred temno plavim je en, naslendji val
Slika

V zalivu je plastično pasaro snelo z boje in prineslo do obale, v boku je razmeroma lahek čoln imel polmetrsko luknjo, od katere navzgor je bil do roba in čez krov enostavno pretrgan.
Slika

Tega čolna najbž ni šel nihče več krpat...
Slika

Borovec (ali kaj je bilo to drevo) so valovi dobesedno zalivali, a se ni dal
[img]http://s7.mojalbum.com/splosno-jadranje-[img]200210-06_17377167_17429947_18619125.jpg[/img]

Če bi mi tisti dan izpluli...

Naš krmar in skiper je imel še vedno od poškodbe občutljivo zapestje. Vsi ostali smo bili tako ali drugače še krepko zeleni.

Naslednji dan, ko se je morje malo pomirilo, smo odjadrali naprej čez Kvarner, in zadeva je bila dovolj živahna, da sem naredil s komolcem luknjo v eno omaro, ko me je skiper poslal nekaj iskat v kabino na pramcu in je barka zaplesala pod mano, pa se nisem dovolj dobro držal. (Skiper je spet ****il, sa sem mu pokvaril barko in da jo bo moral zamenjati.)

Več članom posadke je bilo slabo, in jahali smo privetrni rob kokpita precej podobno, kot jahaš nemirnega konja. Po spominu večina valov morda meter in pol, tu pa tam morda kak malo večji, pa se nisem spravil po fotoaparat, ker mi sicer hotelo postati slabo.

Dan prej najbrž ne bi bilo več samo zanimivo, ampak na trdo pasje, glede na to, koliko smo takrat zmogli in znali. Mi bi viseli čez ograjo v morje in bruhali, skiper bi bil na tem, da mu crkne zapestje, imeli bi dobre možnosti, da kateri od bruhačev postane človek v morju in kako bi tistega takrat poskusili dobiti nazaj na krov...

Zgodba je bila prej nekje, kamor ni čisto spadala, od tam sem jo umaknil. Tokrat tudi (končno) dodajam slike (in temu, da so zdaj tu tudi slike, prirejam zgodbo).
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Sep 08, 2016 01:21, skupaj popravljeno 2 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Mar 31, 2011 22:06

Lepo ste ga sračkali. Prav je tako!
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Mar 31, 2011 23:44

ok ampak to je pa res že zgodovina 2002
daj no :?
lepe, moderne obleke :roll:
a obstaja kaj modernejšega :wink: :idea:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Mar 31, 2011 23:57

Ta zgodovina je zanimiva, ker sem imel takrat še malo več las in malo manj kil :wink:

(Malo delam na kilah... vsaj, da jih ne bo še več. :cry: )

Od bolj zanimivih od naslednjih potepanj trenutno ne najdem nobenih slik - če (ali ko) najdem, bo še kakšna zgodba.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Apr 01, 2011 07:15

Marjan Tomki napisal/-a:Ta zgodovina je zanimiva, ker sem imel takrat še malo več las in malo manj kil :wink:

(Malo delam na kilah... vsaj, da jih ne bo še več. :cry: )

Od bolj zanimivih od naslednjih potepanj trenutno ne najdem nobenih slik - če (ali ko) najdem, bo še kakšna zgodba.

no super, bomo počakali
drugače so pa jadranja vedno posebno doživetje :wink: :wink: :D
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Apr 12, 2011 14:55

Lepo, da spomine deliš z nami. Napiši samo še, kateri od nastopajočih na fotografijah si ti, da te bomo spoznali, če se srečamo na morju.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Apr 12, 2011 16:50

Na sliki z imobilizirano roko je pri krmilu Mic-Tic, zraven njega jaz. Za potrebe prepoznavanja zdaj še malo bolj plešast, siv...

Tretji - desno od mene - je bil pa tudi Marjan, kar je imelo zanimive posledice pri odzivih na ukaze, kot je bil 'Marjan, popust'! - ne ti, Marjan, ampak ti, Marjan - madonca, a že spet...' :lol: :lol: :lol:

Mic-Tic potem ni več tvegal z dvema Marjanoma v posadki.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov