Razdalja med tračnicama!

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
snwl
Admiral

Razdalja med tračnicama!

OdgovorNapisal/-a snwl » Pe Jul 28, 2017 13:11

Razdalja med tračnicama ameriških tirov na železnicah je natanko 4 čevlje in 8,5 palcev .

Zakaj toliko?

Zato, ker je taka razdalja med tračnicama na angleških železnicah.

Ker so ameriške železnice začeli graditi Angleži, so tudi v Ameriki uporabili isto mero.

In zakaj v Angliji uporabljajo tako mero?

Zato ker so prve vagone v Angliji izdelovali v delavnicah, kjer so
pred pojavom železnice izdelovali kočije. Za železniške vagone so
porabili kar enaka podvozja, kot so jih prej rabili za kočije.

Zakaj pa so za podvozja kočij uporabljali prav to mero (4 čevlje in 8,5 palcev)?

Zato, da so bila kolesa na kočiji prilagojena kolesnicam na starih
evropskih kolovozih, ki so imeli to mero.

Zakaj pa so imeli kolovozi to mero?

Zato, ker so kolovozne poti napravili stari Rimljani med svojimi
osvajalskimi pohodi. Njihovi dvokolesni vozički za konjsko vprego pa
so imeli to mero.

In zakaj so imeli vozički ravno tako mero?

Zato ker so vprego konstruirali tako, da je sta vanjo natanko pasali riti dveh konjev.

Končno:

Ameriški space shuttle ima 2 rezervoarja za gorivo (SRB - Solid Rocket
Booster), ki jih izdeluje firma Thiokol v zvezni državi Utah.

Inženirji, ki so projektirali rezervoarja so želeli napraviti širša,
ampak so bili omejeni s širino tunelov na železnici, po kateri so
rezervoarja transportirali. Širina tunelov pa je bila seveda primerna
širini železniških tirov.

Sklep:

Najbolj napreden primerek ameriške tehnologije je zgrajen na osnovi širine riti rimskega konja!
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Jul 28, 2017 13:16

:lol: Zelo zanimivo 8)
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Pe Jul 28, 2017 13:23

Res zanimivo :lol:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » Pe Jul 28, 2017 15:23

Da je železnica skonstruirana na osnovi 2 konjskih riti sem že slišal, na osnovi te obrazložitve pa to tudi vem.
Hvala za obrazložitev.
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jul 29, 2017 00:15

Zanimive so te mere. Osebno tiskana vezja projektiram le v incih, ker si točno predstavljam 100 milsov (2,54mm). Metrični sistem me ne potegne za elektroniko.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Jul 29, 2017 09:19

Zadnja verzija programa, s katero sem malo bolj resno konstruiral tiskana vezja, je bila Pcad 2002. Ta je imel kar nekaj težav, če kakšna pozicija elementa ni bila zaokrožena na tisočinko cole. Sedaj sem pa zaplul bolj v druge vode.
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Jul 29, 2017 17:02

:D
Zdaj mi je jasno zakaj so slo železnice v riti :lol: :lol: :lol:
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Ne Jul 30, 2017 13:46

No, so pa zanimiva dejstva.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 31, 2017 03:16

Zanimiva in logično zveneča anekdota, ampak znaten del vseeno ne drži.

Naslednje povezave opišejo, kje je anekdota netočna.

Vendar tudi zgornje povezave še vedno ne zajemajo dobrega dela sveta izven ZDA (in širine med tračnicami tam). Rusija (in za njo Sovjetska zveza itn.) je ena od tistih, ki je imela - in kolikor vem še ima - svojo tirno širino (kar je med drugim delalo zanimive dodatne logistične težave Nemcem med drugo svetovno vojno).

Če sklenem... po svetu je tudi zdaj še vedno v uporabi več tirnih širin, in tudi v ZDA niso prišli na sedanjo širino tako neposredno, kot namiguje anekdota. Tole je dober vir:
Slika

Verjetno so imeli Rimljani več različnih pasem konj z različno 'ritno širino' :wink: :lol: :lol: :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Avg 01, 2017 09:04

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Avg 07, 2017 18:59

To gradivo o Bohinjski progi in še precej več sem si pa predprejšnji petek ogledal - visi namreč tudi na steni čakalnice postaje v Bohinjski Bistrici.
    Pripeljal sem se okrog sedme s prvim jutranjim vlakom iz LJ (okrog €4 za oldtimerje s potrdilom), zmenjeni smo pa bili, da me za do Ribčevega Laza pobere eden od članov kluba, ko bo prišel mimo. Kolesa tokratnisem vzel s seboj, ker naj bi se v Ljubljano vrnil z enim od jadralcev, ki se bo vračal v Lj s tekme v soboto ali jadranja v nedeljo.

Tisti, ki naj bi me pobral, je prišel šele okrog devete (ko pride naslednji vlak, na katerem je računal da bom) in jaz sem imel dve uri časa, da v miru naštudiram razstavo na zidovih čakalnice (zunaj je takrat še lilo in se mi ni dalo peš skozi dež).

V glavnem, tisti dve uri sta bili prav zanimivi in za nekaj reči sem potem pogledal še naprej...

Ja, če bo kdo spet težil o načitanosti in lastnih izkušnjah, naj se s takimi pritožbami oglasijo le tisti, ki so sami vrtali predore (po možnosti v tistem času) ali vsaj vozili vlake iz tistih časov.
Nekaj reči, ki jih ni na tvoji povezavi

Zakaj so šli 'zapraviti' toliko denarja za tako zahteven in drag projekt
    Pomemben del razlogov, zakaj so šli delat drugo povezavo do Trsta (poleg južne železnice skozi Ljubljano, Postojno...) je bilo, da je družba južne železnice imela monopol na prevoz in določala tako visoke cene prevozov, da se kup dejavnosti v Sloveniji - in Avstriji naprej - enostavno ni splačalo. Recimo premog iz zasavskih rudnikov bi bil v Trstu zaradi visokih transportnih stroškov predrag, železo z Gorenjske prav tako, enako je veljalo tudi za naslednje avstrijske dežele (Koroška, Tirolska, Štajerska...).

To je bilo pomemben del razlogov, da so zasnovali nekaj različic Transalpine (ki mislim da je najprej povezala Tirolsko mimo Trbiža in Rateč s priklopom na Južno železnico v Ljubljani, potem pa se spravili delat 5 km predor pod Koblo, ampak na časovno zaporedje nisem bil posebej pozoren).
Prvo električno vrtanje vrtin za razstrelivo na svetu
    Začeli so vse na roko in tako od vsake strani zvrtali kak kilometer, potem pa je bil narejen stroj s štirimi električnimi vrtalnimi stroji (Siemens Halske, po tej dokumentaciji sodeč prvo električno vrtanje za vrtine za eksploziv na svetu). Takrat je bila po dokumentaciji na postaji v Bohinjski Bistrici na reki Bistrici elektrarna, ki je gnala te električne vrtalne stroje , zraven pa je voda poganjala še prezračevalne naprave za prisilno zračenje predora med deli v predoru.

O vsem tem - o zgodovinskem ozadju, o možnih različicah trase itn., o zgodbah pri kopanju predora - je bil najboljši doslej najden čez internet dostopen vir tale na gore-ljudje na povezavo pod sliko (ki je tudi od tam):
Slika

Kdo opazi na tej sliki, da so naredili Bohinjski predor širok za dva tira, čeprav je bil potem ostali del Bohinjske proge - zaradi varčevanja oziroma pomanjkanja sredstev seveda - enotiren? Bi znal biti ta košček zgodovine koristen pri odločanju, kje bo šla in kako bo potekala in kakšna naj bo železniška povezava do Kopra? :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Po Avg 07, 2017 19:32

Že pred 100 leti so vedeli da rabimo drugi tir :lol:
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Po Avg 07, 2017 21:35

Na tej progu je recimo tudi pod kapelo v novi gorici napravljen še drugi predor. Danes je v njem kolesarska steza....verjetno so imeli avstrijci veliko boljše planiranje, vizijo in še kaj.
blisk
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a blisk » To Avg 08, 2017 12:46

Ob 100. obletnici je bila izdana tudi knjiga Skrivnosti bohinjskega predora, zanimivo branje.
Kopali so iz obeh strani hkrati in brez uporabe GPSa falili za 1,5 cm :D
da jih vidim danes :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta