Davek na plovila

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Maj 09, 2012 19:42

Ko pa smo pri davkariji in gospodarski politiki...

Pred kratkim je bilo politiki najbolj pomembno ob premoženje spraviti tiste, katere so imeli v želodcu (utaja davkov, konec kreditov, ki so jih prej zlahka najeli itn.).

Tudi kazenska politika v prometni zakonodaji je podobna.

Človek dobi vtis, da je pomembno gospodarsko sesuti (spraviti na beraško palico) nasprotnika - pa kdorkoli že to je. Da je pomembno, da v Slo nihče ni premožen, kaj šele bogat.

Dobil sem vtis (ni - še - virov :wink: ), da je imela Marija Terezija (MT) drugačen pristop. Kolikor sem uspel ugotoviti (nepreverjeno...), je veljalo:

1. Zakoni so morali biti jasni in razumno enostavni.
    Cilj zakona je bil njegovo spoštovanje, ne pobiranje kazni.

Za vsak prevod zakona v različne jezike cesarstva so nabrali nekaj neukih, ampak dovolj bistrih podeželcev in jim prevedeni zakon prebrali. Če jim je bilo jasno, OK, sicer so prevajali znova.

Spoštovanje zakona je bilo čim manj komplicirano - tako je bilo tudi lenim lažje spoštovati zakon, kot iskati luknje v njem.

2. Cilj zakona - zdravi in krepki državljani
    MT je rabila zdrave in krepke podložnike tako zato, da je bilo med njimi mogoče nabrati vojake (ki so branili cesarstvo) kot da bi lahko bili uspešni in postali premožni tako, da bi lahko trajno plačevali davke. S temi davki bi bilo mogoče tudi opremiti vojsko, ki bi branila državo (MT je, mislim, imela nekaj sorodnikov v Prusiji, ki bi mlado cesarico z veseljem spravili ob cesarstvo).

Spomladi so bile včasih pogoste lakote, in MT je uvedla kup vrst hrane, ki jo je bilo mogoče hraniti čez zimo. Za pomlad pa ni bila značilna le lakota, ampak tudi pomanjkanje več vrst vitaminov. Avitaminoza C v skrajni obliki je skorbut, kjer prizadetemu izpadejo zobje. Tak človek ne more več jesti nekaterih vrst hrane in je v tedanjem času težko še kdaj bil zdrav in krepak.

MT je zato - med drugim - predpisala, da morajo posestniki nad določenim minimumom zemlje imeti določeno minimalno število dreves določenih sadja, takih, ki postanejo užitne šele pozimi in so hkrati dober vir C vitamina, ki preprečuje skorbut.

Kazen ni bila denarna (da bi polnili državno blagajno), ampak je bil kršitelj tepen, in tudi zaradi takih ukrepov je skorbut postal nekaj, česar že naši dedi niso več poznali.

3. Zdravi podložniki niso bili dovolj - rabila je tudi umne podložnike
    Zato je uvedla brezplačno osnovno šolo, katere namen je bil naučiti podložnike brati, pisati in računati.

Branje je bilo - med drugim seveda - pogoj, da je lahko nekdo razumel zakone (glej točko 1.), računanje pa tudi osnova gospodarskega računstva.

Taki bi lahko postali in ostali premožni - in le trajno premožni bi lahko trajno plačevali davke.

Še nekaj - učili niso tako, da bi učenec na vprašanja odgovarjal to, kar mu je prej povedal učitelj.

Spomnimo se
V podeželsko šolo pride šolski nadzornik in sprašuje - da bi ugotovil, kako dobro učitelj opravlja svoje delo.
    Vrane družijo se rade.
    Pet na strehi jih sedi.
    Puška poči, ena pade,
    koliko jih še sedi?

Nobena!

Kaj? To v glavo mi ne gre?

Puška poči, ena pade,
    druge štiri odlete!

Glej ga glej, glavica bistra!
    Majhen deček, velik mož,
    sčasoma boš še za ministra,
    ako vedno priden boš!

Kakšna je primerjava tega s sodobno Slo šolo... z vse prepogostim neugodnim odzivom učitelja (slabo plačanega in tudi sicer že ob ves elan), če ima učenec prav in ga je učitelj polomil, verjetno veste sami bolje od mene.

Kot zanimivost, računice (z zelo temeljito znanstveno podlago za tako zasnovo - po mojem boljšo, kot sodobni učni programi) za vse cesarstvo si je izmislil Slovenec, Franc vitez Močnik in za to bil 'povzdignjen v viteza'.

Ni bil povzdignjen v viteza, ker je bil Slovenec ali kljub temu, da je bil Slovenec, ampak zato, ker je tako dobro naredil nekaj bistvenega.

Ne temu, ne Juriju Vegi, ne kupu podobnih ne moremo reči, da so bili hlapčevski Slovenci - na to, kar so naredili, so bili upravičeno ponosni in nikomur ni padlo na kraj pameti, da bi jih obravnavali kot hlapce.

Temu se reče 'meritokracija' - napredovanje (resnično) zaslužnih - kar mimogrede rečeno, zdaj ne funkcionira in kar je ena o kritičnih težav Slovenije - pa svet ni prav grozno dosti na boljšem.

Dobil sem vtis (nepreverjen, bomo še brali), da je nekaj Nobelovih nagrajencev iz ekonomije dobilo nagrado za zamisli, kako se po njihovih postopkih nekdo prikaže najuspešnejši in/ali napreduje za ceno, ko sesuje vse ostalo okrog sebe.

Jaz še vedno lahko kaj spremenim, če ne drugače tako, da zapišem tole zgodbico.

Ja - pa Baufix, nič proti tebi - samo pogled na iste stvari z drugega zornega kota...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Maj 11, 2012 13:35

Je že kje kaj pricurljalo, koliko nam bodo povečali davke? Jaz navijam, da jadrnice ostanejo na istem! Moja je ravno upihnila 10 svečk in to bi morala biti meja za minimalno stopnjo davka na vodna plovila :P
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » So Maj 12, 2012 17:22

Ne zanaše je merilo dolžina plovila, pa ne glede na to ali je vredno 5000€, samo da je nad 12m pa je luksus.

Mislim tole je res bolano kar delajo, davek bi bil kvečjemu "normalen" glede na tržno vrednost, ne pa nek pavšalen glede na dolžino...

Kakšna je kaj možnost za registracijo že registriranega plovila pod našo zastavo, da bi to spremenil, pod kakšno "ugodnejšo" zastavo?
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Maj 12, 2012 18:59

Tudi če registriraš pod drugo zastavo, moraš davkariji prijaviti lastništvo in te ucurijo.
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » So Maj 12, 2012 21:26

Potem pa ustanovimo offshore firmo nekje pa registriramo tam, evo predlog ena firma pa vsi morjeplovci tam ;)
LP, Uroš.
al

OdgovorNapisal/-a al » To Maj 15, 2012 20:51

Kaj je zdaj morjeplovci? Zakon je sprejet... Kje se da vidit lestvico?
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Jun 05, 2012 23:03

No pa smo dobilio še nov davek na motorna vozila.
Začel bo veljati z 1.7.
Najvišja stopnja je dodatnih 16 % davka.

Dodatni davek na motorna vozila

prostornina motorja v cm² stopnja dodatnega davka (DD)
0–2499 0 %
2499–2999 8 %
3000–3499 10 %
3500–3999 13 %
4000 16 %
Baufix
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Baufix » To Jun 05, 2012 23:11

V Uradnem listu RS, št. 40/2012 je bil dne 30. 5. 2012 objavljen Zakon za uravnoteženje javnih financ – ZUJF, ki je pričel veljati naslednji dan po objavi, to je 31. 5. 2012.

DODATNI DAVEK OD PLOVIL (naj bi veljal od 1.1.2013 dalje):

121. in 122. člen (lestvica in znižanje davčne osnove):
Dodatni davek se ugotovi na način, kot je določen s 5. členom ZDVP, pri čemer se za določitev davčne obveznosti upoštevajo naslednji zneski:
- za dolžino plovila od 5-8m je splošna obveznost 2,00 eur, obveznost za vsak meter plovila je 0,50 eur in obveznost za vsak kilovat moči pogona 0,10 eur
- za dolžino plovila od 8-12m je splošna obveznost 10,00 eur, obveznost za vsak meter plovila je 2,00 eur in obveznost za vsak kilovat moči pogona 1,00 eur
- za dolžino plovila nad 12m je splošna obveznost 20,00 eur, obveznost za vsak meter plovila je 3,50 eur in obveznost za vsak kilovat moči pogona 2,00 eur.
Zniža se davčna obveznost glede na življenjsko dobo plovila za 5 % za vsako dopolnjeno leto starosti plovila, vendar preostanek davčne obveznosti ne sme bit nižji od 50 % davčne obveznosti za novo plovilo.
Črta se določba o znižanju davčne obveznosti za vsako leto starosti plovila in starosti pogona.

Vir:
http://www.legato.si/2012/06/zakon-o-ur ... nanc-zujf/
al

OdgovorNapisal/-a al » To Jun 05, 2012 23:23

Tako je.
Val tisto je davek na motorna vozila in tema je davek na vodna plovila..

Primer izračuna:

Plovilo 12.8 m = 20eur + 3,5eur*12 + 2eur*55 (kW)= 172 eur
In če je barka stara 10 let je to -50%, kar znese 86 eur.

Plus seveda davek na vodna plovila, ki nam ga pošljejo vsako pomlad.
DD (dodatni davek) je približno toliko, kot davek na vodna plovila v primeru 10 let stare barke (največja "olajšava" -50%).
Torej so dejansko podebljali davek.

Sem tole prav izračunal?
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Jun 06, 2012 08:41

Vem ,da je davek na motorna vozila.
Sem objavil ,da ne bo šel neopazno mimo nas.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Jun 06, 2012 09:05

Val hvala za tole informacijo. Jaz moram do 8.7. registrirat avto... a če grem naslednji teden to urejat plačam davek še po tastarem?
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Jun 06, 2012 09:08

Če bo to prva registracija v Slo, da.
Če pa gre za podaljšanje pa ne bo nobenega davka, kot ga ni bilo doslej ob podaljšanju registracije!

DD se bo obračunaval za vozila prvič registrirana v Sloveniji po uveljavitvi zakona.
Ob prodaji in ponovni registraciji rabljenih vozil (ki so v Sloveniji že registrirana), se dodatnega davka ne bo obračunavalo - kot se ne plačuje davka na motorna vozila.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jun 06, 2012 09:33

Ampak to so nam res dobesedno krat 2 usekal tale davek...
In tisti, ki imamo kak kW več pod havbo na slabih 9 metrih dolžine smo ga kar lepo nafu****...
Pomoje se bo pd 1.07.2013 pri meni vila bandjera "lijepe njihove"... Klinc pa ponos!
Baufix
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Baufix » Sr Jun 06, 2012 10:10

Dejstvo pa je, da dodatni davek na plovila doda še večjo težo razmišljanju LASTNIŠTVO vs. CHARTER.

Če upoštevam zgolj finančno kalkulacijo, moram barko koristiti min. 3-4 tedne, da sem na istem, kot če bi jo vzel na charter.
K sreči mi čas to omogoča...poleg tega pa osebno vidim tudi druge prednosti v lastništvu.

Če bi imel manj časa, pa bi charter bistveno bolj vzel pod drobnogled...
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Jun 06, 2012 11:07

Še dobro, da niso postavili lestvice za jadrnice in rekli, da glede na kvadraturo jader pri povprečnih 12 vozlov vetra, imamo še dodatnih 50 kw moči pogona... in da bi še to obračunaval.
Najbrž bo prišel čas, ko bomo morali pridobiti še soglasja za sončne celice na barki, ki bodo obravnavane kot MFE (mala fotovoltaična elektrarna).
Da windgeneratorjev ne omenjam.

:P

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost