Danes zgodaj zjutraj sem se vrnil z Amsterdama z sejma, ki doživlja pravo renesanso in vliva veliko optimizma na tem področju. Vračam se z kopico vtisov najbolj pa me je presenetilo dejstvo, da so na navtičnem področju v severni evropi letos zabeležili nekateri celo 30% rast v primerjavi z 2008. Skoraj vsi po vrsti pa so zabeležili pozitivno rast.
Ko sem se vračal z avtom domov sem imel časa dolgo razmišljati, kaj zaboga se dogaja pri nas, da firme ena za drugo crkujejo in zakaj se uspešni PROIZVAJALCI Seaway, Pipistrel - proizvodnja letal in njim podobna večja in manjša uspešna podjetja selijo v tujino. V večini danes le taka podjetja z izvozom ustvarjajo profit in najbolj prispevajo k trdnosti naše ekonomije in pozitivne bilance ter z tem neposredno bogatijo našo državo, ter zagotavljajo delovna mesta. Kaj zaboga počnemo??? Kot se vidi se državi jebe za vse to, bolj pomembno je obdržati stolčke in eden drugemu omogočati krajo.
Me ima, da bi začel klet in k hudiču pošiljat posamezne politike, ki še nikoli v življenju drugače kot z vrtenjem jezika in z lažmi niso zaslužili niti enega samega centa. Kaj, taki naj vodijo državo in nas zastopajo v parlamentu!!?? Draga vlada, država je "firma", ki jo je treba znati voditi. Na bruhanje mi gre, ko vidim kregarije in laži ter po nepotrebnem zapravljen čas, ki ga ne bomo mogli NIKOLI NADOKNADITI. ZABOGA NAREDITE RED IN NAM PUSTITE DELAT!! NEHAJTE SE JEBAT MED SABO, nam pa ne uničujte še tisto malo volje, ki jo premoremo, da kaj naredimo v svojo in skupno korist.
Moral sem to napisat, ker mi je dvignilo pokrov, ko sem odprl časopis in videl kako dokazani lažnjivec toži druge češ, da lažejo o njem. NEZASLIŠANO!!! Kakšna država smo, da je taka oseba sploh še v parlamentu?
Saj res METS.
Prvo nagrado je dobil Selden za nov winch z katerim lahko z ročko in gumbom kontrolirano navijaš in popuščaš vrv, ki tako vedno ostane napeta.
več o nagrajencih
Slovenijo so zastopala podjetja Roto, Astel Marine, Elektro Štumpfl, Ema, Sandiline in GS Composite. Upam, da nisem koga izpustil.
LP Nikola Tesla
Monickendam
Flachboden shiff
Najprej sem našel Elektro Štumpfl
tipke Apem
za male in velike
lep design
samodejna črpalka brez napajanja za plovila na privezu
odlična krmila Edson
roštilji za plovila
štirikraki maxprop za boljši izkoristek
kaljena in varnostna stekla za okna plovil
štedilniki za plovila. Iskal sem kaj novega in malo pokramljal z parimi proizvajalci.
na razstavnem prostoru firme ki izdeluje rigging. Modelček je bil fascinanten
High definition sonar tehnologija je na pohodu
ultrazvočni senzor Airmar. (Baje jih imajo v Stalu na zalogi)
Raymarine konzola in simulator, ki je odlično deloval v povezavi z vsemi instrumenti
hibridni pomožni pogon
Scam se je močno zasidral na evropskem navtičnem trgu
mini generator
Sandiline
plavajoči generator...
zanimiva tastatura
Brezkrtačni 10kW motor Fischer Panda
Roto
Techimpex štedilniki. Morda bodo oni izdelali enega kot si ga želim na katerem bo možno uporabiti 28cm ponev
mini izvedba od nekega manj znanega proizvajalca. širina samo 45cm
protizdrsna obloga za steklokeramične plošče, deluje tudi med kuho!
prava mornarka
vodilni proizvajalec sat anten za plovila KVH