Vgradnja nizkotlacnega bojlerja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Vgradnja nizkotlacnega bojlerja

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Dec 02, 2018 10:36

Kakšen bojler je najbolj primeren za barko se je dobro pokazalo v praksi na podlagi izkušenj tisoče uporabnikov. Najbolj uporaben je kombiniran bojler z grelcem 230V(ZDA 110V) 0,8kW - 1,5kW ter z vgrajenim izmenjevalcem za gretje z motorjem.
Za vsa plovila je to primerna rešitev za čas, ko si v marini ali na sidru. V marini pač greješ vodo z električnim grelcem. Na sidru ali med plovbo pa je takoj dovolj tople vode že samo, ko se motor malce segreje.

Plin za grelnik tople vode na barki ni smiselen. Prav tako z grelcem na 12V (ohmov zakon!). Še nikoli na barki nisem zasledil tovrstnih rešitev. Definitivno je tako z razlogom.

Enostavno si lahko izdelate boljer v domači delavnici...
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Ne Dec 02, 2018 15:28

Mornar pohorc napisal/-a:Pozdrav Heron!
Bojler je namenski za avtodome in bavtiko, tako da verjetno ni taksni porabnik, kot predvidevas.
Tehnicni podatki so pa zapisani sledeci, v pomoc za izracun!
12V/200W (1,5A)230V
Torej nekaj casa ga ze testiram, pa deluje odlicno. Na 230V segreje na 60 st. V cca 15-20 min. Na 12V pa v cca 45-50 min. Kar se tice praznjenja nisem expert, vendar sem ga testiral skupaj s hladilnikom in je vse delovalo celi dan, brez da bi vzigal motor ali bilo priklopljeno na soncne celice. Kajti coln mi se stoji doma na njivi, ker sem ga v celoti obnovil!
Ce deluje na njivi, bo deloval tudi na morju, ko bo v pogonu in se 200W soncnih celic bo priklopljenih!
Seveda pa nisem strokovnjak na tem podrocju. Zato je pa dobrodosla vsaka informacija in izkusnja!

Kako to misliš "ni takšen porabnik, kot predvidevaš.
Jaz sem v svojem postu predvideval, da je verjetno 200W grelec na 12V.
Ti si tule napisal, da je 200W na 12V.
Torej je natanko tak porabnik, kot sem predvideval in na podlagi tega izračunal par stvari zate.
Če imaš vgradni motor je res najboljše, da ti odpadna toplota motorja pogreje vodo - hitro in zastonj.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Mornar pohorc
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Mornar pohorc » Po Dec 03, 2018 08:24

Saj pravim, da nisem expert, vendar ce je bojler namenski za avtodome, prikolice in barke, pa se nemski proizvod, potem je verjetno temu tudi namenjeno. V glavnem, kot sem ze napisal stvar sem stestiral in deluje vec kot odlicno!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Dec 03, 2018 09:06

Kolkrat si že napisal da je nemški ta bojler? Da ni v resnici kitajski in nas želiš mal prelisičit? :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Mornar pohorc
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Mornar pohorc » Po Dec 03, 2018 11:20

Da je nemski sem napisal prvic, vse ostalo pa res ponavljam kot papiga, sicer pa tudi vi se ponavljate in skusate dokazat da to ni to! Meni je vazno, da sem zadevo sam sprobal in deluje! Vse ostalo pa smo ze tako napisali!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Dec 03, 2018 11:42

Se ti opravičujem. Ne vem zakaj se mi je zdelo, da sem že večkrat prebral, da je nemški.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 43 gostov