Upam da ste dobro preživeli vstop v novo leto.
Odločil sem se, da bom na forumu po dokumentiral mojo obnovo čolna.
Obnova sem začel v marcu leta 2019 v mislih da bo tole hitra obnova in bomo poleti že pridno pluli. No ta ideja je kar hitro izpuhtela
Nekaj slik pred obnovo:

Na slikah se sicer ne vidi, vendar je bil čoln po palubi konkretno pregnit, tako da dejansko za volanom nisi mogel stati, ker bi se ti drugače udrlo v čoln. Konzola pa je pa je bila tudi že na rob tega da odpade stran.
Prikolica ni bila nič boljša. Zdržala je prevoz kakih 5km potem je pa šla samo še v kose.
Odstranili smo motor in razslojili zgornji in spodnji del čolna, ki sta bila skupaj spojena z mešanico lepila in netov.

Lotil sem se odstranjevanja pregniti ojačitvenih plošč. Nekatere so bile v tako slabem stanj da ko sem odprl laminat sem leseno ploščo lahko ven kar posesal:

Ker so bile nekatere zelo slabe sem se odločil da zamenjam vse lesene ojačitve na čolnu, vključno z krmo.
Za motor sem izdelal nosilec katerega lahko dvignem z viličarjem in ga premikam če mi je v napoto:

Ker nove prikolice za čoln še nisem imel sem iz starih cevi zavaril stojalo za čoln katerega lahko dvignem z vilicami in ga prestavljam po želji.
Ko sem odstranil vse lesene ojačitve sem vse skupaj dobro prebrusil. Nove ojačitve so narejene iz T-fix plošče. Glede na obremenitev sem uporabil različne debeline. Vsi robovi so bili zaobljeni tako da pri laminiranju ne pride do zračnih mehurčkov na pregibih.
Nekako sem se držal pravile od viška ne boli glava, vendar če bi sedaj še enkrat delal bi verjetno na pohodni površina dal kak mm tanjšo saj bi zmanjšalo na teži čolna, trdnost pa nebi bila dosti oslabljena.
Plošče so bile na trup nalepljene z strukturnim lepilom, nato pa je čez prišel laminat.

Zgornji in spodnji del sta bila nato zlepljena z strukturnim lepilom. Lepilo smo nanesli po celotnem robu, ter tudi po rebrih plovila, na katera se je nato vsedel zgornji del čolna. Prvotno sta bila oba dela skupaj spojena le po robu z neti, tako da je kar se trdnosti tiče ta izvedba veliko boljša.
Čez strukturno lepilo se je tudi laminiralo. Strukturno lepilo ki je bilo uporabljeno ima napreč izredno dobro strukturno trdnost, vendar pa je tudi zelo togo in ob aktivnih obremenitvah napoka. Zato je bilo čel lepilo nato nanešen se laminat.
Konzola je bila nekoliko premajhna. Če si ob vožnji stal je bila prenizka, ko pa si sedel pa si težko videl čez njo.
Zato sem se odločil da jo povišam, za lažjo stoječo vožnjo.
V kolikor se bo obneslo sem razmišljal da bi dodal kot nekakšen višji sedež oz naslonjalo do višine zadnjice da se lahko med vožnjo nasloniš, ko pa si zavezan ga lahko odstraniš.

Konzola je na trup pritrjena z vijaki ki so vijačeni v inox ojačitev na spodnjem delu palube, dodano pa je tudi strukturno lepilo na spoju.
Sledilo je nešteto ur brušenja in kitanja. Na koncu je ostalo še vedno nekaj nizkih mest, ki so se pokazali šele ko sem špricnil barvo.
Če bi delal še enkrat bi definitivno pred barvanjem nanesel še špric kit. Na napakh se učimo, kaj češ.
Glede barve sem razmišljal zelo dolgo. Prva opcija je bila da ga ponovno pihnem z gelcoatom. Vendar se na koncu nisem odočil za to. Razlog je bil ta da je dokaj drago, potreboval bi posebno pištolo, poleg tega pa ima gelcoat lastnost, da se pri sušenju na zraku niko zres dobro ne "posuši" in ostane lepljiv. Temu se izogneš da čez špricneš še sloj voska (taktika ki sem jo videl na youtube kanalu Boatworkstoday).
Odločil sem se za Poliuretansko barvo. Barva je relativno poceni, ima širok spekter uporabe (npr delovni stroji so več ali manj pobarvani v poliuretansko barvo), je dokaj prožna in obstojna, je agresivna in se dobro oprime podlage.
Poleg tega sem imel že primerno pištolo. Nanos pa ko dobiš grif je tudi dokaj enostaven.
S časom bom videl kako se obnese, za enkrat sem z rezultatom kar zadovoljen. Edini problem je ta, da se na hladno beli pozna čisto vsaka packa.
Naredil sem tudi proti zdrsne površine. Prvotno je bil plan da jih izdelam iz Kiwi gripa, vendar mi je ostalo nekaj gelcoata. Temu sem primeša filler. Gosto mora biti ravno prava, da ni preveč redek in ne preveč gost. Primešal sem se parafin (da gelcoat ne pika oz se ne lepi). Gelcoat sem nato nanesel z velur valjčkom in ga v isti smeri valjčkal po površini. Kombinacija valjčka in ravno prave gostote, ustvari hrapasto površino, ki je po izgledu zelo podobna Kiwi gripu. Sama izvedba je tudi dosti čenješe kot sam Kiwi grip.
Čoln je bil testno že v vodi, namestil sem tudi samo nastavljive flape. Čoln je že tako lahek (ocenjujem da je težak nekje 300 -400kg) in zelo hitro zglisira, flapi pa dodatno pripomorejo pri temu da se nos zelo malo dvigne in da je plovba po valovih bolj udobna.
Manjka še nekaj malenkosti, kot je guma okoli čolna in blazine.
Če bi delal še enkrat bi verjetno res probal narediti čoln še lažji.
Razmišljam da bi na bokih naredil še eno barvno črto (modro ali rdečo), da bi dodal malo pestrosti.
No in na koncu je vedno vprašanje ali se je to sploh izplačalo delati?
Z finančnega vidika.... ne vem.... verjeno ne. Bom videl ko/če sploh ga prodam.
S stališča požrtih živcev in vloženih ur...definitivno ne
Sem se kaj novega naučil.... ogromno
Sem vesel da sem se lotil obnove..... zagotovo
Bi se še enkrat lotil... prej bi zeloooooo dobro premislil

mogoče objavim še kako sliko