Popravilo elan 450 gt

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Po Avg 21, 2017 12:01

Kaj pa Bonaparte pravi?? :D
noerček
Poročnik bojne ladje
Kraj: Obala

OdgovorNapisal/-a noerček » Po Avg 21, 2017 12:04

nisem ga še klical, sem mu pisal
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Po Avg 21, 2017 12:17

Predn se ti šekej druzga stopi, bi jest njega prej mal povprašou :D
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Po Avg 21, 2017 14:40

:D
Topila v poliesterski smoli so agresivna na jogurtove lončke.
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Po Avg 21, 2017 14:45

Še posebi od sadnih jogurtouSlika
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Po Avg 21, 2017 14:49

Ti si tud en sadni jogurt :lol:
noerček
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a noerček » Po Avg 21, 2017 16:50

Drugič bom raje mešal v pudingovem lončku, zihr je zihr :D
Uporabniški avatar
WSurfer
Kapitan
Kraj: Domžale - Novigrad

OdgovorNapisal/-a WSurfer » Po Avg 21, 2017 18:13

Pozdravljen,

da ti podam še nekaj informacij, ker sem bil ravno prvi, ki je odgovarjal na ta post...

Sam sem za popravilo majhnih pikic na svojem plovilu uporabil GELCOAT proizvajalca YACHTCARE

Majhno dozico sem kupil v Bauhausu.
YC GELCOAT Repair kit

Na njihovi spletni strani boš našel seznam GC z RAL oznakami barvnih nians.

Mogoče bi bila za tebe najprimernejša niansa RAL 1015 oz. RAL 9001. Preveri!

Sicer pa lahko vzameš tudi GC v beli barvi (RAL 9010) in jo zmešaš s pigmentno PU pasto. Kje pa slednjo dobiti in kakšen je postopek mešanja se pa pozanimaj pri kakšnem strokovnjaku. Priporočeni soforumaš Bonaparte bi ti znal sigurno pametno svetovati.

Pod nobenim pogojem pa ne vmešavaj kar neko barvo, ker se zadeve zaradi različnih topil v sebi ne mešajo med seboj.
noerček
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a noerček » Po Avg 21, 2017 19:06

Ej hvala, sem malo pobrskal in ta firma YC ima tudi nijanse v tubi in sreča da se da tudi pri nas nabavit
Ti si gelcoat YC nabavil v Bauhausu? Nijans pa verjetno niso imeli, razumem
Eno odrgnino imam pod vodno linijo kjer je namazan AF, kaj lahko ga uporabim tudi tam?
Hvala
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Avg 22, 2017 00:01

Seveda ga lahko uporabiš spodaj, brez dodatkov barve.
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

Re: Popravilo elan 450 gt

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Sr Avg 23, 2017 11:58

Je normalno.
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
WSurfer
Kapitan
Kraj: Domžale - Novigrad

Re:

OdgovorNapisal/-a WSurfer » Sr Avg 23, 2017 14:19

noerček napisal/-a:Ej hvala, sem malo pobrskal in ta firma YC ima tudi nijanse v tubi in sreča da se da tudi pri nas nabavit
Ti si gelcoat YC nabavil v Bauhausu? Nijans pa verjetno niso imeli, razumem
Eno odrgnino imam pod vodno linijo kjer je namazan AF, kaj lahko ga uporabim tudi tam?
Hvala

Da, nabavil sem ga v BH. Za pigmente nisem spraševal. So pa imeli poleg bele variante tudi bolj krem barvo, če se ne motim. Povprašaj pri njih. Mogoče pa imajo ravno takšno varianto kot jo potrebuješ ti.

Seveda lahko, za to je ta zadeva. Samo predhodno na delu na okrog odstrani AF, vse lepo ščisti, pobrusi, očisti s čistim bencinom, da podalaga ne bo mastna in nanesi GC.
noerček
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a noerček » Sr Avg 23, 2017 18:42

Ja sem kupil od YC reparatur gelcoat Ral 9001 krem barve in dodatno še črno nijanso za malo potemnit, vendar ko sem dodal malenkost črne je vse skupaj malo posivelo ampak je še kar podobno sem kar zadovoljen
Hvala za vse nasvete
Imam pa še eno vprašanje glede papirologije
Namreč plovilo je napisano na mojo mamo, jaz kot sin potrebujem njeno pooblastilo če nje ni na čolnu?
Če je potrebno, ga lahko kar sam napišeš in overiš?
Kako pa naj bi izgledalo?
Upam da ne sprašujem preveč, sem malo pobrskal po forumu pa nisem konkretno našel mojega primera
Hvala še enkrat :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Re:

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 24, 2017 08:30

WSurfer napisal/-a:

Seveda lahko, za to je ta zadeva. Samo predhodno na delu na okrog odstrani AF, vse lepo ščisti, pobrusi, očisti s čistim bencinom, da podalaga ne bo mastna in nanesi GC.

Jaz največkrat ne uspem kupovati in mešati materialov, ker to naredi kdo od profesionalcev za to iz kluba (čim vprašam, kaj naj kupim in kako se to naredi), ampak za pripravo podlage za popravilo sem vedno dobil plastenko (ali dve) acetona.
    Teorija je potem rekla, da aceton - poleg tega da očisti maščobo in podobno - kemično načne poliester (torej naj bi tudi gel coat), tako da se novi sloj ne le mehanično, ampak tudi kemično veže na spodnjega. Priporočilo, kolikor se spomnim - bodisi iz teorije, bodisi so mi povedali bodisi oboje - je bilo, da zdrgnem z z acetonom ovlaženo krpo (odstranitev 'umazanije'), potem še enkrat z drugo kakih 5 minut kasneje. Ja, zagnjavili so, da mora biti krpa bombažna.

Domnevam (sem pogledal, ampak še ne našel potrditve), da bombaž (celuloza...) ni topen v acetonu, zato je treba, da je krpa bombažna (in ne kaj sodobnega neznanega, kar bi se lahko topilo in napacavalo na to, kar hočeš očistiti).

Hlapov acetona ni dobro vdihavati (torej dobro prezračen prostor).

Jogurtni lonček, plastenka...
    Plastike so besno različne. Aceton sem dobil v plastenki od Synalco (in mislim, da je PE) in se - sem zdajle pogledal - ni nič topila. Smola je bila pri meni v stekleni posodi (mislim da kozarec od marmelade ali česa podobnega)...

Jaz se držim navodil, ki mi jih povejo in/ali so priložena (potem me pa skoraj vedno zanima še, iz česa je bilo kaj in kaj se je pri katerem od materialov zgodilo, kar se pri kakem drugem ni, tako da me zanima tudi, od katerega jogurta - izdelovalec - je bil tisti lonček).
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Avg 24, 2017 08:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 24, 2017 08:51

noerček napisal/-a:...
Imam pa še eno vprašanje glede papirologije
Namreč plovilo je napisano na mojo mamo, jaz kot sin potrebujem njeno pooblastilo če nje ni na čolnu?
Če je potrebno, ga lahko kar sam napišeš in overiš?
Kako pa naj bi izgledalo?
Upam da ne sprašujem preveč, sem malo pobrskal po forumu pa nisem konkretno našel mojega primera
...

Tule je govora o tem.

MareC je v tisti temi dal povezavo na 'obrazec' za pooblastilo v petih jezikih. Ko daš to overiti, je že overjeni izvirnik v več jezikih in nihče ne more upravičeno zezati s kakimi prevodi pri pooblaščenih prevajalcih.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov