Zlomljeno leseno veslo - lepljenje?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

akraka
Kapitan bojne ladje

Re: Zlomljeno leseno veslo - lepljenje?

OdgovorNapisal/-a akraka » To Nov 28, 2017 20:57

weta napisal/-a:sam bi zadevo mogoče poskušal popraviti na način, da veslo zlomim do konca, zvrtam, kar se da veliko luknjo v oba konca vesla, vsaj kakih 10, še raje 20 cm globoko. Vstavim nov del tršega lesa ali kovine (inox cev) in zlepim s kvalitetnim lepilom. Na zunaj bi moralo ostali vse na videz enako, kot pred posegom

Jaz na tvojem mestu bi to poizkušal raje z lesom kot s kovino. Dobijo se okrogle palice za moznike različnih premerov ki pa mislim da so bukove ampak če bo to v notranjosti tako ne igra vloge.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Sr Nov 29, 2017 06:53

Na sliki ni zlomljeno veslo, se mi zdi, ampak lesen nosilec vilic oz. "štift" , kjer je veslo nataknjeno, vsaj kolikor vidim in razumem sliko. Upam, da si fotko razlagam prav. In če je tako, potem je treba menjat lesen zlomljen nosilec s tršim in močnejšim lesom od smreke. Tako bi jaz delal, ker je nosilec privijačen, tam je sila, ki je zlomila les. Upam, da ne brcam v prazno.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Nov 30, 2017 01:09

@akraka
borci napisal/-a:...
Weta če bi veslo popravljal na tvoj način bi ga z vrtanjem samo oslabil in ne ojačil. ...

Strinjam se, in sicer zato.

@tyson
Kot sem jaz vprašal bouton-a in razumel njegov odgovor, je v robu čolna luknja (verjetno z okovom oziroma ojačitvijo), zglob s 'palcem' na sliki pa privit na veslo.

Taka rešitev se mi na pogled ni zdela dobra, ker je veslo na obremenjenem mestu oslabljeno z luknjami za vijake, ampak kot je videti, ni počilo točno pri luknjah, tako da to najbrž ni bil problem.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Nov 30, 2017 08:49

To na sliki men ne zgleda kot veslo. Še nikol nism videl vesla iz remlna, ki je še celo kosmat po zgorni strani.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Če Nov 30, 2017 20:05

Fino bi bilo, da avtor tega prispevka spremlja odgovore, ugibanja oz. naš trud z njegovim vprašanjem in pojasni, kaj je na sliki, saj že dve strani očitno otepamo v prazno...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti