AKUMULATOR

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Dec 29, 2014 15:32

Načeloma so gel akuji namenjeni globljemu praznjenju z malimi tokovi,morda so tudi izjeme,Ima pa Yamaha mislim da 500-600W zaganjač,mečka v moji Pribi pa 2700 W kar je pa tokovno veeeliko
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Dec 29, 2014 21:19

Kot ti je Marchi napisal, v Harpoon ti bodo znali prav svetovati. Če se prav spomnim, je prav v tej temi Iztok že pisal, da so gel akuji sicer fajn, če imaš pravi polnilnik zanje. Pri navadnem regulatorju, ki ga imamo običajno v alternatorju, gel menda ne bo imel prav dolge življenske dobe. Že mora biti nekaj na tem, če prav ti mojstri v svojih barkah uporabljajo najraje Tab motion, podobne tem, po katerih si spraševal na začetku.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Sr Dec 31, 2014 12:55

Roberth1 napisal/-a:Prosim, za potrditev "sorte" akumulatorja in kapaciteto.

Bi za na Bayliner 2052 z V8 motorjem zadoščala dva taka accuja (80 Ah)
http://akucenter.biz/ciklicni-akumulatorji-za-motorne-colne-navtiko/

Porabe ne predvidevam kakšne posebne, predviden je hladilnik (20-25l), ostalo pa standard...

Bo dovolj?
Je ta sorta gel accujev OK (nekateri so občutno dražji)?

Hvala.

Mnja, nabavil dva 80Ah accu-ja.
V kolikor sem bo izkazalo, da bi potreboval še kakšnega za praznjenje v 0, bomo pa takega dodali takrat.

Zaenkrat tudi še nimam hladilnika, tako da še ne vem, kakšna bo poraba s tega naslova.

Počasi, 1. maj je še daleč.
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Dec 31, 2014 16:56

Nekaj povezav na teme okrog tega.

Edo in NT - ta iz Harpoona - sta v temi na eni povezavi opisala izdelavo vsak svojega odlično izoliranega hladilnika.

Vprašanje pa je poleg porabe za hladilnik tudi, koliko boš vsak dan preplul, torej koliko se bodo vsak dan med plovbo napolnili akumulatorji. Pri njiju na jadrnicah je motor tekel razmeroma redko in praviloma le kratek čas, pri tebi utegne biti drugače.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
sercruser
Višji praporščak

problem

OdgovorNapisal/-a sercruser » Sr Apr 15, 2015 20:25

imam akumulator tab motion 105A.

Kupil sem nov CTEK msx 10A.

takoj, ko sem kupil sem probal cteka(firbec) na tem akumulatorju, tolko da vidim če dela in kako deluje. priklopim po navodilih in začne delat. ena lučka,druga,tretja in nato 4 -absortion(napetost 14.4). Akumulator je bil čist izpraznjen. kazal je 7 voltov pred, ko je bil na step 4, je bila napetost 14.3,14.4).

Ker sem to probal v sobi in po nekaj časa se je začelo malo vohat kisline, sem prekinil polnjenje in ga odnesel ven. napetost je padla na pod 10V.

naslednji dan nastavim,da se bo filalo. prilopim, pride do 3 stepa(bulk charge), pa počakam nekaj minut in ker mi ni bilo jasno zakaj ne gre na 4 (prekinil sem,ko je bil na 4 stopnji), sem ga vgasnil in še enkrat vklopil, vmes še enkrat preveril kleme na akkuju...in nato se pri nasledni rudni ustavi že pri drugem stepu (Soft start). polnim ga že cca 8 ur, c tek ne pokaže erora, ampak napetost akuja pa je sko samo 7,5volta.
Ctek je pa na dotik kar vroč.

dopolnjuje-pravkar mi je ctek po 8 urah pokazal error,kar bi naj pomenilo da ne more sprejeti polnjenja in je potrebno zamenjati akku.

-a je problem v polnilcu (se je pokvaril)?
-ali je akumulator fuč?

ni mi jasno,zakaj je prvič šlo normalno,2,3 pa ne več?

hvala za pomoč
lp

dopolnjuje-pravkar mi je ctek po 8 urah pokazal error,kar bi naj pomenilo da ne more sprejeti polnjenja in je potrebno zamenjati akku.

Vprašanje pa še zmerja ostaja: zakaj mi je prvč šlo normalno,potem pa ne več? vmes ni blo nobenega porabnika na akuju...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Apr 15, 2015 20:42

Akomulator se ti je sesu,pa ne zaradi Cteka,celice prišle v stik,kislina zaradi stika zavrela,Ctek-u je požiralo max moč,zato se je grel.Že podatek,da je aku.imel le 7 voltov pomeni da je bil fuč.Bo še kdo kaj dodal.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 15, 2015 20:50

Istega mnenja kot habibi: Če je bilo tudi po polnjenju le 7,5V, je v stiku več ko ena celica in pač rabiš drug akumulator.

Bi pa bilo za pogledati, zakaj je ta šel, če ni bil že zelo star, da ne gre iz istega razloga še naslednji.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Apr 15, 2015 20:58

Dodal bi samo, da sem sam s Ctek-om zelo zadovoljen.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Apr 15, 2015 21:13

Tudi meni dela Ctek mod.Multi XS 7000 bp. :lol:
mašinfirer
sercruser
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a sercruser » Sr Apr 15, 2015 21:53

sam ena stvar mi ni jasna. če bi ga prvič,ko sem ga priklopil, pustil da bi se napolnil, a bi blo ok? al bi se tudi sesu?

namreč takoj ko sem dobil cteka ob prvem filanju je šlo lepo naprej. napetost narasla na 14.4. cca 2 uri je bil prižgan.

ampak že pri drugem polnjenju je bilo slabše.pol pa se več ni dvignila napetost.

hvala za info. bo treba po nov akku.
lp
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Apr 15, 2015 22:06

Da dobiš samopotrditev,odpri čepe,ki so verjetno pod nalepkami na gornjem delu,odpri(odvij) in zmeri vsako celico posebej s testerjem za kislino v celici.Takoj boš videl katera je fuč in koliko procentne so ostale.
mašinfirer
sercruser
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a sercruser » Sr Apr 15, 2015 23:05

hvala.

ker ste se oglasli uporabniki Cteka. A program Recond uporabljate?
a morem kej pazit pri tem programu? razen tega akumulatorja,ki je zdaj fuč, imam še 3, ki so se ne dajo odpret (brez vdrževanja).

recimo,da bi dal to funkcijo na 2 leti star akumulator? oz 6.let?

ta funkcija je na step 6.

hvala
sercruser
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a sercruser » Če Apr 16, 2015 00:59

Marjan Tomki napisal/-a:Istega mnenja kot habibi: Če je bilo tudi po polnjenju le 7,5V, je v stiku več ko ena celica in pač rabiš drug akumulator.

Bi pa bilo za pogledati, zakaj je ta šel, če ni bil že zelo star, da ne gre iz istega razloga še naslednji.

zdej res ni vec kot 7,5.
ampak ob prvem polnjenju je blo 14.4v. kar pomeni da je blo vse ok. ni mi pa jasno kaj je bilo narobe v tem.vmesnem času. torej med prvim in drugim polnjenjem. a se je v tem casu sesedu?

sej druge ni,da ga zamenjam,sam mi ni jasno kaj se je zgodil v vmesnem času,. bom probal na drugem akumulatorju.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Apr 16, 2015 09:09

Zanimalo bi me, kakšna je bila napetost, preden si začel prvič polniti, ampak imam vtis, da imaš samo podatke, ki jih je dajal polnilec, ne pa tudi prej zmerjeno z instrumentom - in da podatke s polnilca lahko razumem prav, bi moral prebrati navodila za polnilec - kar pa zdajle ne utegnem.

Okrog 14,4 V mislim da je napetost, ki naj jo daje polnilec ob polnjenju - in je akumulator sam ne doseže. Napetost čisto polnega akumulatorja brez obremenitve mislim da bi bila nekaj čez 12,5V.

Če je bila napetost pred prvim polnjenjem pod 10 V (kar velja za napetost popolnoma izpraznjenega aku-ja - s tako izpraznitvijo bi ga že itak poškodoval), je bila že prej vsaj kakšna celica v stiku. Ampak ne vem, če ta podatek imaš...

Daj tudi za druge aku-je z multimetrom pomeri in si zapiši napetosti, preden začneš polniti.

sercruser
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a sercruser » Če Apr 16, 2015 09:31

Marjan Tomki napisal/-a:Zanimalo bi me, kakšna je bila napetost, preden si začel prvič polniti, ampak imam vtis, da imaš samo podatke, ki jih je dajal polnilec, ne pa tudi prej zmerjeno z instrumentom - in da podatke s polnilca lahko razumem prav, bi moral prebrati navodila za polnilec - kar pa zdajle ne utegnem.

Okrog 14,4 V mislim da je napetost, ki naj jo daje polnilec ob polnjenju - in je akumulator sam ne doseže. Napetost čisto polnega akumulatorja brez obremenitve mislim da bi bila nekaj čez 12,5V.

Če je bila napetost pred prvim polnjenjem pod 10 V (kar velja za napetost popolnoma izpraznjenega aku-ja - s tako izpraznitvijo bi ga že itak poškodoval), je bila že prej vsaj kakšna celica v stiku. Ampak ne vem, če ta podatek imaš...

Daj tudi za druge aku-je z multimetrom pomeri in si zapiši napetosti, preden začneš polniti.

ja, res se ne spomnim kolk je blo,ker mi ga je oče dostavil. mi je pa znano,da ko je probal zagnat motor, ni šlo in se mi zdi da je omenil da je pod 10volt.

ja, napetost 14.4 je napetost polnjenja polnilca na tej stopnji, ki je bla. a je mogoče, da je bla že prej kaka celica v stiku in je vseeno prišla napetost do te voltaže?

me pa zanima:

če je celica že prej bila v stiku (recimo ena), ali polnilec vseeno lahko dvigne napetost na 14.4?

če ne, potem se je sesedu med prvim in drugim polnjenjem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 20 gostov