Jaz sem nekoč že zbral podatke
O verigah za sidranje (povezava tja je sicer v
kazalu o sidranju) in tam je precej tudi o njihovem označevanju in o pomenu oznak materialov zanje.
@Bonaparte: Ko razmišljaš o dimenzijah (in materialu) verige, imej v mislih prej dovoljeno obremenitev (Safe Working Load) kot pretržno silo (torej 1120 daN oziroma za dvig 1120 kg na tvoji sliki). Zavedaš se pa seveda, da je vsaka kakovostna veriga (in na tisti tabeli kaže da so take) ob izdelavi testirana na približno dvakrat večji silo od te, na vzorcih pa ima izmerjeno pretržno silo, ki je še približno dvakrat večja od tega.
Google EN 818-2 tudi pokaže, da so izdelki po tem standardu iz različnih jekel (class ali grade 8 ali 80, ali grade 100...) in domnevam (podrobnosti sem že precej pozabil in zdajle nisem preverjal), da gre za različen material in/ali različno termično obdelavo in so zato med njimi znatne razlike v dovoljeni obremenitvi (ter testni in pretržni sili).
@Ni 6 mm veriga malo tenka za tak čoln?Kot je ocenjeval Bonaparte, se tudi meni zdi (bi bilo pa dobro še preračunati), da po dovoljeni in porušitveni obremenitvi te verige po velikostnem razredu ta ni prešibka v primerjavi z ocenjeno dovoljeno obremenitvijo pritrditvenih mest na plovilu in ocenjeno porušitveno silo teh mest (nisem gledal, če so kje objavljeni rezultati testov tega) -
če je veriga nova oziroma neobrabljena in nepoškodovana.
Če pa je veriga obrabljena ali poškodovana, je lahko njena pretržna sila znatno manjša od tiste na testu vzorca nove in to je eden od razlogov, da je
še posebej pri razmeroma tanki verigi najbrž treba to redno pregledovati (recimo letno in po vsaki veliki obremenitvi, recimo potem ko na sidru preživiš kak kažin).
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...