elan 430 in prevracanje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

kikilopi
Višji vodnik

elan 430 in prevracanje

OdgovorNapisal/-a kikilopi » Po Okt 20, 2014 17:01

kot posledica prevracanja, odpiram tole temo, da vidim ce se je kdo z tem ze ukvarjal.
Namrec, Elan 430 ima to tezavo, da se v primeru prevracanja ne vrne vec nazaj v polozaj. Vam pa iz izkusenj povem da plava, malo zaradi dvodna, malo pa tudi zaradi ujetega zraka. Ce se ze prevrnete, le tega poizkusite cimbolj zadrzati v notranjosti. Povem se to, da sem v casu barvanja z antifoulingom, izbral modro barvo, ker mi je bila vsec. V tem primeru se je izkazala za popolnoma nekoristno, ce komu to pomaga. JAz sem kobilico zaradi tega prebarval v signalno oranzno. Bi pa vseeno rad resil se problem ponovnega postavljanja prevrnjene jadrnice. Odlocil sem se, da dam notri balone z zrkom, in pri kamm-u sem nasel napihljive sedeze za gumon. Dolgi so 100 in siroki 40cm, vendar ko so napihnjeni so dimenzije cca 120 - 45. To bom poskusil zbasati pod sprednjo in krmarjevo klop, upam da se bo ta tuba lepo zakajlala. zgleda nekako takole - http://www.gapex-marine.si/components/c ... 50x150.jpg.
Spredaj (v trikotnik) sem dal airbag, akkrnega imajo kamioni za zalaganje tovora. Ta je dim; 110x90x40, in se lepo zakajla spredaj v trikotnik. Zdaj greva konec tedna z kolegom zadevo zvrnit v nizki vodi, da vidiva kako stvari stojijo. Javim.
Kaj pa ostali, je ze kdo kaj prestimaval in pogruntal kaj zanimivega?
kikilopi
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a kikilopi » Po Okt 20, 2014 17:05

podajam nov link, ker zgornji ne dela - http://www.gapex-marine.si/components/c ... b72da6.jpg
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » To Okt 21, 2014 09:34

Jadru 15 let z 430-ko in je nisem nikol prevrnu. Če je kobilca in krmilo do konca spuščeno in si na pravi strani v najslabšem primeru krmilo ne prime več zaradi nagiba in se obrne v veter. Mislim, da za zmerno izkušenega jadralca ni potrebe bo balastih. Če jadraš na burjo pa predlagam, da ima krmar stalno v levi roki štrik škripca za glavno jadro in levo nogo v pripravljenosti, da štrik sname s štoparja in popusti zadnje jadro.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » To Okt 21, 2014 09:53

kikilopi
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a kikilopi » To Okt 21, 2014 11:07

prav zaradi skote glavnega jadra na stoperju se je barka prevrnila. na refulu je nisem mogel staknit s stoperja, cetudi sem jo na koncu suval z nogo. Tako da je po mocnejsem vetru sigurno boljse imet skoto gl. jadra kar v roki. V najboljsem primeru pa se na klopi (ce ne ze kar na robu) namontira dodaten stoper :idea: . tako bi lahko ven visel in imel moznost da iamm skoto takoj pri roki.
Baloni morajo biti veliki. tele na sliki so za kajak, 20L. Moji so 2x 125L in 1x 350L. Sploh mislim da ta velik nima nobene funkcije, ker rabi barka vzgon le na bokih. Se pravi cim visje se dvigne ko je na boku, manj bo vode notri ko jo postavis nazaj v polozaj.
Jaz sem tole barko dobil cisto slucajno, in z kolegom sva jo parkrat peljala na morje, in ugotovila, da zna biti se kako zivahna. Tudi za v orco (ceprav z slabim kotom), da o krmi sploh ne govorimo. Ce jo peljes "do konca", riskiras da koncas v vodi, in potem ti ta barka nic ne pomaga. Zato sva si rekla, da to tezavo resiva, potem pa neopren gor in gremoooooo....... (P.S. Toplo priporocam tudi lifejacket!)
marez
Kontraadmiral
Kraj: novo mesto-vir

OdgovorNapisal/-a marez » To Okt 21, 2014 12:09

Tudi jaz sem letos kot novopečeni lastnik "testiral" njene zmožnosti.Zadeva je samo enkrat bila kritična pri obratu barke ,ker nisem popustil škote.Ko jo je zajel ponovno veter sva s sinom kar plezala po njej,tako se je nagnila.Jadrala sva v vseh vetrovih,so naju na obali kar gledali,ko sva edina šla na morje ob hudi tramontani.Bi pa vsem svetoval da imajo gor obvezno rešilni jopič.Sem pa nekaj razmišljal o težji kobilici.A ima kdo kakšen nasvet ali je to smiselno?
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » To Okt 21, 2014 12:35

Menim, da bo barka v primeru prevrnitve zajela tako količino vode, da je ne bosta mogla v doglednem času zmetat ven in nadaljevat. Ko zagusti je ponavadi prisoten val, ki še dodatno oteži recovery.

Ta jadrnica ni mišljena, da se prevrača zato tudi majhna površina jader. Na leto sem imel vsaj 70-80ur jadranja v relativno močnem vetru, ker drgač itak ne gre nikamor. In po parih letih mi je začel popuščati spoj pri bočnih jeklenicah. Je zazevala luknja med spodnjim delom trupa in zgornjim in je bila potrebna temeljita sanacija in ojačitve. Ni mišljeno, da se jo preganja v močan veter. Gre bolj ko ne za rekreativen čoln (ala pasara) z možnostjo občasnega jadranja.

Še vedno vstrajam, da delata na škoti. V levi roki držiš štrik, da je rahlo napet do štoparja, ki je pomaknjen na višjo pozicijo. Ko zagusti pohodiš štrik, se stakne in popustiš. V resni situaciji pa štrik kar spustiš, da jadro odnese in čiprej zategneš nazaj, da ne strga jader zaradi plapolanja.

Kot zanimivost, mi jo je parkrat ratal na močni burji in cca 3m valu spravit v glisiranje z vetrom v krmo. Občutek fenomenalen.

Kakorkoli že, ideja o balonih ni slaba in bo vsekakor pripomogla k plovnosti, če se obrneta. Vse Elanove športne/tekmovalne jadrnice imajo velike prekate za primere prevrnitve. Elan 430 je izjema verjetno zaradi razloga, ki ga navajam v uvodu. Lp
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » To Okt 21, 2014 12:39

marez napisal/-a:Tudi jaz sem letos kot novopečeni lastnik "testiral" njene zmožnosti.Zadeva je samo enkrat bila kritična pri obratu barke ,ker nisem popustil škote.Ko jo je zajel ponovno veter sva s sinom kar plezala po njej,tako se je nagnila.Jadrala sva v vseh vetrovih,so naju na obali kar gledali,ko sva edina šla na morje ob hudi tramontani.Bi pa vsem svetoval da imajo gor obvezno rešilni jopič.Sem pa nekaj razmišljal o težji kobilici.A ima kdo kakšen nasvet ali je to smiselno?

Tudi razmišljal o tvoji ideji. Obstoječa kobilica ne bi zdržala teže in dodatnega pritiska. Ta jadrnica ni mišljena za ekstreme. Lahko se jo pelje, ni pa mišljeno, še manj dolgoročno. To je tko k če bi šel s "stock" jadrnico, ki jih ponujajo jadranski čarteristi, okrog sveta al pa vsaj čez "lužo". Ni mišljen, so potrebne konkretne predelave, ojačitve.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Okt 23, 2014 10:13

Dimen napisal/-a:Kot zanimivost, mi jo je parkrat ratal na močni burji in cca 3m valu spravit v glisiranje z vetrom v krmo. Občutek fenomenalen.
Lp

To je pa res velik val za jadrnico te dolžine. Zanima me, kje si takrat v burji jadral in koliko je pihalo. Sam sem nekajkrat jadral v šibki burji s 4 metrsko jadrnico v Koprskem zalivu in je bilo res lepo. Od Ankarana proti Piranu te nese kot strela, nazaj pa se boriš z valovi in iščeš optimalen VMG. Valovi do 1m, hitrost vetra do 20 vozlov.
Mirno morje in široko obzorje.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Okt 23, 2014 14:20

Val višine 3 m pri burji je precejšnja redkost, ker piha od obale. Me res zanima kje je to bilo...
kikilopi
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a kikilopi » Če Okt 23, 2014 17:06

lahko pa da je bil jugo... :?:
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Pe Okt 24, 2014 09:10

Točno klele:
https://www.google.si/maps/place/44%C2% ... :0x0?hl=sl

Burja prtegne s smeri velebita in ma kar nekaj vode, da napiha val. Ker nimam instrumentov za veter na jadrnici je laična ocena 30-35 vozlov. Tok ga prtegne, da ni več sunkov, sam žge ga k pr norcih.

p.s. Povezave forum ne prepozna v celoti zato jo kopiraj v explorer.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Pe Okt 24, 2014 09:39

Dosti si upaš in zmoreš. Obala tam ni glih ravno prijazna za zasilno pristajanje. Očitno je tudi jadrnica dovolj zdržljiva. Če bi se jaz tam v takem znašel, bi pospravil jadro, nastavil svoj hrbet (in jambor seveda), ter z vetrom zakrmaril v zaliv.
Mirno morje in široko obzorje.
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Pe Okt 24, 2014 11:02

Ja sej, točn to sm naredu. Obrnu in se usmeril v Budavo v zavetje. Da bi jadra snel ni šanse, ker sem bil sam in ker je bila jadrnica kljub popuščeni škoti in floku še vedno nagnjena za 45 stopinj. Obrnit proti vetru ni šlo, ker sem zgubil hitrost, prav tako se je val na vrhu lomil. Ostalo mi je, da sem zavil z vetrom in takoj zglisiral ter dodatno pospeševal v smeri vsakega vala, ki me je prehitel. Krmilo je postalo trdo in občutljivo na vsak milimeterski premik.

Sem 101% ateist. Sam pa drži, kar ima Pajer napisan v podpisu.
"Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!"
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Okt 24, 2014 19:44

Povezava na karto
Dimen napisal/-a:Točno klele:
https://goo.gl/maps/1n407

Burja prtegne s smeri velebita in ma kar nekaj vode, da napiha val. Ker nimam instrumentov za veter na jadrnici je laična ocena 30-35 vozlov. Tok ga prtegne, da ni več sunkov, sam žge ga k pr norcih.

p.s. Povezave forum ne prepozna v celoti zato jo kopiraj v explorer.

V maps klikneš 'kratka povezava' in ta gre.

Mala jadrnica
    Večina malih, s katerimi sem plul, nima možnosti krajšanja jader in pri teh je vedno možno prevračanje.

Bodisi da ga polomiš, bodisi da je veter hitro narastel na več, kot zmoreš (spomnim se nenadnega viharnega mislim da maestala pred deset ali več leti v Piranu, pri katerem je bilo treba popravljati optimiste, ki so bili takrat na vodi, ni pa preživel en pešec, ki ga je val vrgel z obale v morje).

Flying junior je samopraznilna (fireball tudi, ampak s to nisem plul), zeta oziroma laser tudi, Sea devill oziroma Snark super nekaj tudi.

Recimo FJ:
    Slika

Pri takih - kolikor se spomnim, se že nekaj časa nisem obračal - obrneš približno v veter, stopiš na ploščo kobilice, da se jambor začne dvigati iz vode in splezaš čez rob - in ko jadra potegnejo, hitrost sprazni vodo iz kokpita.

Bila je dogodivščina z zeto, ko me je veter aprila potisnil z jamborom naprej v eno vejevje in zaradi tega nisem mogel dvigniti jambora, dokler nisem odvlekel jadrnice proti vetru toliko daleč, da se je jambor 'odhaklal' in sem lahko speljal.

Tiste dogodivščine takrat en mobitel ni preživel.

Pluti po nemirnem z jadrnico, ki se lahko prevrne in ni samopraznilna, zna biti pa sploh resna dogodivščina. Enemu od naših članov (JK Bohinj) je kar za nekaj let vzela veselje do jadranja.

Njegovo Elan nekaj - mogoče ravno 430 - sem praznil samo, ko jo je skoraj do vrha je zalil dež - in skoraj takoj je močno visela na stran. Balast? Pred tem je treba kje pri obali do vrha zaliti barko, da sploh vidiš, koliko do vrha zalita še nese, sicer jo lahko tudi obtežiš toliko, da bo do vrha zalita potonila, čeprav bolj lepo poravnana.

Mini-12 je med malimi izjema: na njej se da krajšati jadra in se zaradi 100 kg balasta tudi ne prevrne; če pa jo zalije, zna biti tudi problem. Odkar imamo v njej 2x200 l balona in še za ok. 100 l zraka v zaprtih plastenkah, kljub balastu ne potone; se je pa nekajkrat zgodilo, da se barke ni dalo izprazniti na vodi, ampak jo je bilo treba odvleči k bregu in izprazniti tam.

In če močno piha, ko te je do vrha zalilo in te nese, je treba paziti, da tok vode skozi kokpit ne izvleče katerega od balonov, sicer je lahko nepotopljivosti vseeno konec.

Torej - tiste balone bo treba trdno fiksirati na barko.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: fischerr in 3 gosti