elektroomarica vprašanj

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

fischerr
Kapitan
Kraj: Koper - Bunarina

elektroomarica vprašanj

OdgovorNapisal/-a fischerr » Ne Jun 13, 2010 13:35

Ko se priklopim na 220 mi na elektoromarici čolna vedno sveti "rdeča lučka FAULT", poleg zelene.
Prav tako mi sveti večja rdeča luč "POLARITIY REVERSED WHEN LIT"

Drugače pa vse dela normalno, vendar me zanima kaj te rdeče luči pomenijo.
Najlepša hvala za vsak odgovor.

Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jun 13, 2010 14:26

PAZI !!!! NIHČE NE SME PLAVAT OKOLI PLOVILA IN SE DOTAKNITI KOVINSKEGA OZEMLJENEGA DELA KER BO KOGA UBILO!!!!!

To je lahko zelo nevarno saj imaš lahko zamenjano nulo in zemljo. Če bi imel fit stikalo, bi ti ga ven metalo, vendar ga nimaš. To je tipičen primer amatersko predelane instalacije iz USA na EU.
Polarity reversed - sveti kadar sta faza in nula zamenjani
Fault - sveti kadar imaš napako še na ozemljitvi
Ker ti FID stikala ne meče ven - ga nimaš ali pa je narobe zvezan
Imaš NAJMANJ 3 napake na instalaciji.

To je lahko zelo resna stvar, zato se ni za zezat in pokliči dobrega električarja da ti pregleda instalacijo.
LP
Nikola Tesla
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Ne Jun 13, 2010 18:32

fischerr pozdravljen

ima Nikola Tesla čisto prav v tem primeru se ni za hecat.Pokliči električarja ,da pogleda kaj so zasrali američani.

Na netu sem našel forum kjer prav tako napako opisujejo nekateri lastniki chaparralov baje ,da študentje štromarji vežejo pri njih omarice.Pač je poceni pripravniška delovna sila. Rešitev je edino dober električar.
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Jun 13, 2010 20:21

No, na srečo nihče ne plava v marini okoli barke. :shock:

"POLARITIY REVERSED WHEN LIT" sveti vedno takrat, ko sta zamenjani faza in nula.
Obvezno pa si daj vgraditi tudi FiD stikalo - Tokovno zaščitno stikalo, karakteristika C, na začetku instalacije v barko.

LP :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
fischerr
Kapitan

OdgovorNapisal/-a fischerr » Ne Jun 13, 2010 20:28

hvala za hitre odgovore, se mi je zdelo da je tako, samo sem raje vprašal še vas ki imate dosti več izkušenj kot sam.
Sicer imam dve stikali, no vsaj mislim, eno so varovalke, te so takoj poleg vtikača kjer se povežem na elektriko, drugo stikalo, hmm, za to ravno nisem siguren kaj je, je pa nižje dol, izgled ima kot nek 220V tester, in piše da bi kao ob kaki nepredvideni situaciji moralo vržt ven.

Saj sem tudi že polno iskal po netu, kako vezalno shemo te omarice, poleg dokumentacije čolna je jasno da ni, da si malo pogledam.

Še enkrat hvala vsem.
LP Igor
romzi
Višji praporščak
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romzi » Po Jun 14, 2010 12:05

Pozdravljeni,

si bom še jaz malo sposodil tole temo in sicer, pri meni je vse ok z elektro omarico oz., ko sem priklopljen v marini na 220v mi normalno sveti zelena luč.
Vprašanje pa je nalsednje; Zakaj se pojavi rdeča luč, ko priklopim agregat 1kw honda na orig. inštalacijo se pravi polnilec aku. oz, kako predlagate na rešim zadevo? Verjetno je problem v ozemljitvi?

V naprej hvala za odgovore

Lepo pozdravljeni
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jun 14, 2010 19:18

Razni inverterji in generatorji imajo plavajočo ozemljitev katero pa je potrebno definirati v kolikor to ni že v notranjosti naprave. Verjetno nimaš povezane ozemljitve in nule na generatorju.

Ponavadi je vse lepo označeno R, S, T, L1, L2, L3=faza ali 0, N=nula, rumena/zelena=ozemljitev ali znak za ozemljitev.

POZOR NULO IN OZEMLJITEV JE POTREBNO SKLENITI PRED FID STIKALOM, DA SE USTVARI UMETNA OZEMLJITEV v kolikor le to ni že znotraj naprave!!! Izmeri z ohm metrom. Mora biti kratek stik med Nulo in zemljo po EU predpisih.

Pravilno izvedena ozemljitev po namestitvi izolacijskega in 110/230V transformatorja
Slika

OPOZORILO:
Ta informacija je zgolj informativna in brez moje kakršnekoli odgovornosti. Obvezno pokličite profesionalnega električarja za pregled ali predelavo!!!!

Slika
Nazadnje spremenil Nikola T., dne To Jun 15, 2010 08:42, skupaj popravljeno 1 krat.
romzi
Višji praporščak
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romzi » To Jun 15, 2010 08:34

Najlepša hvala za odgovor, se bom malo pozanimal pri
kakšnem električarju.

Lp
fischerr
Kapitan

OdgovorNapisal/-a fischerr » To Jun 15, 2010 10:21

glede na začetek posta imam še eno vprašanje.
Pregledal polno net strani in razno raznih dokumentov, a mogoče kdo ve kje bi našel,hmm, ne vem če prav govorim, vezalno shemo oz. načrt elektrike.
Mogoče tudi kako univerzalno, predvidevam da so podobni tipi bark nekako zelo univerzalno znotraj električno povezani.
Gre za chapparal signature 260, letnik 2005.

Če ima kdorkoli karkoli uporabnega, se vnaprej zahvaljujem.

LP
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jun 15, 2010 10:34

Imam zrisano shemo za manjše plovilo do 10m.
Pošlji email na ZS.
LP
Nikola Tesla
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Jul 12, 2016 14:27

Imam podoben problem z "reverse polarity", edino kar najdem je da so mi mojstri na morju priklopili bojler na 220 in to kar kabel iz bojlerja direktno na pine kabla, ki pride na barko...

Seveda barka je US in potem gre iz istega 220 na 110, dokler je bilo samo to je bio brez reverse polarity, sedaj pa se ga ne znebim... ker pri njih vse "traaaaja" sem probal zamenjati fazo na drugi pin pa ne pomaga, tako je keč v tej neki "navidezni" masi, ki pa mi ni jasna z mojim štromarskim znanjem.

Kam naj bi izvedel priklop 220V bojlerja oz kako se izognem temu reverse polarity lučki, ki potem ne spusti štroma v barko... če zamenjam pin pa takoj vn vrže na omarci v marini.
Wellcraft 2600 Martinique
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jul 12, 2016 15:24

Pošiljam ti link na opis predelave instalacije na plovilu iz 110 na 230V..., vendar ti vseeno MOČNO priporočam, da dobiš pravega električarja in se tega ne lotevaš sam.
LP Nikola
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Jul 12, 2016 15:40

NT se strinjam s tabo 100%, mislil sem da imam prave električarje pa očitno na Z obali istre nimam sreče... poslal sem jim sugestijo, drugače pa ne vem če se ne bom sam lotil... očitno nam vsaj vprašati ali pridobiti informacije ;)

Na linku pa si že izpostavil vse o čemer sem pomišljal... imaš mogče kakšno priporočilo za nekoga, ki bi to razumel in pride v Novigrad to uštimat?

Vmes iščem lokalca, ki bi razumel težavo...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jul 12, 2016 23:35

V Novem Gradu ti priporočam Marservis. Poišči Luciana. Če sam ne utegne ima zunanjega partnerja za elektriko, ki je zelo dober in natančen. V tej vročini delat na plovilih pa je taka muka, da se večjih posegov v tem momentu praktično ne izvaja.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Jul 13, 2016 18:05

Ravno oni s tem tenstajo že od konca Aprila, zdej bi pa res rad šel na dopust pa jim tole ne gre ravno najbolje... barko so imeli mesec na suhem, bojler so montirali 8 ur pa še vedno mislim, da je problem točno to kar praviš v več korakih.
Glede na to, da imam bojler vezan kar na shore vtikač (vse tri kontakte) je logično, da zemljo povežem še z - polom na baterijah ali pa misliš, da je res bolje kar direktno na motor. Naj bi bilo isto, ampak... Mi lahko priporočaš ali dobaviš, kakšno FID stikalo naj dam vmes ter kako izmerim če obstoječi galvanski izolator deluje. Kakor vidim mi lahko dobaviš novega :)
Ker sem kupil novi bojler si domišljam, da sta termična varovalka in termostat že vgrajena vanj-ne vem pa kako bi to preveril?

Še mogoče malo neumno, ampak zemljo ima barka verjetno preko motorja, pete in vode... ker na suhem jim je seveda vse štimalo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot], samodaje in 10 gostov