Privez, sidranje in oprema v zvezi s tem

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jul 27, 2014 14:19

Po forumu - in po več kazalih baze znanja - je raztresenih precej zanimivih prispevkov okrog tega, pa tudi precej zanimivih povezav. To nameravam bodisi prenesti sem, bodisi sem na eno mesto zbrati s tem povezane povezave.

Na začetku bo o tem, kar si večina predstavlja o sidrih, povezavah med ladjo in sidrom, priporočilih za dimenzije in kako sploh dobro sidrati.

Potem verjetno povezave o privezovanju - tako nekaj o vrstah vrvi in materialov in kaj je za kaj in zakaj, pa zmanševanje cufanja na problematičnih mestih, pa kdaj kasneje o vezanju pri močnem plimovanju (na Jadranu je v primerjavi s plimovanjem kje drugje to zelo nežno).

Spodaj bo prenešeno še o nekaj vrstah plovnih sider ter o stalnih sidrih (korpomorti in druge rešitve).

Urejanje bo postopno - najprej bom samo skopiral, prestavil ali dal povezave za tisto, kar že je drugje.

Vrvi ipd. in zadeve v zvezi s tem
Kako kdo sidra
    Komunikacija ob sidranju tu na forumu
    Kako sidra 'frugal' pomorščak
      Dobro zaporedje z lepo opisanimi izkušnjami - upoštevanje plimovanja in tako naprej - ima tudi povezave o načinu Bahamskega sidranja (sidranja z dvema sidroma kje, kjer se smer od sidra do barke zelo obrača, verjetno zaradi toka zaradi plime) in kaj naredi, če so valovi pod kotom glede na smer sidro-barka... (omenja rock and roll).
    Pritrditev sidrne vezi (vrvi ali verige) na barko
      James Ewing: zgodbica - z risbami - o pritrditvi vezi plovila s sidrom (anchor rode) na plovilo z blaženjem (amortizacija, snubbing) sunkov vred in razlogi za priporočene rešitve.

Kot sem napisal zgoraj, tole bo potrajalo, da sploh zberem povezave iz kazal, kaj šele ostalo.
Za zdaj najprej prenešeno iz
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gosti