Ta tema je par temi česa se lahko naučimo iz tega, kaj ni šlo prav.. Verjetno bo prvi prispevek sčasoma postal kazalo na teme...
NT-jeva rešitev nasedle charterske jadrnice, ki se je odsidrala - posadke ni bilo na krovu
Avgust 2018: v soglasju z charteristom - in ker posadke nasedle jadrnice tudi ni bilo mogoče priklicati - jo je uspel dobiti na globino in zasidrati tik pred močnim poslabšanjem vremena, ki bi jo verjetno razbilo. Še nekaj podrobnosti v naslednjih prispevkih v temi
Več pomoči različnim - david bergoc
Tudi 2018 v temi smo na dopustu, a na koncu tudi z malo žalostnega priokusa (v tem času pogrešen tender, trije bokobrani, inox rinke itn. na boji...)
Še eno dobro posredovanje - theDamjan
Poljska posadka rešena, čoln v času slikanja ne...
Fotke z močno vzvalovanega morja - temo začel Bonaparte
Mornar vzvratno vplul z jadrnico pri 40 kn v marino kaštela - Janadino piše, da čudovito
Alesjo-tova najhujša tramontana doslej - na katerem sidru in v katerem zalivu; avgust 2016
Palagruža konec septembra 2015
- polanc je želel izvedeti, kako se njegov vektor in on obnesejo pri večdnevnem neprekinjenem jadranju. Testna plovba naj bi bila iz Umaga do Palagruže in nazaj.
Polančev vektor in na njem polanc, alesjo in Srečko so imeli opravka z zelo zelo močnimi vetrovi in zelo močno vzvalovanim morjem tako, da nadaljevanje od južnih Kornatov do Visa in dalje do Palagruže tedaj ne bi bilo varno, za čakanje na spremembo vremena pa je zmanjkalo za pot namenjenega časa, tako da so se vrnili.
Ampak glavni cilj ni bila 'Gruža', ampak preizkus - in ta je nedvomno uspel, že mi smo se marsilčesa naučili iz doslej na forumu napisanega, verjetno pa se bomo še več.
V temi sem postavil vprašanje o kompletu jader na jadrnici in namesto da bi počakal polančev odgovor po koncu poti, ko ima kaj časa za pisanje, sem se pustil zavesti v neutemeljeno ugibanje.
Polančevi odgovori obsegajo: razpoložljivi nabor jader, kako se je obneslo sidro in sidrni komplet (veriga, vinč) pri verjetno ekstremni obremenitvi, in še marsikaj. Ko pridem domov, bom s tem v mislih še enkrat temeljito prebral vso temo.
Drugič bom lepo počakal, da 'kažin' mine in bodo tisti na barki imeli čas, da - kot polanc tokrat - dajo odgovore.
Preplutje valov na plitvini pri izlivu reke v morje