Kolikor sem lahko videl, je aquaglide prav dobra splošno namenska reč - lahko se greš od tubanja, do veslanja in surfanja, pa še dobro zložljiva je - tudi na avtobus ali vlak bi šla.
Virto-sailorjeva barka Elan S430 lahko pelje tudi družino (mislim, da sem jih videl, ko jih je na taki - verjetno pa točno tej - jadralo 6, in je šlo prav lepo in imel sem vtis, da so se prav dobro zabavali).
Bila je poštimana, da jo samo spustiš na vodo in pelješ - ampak dijaki in kriza... tako da so kratke finance krive (in verjetno ga boli srce) da prodaja.
S točno tako sam sicer nikoli nisem jadral, tako da ne morem reči, če oziroma kdaj in v kakem vetru in s kakšnimi jadri zglisira itn., ampak kolikor sem videl, je lepo peljala.
Flyjig Junior (ki ga omenja kinpur) lahko verjetno pelje tri, običajna posadka, ki lahko barko dobro ravna (torej 'ponuca' vse, kar barka zmore, je dva. Pelješ se pa lahko tudi sam, če veter ni premočan in preveč spremenljiv, pri močnejšem vetru iz primerne smeri pa zna že tudi glisirati.
S FJ in Elan 430S se na lahkih vetrovih - ki so primerni za začenjanje - ne prevračaš, tudi če je veter spremenljiv. Če je veter močan, pa bolj šiba, ampak do tedaj se je treba naučiti tudi postavljati nazaj, saj mislim, da se na nobenem glavnega jadra ne da krajšati. Če FJ samo zalije - oziroma potem, ko ga postaviš nazaj pokonci in spelješ - je trup 'samopraznljiv', tako da se sam sprazni.
Elana je najbrž po prevračanju in postavljanju nazaj treba sprazniti na roko. Ampak V-S jev odgovor na to je lahko, da če res prehudo piha za tvoje znanje, pravočasno snameš odvečna jadra in se do obale zapelješ z motorčkom, ko te veter brez jader na jamboru ne more položiti.
FJ je tudi kategorija, za katero so uradne regate - če prideš do tja, da te začnejo zanimati tudi tekmovanja.
Na zeti (kopija starejšega laserja) sem se pa na spremenljivem vetru konec aprila dovolj kopal v vodi, da tedanji mobitel (ki ga nisem ga imel namena imeti s sabo, ampak mi ga je nekdo dobronameren dal v - teoretično nepremočljiv - žep, da se ne bi izgubil) ni preživel.
Računaj, da se je držati ravnovesje na laserju treba naučiti
podobno, kot se naučiš voziti kolo - in vsaj med tem, ko se učiš, si občasno moker. Ko se naučiš, pa...
Marchi je omenil walker bay
Da se korektno jadrati, veslati, tudi za pomožni čoln večji barki bi bil lahko (recimo, ko bodo finance tudi za kakšno večjo reč, ki ji bo pomožni čoln prišel prav).
Lahko bila zanimiva tudi reč, s kakšno sem začel jaz in se zdaj imenuje snark sea skimmer.
Tehta ok. 30 kg, gre na prtljažnik na strehi in se pelje en ali se peljeta dva - si pa moker kot na akvaglide, kar mene nikoli ni motilo. Po štiridesetih letih (jaz sem kupil rabljenega leta 1979) jih še vedno delajo.
Kot pri meni običajno je pod sliko povezava (na opis v bazi znanja), tam pa povezava na sedanjega izdelovalca. Trenutna cena je 1350.00 (+ dostava itd.).
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...