Jadrnica za začetnika

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

mitjap

Jadrnica za začetnika

OdgovorNapisal/-a mitjap » Ne Dec 30, 2012 14:04

Živjo.

Z jadranjem nimam čisto nič izkušenj. Iščem kakšno manjšo jadrnico (razreda laser ali podobno) na kateri bi se lahko učil. Mi lahko prosim kakšen bolj izušenj jadralec pomaga najti kaj primernega. Iščem nekaj rabljenega za študentski proračun :) Nasploh nisem našel nič kjer bi prodajal rabljene jadrnice (razen mornar.net), mogoče še tut kakšen predlog?

Lp, Mitja
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Dec 30, 2012 14:53

Laser in podobne športne jadrnice niso najbolj primerne za začetnika, ker so kot formule ena in jih zelo težko vozi nekdo, ki prvič upravlja s tako mašino.
Seveda, je vse možno in če si dovolj spreten in imaš dobrega učitelja, lahko štartaš tudi z laserjem.

Hčerka bi se rada naučila surfat, jaz bi jo rad naučil jadrat in našel sem tole zanimivo zadevo
Aquaglide Multisport LE
(rabljeno cca 250€, super uporabno in zložljivo)

Za učenje in spoznavanje vsega povezanega z vetrom in jadri je taka zadeva definitivno super.

Če gledam samo jadrnice, sem jaz po surfu presedlal na takole
Walker bay
(rabljeno cca 1000€, pospravil sem jo skozi zadnje okno v Adria prikolico ;) )

Če imaš pa večje apetite, pa začni s konkretno zadevo, ki ti bo zadostovala za kar nekaj časa, npr.
Amon, 7,95 m
(rabljeno cca 7000€, vse kar imajo veliki)
Uporabniški avatar
VirtoSailor
Kontraadmiral
Kraj: Velenje-Bunarina

OdgovorNapisal/-a VirtoSailor » Ne Dec 30, 2012 16:04

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... hlight=430

Za začetek odlična, ker res nima tisoče sistemov in vrvi kot kakšen laser ali kaj podobnega ampak je preprosta. To pa ne pomeni da se ne da z njo jadrati dokaj hitro. Uporabljaš jo lahko na jezeru ali na morju za dnevne izlete in piknike v kakšnem zalivu. Jo prodajam cena je 1000€ brez motorja(tomos 4), z motorjom 1150€. Ima vso opremo za jadranje in uporabo(A-testirana prikolica z novim sava gumami). Če te zanima, kontaktiraj na ZS.

LP
VS
Na kopnem želimo si varnih obal, na morju sonce in Maestral!
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Ne Dec 30, 2012 21:56

Aquaglide?! Lepo prosim. No, za mularijo že...

Vedi, da čolni modelov Laser, 420, 470 in Flying Junior so namenjeni za izkušeno dvojno posadko. Čim bo malo povleklo - in tukaj se nanašam izključno na moč vetra :mrgreen: - bodo nastale težave, tudi preobračanja. Seveda omenjene modele je moč upravljat tudi sam, upoštevajoč moč vetra, površino jader itd.
Tu sta še razreda Optimist in Europa. Optimista si že prerasel, idealno bi ciljal na model Evropa.

Nič nisi napisal, kakšne možnosti imaš.
Najbolj enostavno bi bilo najti stalen pošto - bi rekli Primorci ob jezeru ali na obali. Druga varjanta je transport na prikolici, kar je že bolj recimo temu komplicirano, tretja varjanta pa transport na strehi.

Če pa se želiš vsemu temu izogniti, izberi tole ->
http://www.smartkat.si/
Napihljiv katamaran, znamk Smartkat, Happy cat...
Cene so sicer "bogate", 2000 veverčkov za rabljenega in +3000 za novega. Rollflok, dvižnice ni da ni - seveda odvisno od modela. Tudi zmoglivost je dokaj v redu.
Nel CU, nel CU... nel cuore melo sento!
Il dollaro se cala, poi s'incazza e va in aumento. Ma a me che me ne frega, tanto intanto i soldi non ce l'ho!
kinpur
Kapitan fregate
Kraj: Zbilje, Ankaran, Sesljan

Jadrnica za začetnika

OdgovorNapisal/-a kinpur » Ne Dec 30, 2012 22:25

Pozdravljen.

Flying junior je jadrnica, za kateri so predvidena 3 jadra. Glavno, flok in špinaker. Za začetek dvigneš samo glavno jadro. Velikost je nekoliko večja od jadra za Evropo. Ko osvojiš jadranje samo na jadro, pa dodaš še flok(sprednje jadro) in če imaš ustrezno posadko pa še špinaker.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=11000

http://www.bolha.com/navtika/jadrnice/j ... 50541.html

Pa se odloči, lahko gremo poskusiti.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Dec 30, 2012 22:37

Slootack napisal/-a:Aquaglide?! Lepo prosim. No, za mularijo že...

In zakaj ne? :roll:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Dec 31, 2012 08:58

Kolikor sem lahko videl, je aquaglide prav dobra splošno namenska reč - lahko se greš od tubanja, do veslanja in surfanja, pa še dobro zložljiva je - tudi na avtobus ali vlak bi šla.

Virto-sailorjeva barka Elan S430 lahko pelje tudi družino (mislim, da sem jih videl, ko jih je na taki - verjetno pa točno tej - jadralo 6, in je šlo prav lepo in imel sem vtis, da so se prav dobro zabavali).

Bila je poštimana, da jo samo spustiš na vodo in pelješ - ampak dijaki in kriza... tako da so kratke finance krive (in verjetno ga boli srce) da prodaja.
Slika
S točno tako sam sicer nikoli nisem jadral, tako da ne morem reči, če oziroma kdaj in v kakem vetru in s kakšnimi jadri zglisira itn., ampak kolikor sem videl, je lepo peljala.

Flyjig Junior (ki ga omenja kinpur) lahko verjetno pelje tri, običajna posadka, ki lahko barko dobro ravna (torej 'ponuca' vse, kar barka zmore, je dva. Pelješ se pa lahko tudi sam, če veter ni premočan in preveč spremenljiv, pri močnejšem vetru iz primerne smeri pa zna že tudi glisirati.

Slika

S FJ in Elan 430S se na lahkih vetrovih - ki so primerni za začenjanje - ne prevračaš, tudi če je veter spremenljiv. Če je veter močan, pa bolj šiba, ampak do tedaj se je treba naučiti tudi postavljati nazaj, saj mislim, da se na nobenem glavnega jadra ne da krajšati. Če FJ samo zalije - oziroma potem, ko ga postaviš nazaj pokonci in spelješ - je trup 'samopraznljiv', tako da se sam sprazni.

Elana je najbrž po prevračanju in postavljanju nazaj treba sprazniti na roko. Ampak V-S jev odgovor na to je lahko, da če res prehudo piha za tvoje znanje, pravočasno snameš odvečna jadra in se do obale zapelješ z motorčkom, ko te veter brez jader na jamboru ne more položiti.

FJ je tudi kategorija, za katero so uradne regate - če prideš do tja, da te začnejo zanimati tudi tekmovanja.

Na zeti (kopija starejšega laserja) sem se pa na spremenljivem vetru konec aprila dovolj kopal v vodi, da tedanji mobitel (ki ga nisem ga imel namena imeti s sabo, ampak mi ga je nekdo dobronameren dal v - teoretično nepremočljiv - žep, da se ne bi izgubil) ni preživel.

Računaj, da se je držati ravnovesje na laserju treba naučiti podobno, kot se naučiš voziti kolo - in vsaj med tem, ko se učiš, si občasno moker. Ko se naučiš, pa...

Marchi je omenil walker bay
Slika
Da se korektno jadrati, veslati, tudi za pomožni čoln večji barki bi bil lahko (recimo, ko bodo finance tudi za kakšno večjo reč, ki ji bo pomožni čoln prišel prav).

Lahko bila zanimiva tudi reč, s kakšno sem začel jaz in se zdaj imenuje snark sea skimmer.

Slika

Tehta ok. 30 kg, gre na prtljažnik na strehi in se pelje en ali se peljeta dva - si pa moker kot na akvaglide, kar mene nikoli ni motilo. Po štiridesetih letih (jaz sem kupil rabljenega leta 1979) jih še vedno delajo.

Kot pri meni običajno je pod sliko povezava (na opis v bazi znanja), tam pa povezava na sedanjega izdelovalca. Trenutna cena je 1350.00 (+ dostava itd.).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Po Dec 31, 2012 16:52

Če lahko izbiraš, je za učenje jadranja, za odraslo osebo, po mojem mnenju najprimernejša od vseh, ki ste jih tukaj omenili, Elan S430.
Za začetek je čisto dovolj obvladati vožnjo z glavnim jadrom in flokom, v vse možne smeri glede na veter. To se z omenjeno barko "komot" dela.
Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Dec 31, 2012 18:56

Med temi se da izbrati, kar ti ustreza (sam, v dvoje, štirje, moker, suh, padanje v vodo ali ne...) in kar bi kupil in kar lahko potem neseš, pelješ na strehi, na prikolici, v prtljažniku ali v avtobusu in napihneš...

Sicer se da prav lepo (in zelo hitro) naučiti osnove od osnov na takile, ki ti je pa ni treba kupiti.

Slika

Ja - pri meni je praviloma klik na sliko za povezavo :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » To Jan 01, 2013 14:54

V vsakem primeru kupi jadrnico samo z glavnim jadrom. Mislim,da je Evropa res zelo primerna za se učit. Pelje pa tudi tja do 100 kilaša,no,recmo 90kg naj bi bila uradna meja.Odkar ni več olimpiska klasa so jim cene padle. Najbolš bo da greš po klubih in vprašaš,če kdo prodaja. Tako sem jo jaz kupil za hčer se vozim pa tudi jaz. Pa ne pozabi na klube v Italiji.Jaz sem jo kupil v Sireni v Trstu.
Prevažat se jo pa da komot na avtu. BMW serija3 je glih za glih dolga zaradi jamborja,tolk za miro avta. :D
mitjap

OdgovorNapisal/-a mitjap » To Jan 01, 2013 17:12

Super. Hvala vsem za pomoč.

@Marchi:
nekoč upam da bom imel znanje in možnost si lastiti nekaj podobnega Amon-u. Vendar (tudi če bi finančno zneslo) si nikakor ne upam začeti na takšni jadrnici. To da nimam izpita ne predstavlja problema saj se da to dosti hitro opraviti, bolj je problem ker nimam izkušenj na vodi.
Walker Bay tako ostaja kandidat :) Mogoče ve kdo ali se da pridobljeno znnaje dobro prenesti potem na kakšno bolj resno "družinsko" jadrnico?

@VirtoSailor: glede na vsa priporočila in obsežnem "raziskovanju" po internetu se mi zdi precej dobra izbira. Se skoraj že vidim na njej :) Vendar ali je cena 1000€+ primerna? Na hrvaškem portalu http://www.ijedrenje.com/ je kar nekaj 430ic, ki so kar precej ceneje.

@Slootack: tu imaš prav, Optimista sem res že prerasel, Laser je očitno prezahteven. Ostane še Evropa ki mi je tudi všeč, vendar se mi ne zdi primerna za dnevna "križarjenja" (2 osebi) po sosednjih zalivih. Ali se tu motim? Kar se tiče mojih zmožnosti, sem iz notranjske s športnim avtom brez kljuke (a to upam da se bo kmalu spremenilo, imam možnost si sposoditi avto s kljuko tako da tu ni problema). S prostorom za zimovanje pa tudi ni težav.

@Marjan Tomki:
Snark in aquaglide zgledata oba praktičnaza transport in super za prve "korake" a se bojim da bi ju hitro "prerasel".
Z veseljem bi se preizkusil na Mini-12. Kdaj se pa odpre sezona za jadranje? Verjetno se to dnevno najame jadrnico po predhodnem dogovoru?

Po tem raziskovanju in vaši pomoči nekoliko bolje vem kakšne so moje želje in pričakovanja. :) Išče se torej jadrnica, ki bo:
- primerna za učenje,
- da je možno pridobljeno znanje prenesti kasneje na večjo jadrnico,
- da je primerna za dnevno križarjjenje po sosednjih zalivih (2 osebi)
- zaželjeno je da nisi premočen ob prvem vetriču

Če sem prav razumel vaše namige so torej zame primerne: Elan 430, Flying Junior, Walker Bay. Kje je pa možno kupiti katero od teh jadrnic? Na internetu je izbira bolj skromna, drugje pa nimam pojma kje iskati razen poizvedovanja od kluba do kluba kot je to omenil snake.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jan 01, 2013 17:36

mitjap napisal/-a:Vendar (tudi če bi finančno zneslo) si nikakor ne upam začeti na takšni jadrnici. To da nimam izpita ne predstavlja problema saj se da to dosti hitro opraviti, bolj je problem ker nimam izkušenj na vodi.

Jaz bi začenjal drugače, kot se ti lotevaš in sicer bi šel najprej v eno od jadralnih šol. Tam se naučiš osnovnih manevrov, predvsem pa spoznaš ali je ta šport zate. Če ti ni všeč, odkorakaš stran brez večjih stroškov; če ti je všeč, pa je to super izhodišče, saj si pridobil osnovno znanje, imaš možnost še nadaljnih tečajev, spoznaš nekaj ljudi iz jadralnih krogov etc.

Izberi tisto šolo, ki je najbližje temu, kar nameravaš početi kasneje: lahko je to šola kajtanja (če boš kasneje kajtal), surfanja, vožnje s katamarani ali šola jadranja z jadrnico.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jan 01, 2013 17:56

mitjap napisal/-a:Super. Hvala vsem za pomoč.
Po tem raziskovanju in vaši pomoči nekoliko bolje vem kakšne so moje želje in pričakovanja. :) Išče se torej jadrnica, ki bo:
- primerna za učenje,
- da je možno pridobljeno znanje prenesti kasneje na večjo jadrnico,
- da je primerna za dnevno križarjjenje po sosednjih zalivih (2 osebi)
- zaželjeno je da nisi premočen ob prvem vetriču

Opisal sem ti svojo morjeplovsko pot, kjer se vse skupaj začne s poletnim čofotanjem in spoznavanjem osnov jadranja in vsega povezanega z vetrom.

Za popolnega začetnika, ki še ne ve ali je to zanj ali ne, priporočam kaj podobnega aquaglajdu, torej pred surfom še recimo aquaglide.

Ta pot se tudi cenovno stopnjuje.
aquaglide - surf - mini jadrnica - srednja jadrnica - večja jadrnica
250 - 500 - 1000 - 2500 - nekaj 1000€.

mitjap napisal/-a:- primerna za učenje,

Vse kar ni športno našpičeno. Odvisno od sposobnosti učenca.

mitjap napisal/-a:- da je možno pridobljeno znanje prenesti kasneje na večjo jadrnico,

Seveda!

mitjap napisal/-a:- da je primerna za dnevno križarjjenje po sosednjih zalivih (2 osebi)

Walker bay je malo večji od optimista, tako da je lahko hitro premajhen. Mi smo se z njo peljali dva odrasla in majhen otrok.

mitjap napisal/-a:- zaželjeno je da nisi premočen ob prvem vetriču

Bolj odvisno od stanja morja in smeri plovbe in na koncu velikosti plovila.
Če pa ne maraš, da te kaj pošprica, potem pa raje šah :lol:
Ob prvem vetriču si premočen na surfu ipd. zadevah, kjer se slej ko prej znajdeš v vodi...

Elan S430 ali kaj podobnega ne more biti napačna izbira.
Malo sprobaj stvari preden se zaletiš v nakup.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 01, 2013 21:45

Za popolnega začetnika priporočam, da se pripelje sam ali z starši en mal vetroven dan na Orehovo k meni,bomo dali Elan 430 v Savo ,tastari pili pr men kavo,tamladi pa jadral in bo poba vidu al je to to..
Cena en popoldne časa,zaključek ..en kup nasmejanih in zadovoljnih obrazov..
Bo v redu???
LP Iztok
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » To Jan 01, 2013 22:29

topcat.
zabava garantirana.
Tudi sam, ko nisem imel pojma o tovrstnem jadranju, sem jo lahko lepo peljal.
fantastičen užitek pa, ko sva z prijateljem v prijetnem vetru iskala najhitrejše surfarje v premanturi, da sva jih peljala hcat (dva 100 kg deda gor), nagnjena na cca 60°, da je krmilo komaj še držalo.
Ded obvlada krmilo v 0.
parkrat nama je uspelo tudi, da naju je sunek skotal in naju je vrglo preko jadra v vodo.
Ah... res užitek.
zgledalo je približno takole
http://www.youtube.com/watch?v=xSkyUssuswc

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost