Vem, da bo napočil enkrat ta trenutek, ko bom moral popustiti, toda kdaj so OTROCI jadralcev dovolj "stari", da jim barko zaupaš oz dovolj odgovorni zase in za posadko, da jim zaupaš kapetanstvo!
Saj veste tisti pegovor. HVALI MORJE DRŽI SE KOPNEGA!
Tudi sam sem mislil, kakšen frajer sem, ko nagibam jadrnico do ograjce in posadka vrešči. Ko preko kvarnerja skačem in tekmujem s prijatelji, kdo si upa imeti zunaj več jadre....itd
Toda potem sem šel v šolo Samota Potokarja.
Svet se mi je podrl in sem ugotovil, da nič ne znam in da sem bil nevaren.....
No od takrat je že dolgo in za sabo imam že več 1000nm samostojnega jadranja, Kvarnerjev, Otrantov, Sredozemskih morj, neviht, neurij in bonac.
Toda še vedno se kaj novega naučim in se spominjam Samotovih besed po koncu 7 dnevnega tečaja.
Tako sedaj veš kaj ne znaš in se boš šelej začel učiti in srečno!
No in učim se še danes.
--------
Nekateri jadralski prijatelji so naredili tako,
-da so kandidatom za kapetančke plačali tečaj.
-nato izpluli z "otrokom" kot potniki, ki se niso ničesar dotaknili in bili samo opazovalci.
-prvi samostojni plov z rentano barko
Z ženo razmišljava da bi sinu za 20 roj dan podarila tečaj, kjer ne bo zraven zoprnega fotra MicTica, ki bo samo težil in tulil.
Da bo sam izkusil koliko zna, in da tudi drugi težijo in da ga tudi kaj naučijo ......
--------
Vse je Ok. Na spletu je dosti ponudnikov tečajev. Toda ali so kvalitetni. Ko jih gledam razne JoJojote in druge tečajne barkev našem Oceanu, mi gre kar na smeh. No tudi to morajo znati. Toda jaz zahtevam še več od tečaja. Ali ima kdo kako izkušnjo. Mi lahko kdo kaj svetuje? Nadaljevalni tečaj za izkušene jadralce-mladince večdnevni, križarjenje, odgovornost