Šola jadranja za izkušene jadralce, ki to še niso

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

Šola jadranja za izkušene jadralce, ki to še niso

OdgovorNapisal/-a MicTic » So Apr 16, 2011 17:57

Imam problem. Starejši sin (19) me že dolgo snubi. Fotr posodi barko, grem malo s prjatli ven. Toda jaz imam en star izgovor. Oba, sta še premalo stara.
Vem, da bo napočil enkrat ta trenutek, ko bom moral popustiti, toda kdaj so OTROCI jadralcev dovolj "stari", da jim barko zaupaš oz dovolj odgovorni zase in za posadko, da jim zaupaš kapetanstvo!
Saj veste tisti pegovor. HVALI MORJE DRŽI SE KOPNEGA!
Tudi sam sem mislil, kakšen frajer sem, ko nagibam jadrnico do ograjce in posadka vrešči. Ko preko kvarnerja skačem in tekmujem s prijatelji, kdo si upa imeti zunaj več jadre....itd
Toda potem sem šel v šolo Samota Potokarja.
Svet se mi je podrl in sem ugotovil, da nič ne znam in da sem bil nevaren.....

No od takrat je že dolgo in za sabo imam že več 1000nm samostojnega jadranja, Kvarnerjev, Otrantov, Sredozemskih morj, neviht, neurij in bonac.
Toda še vedno se kaj novega naučim in se spominjam Samotovih besed po koncu 7 dnevnega tečaja.
Tako sedaj veš kaj ne znaš in se boš šelej začel učiti in srečno!
No in učim se še danes.
--------
Nekateri jadralski prijatelji so naredili tako,
-da so kandidatom za kapetančke plačali tečaj.
-nato izpluli z "otrokom" kot potniki, ki se niso ničesar dotaknili in bili samo opazovalci.
-prvi samostojni plov z rentano barko

Z ženo razmišljava da bi sinu za 20 roj dan podarila tečaj, kjer ne bo zraven zoprnega fotra MicTica, ki bo samo težil in tulil.
Da bo sam izkusil koliko zna, in da tudi drugi težijo in da ga tudi kaj naučijo ......
--------
Vse je Ok. Na spletu je dosti ponudnikov tečajev. Toda ali so kvalitetni. Ko jih gledam razne JoJojote in druge tečajne barkev našem Oceanu, mi gre kar na smeh. No tudi to morajo znati. Toda jaz zahtevam še več od tečaja. Ali ima kdo kako izkušnjo. Mi lahko kdo kaj svetuje? Nadaljevalni tečaj za izkušene jadralce-mladince večdnevni, križarjenje, odgovornost :idea:
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Ne Apr 17, 2011 23:01

Iz mojih praktičnih izkušenj (kjer sem bil jaz tisti, ki sem fotra prosjačil za barko) lahko povem to:

- ko sem bil star 16 let sem prvič sunil jadrnico (DUFOUR 1800) za enodnevni izlet. Izpita nisem imel, sem pa jadral od 8 leta dalje. To sem potem vsako poletje med počitnicami naredil vsaj 5 krat. Doma mi nikoli niso rekli da bi kaj odkrili.
- Ko sem bil star 20 sem prosil, če lahko dobim barko za počitnice s prijatelji. Po dolgem prosjačenju sem barko dobil pod naslednjimi pogoji:
- preden smo šli s prijatelji sem moral še 3 tedne z očetom na križarjenje. Ni mi bilo hudo, v posebno veselje pa tudi ne.
- posebna navodila ki jih je oče napisal, so imela 15 drobno popisanih strani. Začela so se s stavkom: "Lupinica nima voznega reda..."
- zaželjeno je bilo javljanje vsak dan po telefonu. Ker so to bili časi ko ni bilo mobitelov, je to pobralo veliko časa in naporov.

Naj povem, da smo bili na barki 4 fantje, jadrali smo od Jezer do Pule in barko pripeljali celo domov. Bilo je leta 1988. Od tedaj dalje sem imel barko na voljo vsako leto.

Mislim da je tečaj ok, da pa boš moral v nekem trenutku reči, sine zaupam ti in mu dati barko. Če s tabo pluje že dolgo je ne bo potopil, morda bo prišla s kakšno prasko nazaj. :)
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Apr 18, 2011 00:03

Prava šola jadranja se začne že od malega, v tistih "bancah". In z leti počasi iz klase v klaso. Vendar si mislim, da oba ne pričakujeta, da bo v kratkem olimpijski zmagovalec. Verjetno bi le rad končno plul sam brez "zoprnega tastarga" na krovu. :lol:

Vsak tečaj prinese nekaj znanja, tudi če tebi ponudniki niso povšeči, ker gledaš na njih z očmi izkušenega morjeplovca. Zato ne bi preveč kompliciral. Zanj bo zaradi večletne navajenosti na barko bistveno lažje. Osnovno znanje, ki si ga je pridobil, bo povezal z novimi spoznanji.

Okoli sebe imaš kopico ponudnikov raznih tečajev. Med boljšimi sta gotovo brata Dekleva iz Izole. Na žalost Navigator ne funkcionira več.

Poleg znanja upravljanja z jadrnico in samega jadranja pa se mi zdi odgovornost bistvenega pomena. Ne vem, na kakšnem nivoju jo ima. :?:
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Apr 18, 2011 10:36

Zaupanje prinese spoštljiv, odgovoren odnos do oseb ali stvari, saj sami razmišljamo in sprejemamo svoje odločitve in posledice.

Nezaupanje pa ravno obratno, prinaša podrejen, neodgovoren odnos, saj namesto nas razmišlja in odloča nekdo, ki nam ne zaupa in s tem proizvaja dodaten strah.

Tečaj kot darilo za rojstni dan je super ideja!

Pri 19 letih imajo nekateri že svoje otroke.

Mogoče mu za začetek zaupaj barko za dnevne izlete, potem dvodnevne izlete s prijatelji itd. Naj tudi sam nekaj prispeva k tvojemu zaupanju s tem, da barko pripelje nazaj nepoškodovano.

Odločitev je samo ena, ali mu barko zaupaš ali pa ne. Če se odločiš da ja, potem mu izkaži zaupanje in vzpodbudne morjeplovske besede, s čimmanj moraliziranja.

Izkušnje nabiramo od začetka do konca. Čim prej začnemo, tem boljši bomo.

p.s. Ne poznam vaju, tako da ne vem kako odgovoren zna biti tvoj sin. Če je v preteklosti uničil že 3 avtomobile in 5 mopedov, potem tole zgornje ne bo delovalo takoj ampak na malo daljši rok.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Apr 18, 2011 13:41

V kolikor ste že sedaj hodili skupaj jadrat in da si lahko šel ti mirne volje malo podremat v podpalubje medtem ko je on krmaril barko potem mu očitno že zaupaš. Ali je že sam kdaj privezal barko v marini medtem ko si ti samo opazoval in srebal pivo? Mogoče lahko malo Polanca vprašaš, kako je svojega sina natreniral, da je že zelo zgodaj skoraj sam hodil okrog z njegovo 12m jadrnico :D :D

Drugače pa sina sam najbolje poznaš, zato boš lahko najbolj realno ocenil ali je dovolj sposoben, da mu zaupaš barko.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Apr 18, 2011 15:04

Če sinu zaupaš avto, mu lahko tudi barko. Tudi otroci morajo odrasti in prevzeti odgovornost. S tem mu boš dal veliko samozavest in občutek odgovornosti, kar mu bo v življenju le koristilo. In sčasoma bo znal vedno bolj ceniti tudi tvoj trud, strah in skrbi :) Ko bo sam v isti koži ;)
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Apr 18, 2011 15:33

Da opisem se svojo svezo izkusnjo, ker sem v podobnih letih (24). Sam sem (bil) v skoraj podobni situaciji. S familijo in druzinskimi prijatelji jadram ze 10+ let. Ker pa so se nase zelje zacele razhajati, smo se odlocili da bo treba zaceti samostojno brez druz. prijateljev. Prvo leto smo vzeli charter, zraven pa se intruktorja/skiperja, ki nam je bil v pomoc, kontrolo in namige ter nasvete. Naslednje leto smo sli sami trije brez skiperja, glavni in odgovorni je bil oce. Potem sem pa razmisljal, ali bi sli sami s kolegi, da bi bil jaz glavni skiper. Dolgo nisem razmisljal, ker sem si rekel, da enkrat je treba zaceti, kaj vec znanja poleg izkusenj bi tezko pridobil se na kak drug nacin.
Pa je slo, preziveli smo. Odgovornost je velika, zato ponoci nisem kaj dobro spal, pil tudi nisem, ce bi bilo treba nepricakovano izpluti al kaj podobnega. Ravno prejsni teden sem bil se v jadralskem nadaljevalnem tecaju v ANA na Murterju in moram reci, da se kaj bistveno novega nisem naucil, je pa kaka izkusnja vec, predvsem kako reagirati v zelo mocnem vetru (imeli burjo do 35).
Skratka, letos jeseni spet z druzbo, mogoce ze kaj vmes. Pac se zavedam, da vecinoma samo kilometrina steje. Ce razmislas, kaj vse se lahko zgodi, si lahko celo zivljenje doma v fotelju.
Sicer je pa cisto odvisno od cloveka in ne dvomim, da svojega sina dobro poznas. Obstajajo pa tudi taki, ki so pijani 24/7 in delajo pizdarije. Pac stvar cuta (do) odgovornosti.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Apr 18, 2011 15:44

jaz z mojim očetom na barki gliser 5 m od 14. leta naprej sem barko vozil brez njegove pomoči. on je pil pivo ko sem jaz prevzel vso odgovornost . le v luki je gledal da nebi kaj narobe odreagiral :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Apr 19, 2011 17:50

Sin je kar OK odgovoren, tudi že ima izpit za vodenje čolna, tudi kar nekaj kilometrine, ampak tečaj (in to ne pod Mic-Tic-om) bo po mojem potreben.

Tudi 'banco' (optimista) je vozil, celo takrat, ko je pred leti veter za kratek čas zelo močno udaril Piran tako, da je nekoga vrglo z rive v vodo in se je utopil, je bil najprej v, potem pa ko je videl, da ga bo odneslo predaleč, pa zraven prevrnjenega optimista.

Mic-Tic sina sicer včasih najbrž pusti pluti zunaj, izpluti in pristati skoraj gotovo ne, in po svoje poskušati ravnati jadra (in se učiti tudi na izkušnjah tega, kar narediš na začetku ne čisto optimalno) tudi ne zlahka, zato bo sin tovrstne izkušnje skoraj gotovo moral dobiti kje drugje.

Ko se je Mic-Tic vozil na moji barčici 1979 ali malo kasneje, sem ga veliko bolj pustil početi po svoje kot zdaj on sina ali mene.

Res pa je, da je imela tista lupinica 30 kg in ni mogel narediti posebne škode, na tejle je pa malček drugače.

Jaz pa sem se takrat enkrat na njegovem surfu za eno popoldne namesto za dogovorjeno eno uro zgubil po zalivu, ko je pojel veter, česar po vseh teh letih še vedno ne more pozabiti. Res je sicer, da je v tisti uri v kampu spakiral za odhod in potem čakal dober del popldneva :oops: , da sem se brez vetra prikopal do obale, ampak 20-30 let od takrat je pa le 20-30 let :wink:

Torej definitivno tečaj ali kaj podobnega.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Apr 21, 2011 10:47

MicTic, imam zelo dober predlog zate:

Ker imaš željo letošnji dopust preživeti v Grčiji s svojo barko, nimaš pa veliko časa za transfer, ti predlagam, da jo s tvojim sinom peljeva dol.
Vmes se bo marsikaj naučil: od navigacije, jadranja, pristajanja, izplutja, sidranja pa tudi pit :lol:

ISAF je, kolikor vem, že dal skozi!

Ti samo povej, kdaj in kam. Pa ne obotavljaj se preveč, ker bo kmalu konec leta 2011 :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Če Apr 21, 2011 17:22

Hvala vsem za odkrite besede.
-------
Mislil sem, če mi bo kdo predlagal kak dober tečaj.
-------
-Težka bo fantje težka....
-------
Marjan Tomki- 20 ali 30 let nazaj. Pustil si nas (MNOŽINA) čakati več kot 8 ur na vročem soncu.
Nisi pa povedal, da nas je skrbelo in smo hoteli že klicati POLICIJO, ko si ti čisto nedolžnega obraza priveslal nazaj in začudeno nas gledal in nas spraševal, zakaj smo tako jezni in zaskrbljeni, ker je samo vetra zmanjkalo....... :o
--------
Ej Joško. Bog čuvaj me prijateljev, sovražnikov se bom že sam.
Verjamem, da se bi imel dobro s teboj, ravno tega se bojim :D
--------
Vam sporočim nadaljevanje zgodbe......
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Apr 22, 2011 07:42

Joško napisal/-a:ISAF je, kolikor vem, že dal skozi!
Ne, takrat milim da je je imel tekmo v podvodnem hokeju, in tako sem takrat jaz namesto njega prišel na tečaj v Škofji Loki in Železnikih.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Maj 01, 2011 12:38

če obvlada podvodni hokej,bo barka mala malca
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Maj 02, 2011 17:22

Tam ga voda hladi! bejb pa ne vidi, ker je pod vodo..
Na barki pa delajo hormončki in dokazovanje..To me najbolj skrbi. Ker je dober in to ve in bo to hotel tudi pokazati. 8)
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » To Maj 03, 2011 18:38

tako pač je v življenju na napakah se učimo,kdor ima dosti izkušenj je naredil precej napak,je boljše če delajo hormončki kot da dela gostilna.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov