Še eno potepanje

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

Še eno potepanje

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Okt 23, 2013 16:13

Spomlad je čas, ko se v ljudeh prebujajo razne strasti, največkrat povezane z nasprotnim spolom. Sanjarjenje z odprtimi očmi, največkrat le v mislih doživeta bližnja srečanja z živimi čudeži narave. Želja po neznanem, novem. Spreminjajo se barve, temperature, tudi kri je vedno bolj vroča. Vendar, vsak po svoje.
Vsako pomlad, me zadene kot metek, točno na sredino čela. Ne glede na luno, lahko je polna ali prazna, važno da je luna, ko se prikažejo v naravi prave barve, ko se temperatura spravi nad 15 stopinj, zagledam… morje, valove… začutim veter, ki piha v prazno. Čimprej mu je treba nastaviti jadra, da ne bo nekoristno izgubljal svoje energije.
Junij je mesec, ki je lahko že poletno obarvan. Vsaj en teden je rezerviran za jadranje s prijatelji. Posadka je ponavadi štiričlanska, kar je za E31 kar pravšnje število. Za letos smo, v času ko letijo metki v čela, rezervirali datum 15. junij. Takrat naj se avantura začne. Posadka je skoraj ista kot lani, ko smo z Robijevo jadrnico prepluli pot od Nerezin do Lastova in nazaj.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=10054
Le David, kateri je že večkrat jadral v naši družbi, je zamenjal Dejana. Boštjan je zopet pripravil kup pripomočkov za ribolov, tako da lačni sigurno ne bomo. Za vsak slučaj smo napolnili prtljažnik avtomobila s prehrano, v kateri ni manjkalo špagetov, konzerv Riomare, raznih priboljškov – suhih in tekočih. Naj takoj povem, da je večina hrane, zaradi svežih rib, ostala nedotaknjena.
Ker je 15. junij sobota, je bilo popolnoma jasno, da se moramo odpravit od doma dan prej, v petek in to čimprej. Trije smo se iz Sežane odpravili že zgodaj popoldan, le Boštjan je, zaradi službenih obveznosti, prispel kasneje. Po dobri uri in pol vožnje smo že bili na Aurori, v Verudi. Napolnili smo vse bunkerje z vso kramo, ki smo jo pripeljali s sabo. Natankali vodo, nafto. Opravili vse potrebno za izplutje. Malo pred deveto uro je prispel še Boštjan. Na hitro smo pospravili še njegovo prtljago, motor je zabrnel, jadrnica se je ob 21:00 odlepila od pomola. Zavil sem levo med dvema pomoloma, še enkrat levo proti izhodu iz zaliva, čez par deset metrov se je za nami, čisto neslišno, spustila zavesa, ki nam je za teden dni preprečila pogled nazaj, pogled na vsakdanje probleme.
Kaj pa plan, potovalni načrt ? Tega načeloma ni. Kurz SE. Želja je priti nekje do Šolte, Brača, Hvara. In vendar, zakaj tako daleč ? Ne bi vedel. Mogoče ker, …? Ne vem ! Morje je čisto tudi na severu, tudi tam so zalivi, še več jih je. Zakaj daleč na jug ? To se največkrat sprašujem tik pred povratkom, ko me čaka dolga pot domov. Vendar ta povratek ni poln pričakovanj, zato bi si vedno želel, da bi za pot domov imel gliser. Večkrat se sprašujem, ali se pri jadralcih, ki plujejo okoli sveta, tudi poraja ta želja in kje se to zgodi. Ali je to, ko prepluje polovico poti, ali je to malo pred domom.
Kakorkoli, pot proti jugu je vedno užitek. Zapluli smo mimo Kamenjaka v Kvarner. Avtopilot je s pomočjo ploterja dobil točko, kam naj nas pripelje. Nekdo je prinesel iz kabine kitaro. Prijel sem jo, zaigral par akordov in zopet.. Oliver! Pa kaj bi mi, morjeplovci, brez Oliverja ? Verjetno bi še prenehali plut. Kje so vsi Rock&Rolli, katere sem vrsto let preigraval in prepeval po celini? Verjetno je določena zvrst glasbe tako prepojena z ambientom, da druga zvrst v ta ambient ne spada in v njem ne preživi. Se pravi Oliver, in tako je prav.
David in Robi sta se čez nekaj časa odpravila spat, z Boštjanom sva nadaljevala do druge ure zjutraj, ko smo opravili menjavo štafetne palice. Prebudil sem se, ali bolje rečeno, vstal sem ob 5:30. Spal nisem pretirano, v presledkih sem malo zadremal. Zlezel sem v kokpit, bili smo ob Grebenih, pri Silbi.

Slika
Vetra ni, popolna bonaca, ponoči je bilo burina ravno za vzorec.

Slika
Robi pripravlja panulo.

Slika
Vabe so vse nove, ker se tiste lanske niso pokazale kot najboljše. A s pomočjo interneta, nasvetov raznih strokovnjakov, prodajalcev, imamo sedaj vabe ki garantirajo dober ulov. Mogoče bo edini problem, kam s preveliko ribo. Mimogrede, prvi dan je minil brez ulova na panuli. ..Pa tudi drugi, pa tretji, četrti in do konca. Logično je, da bodo drugo leto zopet zaslužili prodajalci opreme.
Motor neumorno brni, vreme je čudovito, le brez vetra, morje toplo – 26 stopinj. Pomalicamo nekaj suhih stvari, popijemo nekaj mokrega. Ko se nekje ob 14:30 približamo Kaprijam, povleče jugozahodnik. Takoj ugasnemo motor. Morje je še mirno, veter ravno pravi, čudovito jadranje.

Slika

A kaj, ko je vsakega veselja enkrat konec. Ko smo zopet na odprtem, veter zgine neznano kam.
Svetilnik Mulo

Slika

Nekaterim gre dobro

Slika

Računam, da bi lahko do večera prišli do Šolte, v zaliv Nečujam. Ker na panuli ni bilo nič, smo se odločili, da se zasidramo na Drveniku Velem, v zalivu Solinska, da bi pred nočjo Boštjan nalovil večerjo. Ne vem zakaj sploh kupujemo razne pripomočke za panulo, ko pa imamo Boštjana. Večerja je bila čudovita.

Slika

Tudi nosilec za Coob,
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=8968&start=105
katerega sem skonstruiral in naredil, se je odlično obnesel. Pri pospravljanju pa… čof, mrežica od Cooba v morje. Iz bunkerja takoj izkopljem sidro za byboat, da bi označil mesto kje je mrežica padla v morje. Istočasno, ko sem kopal po bunkerju, se je prebudil Murphy, veter je obrnil za 180 stopinj, ter odpeljal barko na drugo pozicijo. Pozicija se je izgubila in verjetno tudi mrežica. Vedno optimističen Boštjan, me je tolažil, saj jo bom jutri našel. Ma kaj boš našel… iglo v kupu sena ?
Naslednji dan, zjutraj, zopet čudovito vreme. Zunaj zaliva se pričenja morje rahlo kodrat, veter bo. Boštjan se pripravi za potop, po Coobovo mrežico.

Slika

Odkimam za glavo: '' Bez veze''. Raje bi dvignili jadro, in ne zgubljali časa. Čez eno uro se prikaže Boštjan ob krmi in odvrže mrežico v spojler. '' Pa ti si..neverjeten''. Imeli smo 30m spuščene sidrne verige, na dnu trava, teritorij za pregledat ogromen. Boštjan ti si fenomen.
Samo z glavnim jadrom zajadramo okoli vogala, pogledamo sidrišče Krknjaši.

Slika

Čudovite barve. Odpremo še genovo in odjadramo proti Šolti. Odlični pogoji za jadrat. Zasidramo se v notranjem kraku zaliva Nečujam.

Slika

Slika

Pomalicamo, nakar dvignemo sidro, ter ga ponovno spustimo pred mestom Nečujam.

Slika

Slika

S čolnom odveslamo do obale. Iščemo prodajalno s kruhom, a šele na obali ugotovimo, da je nedelja in vse zaprto. S kruhom ne bo nič, dvignemo sidro ter odjadramo do zaliva Krušički Rat, ker je manj obljuden kot Nečujam.

Slika

Slika

Boštjan gre v akcijo. Sledi ribja večerja, ter Oliver.

Slika

Naslednji dan, zjutraj dvignemo sidro, ter premec obrnemo proti Milni na Braču. Natankamo gorivo, nakar se privežemo bočno na obalo, ob restavraciji, kjer popijemo kavo. V bližnji trgovini kupimo kruh, ter nekaj priboljškov za zajterk. Že od včeraj se nam nikamor ne mudi, ker smo ''na jugu''. Sedaj lahko vse poteka umirjeno.

Slika

Slika

Slika

Na karti poiščemo neobljuden zaliv Lučice na Braču. Sidramo v vzhodnem kraku, na globini 15m.

Slika

Slika

Seveda tudi tukaj ne ostanemo brez večerje. Ogledamo si karto, ter izdelamo načrt za naslednji dan. Mimogrede v mesto Hvar, potem na Ščedro, v zaliv Lovišče. Pritegnilo nas je ime, ter opis na internetu, da se tam lovijo velike ribe. Veter se še ni dvignil, kljub temu smo optimisti. Odvežemo se, ter zaplujemo proti izhodu iz zaliva. Po poti srečamo to čudo

Slika

Bolj kot se bližamo mest Hvar, več je plovil na morju. Že od daleč zagledamo križarko, ki je zasidrana pred luko.

Slika

Slika

Za postanek v mestu smo se odločili, zato da se malo sprehodimo po mestu, ter da prijavimo Boštjana, kateri je še vedno ilegalno v RH. V Verudo je prispel prekasno, da bi to opravili v marini. Luka je kot vedno natrpana.

Slika

Najdemo prosto bojo, ter se privežemo. Težil ni nihče.

Slika

S čolnom zaveslavo do obale, ter se sprehodimo po mestu.

Slika

Slika

Poiščemo turistični urad, kjer uredimo prijavo za Boštjana. Zahoče se nam nekaj sladkega, kremšnita, baklava... Preiščemo celo obalo, a slaščičarne ne najdemo. A so jih res vse pregnali ?

Slika

Slika

Turisti so. Koliko trošijo ne vem, ogledujejo si mesto, ki je, po moji oceni, vredno ogleda. Na trdnjavo se nismo povzpeli, verjetno ker je bilo prevroče.

Slika

Slika

Slika

Sprehodili smo se čez celotno rivo, ter malo po notranjosti.

Slika

Slika

Kremšnite odpadejo, ker jih ni. V bližini, kjer smo pustili čoln, smo ob restavraciji zagledali napis ''Ice coffe'' – Ledena kava. No, tudi to bo dobro za potešit sladke želje. Naročimo štiri ledene kave. In kaj so nam prinesli ? Štiri ledene kave in to dobesedno. Kozarec napolnjen z ledenimi kockami, rahlo polito s kavo, ter žlička smetane. No ja, verjetno je to recept iz mondenih središč, v katero naj bi spadal tudi Hvar, kjer se mondene dame ne smejo zredit. Cena je bila pa mondeno hrvaška.
Je pa pogled iz restavracije tudi nekaj vreden

Slika

Slika

Slika

Odvezali smo se od boje, ter zapluli proti naslednji destinaciji – Ščedro.
Plovba ob južnih pobočjih Hvara je ob lepem vremenu zanimiva. Vetra smo imeli le za vzorec, motor je zopet neumorno brnel.
Lep zalivček s peščeno plažo.

Slika

Zanimivo naselje na strmem pobočju.

Slika

Visoko na hribu, je nekašna jama, pred katero je, če sem prav videl, kapelica. Fotografirano z 20 kratnim zoom-om.

Slika

Tudi vinogradništvo uspeva

Slika

Še par hiš

Slika

V popoldanskih urah smo se zasidrali v zalivu Lovišče, na otoku Ščedro.

Slika

Slika

Slika

Boštjan se je takoj preoblekel v bojno opremo, ter se skupaj z Robijem na čolnu, odpeljal na lov. Pričakovanja so bila velika. Že samo ime zaliva te mora prepričati, da tukaj ne boš lačen. Ideja, da bi šli na Ščedro je bila moja. Zato sem upravičeno pričakoval vse pohvale, ko bo ulov prispel na barko. Po dooolgem čakanju, se izza rta pokaže naš gumenjak. Nobenega mahanja, kričanja. Ko pride bliže, se oglasi Boštjan: ''V življenju še nisem videl bolj praznega zaliva. Niti ene ribe nisem videl.'' Kljub vsemu je prinesel nekaj školjk, iz katerih smo napravili omako za špagete. No pa smo tudi ta obred opravili: kuhanje pašte na barki.
Napočil je tisti trenutek, ko bo potrebno premec obrniti nazaj proti severu. Vendar še vedno umirjeno, brez hitenja. Zjutraj smo dvignili sidro, ter počasi zajadrali proti Paklenim. Mimogrede smo vrgli sidro ob majhnem otočku Hrid Lukovci.

Slika

Boštjan je moral nadoknadit včerajšnji ulov. Zaplaval je okoli otočka. Robi se je kratkočasil z ribolovno palico, a ni bilo uspeha. Tale pripluje mimo nas

Slika

Danes se Boštjan izkaže. Kdo bo vse to pojedel?

Slika

Po zares uspešnem ribolovu, dvignemo sidro, ter odjadramo v zaliv Vinogradište, na Paklenih.

Slika

Slika

Se ve kaj tam sledi: Coob ter večerja. Zvečer smo se sprehodili na drugo stran v Palmižano, malo posedeli v restavraciji, ter se vrnili na jadrnico.
Za naslednji dan smo planirali obisk Primoštema. Rib imamo še vedno dovolj, tako da nam ni treba več lovit. Zjutraj smo skozi prehod med otočki zapluli na drugo stran Paklenih, ter se usmerili proti Primoštenu. Ker smo bili z vodo čisto pri koncu, smo se mimogrede ustavili v marini Kremik, na bencinski črpalki, kjer smo natankali vodo. Čisto iz vljudnosti, da ne bi točili samo vodo, smo dotankali zanemarljivo količino nafte. Je pa dobil črpalkar še eno pijačo. Na izhodu iz marine smo opazovali zanimiv izzum tehnologije.

Slika

Slika

V Primoštenu smo se privezali na bojo.

Slika

To je bil tudi edini kraj, kjer smo plačali za privez. Zopet so se obudile sladke želje. In kot zakleto, v celem Primoštenu nismo našli slaščičarne. Smo pa uživali na terasi restavracije, tik ob morju, kjer je igral band. Štirje stari rokerji, stara rock glasba in to v živo, kar je danes že redkost. Tista moja teorija o glasbi in ambientu, ta večer ni držala. Res smo uživali.
Čakajo nas še dve ruti do doma. Naslednji dan smo povlekli do Ista. Pripravljena je bila le polovica pomola, a kasirali še niso. Prespali smo mirno noč in se naslednje jutro zbudili v zadnji dan našega potepanja.

Slika

Na Lošinju, v Čikatu smo odložili Robija, kamor ga je prišla iskat žena, ker sta ostala še par dni v Nerezinah. Ostali trije smo v rahlem vetru s pomočjo jader in motorja nadaljevali proti domu. Ravno na začetku Unij, je nenadoma motor spremenil zvok. Takoj sem videl da črpalka za hlajenje motorja ne deluje več. Ugasnil sem motor, ter obrnil barko proti Maračolu. Ker je bil veter izredno slab in morje mirno, sem prepustil krmilo Davidu in sva z Boštjanom kar med vožnjo prijela za orodje, ter zamenjala impeler. Sledilo je še dolgočasno prečkanje Kvarnerja v brezveterju in pristanek v Verudi.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Okt 23, 2013 19:15

.

Marjan T, ti pa ne razočaraš. Tako dobre motive na fotkah, vsečno pisanje, to nam manjka.

Obenem pa me je spomnilo, da bi tudi jaz kaj spisal. Potepali smo se, fotkali tudi, ....bo treba, bo treba, da ti ne ostanem dolžan.

Hvala za polepšan večer.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Okt 23, 2013 21:28

Super reportaža, vidim, da moram naslednjič povabit s seboj dobrega ribiča, ker to pa je pika na i. A privi dan in noč ste pičili v enem kosu do Drvenika?
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Okt 24, 2013 10:39

MarjanT, 8)
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Okt 24, 2013 11:10

Pajer1
Sedaj je ravno pravo vreme za kaj napisat. Bomo z veseljem prebrali.
Marchi
Ja, v enem kosu smo prepluli od Verude do Drvenika.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Okt 24, 2013 15:08

Prima reportaža,te prime da bi jo kar potegnu nazaj.Velik del te tvoje poti sem preplul tudi letos.Uh dolga bo zima do naslednje plovbe.
mašinfirer
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Okt 25, 2013 09:21

Super reportaža. Moramo enkrat skupaj izpelat kaj podobnega :)
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
BohVar
Kapitan
Kraj: Okolica LJ

OdgovorNapisal/-a BohVar » Pe Okt 25, 2013 09:38

Kako se prileže tole prebrat in občudovati fotke na megleno jesenko jutro!!!
Super! :wink:
Hodi v planine in plovi po morju dokler je še čas, ker prišel bo čas, ko ne bo več čas, in kmalu bo ta čas!
elboste
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a elboste » Po Nov 18, 2013 09:59

Ah MarjanT...
Kaj je bilo treba tole spet tako doživeto napisati???
Sem kar malo slabe volje ko to berem :D .
Je bilo res krasno doživetje to naše popotovanje...tako kot lansko leto.
Sam kaj ko vedno traja prekratko...in vedno nam zmanjka kakšen dan vmes...ali pa samo par ur :wink: .
Pa lov na baklave, kot obvezni element jadranja je tudi nepozaben...v Primoštenu se je nesojeni ''proizvajalec'' že žlahtal s posadko he he.
Tale ugotovitev, da bi bilo treba imeti gliser, ko enkrat obrneš premec proti NW je pa tudi zanimiva...na začetku je res tako, potem te pa hitro mine.
Sploh ko si spet v marini, se zdi da se je spet končalo prehitro.
Bo treba v prihodnje rezervirati kak dan več za odpravo...ma ni tega preveč za na glas govorit.
Počasi bo potrebno že pripravljati predloge za novo ruto...čez dober mesec se dan prične že DALJŠATI!! :lol: :lol:
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Nov 19, 2013 13:01

elboste: Ja res ni lepo od mene, da tako na dolgo pišem, pravzaprav celo nesramno je, da moraš ob takem vremenu prebirati, kako smo se lepo imeli. Dan bo, hvala bogu, kmalu daljši, pa tudi sonce bo, pa morje, pa kratke hlače in če bo vse po sreči, tudi baklave.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
RobertB
Kontraadmiral
Kraj: Sežana - Sesljan

OdgovorNapisal/-a RobertB » Sr Maj 07, 2014 20:24

Še malo pa bo leto naokrog, letos ne vem če bom zdržal do 15.6., bo treba kakšen teden prej štartat :D
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Po Maj 12, 2014 18:46

Vse je možno
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

Re: Še eno potepanje

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Pe Nov 20, 2020 17:14

Pred sedmimi leti sem napisal zgornji prispevek. Mogoče bo komu, ki tega še ni prebral, pomagal pripraviti ruto za naslednji dopust, za katerega močno upam, da bo potekal v normalnih razmerah.
Jadranje je odklop

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov