Google vrže nekaj zanimivih zadetkov povezanih z njim, najprej ker je bil član volilnih komisij dobiš njegovo rojstno letnico in naslov:
RADO BUTJA, roj. 14.04.1934 ključavničar upokojenec Seča 124, SEČOVLJE
Potem pa tekstovni zapis iz Primorskega dnevnika:
TRST, ČETRTEK 30. OKTOBRA 1969, GORICA
LET. XVIII.
ZA TISTE, KI JIM JE VEDNO DOLGČAS
Vsi poznamo kakšnega človeka (na žalost tudi več), ki jim je vedno dolgčas, ki nimajo nikake fantazije in nobenega pravega interesa v življenju. Nič jih ne veseli, niti zabava, razen da še druge morijo s svojim dolgčasom in svojo puščobo.
Ravno obraten tip pa je delavec Rado Butja,
o katerem smo zadnjič poročali, da je s svojo jadrnico preplul Indijski ocean in dvakrat Atlantski ocean in da zdaj počiva v Piranu. Ko ga je dopisnik nekega nedeljskega tednika vprašal: »Ali vam ni bilo nikoli dolgčas, ko ste bili sami na oceanu in ko ste videli od obzorja do obzorja samo vodo in nebo nad seboj?«, je Butja odgovoril:
»Sam da sem bil? Nikoli nisem imel takega občutka! Okrog mene je bilo vendar vedno polno rib, polno življenja, ki se mi je zdelo vedno zanimivo. Mislim, da se nisem prav nikoli dolgočasil. Morda sem tak človek, da me ne moti, če sem sam. Bral sem že v knjigah, da so ljudje zaradi samote znoreli. Sam niti za trenutek nisem pomislil na osamljenost. Kadar nisem imel na ladji nobenega dela, sem opazoval življenje v morju. Sicer pa je na čolnu vedno dovolj dela. Kadar je bilo vreme zelo mirno in kadar se mi ni bilo treba bati presenečenj, sem spal. Če si sam na morju, ne moreš spati tedaj, kadar bi želel. Čas za spanje moraš izkoristiti tedaj, kadar ni drugega dela...«.
http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:do ... 058d4/TEXT