TOMOS 4.5 vžigalna tuljava

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Mar 08, 2012 21:11

Trunkelj napisal/-a:
Marcel_Mastnak napisal/-a:Nočem bit pametn ampak tista o kondenzatorju je pa bosa. A mi lahk pol ti prosim predstaviš motor na platine ki laufa brez kondenzatorja? in še nekaj: na načrtu od tomos 18 ki ima elektronski vžig je napisano tole: ena klema je signal iz "stikala" ena je masa ena pa je napajanje kondenzatorja. in tud na vžigu od auta recimo ki ima elektronski vžig (konkretno moj auto) je zraven špule fiksiran kondenzaor in konektor ima 3 pine. :roll:

ne mešajmo jabuke z hruškam .....motor tomos 4 je tisti ki se pogovarjamo če ne verjameš probaj...ni nič drugo kot mopet elektrika :D

Tako je, ne mešat hrušk in jabolk. Govorimo o Tomosu 4.5, ki ima elektronski vžig in kondenzator, kakor vsi drugi Tomosovi motorji s takim načinom vžiga. Tako pravi Tomosova tehniška dokumentacija, ki so jo pisali tovarniški inženirji. Verjetno ti ne veš več kot ljudje, ki so te motorje snovali ? V primeru T 4.5 je kondenzator verjetno del vžigalne tuljave.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Mar 08, 2012 23:03

Piki napisal/-a:
Trunkelj napisal/-a:
Marcel_Mastnak napisal/-a:Nočem bit pametn ampak tista o kondenzatorju je pa bosa. A mi lahk pol ti prosim predstaviš motor na platine ki laufa brez kondenzatorja? in še nekaj: na načrtu od tomos 18 ki ima elektronski vžig je napisano tole: ena klema je signal iz "stikala" ena je masa ena pa je napajanje kondenzatorja. in tud na vžigu od auta recimo ki ima elektronski vžig (konkretno moj auto) je zraven špule fiksiran kondenzaor in konektor ima 3 pine. :roll:

ne mešajmo jabuke z hruškam .....motor tomos 4 je tisti ki se pogovarjamo če ne verjameš probaj...ni nič drugo kot mopet elektrika :D

Tako je, ne mešat hrušk in jabolk. Govorimo o Tomosu 4.5, ki ima elektronski vžig in kondenzator, kakor vsi drugi Tomosovi motorji s takim načinom vžiga. Tako pravi Tomosova tehniška dokumentacija, ki so jo pisali tovarniški inženirji. Verjetno ti ne veš več kot ljudje, ki so te motorje snovali ? V primeru T 4.5 je kondenzator verjetno del vžigalne tuljave.

Ne vrjetno ampak ziher :D in vrjetno majo čolni kondenzatorje da ne motijo ribam signala ko gledajo TV :lol:
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Pe Mar 09, 2012 01:32

Nekateri tukaj preveč gledate knjige in verjetno niste nikoli videli z lastnimi očmi pod magnet tomosovega motorja :!: :!:
Če je govora o staremu vžigu na platine(tomos 3,5 in 4) so v igri navitje, platine in kondenzator.
Elektronski vžig(tomos 4,5 in 4,8 ) pa ima navitje in elektroniko. Če je v tej elektroniki kondenzator ali ne, sploh nima nobene veze. Elektronika je zalita škatlica in ko crkne jo je treba menjat celo.

piki napisal/-a:Govorimo o Tomosu 4.5, ki ima elektronski vžig in kondenzator, kakor vsi drugi Tomosovi motorji s takim načinom vžiga. Tako pravi Tomosova tehniška dokumentacija, ki so jo pisali tovarniški inženirji.

Poglej še 1x v to tehniško dokumentacijo!!!
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Mar 09, 2012 08:17

dinksi napisal/-a:Nekateri tukaj preveč gledate knjige in verjetno niste nikoli videli z lastnimi očmi pod magnet tomosovega motorja :!: :!:
Če je govora o staremu vžigu na platine(tomos 3,5 in 4) so v igri navitje, platine in kondenzator.
Elektronski vžig(tomos 4,5 in 4,8 ) pa ima navitje in elektroniko. Če je v tej elektroniki kondenzator ali ne, sploh nima nobene veze. Elektronika je zalita škatlica in ko crkne jo je treba menjat celo.

piki napisal/-a:Govorimo o Tomosu 4.5, ki ima elektronski vžig in kondenzator, kakor vsi drugi Tomosovi motorji s takim načinom vžiga. Tako pravi Tomosova tehniška dokumentacija, ki so jo pisali tovarniški inženirji.

Poglej, ne da se mi več ponavljati enih in istih stvari. Kondenzator JE, pa če je pod magnetom ali pa v tuljavi. Kaj treba zamenjati, sploh ni važno, tukaj govorimo ali je ali ga ni, in ne kje je ali ga ni.

Če se ti ljubi, preberi še ti malo, jaz sem že !!!

http://www.tomos-riders.com/tomos-vanbr ... ke-motore/

Pa brez skrbi, velikokrat sem gledal pod magnet Tomosa, doma imam pet njihovih izdelkov !
dinksi
Admiral

OdgovorNapisal/-a dinksi » Pe Mar 09, 2012 13:00

Piki napisal/-a:Tudi tvoj 4.5, ki ima elektronski vžig ima kondenzator.

Najdi kondenzator za tomos 4.5 in napiši serijsko številko.
Tu imaš stran z rezervnimi deli. Spodaj klikni na:
Tomos izven krmni Motor T3, T4, T4.5, T4.8, T5

http://www.obnovi-si.si/katalogi%20reze ... delov.html
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Mar 09, 2012 14:10

dobr se je razvila tema ni kaj :lol: drugače pa če špulo prežagaš boš našel kondenzator. Če pa si en konc "umetnika" lahk pa tud improviziraš s kako drugo špulo in kondenzatorjem posebaj pa bo glih tak laufal ko na originalno ki ima skrit kondenzator :)
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Mar 09, 2012 18:50

dinksi napisal/-a:
Piki napisal/-a:Tudi tvoj 4.5, ki ima elektronski vžig ima kondenzator.

Najdi kondenzator za tomos 4.5 in napiši serijsko številko.
Tu imaš stran z rezervnimi deli. Spodaj klikni na:
Tomos izven krmni Motor T3, T4, T4.5, T4.8, T5

http://www.obnovi-si.si/katalogi%20reze ... delov.html

Nič ne bom iskal, dovolj mi je, da tovarna pravi, da ga ima. Tudi tuljave ne bom žagal. :D
dinksi
Admiral

OdgovorNapisal/-a dinksi » Pe Mar 09, 2012 21:57

Piki napisal/-a:Nič ne bom iskal, dovolj mi je, da tovarna pravi, da ga ima. Tudi tuljave ne bom žagal. :D

Raje se šopirit kot priznat zmoto.
Meni je tovarna tudi nekaj povedala. Raje pa ti ne povem kaj, ker se boš užalil!!!!
:lol: :lol: :lol: :lol:

Marcel_Mastnak

Ti si pa hitro postal strokovnjak elektronike. 1.marca se ti ni sanjalo kakšen vžig ima tomos 4,5. Niti, če ima kondenzator ali ne. Danes pa obvladaš vso elektroniko kot največji strokovnjak. Kapo dol...Imaš kaj časa???? Avtomatik mi ne pali.

Zelo zabavno vas je brat......................
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Mar 09, 2012 22:21

dinksi napisal/-a:
Piki napisal/-a:Nič ne bom iskal, dovolj mi je, da tovarna pravi, da ga ima. Tudi tuljave ne bom žagal. :D

Raje se šopirit kot priznat zmoto.
Meni je tovarna tudi nekaj povedala. Raje pa ti ne povem kaj, ker se boš užalil!!!!

Marcel_Mastnak

Ti si pa hitro postal strokovnjak elektronike. 1.marca se ti ni sanjalo kakšen vžig ima tomos 4,5. Niti, če ima kondenzator ali ne. Danes pa obvladaš vso elektroniko kot največji strokovnjak. Kapo dol...Imaš kaj časa???? Avtomatik mi ne pali.

Zelo zabavno vas je brat......................
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ampak si pa tečen :D :roll: . Jaz ti stalno govorim, da se sklicujem na navedbe tovarne, ti pa nočeš razumeti. V prospektu piše, da je vžig elektronski s kondenzatorjem. To piše tudi v navodilu od T-18, v servisnem priročniku in še kje. Kje je tu zmota ? Morda pri tovarni, ki to piše ? Pri meni sigurno ne.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Mar 10, 2012 00:45

Nevem kaj sm napiso da si ugotovil da nimam pojma razn to da sm reko da nevem če ma elektronski vžig al na platine :S drugač pa že kakih 20 let mam opravka s tomosovim motorjim... sicer izvenkrmnega sem mel le enega in še tega sm prodal v enem tednu ker mi ni koristil drugače pa od kosilnice, brizgalne, BT, automatik, APN in colibri (3 brzinc) mislim da sm pa odneso kako malenkost :wink: Če maš pa automatika za popraut pa prpel :P
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Mar 12, 2012 18:31

dinksi napisal/-a:Nekateri tukaj preveč gledate knjige in verjetno niste nikoli videli z lastnimi očmi pod magnet tomosovega motorja :!: :!:

Če je fuč vžigalna tuljava, ni iskre. Če je fuč kondenzator tako, da se premalo napolni... je iskra slaba (opisani simptomi). Kje je omenjeni kondenzator (v 'elektronskem vžigu, v tuljavi, kje posebej) in ali ga je mogoče na razumno enostaven način zamenjati je drugo vprašanje.

Če je elektronika zalita in je crknjeni kondenzator v njej (in elektrolitske kondenzatorje je včasih najbolje šteti za potrošno blago :lol: podobno kot varovalke, ampak če je zalito...) in se je ne da odpreti, je pač treba zamenjati celo elektroniko, potrošni material gor ali dol in ima dinksi prav (samo mogoče bi lahko to lepše oziroma bolj nežno povedal :wink: ).

Če je kondenzator kje drugje (dinksi pravi, da ne in po logiki vezja - in po povezavah spodaj, če koga zanima - ima prav) ali je mogoče elektroniko odpreti, zamenjati kondenzator in zapreti nazaj, potem bi se ga dalo menjati.

Seveda imajo ostali prav, elektronski vžig v omenjenem Tomosu je kondenzatorski - ampak če dobro pogledamo, dinksi nikjer ni pisal, da ni. Napisal je samo, da se kondenzatorja samega po njegovem ne da menjati.

Zgodovina: Wikipedia :IDI indukcijski vžigalni sistem in CDI kondenzatorski ali (z drugim imenom) thrystroski vžig.

Kot zanimivost: piše, da je osnova za CDI (kondenzatorski, elektronski...) vžig Teslov patent iz leta 1897 :lol: (in zanj je kondenzator bistven).

Ko si že omenjal mopede, tule malo zgodovine in
Slika
tole naj bi bil Tomos s senzacionalnim inovativnim poliesterskim okvirjem.

Še ena primerjava indukcijsko-platinskega in elektronskega vžiga z opisom (pod tole sliko svečke pri dobrem zdravju iz prispevka)
Slika
z opisom zakaj vse in kako brezkontaktni (za začetek so - poleg drugega -platine v visokih vrtljajih nehale slediti ekscentru in od tam ostalo naprej). Pa, da bo zmeda večja, omeni in opiše še en elektronski vžig, ki ni kondenzatorski :lol: :lol: :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov