Cink protektorji
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Cink protektorji
Z ene osovine in s propelerja sta mi odpadla cink protektorja, pa me zanima če ju moram nujno namestiti, ali lahko počakam do naslednjega leta, ko bom spet dvignil barko iz vode?
ja kar masko gor pa v akcijo.... najverjetneje pa boš za tak poseg potreboval flašo... Glej, da dobiš pri cinkih inox matice in vijake, in da imajo matice v sebi plastiko proti odvijanju ! ( preglej tudi ostale cinke pod vodo )
( najpametneje,da zamenjaš tudi na drugi gredi, da ne boš pozimi spet pod vodo )
Jaz jih na gredeh menjam pred sezono, in na koncu sezone...
( najpametneje,da zamenjaš tudi na drugi gredi, da ne boš pozimi spet pod vodo )
Jaz jih na gredeh menjam pred sezono, in na koncu sezone...

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Cibro, ali nas ti malo J...
Pa,da ti vseeno odgovorim poenostavljeno...
Plovilo, ki je dalj časa v morju,(sploh če je priklopljeno na elektriko ) potrebuje cink protektor, oz ga potrebujejo kovinski deli ( noga,flapsi,akse,krmila )
V tvojem primeru ne potrebuješ nobenega cinka, saj motor tudi če je čoln v vodi, lepo dvigneš ven in je mir...
PS: jaz imam na nogi pri Johnsonu 9.9 cink protektor...
Več in bolj strokovno, pa bo napisal kak elektro majster...
Pa,da ti vseeno odgovorim poenostavljeno...
Plovilo, ki je dalj časa v morju,(sploh če je priklopljeno na elektriko ) potrebuje cink protektor, oz ga potrebujejo kovinski deli ( noga,flapsi,akse,krmila )
V tvojem primeru ne potrebuješ nobenega cinka, saj motor tudi če je čoln v vodi, lepo dvigneš ven in je mir...
PS: jaz imam na nogi pri Johnsonu 9.9 cink protektor...
Več in bolj strokovno, pa bo napisal kak elektro majster...
Nazadnje spremenil Tex, dne Če Avg 02, 2012 14:11, skupaj popravljeno 2 krat.

- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
To ni res, nima veze cink s tem ali je zadeva priklopljena na elektriko ali ni, cink služi za kompenzacijo tokov, ki nastanejo med dvema različnima kovinama potopljenima v elektrolit. Kovine pa imajo različne potenciale v morski vodi, med katerimi nastane napetost, ki poganja tok, ki je vzrok za korozijo.
Ediini material, ki ne rabi cink protektorja, je bron oziroma mesing iz katerega so narejeni izpusti in podobno. Ko barka pljuje pa so še druge stvari, ko voda gre preko kovinskih delov, jih tudi statično nabije, zato med plovbo bolj žre kovine, kot ko barka miruje in ta tok se mora nekje porabiti, ali se bo porabil v žretju cinka, ali pa v žretju ostalih kovinskih delov. Tako da v vsakem primeru, cink mora biti in to pravi material, ne takšen, ki ga v 3 letih ne požre nič, ne rabimo pa ozemljevati ali ščititi vsise in izpuste iz brona, ker bron ima potencial blizu 0 v morski vodi.
Ediini material, ki ne rabi cink protektorja, je bron oziroma mesing iz katerega so narejeni izpusti in podobno. Ko barka pljuje pa so še druge stvari, ko voda gre preko kovinskih delov, jih tudi statično nabije, zato med plovbo bolj žre kovine, kot ko barka miruje in ta tok se mora nekje porabiti, ali se bo porabil v žretju cinka, ali pa v žretju ostalih kovinskih delov. Tako da v vsakem primeru, cink mora biti in to pravi material, ne takšen, ki ga v 3 letih ne požre nič, ne rabimo pa ozemljevati ali ščititi vsise in izpuste iz brona, ker bron ima potencial blizu 0 v morski vodi.
Nevem, jaz sem dobil drugačne informacije ? ( res nisem štromar )
Mi poveš Gaso, zakaj imamo potem nekateri v barkah neke črne škatle katere naj bi izničevale tokove in naj bi manj žrlo cinke kadar smo vezani v marini in priključeni na elektriko ?
Tudi vse mesing pipe oz vsise imamo povezane z žico v centralni cink ?
Kako ta problem rešujejo velike ladje, ki neprestano plujejo ?
Zanimiva tema, in zelo uporabna,čas je,da Marjan Tomki malo pobrska po knjigah in nam napiše en prosti spis...
saj imamo "cink" problem vsi...
Mi poveš Gaso, zakaj imamo potem nekateri v barkah neke črne škatle katere naj bi izničevale tokove in naj bi manj žrlo cinke kadar smo vezani v marini in priključeni na elektriko ?
Tudi vse mesing pipe oz vsise imamo povezane z žico v centralni cink ?
Kako ta problem rešujejo velike ladje, ki neprestano plujejo ?
Zanimiva tema, in zelo uporabna,čas je,da Marjan Tomki malo pobrska po knjigah in nam napiše en prosti spis...

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov