Le kako vam vse to uspe ?

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Sr Okt 31, 2012 18:16

Dr E in s e par ostalim morjelopvcem (ampak ne vsem): hvala za nasvete, se v celoti strinjam z vami ...ampak se zmerej pa v vasih nasvetih manjak kljucni faktor : imeti CAS za bivanje na morju...

Kot sem pisal ze prej, imam 2 otroka ki hodita v solo, moje delo je take narave da ga ne morem delati iz barke, ampak moram biri osebno biti pristranki, pa moje starnke niso niti v blizini morja...ce nisem pri stranki, moje delo ni narejeno in potem posledicno ne bo place, ker ne bo plače ne bom mogel plačat obroka kredita za barko in ne bo tudi za jest ne pa za poloznice placati tudi ne...ker ne bo denarja, otroci ne bodo mogli študirati in še vse kar pride naprej...

dopusta imam pa samo 25 dni...torej je 3 tedne maximalno kar si lahko privoscim morja: zaradi casa in ne zaradi denarja.

zal sem suzenj svojega dela oziroma svojega delodajalca, ker v novodobnem svetu si suzenj tudi ce si financno dobro stojec : si ujetnik svojega dela in temu ne mores ubezati....OK, lahko reces kurc gleda vse skupaj, kuoiš barko pa greš...seveda se to da....ampak cez leto ali dve boš nazaj, službe ne bo več, denarja bo zmanjakalo, otroci niso končali faxa itd itn...

torej , moje vprasanje je : kako vam uspe pluti pa hkrati NORMALNO živeti ? kaj je normalno je sicer drugo vprasannje, ampak saj veste kaj mislim...
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Okt 31, 2012 18:19

.... težko, a vendar uspeva, treba je izkoristiti vsak trenutek.... in kljub suženjstvu biti svoboden....

Meni soebno je največji problem cena telefonije, saj ko sem na HR imam telefona ogromno, vse drugo je lažje. Upam, da bo bolje, ko bo HR v EU in bodo imeli normalno tarifo za roaming....
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Sr Okt 31, 2012 20:02

Pokušaj pa boš videl če se da ali se ne da. Če ne poskušaš ne moreš vedet. Vsak ti bo opisal drugače. Sicer pa sploh ni važno kaj delaš kje si važno je da uživaš in, da si zdrav. Dokler si zdrav maš tisoč želja, ko si bolan pa samo eno.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Okt 31, 2012 22:15

Ljubo je odlično v nekaj besed strnil bistvo.

V osnovni šoli v šestem razredu sva hodila s sošolcem na jadranje v Izolo v klub Burja, še tam, kjer je danes kapetanija in ribarnica. Oče mu je izdelal optimista, katerega ste vsi, ki ste stari od 45 let dalje definitivno videli. Na TV, v revijah (SAM svoj majstor in podobne) po sejmih... je bila reklama za orodje Iskra Klip-Klap, ko nek možakar izdeluje optimista. To je bil prijateljev oče in to je optimist s katerim sva jadrala po takrat še ogromni Izolski luki. Marine še ni bilo. Že takrat sva oba vedela, ko odrasteva bova imala vsak svojo jadrnico. Izšolal sem se, se zaposlil in že po štirinajstih dneh dal odpoved, saj sem spoznal, da samo izgubljam čas saj na tak način ne bom nikoli izpolnil svojih sanj. Kmalu pa sem tudi povezal culo in odšel od doma, ker je bil oče popolnoma drugačnih nazorov.
Ko sem spoznal svojo ženo sem ji že prve dni povedal, da takoj ko bom mogel bo pri hiši barka in najmanj mesec dni dopusta na njej, kar je bilo za takratne čase bogokletno. Danes imam barko in vzamem si čas, da z njo uživamo.

Jeseni, pozimi spomladi in začetek poletja garam cele dni ko živina. Delovni so vsi zimski vikendi in tisti ko je slabo vreme. Kadar pa je za vikend lepo vreme gremo obvezno na barko in takrat odklopim do ponedeljka. Poleti si vzamem dopust od konca junija do konca avgusta pravzaprav je 1.9 moj prvi uradni nov delovni dan. Lani sem bil že tik pred podpisom pogodbe, vendar sem posel zavrnil, ker bi se moral raztrgat pa še poletje bi moral žrtvovat, da bi ga izvedel. Na sestanku sem prisotnim povedal (državni urad), da mi dopust z družino na barki pomeni več, kot ves denar in če niso mogli pripraviti dokumentacije prej, naj počakajo na jesen ali najdejo drugega izvajalca. Počakali so.

Na morju torej preživim dva meseca poleti, več vikendov in ko je za krompirjeve počitnice lepo vreme si privoščimo po teden dni. Letos je odpadlo. Skupaj se tako na leto nabere tudi preko treh mesecev preživetih na barki. Meni osebno barka pomeni vse in me drugo niti ne zanima, saj potem ne bi mogel toliko časa preživel stran od tega zares norega sveta v katerem nam krojijo usodo učitelji obrambe?!? NORO, zares nor je ta svet. Na morjeplovca se oglašam, ko si vzamem čas za sprostitev. Danes delam že od ranega jutra, vendar v petek grem na barko in to me drži pokonci in mi daje energije.

Poznam veliko premožnih ljudi vendar si le redko kdo od njih lahko privošči tako dolg dopust. Ti so po svoje sposobni, po drugi strani pa so škrti do sebe in še vedno niso dojeli bistva življenja.
Drugo je, ko si zaposlen v podjetju, ki ti zaradi narave dela ne more dati več dopusta. Obstaja rešitev, vendar jo boš moral poiskati sam. Kdor si zares nekaj želi, najde rešitev, kdor pa ne, pa izgovor. Potrudi se in poišči rešitev - novo zaposlitev ali posel in se ga resno loti. Časi so težki, vendar verjemi se da. Osebno sem že večkrat začel od nule in nikoli nisem izgubil upanja.
In kot je rekel Ljubo, najpomembnejše je zdravje.
LP NT
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Če Nov 01, 2012 10:06, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Okt 31, 2012 22:54

DR.E napisal/-a:Meni soebno je največji problem cena telefonije, saj ko sem na HR imam telefona ogromno, vse drugo je lažje. Upam, da bo bolje, ko bo HR v EU in bodo imeli normalno tarifo za roaming....

Zakaj si pa ne nabaviš hrvaške SIM kartice?

@Poletni veter: letos smo na barki preživeli že več kot 60 dni... Od tega je bilo samo 20 dni glavnega dopusta v enem kosu, ostalo pa vikendi in prazniki.
Uporabniški avatar
j.k.
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a j.k. » Če Nov 01, 2012 09:41

Že nekaj časa po malem prebiram forum, a me je tale tema prvič sprovocirala do te mere, da sem se prijavil.

Naj povem, da sem ljubiteljski jadralec (ima barko kolega), čeprav že od malih nog sanjam o njej. Imam službo, dve leti starega sina, ženo študentko, Do konca zapufan za zemljišče, kjer bo nekega dne stala hišica, živim v najemniškemu stanovanju, in sanjam o barki.

In kar je najpomebneje: BARKA BO! Nevem še kdaj, ampak bo. Morda že drugo leto, morda nekoliko kasneje. Ampak dejstvo je da BO!!! Ne bo velika, ne bo nova, bo pa moja. In bomo jadrali po celem jadranu, tudi z le 25 dnevi dopusta.

LP, jk

PS: Se strinjam z veliko posti, da smo slovenci po večini tako vzgojeni, da ne znamo zapustit okvirjev, kateri nas obdajajo. In ne razmišlajmo dovolj velikopotezno, ter smo hitro zadovoljni in sprijazneni z dejstvi kateri nas obdajajo.
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » Če Nov 01, 2012 09:52

Pozdravljen in dobrodošel na forumu :lol:
Samo korajžno naprej :!: 8)
LP
no rain, no rainbow
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Nov 01, 2012 10:02

Če bi prej vedel, kako poceni je navtika, ne bi toliko odlašal. Prvo pravo barko, 7m jadrnico, sva s fotrom kupila za preračunanih 4.500€. Z njo smo prejadrali cel Jadran. Prav toliko sem takrat odkartal za 4 leta starega Nisana, ki je že zdavnaj na odpadu, barčica pa pri novem lastniku še vedno pluje. No, da ne bom koga zavedel, nekaj € žrtev gre vsako leto na račun priveza in vzdrževanja, ampak tudi tu so variante od do.

Glede časa in premalo časa za hobije pa tole:

Če nimaš časa zase, otroke (družino) in hobije, je to prvi in edini alarm, da moraš v življenju nekaj spremeniti!

Variant je več, nekaj jih je zapisanih v zgornjih postih.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Nov 01, 2012 12:14

Kako prideš do barke?

Delaš za Elan, ti ne plačujejo, bilanca pa dobra. Pa vprašaš če imajo kakšno na zalogi :wink: , da bi skompenziral. Naslednji konec tedna je bila jadrnica E333 že v Kopru, v vodi. Serijska številka 260.

Medtem mine 6 let, seveda vmes spet problemi z neplačevanjem, ponovno je bilo potrebno iskati rešitev. Kaj drugega kot kompenzacija, Elan Impression 434, spet serijska številka 260. Kaj ni to naključje? :wink: Za njo smo rekli, da jo bomo ful opremili in prodali. In smo jo, opremili, prodali pa ne.

Drama, na koncu je šlo vse v franže. Ampak kar naenkrat sem v zameno dobil ogromno prostega časa, ki sem ga porabil v Grčiji.
Kaj je bilo od vsega najbolj vredno? Imeti dve barki ali dva meseca križarjenja med grškimi otoki? To presodite sami, tisti ki me poznajo, že vedo :D

Za mene ni KRALJ tisti, ki ima eno ogromno ali celo floto bark pa kup nepremičnin pa še par milijončkov na računu, za družino in zase pa ne zna živeti.
Za mene je KRALJ tisti, ki ima pravo sorazmerje vsega naštetega, ki zna uživati življenje!!

Kdaj gremo spet na šurlice :D :D :D

PS: Prodam serijsko številko 260 :lol:

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
primula
Kapitan
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a primula » Če Nov 01, 2012 13:17

Da ne bi vse tole jemali preveč zares - ena resnična izjava starega Ribnčana, ko je prišlo od razgovora o denarju:

O DNARJU SE NE GOVORI, DNAR SE MA! :lol: :lol: :lol:
primula
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Če Nov 01, 2012 13:47

Marchi napisal/-a:Glede časa in premalo časa za hobije pa tole:

Če nimaš časa zase, otroke (družino) in hobije, je to prvi in edini alarm, da moraš v življenju nekaj spremeniti!

Variant je več, nekaj jih je zapisanih v zgornjih postih.

Se podpišem pod napisano!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Nov 01, 2012 13:55

Če nimaš družine, potem velja prvo in tretje, da ne bo kdo užaljen, ker danes imeti družino ni samo po sebi umevni "status" in prav je tako.
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Pe Nov 02, 2012 14:46

Kot sem ze vmes nekje napisal ...najboljsa tema ... velja veckrat prebrat.Na koncu pridemo vsi do skoraj enakega zakljucka...

LP

p.s. Sta samo dva dneva v letu k ne mores nic ....eden je vceraj in drugi je jutri ....zato je treba zivet danes.
SeaFun
Rodman Ventura 890
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Pe Nov 02, 2012 22:10

No , me veslei, da ste vask zase povedali, kao vma uspeva spariti cas in financne za prezivljanje dni na morju...kolikor razumem, ste vis bolj ali manj svoji sefi...hočem reči, nimate šefa , ki bi vam rekel naslednji dan , teden, mesec je treba narediti to in to in iti tja in tja....zanimive zgodbice ste poveadli...jaz pravzaprav v svojem življenju ne mislim nič spremeniti, ker mi je vse OK, samo malo vec casa bi rad za na morje pa hribe pa smucanje...vsaj ene 10 dni k mojim 25 dnem dopusta....potem bi se imel pa za pravega carja..sam od sebe pa ne bi bil rad odvisen, ker bi se mi verjetno potem zgodilo, da bi naekrat imel preveč prostega časa, kar pomeni da bi bil brez dela in posledično brez denarja....pol mi pa tudi čas ne bi nič več pomenil....sem človek, ki imam rad delo v urejeni firmi, kjer se ve kaj moraš narediti za prejeto plačo in to je zame to...zato bom še naprej igral na lotu pa potrpeyljivo čakal na veliki dan... sem potrpežljiv,tako da ni problema..prevelikih želja pa itak nimam..
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » So Nov 03, 2012 07:26

Eden takih, ki bi vse imel, pa zato ne prevzel nobene odgovornosti, naj se s temmzajebavajo drugi :roll: :roll: :roll: :roll:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov