Garmin 521 in nmea2000/183
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Garmin 521 in nmea2000/183
Pozdravljeni!
Imam eno vprašenje... Garmin 521 ima možnost priklopa na nmea2000 mrežo, kjer je sposoben prikazovati določene parametre. Hkrati ima tudi priklop za nmea183. Preko nmea183 pošilja podatke o lokaciji, hitrosti,... skratka tisto, kar je pač namen navigacije.
Zanimam me, če morda kdo ve, ali na nmea183 pošilja tudi tisto, kar dobiva po nmea2000 mreži, če je nanjo priključen.
LP
Imam eno vprašenje... Garmin 521 ima možnost priklopa na nmea2000 mrežo, kjer je sposoben prikazovati določene parametre. Hkrati ima tudi priklop za nmea183. Preko nmea183 pošilja podatke o lokaciji, hitrosti,... skratka tisto, kar je pač namen navigacije.
Zanimam me, če morda kdo ve, ali na nmea183 pošilja tudi tisto, kar dobiva po nmea2000 mreži, če je nanjo priključen.
LP
nmea 2000 in nmea 183 nimata skupnega praktično ničesar. Kaj bom na nmea183 priključil niti ni bistveno. Zanima me, če kdo detajlneje pozna, ali garmin na Tx port od nmea183 pošilja tudi kaj od tistega kar dobi od drugih naprav po nmea2000.
LP
LP
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Pe Mar 22, 2013 09:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Pošilja to, kar je po standardu... Če je to prišlo od nekje po NMEA2000, gre po moje enako naprej, oziroma ziher naprej...
http://www8.garmin.com/support/pdf/NMEA_0183.pdf
Je pa res, da ta dva standarda nimata nič skupnega, razen to, da so v obeh podatki v nekih tagih...
Kasaudio, ti si itak komp majster... Torej si zadevo priklopiš na tvoj comp. Mogoče si malo premlad za to, tudi jaz sem zrasel z RJ-45 mrežo, ene parkrat videl BNC, da so pa včasih PC-ji med sabo tudi preko RS-232 komunicirali pa sem samo slišal...
Sem pa drugače kar strokovnjak za RS-232C, saj se s tem (povezave CNC strojev) ukvarjam tudi profesionalno...
Priklopi Garmina Rx na pin 2, Tx na pin 3, maso pa na pin 5. Govorim seveda o DB-9 konektorju! Če slučajno ne dela, potem zamenjaj pin 2 in 3. Ne moreš nič skurit... Za ta namen so tudi simple testerji, vendar tudi kmečka pamet deluje!
Potem pa na compu zaženeš kak Telnet in boš hitro videl... Če pa hočeš res dobro videti zadevo, pa si poinštaliraš en profesionalni DNC software. Eden in verjetno kar najboljši v svetu je tale. Dela 30 dni demo...
http://www.cimco.com/product_dncmax_description.php3
In če ti slučajno rata tako hudičevo všeč, da boš to rabil, potem pokličeš mene in kupiš licenco!
Aja, baud rate je za NMEA0183 pri 4800... V debug-u pa vidiš natančno vse kaj prihaja in se ti tudi shranjuje v text file...
http://www8.garmin.com/support/pdf/NMEA_0183.pdf
Je pa res, da ta dva standarda nimata nič skupnega, razen to, da so v obeh podatki v nekih tagih...
Kasaudio, ti si itak komp majster... Torej si zadevo priklopiš na tvoj comp. Mogoče si malo premlad za to, tudi jaz sem zrasel z RJ-45 mrežo, ene parkrat videl BNC, da so pa včasih PC-ji med sabo tudi preko RS-232 komunicirali pa sem samo slišal...
Sem pa drugače kar strokovnjak za RS-232C, saj se s tem (povezave CNC strojev) ukvarjam tudi profesionalno...
Priklopi Garmina Rx na pin 2, Tx na pin 3, maso pa na pin 5. Govorim seveda o DB-9 konektorju! Če slučajno ne dela, potem zamenjaj pin 2 in 3. Ne moreš nič skurit... Za ta namen so tudi simple testerji, vendar tudi kmečka pamet deluje!
Potem pa na compu zaženeš kak Telnet in boš hitro videl... Če pa hočeš res dobro videti zadevo, pa si poinštaliraš en profesionalni DNC software. Eden in verjetno kar najboljši v svetu je tale. Dela 30 dni demo...
http://www.cimco.com/product_dncmax_description.php3
In če ti slučajno rata tako hudičevo všeč, da boš to rabil, potem pokličeš mene in kupiš licenco!
Aja, baud rate je za NMEA0183 pri 4800... V debug-u pa vidiš natančno vse kaj prihaja in se ti tudi shranjuje v text file...
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Prenašajo se enaki podatki. Na NMEA183 samo bistveni za navigacijo na NMEA2000 pa poleg navigacijskih podatkov še podatki za motorne instrumente, energetske naprave...
Bistvena razlika je v hitrosti prenosa in daljavi na kateri so lahko medsebojno priključene naprave.
Protokol za NMEA183 je praktično enak kot za RS232, (4,8kbps, 9,6kbps), le da moraš prilagoditi nivoje. Najenostavnejši način je z MAX232 čipom. Prenos pa je omejen le na nekaj metrov.
Podatki v mreži so na NMEA0183 zaradi nižje hitrosti omejeni le na navigacijske podatke:
$GPBOD - Bearing, origin to destination
$GPBWC - Bearing and distance to waypoint, great circle
$GPGGA - Global Positioning System Fix Data
$GPGLL - Geographic position, latitude / longitude
$GPGSA - GPS DOP and active satellites
$GPGSV - GPS Satellites in view
$GPHDT - Heading, True
$GPR00 - List of waypoints in currently active route
$GPRMA - Recommended minimum specific Loran-C data
$GPRMB - Recommended minimum navigation info
$GPRMC - Recommended minimum specific GPS/Transit data
$GPRTE - Routes
$GPTRF - Transit Fix Data
$GPSTN - Multiple Data ID
$GPVBW - Dual Ground / Water Speed
$GPVTG - Track made good and ground speed
$GPWPL - Waypoint location
$GPXTE - Cross-track error, Measured
$GPZDA - Date & Time
in še nekaj malega dodatnih nestandardnih podatkov katere pa nekateri instrumenti razumejo.
Recimo Garmin ima še
$PGRME - Estimated Position Error
$PGRMF - Position Fix Sentence
$PGRMM - Map Datum
$PGRMV - Velocity Sentence
$PGRMZ - Altitude Information
$PSLIB - Differential Control
kar sploh ni potrebno saj že standarden stavek $PGGA nosi že vse te podatke.
NMEA2000 je v bistvu industrijski robusten CANbus, ki omogoča prenose na razdalji do 200m pri max hittrosti 250kbps. Posebnost CANbusa je tudi OBVEZEN terminator na konceh linije v obliki 120ohm upora.
Razlika je tudi v protokolu in naslavljanju vendar detaljev za NMEA2000 nisem naštudiral, ker je dokumentacijo potrebno plačat in jo dobesedno skrivajo.
LP NT
Bistvena razlika je v hitrosti prenosa in daljavi na kateri so lahko medsebojno priključene naprave.
Protokol za NMEA183 je praktično enak kot za RS232, (4,8kbps, 9,6kbps), le da moraš prilagoditi nivoje. Najenostavnejši način je z MAX232 čipom. Prenos pa je omejen le na nekaj metrov.
Podatki v mreži so na NMEA0183 zaradi nižje hitrosti omejeni le na navigacijske podatke:
$GPBOD - Bearing, origin to destination
$GPBWC - Bearing and distance to waypoint, great circle
$GPGGA - Global Positioning System Fix Data
$GPGLL - Geographic position, latitude / longitude
$GPGSA - GPS DOP and active satellites
$GPGSV - GPS Satellites in view
$GPHDT - Heading, True
$GPR00 - List of waypoints in currently active route
$GPRMA - Recommended minimum specific Loran-C data
$GPRMB - Recommended minimum navigation info
$GPRMC - Recommended minimum specific GPS/Transit data
$GPRTE - Routes
$GPTRF - Transit Fix Data
$GPSTN - Multiple Data ID
$GPVBW - Dual Ground / Water Speed
$GPVTG - Track made good and ground speed
$GPWPL - Waypoint location
$GPXTE - Cross-track error, Measured
$GPZDA - Date & Time
in še nekaj malega dodatnih nestandardnih podatkov katere pa nekateri instrumenti razumejo.
Recimo Garmin ima še
$PGRME - Estimated Position Error
$PGRMF - Position Fix Sentence
$PGRMM - Map Datum
$PGRMV - Velocity Sentence
$PGRMZ - Altitude Information
$PSLIB - Differential Control
kar sploh ni potrebno saj že standarden stavek $PGGA nosi že vse te podatke.
NMEA2000 je v bistvu industrijski robusten CANbus, ki omogoča prenose na razdalji do 200m pri max hittrosti 250kbps. Posebnost CANbusa je tudi OBVEZEN terminator na konceh linije v obliki 120ohm upora.
Razlika je tudi v protokolu in naslavljanju vendar detaljev za NMEA2000 nisem naštudiral, ker je dokumentacijo potrebno plačat in jo dobesedno skrivajo.
LP NT
Joško napisal/-a:VHF radiopostaja, ki nima priključka Nmea 2000, se zato poveže z Nmea 0183 (GPS pozicija)
Joško, od kje si pa ti prletu?
Kaj ima VHF postaja skupnega s porabo goriva, hehe?
Seveda pa je v RS-232 komunikaciji notri pozicija in ura, ki jo nujno rabi VHF postaja. To sta taga $GPGLL in pa $GPZDA, ki jih je opisal NT.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov