Hidravlični volan prevezava na dva motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

Hidravlični volan prevezava na dva motorja

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Ne Maj 05, 2013 18:33

No sedaj ko sem uredil elektriko pa bi bila želja da imam tudi volan vezan tako da nisem odvisen samo na en motor.
Ali mogoče kdo pozna oz. ve kako se reče ventilu ki bi to omogočal. Se pravi moja želja je da se lahko vozim samo z levim ali samo z desnim motorjem in z obema skupaj, ker smo to lepo rešili pri elektriki upam na pomoč tudi pri hidravliki. :D
Verjetno obstaja kak večpotni ventil vendar kako to vezat da bo delovalo brez kakih ročnih ventilov in da se pritisk ne bo podvojil :?: oziroma se pretakal iz ene pumpe v drugo itd.

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » To Maj 07, 2013 08:24

Mogoce kdo ve kam naj se obrnem za tole mojo zadevo :?:

Frik
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 07, 2013 21:13

Kot si sam ugotovil, je to možno z večpotnimi ventili, vendar to pomeni ročno prestavljanje kadar konfiguracija ne deluje samo kot paket z obema motorjema...
Original imajo plovila vedno na enem motorju sneto črpalko hidravlike, tako da za servo morata delovati oba oziroma mora delovati tisti motor na katerem je črpalka...

Če pa malo razmislim, pa bi verjetno šlo s protipovratnimi ventili... Vezava mora biti navadna Y, če tesnijo lahko deluje samo ena od črpalk in je vse enako, če delujeta obe tudi ni nobene škode...

Priporočam ti, da poiščeš kakšnega hidravličnega stručkota. Na Brdu imaš 2 mojstra, ki servisirata servo volane. Eden je na Kolajbovi, piše se Grmek.
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » To Maj 07, 2013 21:27

Tole varijanto z protipovratnimi ventili in T oz. Y kosom so mi danes svetovali tudi v PTT commerc vendar so me opozorili da morajo biti cevi dosti velike da se sistem ne bo pregreval oz, so mi svetovali da zmontiram kar hladilnik olja. Po njihovem mnenju bi zadeva morala spilat, sedaj pa moram zmontirat hladilnik in verjetno bi bilo najbolje da cez njega spustim morsko vodo pred motorjem da je max, hladna, ker kolikor je meni znano naj bi bilo hidravlicno olje nekje do 60 "C. Upam da lahko to potegne pumpa od motorja :!:

Frik
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 07, 2013 21:34

Original ima vsak motor na Z nogah s hidravliko najprej impeler, sledi hladilnik servo olja, šele nato gre voda v izmenjevalec ali motor in nazadnje še čez kolektorje v izpuh... Torej prva stvar je VEDNO servo hladilnik, ki je NUJEN!!! Kot so te opozorili, olje za hidraviko se zelo rado pregreje!

Pojdi na Jucco in povprašaj od katerega Mercruiserja je servo hladilnik najcenejši... Kupi najcenejšega in montiraj. :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov