Porazdelitev nalog na jadrnici
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
-
AlesDimnik
- Štabni praporščak
Porazdelitev nalog na jadrnici
Pozdravljeni!
Ker se julija odpravljamo na 14 dnevno jadranje po Kikladih (Grčija), bi kot skipper rad že vnaprej razdelil naloge članom posadke po dnevih, tako da mi ne bi bilo vsak dan sproti razlagati, kod je za kaj zadolžen in da bi tako v nekaj dneh vsak član posadke znal okvirno opraviti vsa dela na barki.
Vseh skupaj na barki nas bo 6 (GibSea 43).
Zanima me, kako bi vi razdelili naloge in če se vam spodnja delitev zdi ustrezna:
- PREMEC (sem sodijo premčne vrvi + mooring)
- GLAVNO JADRO (sem sodi dvig in spust gl. jadra ter delo s škoto)
- PREDNJE JADRO (sem sodi dvig in spust in delo z obema škotama)
- KRMA (sem sodijo krmne vrvi, lovljenje mooringa in pomoč skipperju).
Vesel bi bil kakšnega mnenja. Lepo vas pozdravljam,
Aleš.
Ker se julija odpravljamo na 14 dnevno jadranje po Kikladih (Grčija), bi kot skipper rad že vnaprej razdelil naloge članom posadke po dnevih, tako da mi ne bi bilo vsak dan sproti razlagati, kod je za kaj zadolžen in da bi tako v nekaj dneh vsak član posadke znal okvirno opraviti vsa dela na barki.
Vseh skupaj na barki nas bo 6 (GibSea 43).
Zanima me, kako bi vi razdelili naloge in če se vam spodnja delitev zdi ustrezna:
Vesel bi bil kakšnega mnenja. Lepo vas pozdravljam,
Aleš.
Ponavadi se menjavamo, prav je da zna vsak vsega po malem ...
Če posadko vsaj malo zanima se hitro nauči, če je pa bolj dopustniško "nastrojena" pa itak moraš vsake 2 uri ponovno razlagat točno proceduro.
Po moje je NAJBOLJ važno da ima vsaka vrv svoje ime in to ime tudi vsi poznajo.
Največja jeba je da moraš med neverinom razlagati: popusti škoto glavnega, to je una debela rdeča .. ne una, una druga ... ma ne, una na desni ... dej jo na vinč ... ne tako kontra navij ... odpri štoper ... do konca itd.
Da ne govorimo o krajšavi jadra ...
Ko zagusti pa je itak skiper za vse sam.
mirno morje in ugoden veter
Če posadko vsaj malo zanima se hitro nauči, če je pa bolj dopustniško "nastrojena" pa itak moraš vsake 2 uri ponovno razlagat točno proceduro.
Po moje je NAJBOLJ važno da ima vsaka vrv svoje ime in to ime tudi vsi poznajo.
Največja jeba je da moraš med neverinom razlagati: popusti škoto glavnega, to je una debela rdeča .. ne una, una druga ... ma ne, una na desni ... dej jo na vinč ... ne tako kontra navij ... odpri štoper ... do konca itd.
Da ne govorimo o krajšavi jadra ...
Ko zagusti pa je itak skiper za vse sam.
mirno morje in ugoden veter
mv112 napisal/-a:Po moje je NAJBOLJ važno da ima vsaka vrv svoje ime in to ime tudi vsi poznajo.
In kako to zgleda v praksi??
pritegni Poldeta
nategni Majo
zveži Laro
Pomojem na palubi naj dela vsak pomalem vse, ker samo tako bo vsak okvirno znal opravljati vsa dela.
V kabini pa naj ima ena skupina čez kuhinjo vključno s pomivanjem posode, druga red in čistočo vključno s sekretom itd.
Re: PORAZDELITEV NALOG NA JADRNICI
AlesDimnik napisal/-a:Zanima me, kako bi vi razdelili naloge in če se vam spodnja delitev zdi ustrezna:
Jaz jih ne bi razdelil glede na pozicijo, temveč glede na manever -> recimo nekdo, ki ima več izkušenj ti bo tako pri krajšavah, kot pri pristajanju največ pomagal. Razdeli torej naloge (in malo potrenirajte) glede na pristajanje (kdo lovi, privezuje katere štrike), krajšanje (natančno kdo naredi kaj - najbrž tudi ne bo šlo za dvig in spust, ker bodo jadra navijalna), sidranje (kdo je pri krmilu, kdo pri sidrnem vinču), nadomeščanje krmarja itd. Kot so ti napisali že drugi, je dobro, da vsi razumejo vse (oz. čimveč) in da se naučita določeno akcijo delati vsaj dva (predpostavljam, da bodo bolj začetniki).
Porazdelitev nalog na jadrnici je smiselno deliti glede na postopke in odgovornost posadke.
Vloge na barki in s tem povezana odgovornost
- Skipper
- Radiotehnik, navigator
- Mehanik
- Električar, vodovodar
- Kuhar
- Ekonom
- Mornar
Vloge med upravljanjem barke
- privez
- plovba
- manevri
- sidranje
- mob
Postopki
- reševanje
- alarmiranje...
Rokovanje in vzdrževanje opreme
Mornarska znanja
itd.
Vloge na barki in s tem povezana odgovornost
- Skipper
- Radiotehnik, navigator
- Mehanik
- Električar, vodovodar
- Kuhar
- Ekonom
- Mornar
Vloge med upravljanjem barke
- privez
- plovba
- manevri
- sidranje
- mob
Postopki
- reševanje
- alarmiranje...
Rokovanje in vzdrževanje opreme
Mornarska znanja
itd.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Ne Okt 06, 2013 00:43, skupaj popravljeno 1 krat.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Aleš, ali bodo to novinci ali taki, ki so že jadrali?
Ali jih dobro poznaš že od prej ali še ne, oziroma če jih le površno?
Od tega je bistveno odvisno, ali je taka razporeditev primerna. Za novince po mojem ni (in če gre za novince, se lahko še malo razpišem).
Ali jih dobro poznaš že od prej ali še ne, oziroma če jih le površno?
Od tega je bistveno odvisno, ali je taka razporeditev primerna. Za novince po mojem ni (in če gre za novince, se lahko še malo razpišem).
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
-
Poletni veter
- Kapitan
-
AlesDimnik
- Štabni praporščak
Marjan Tomki, se opravičujem za pozen odziv. Ne gre za izkušeno ekipo. Vsi so vsaj že malo jadrali, a nihče od njih ni bil skipper. V bistvu imata dve punci še največ izkušenj (ena ima jadralski izpit od jadralne zveze, druga pa hodi na tečaje). Vseeno bom poskušal porazdeliti naloge, ker bom verjetno drugače preveč časa vsak dan izgubljal z razlaganjem in preraporejanjem nalog. Poleg tega bom predlagal, da si vsako jutro posadka preda delo, tako da vsak nasledniku razloži, kako se opravlja kakpna naloga.
V praksi mislim, da ne bo teklo vse gladko, ker so nekaterim stvari hitro jasne, drugim pa ne in ne more vsak samostjno in dobro opraviti svoje naloge.
Bomo videli.
LP,
Aleš.
V praksi mislim, da ne bo teklo vse gladko, ker so nekaterim stvari hitro jasne, drugim pa ne in ne more vsak samostjno in dobro opraviti svoje naloge.
Bomo videli.
LP,
Aleš.
Edina prava zadolzitev na barki za zacetnike je, da poskrbijo za skipperjevo lakoto in zejo. Ter da pazijo na betico, ko preletava boom.
Vse ostalo pa le, ce je kdo res zainteresiran in vidis, da nima dveh levih (pa se to skupaj zasitih) rok. Z izkusnjami sem se naucil, da je najboljse vecino stvari narediti sam. Drugace imas dvojno delo - se popravljas za njimi.
Kot je ze nekdo nad mano napisal to velja sploh takrat, ko zagusti.
Vse ostalo pa le, ce je kdo res zainteresiran in vidis, da nima dveh levih (pa se to skupaj zasitih) rok. Z izkusnjami sem se naucil, da je najboljse vecino stvari narediti sam. Drugace imas dvojno delo - se popravljas za njimi.
Kot je ze nekdo nad mano napisal to velja sploh takrat, ko zagusti.
-
Poletni veter
- Kapitan
no ,ales, ce imas gor 2 punci pol se ve kaj bo njihova naloga, -kot sem ze prej napisal....drugace pa ne planiraj in raznisljaj prvec, ker je vse brez zveze....vazno je , da ti ves kaj delas in potem sporti učiš in razalagaš ostalim...pa še veliko smeha bo na racun vseh nerodnosti in neumnosti..
je pa nekaj res vaznih stvari, ki jih mora skiper povedati telečji posadki ;
-ne odrivaj ladje z nogo, da ti ne zdrsne med ladji in boš ob nogo !
-pazi na prste , ko navijaš strike na vinče ali bitve..pri velikih silah so lahko prsti adijo
-zadolžiu nekoga da bo morenbtnemu človeku v vodi takoj vrgel podkvo pa še bokonran
-da ne mečejo popirja v VC !!
-boom mora biti itak dovolj visoko, da ob preleti nikogar ne udari...pa boom itak ne sme preleleti kar tako !
-enktar mi je eno tele padlo na zobe na vinč pa si je zob izbilo...vsi smo jokal , amapk tega pač teletu ne moreš preperečit , ali pač..
-ja pa gtozno nevarno je delo s sidrom in ketno in električnim vinčem : prsti na nogah in rokah ali pa kar cele roke in noge adijo ...poznam moraskega psa z 20 leti izkušenj in lastno barko, ki je zgubu 3 prste, pa ni bil nobeno tele...
no, pa veliko sreče pa bog ti stoj ob strani pa oglasi se kako je bilo...jaz z novinci ne grem rad, ker si res ne znaš predtstavljat cesa vsega so zmozni !!
je pa nekaj res vaznih stvari, ki jih mora skiper povedati telečji posadki ;
-ne odrivaj ladje z nogo, da ti ne zdrsne med ladji in boš ob nogo !
-pazi na prste , ko navijaš strike na vinče ali bitve..pri velikih silah so lahko prsti adijo
-zadolžiu nekoga da bo morenbtnemu človeku v vodi takoj vrgel podkvo pa še bokonran
-da ne mečejo popirja v VC !!
-boom mora biti itak dovolj visoko, da ob preleti nikogar ne udari...pa boom itak ne sme preleleti kar tako !
-enktar mi je eno tele padlo na zobe na vinč pa si je zob izbilo...vsi smo jokal , amapk tega pač teletu ne moreš preperečit , ali pač..
-ja pa gtozno nevarno je delo s sidrom in ketno in električnim vinčem : prsti na nogah in rokah ali pa kar cele roke in noge adijo ...poznam moraskega psa z 20 leti izkušenj in lastno barko, ki je zgubu 3 prste, pa ni bil nobeno tele...
no, pa veliko sreče pa bog ti stoj ob strani pa oglasi se kako je bilo...jaz z novinci ne grem rad, ker si res ne znaš predtstavljat cesa vsega so zmozni !!
-
AlesDimnik
- Štabni praporščak
Hvala lepa za vaša mnenja. Jaz sem bom vseeno poskušla držati svoje ideje in bom v prvih dneh videl, kako bo.
Gremo pa iz marine Lavrio (bliu Aten) po Kikladih. Mogoče nam uspe priti do Santorinija. Gremo za 14 dni. S kombijem iz LJ do Aten (1600 km) in nato z jadrnico.... Bom avgusta kaj poročal, ko se vrnemo domov.
Aleš
Gremo pa iz marine Lavrio (bliu Aten) po Kikladih. Mogoče nam uspe priti do Santorinija. Gremo za 14 dni. S kombijem iz LJ do Aten (1600 km) in nato z jadrnico.... Bom avgusta kaj poročal, ko se vrnemo domov.
Aleš
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov