Pičuljan 720

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

tomaz_slo
Admiral

Pičuljan 720

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Ne Avg 18, 2013 21:19

Je kakšen član foruma lastnik tega plovila?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Avg 18, 2013 21:30

ne vem če bo šlo v garažo
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Avg 18, 2013 22:33

Ne, bi pa rad bil. To plovilo me od vseh škafov najbolj potegne. Samo kot je že Polanc napisal - more v garažo it, kar je problem. Aja pa cena je tut kar visoka, ker če bi ga mel, bi bel seveda z najmočnejšim motorjem.

Morda bo nekoč...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Avg 19, 2013 07:37

Nisem lastnik P720, ga pa poznam v piko, ker sem zanj projektiral elektro instalacijo in izdelal načrte za serijsko proizvodnjo, ter izdelal nekaj kompletov instalacij, da sem spoznal potrebe, želje in opcije tako proizvajalca kot kupca.
Kaj te zanima?
LP NT
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Avg 19, 2013 09:06

Predvsem me zanima ali je ta barka že od začetka izdelave poliesterska, ali so bili prvi modeli iz plastificiranega lesa? Ali so od leta 2001 kakšne bistvene modelske spremembe? Predvidevam da plovilo ni preveč občutljivo na bočni veter in lahko vse privezne manevre v običajnih razmerah naredi krmar sam?
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-8384108
elcapitano
Višji štabni praporščak

pičuljan rab 720

OdgovorNapisal/-a elcapitano » Sr Avg 21, 2013 20:21

rab 720 z začetka proizvodnje je imel na krmi povišan pokrov motorja, ker so včasih uporabljali drugačne nosilce za motor. to je zame moteče. preveri, če je ta tudi tak. na trupu so do danes malo izboljšali podvodni del in dodali nova okna na kabini. notranjost je majhna, ležišče spredaj ni za 2 odrasla po 180cm, 170cm mogoče, miza zložljiva tudi kratko ležišče. na krmi se tudi ne mores raztegniti, na zakrivljeni klopi...okrogla krma ponuja manj prostora kot kvadratne...zame PRECENJENO plovilo, za vikend izlet, za križarjenja popolnoma neprimerno.

danes je veliko plovil boljših prostornejših kot ta za manj denarja.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Avg 21, 2013 20:31

Hu zanimiv komentar. No res je da s 7.2m ne moreš neke hude prostornosti pričakovat. Cena je tudi huda. Pa dobr a obstaja kakšno plovilo tega ranga, da je kvalitetno izdelano, trpežno, z dobro obliko za jadranski maestral in hkrati dovolj prostorno tudi za križarjenje? Obvezno dizel, osovinski pogon. Cena tudi če je visoka ni zdaj tako bistvenega pomena. Dnarja za karkoli zdaj itak ni, premišljevanje in kovanje načrtov pa 0 ne košta.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Avg 22, 2013 00:45

Pičuljan 720 sta dva modela, stari in pa potem novi, ki so mu dodali na koncu črki "NG", ki pomenita "next generation".

Prostora na takih barkah res ni, vzrok za to pa je direktni pogon, kar motor porine v sredino barke, kjer bi lahko bila kaka postelja... Ker ta motor ni majhen kot na jadrnici (tam je potem na vsaki strani kabina), so vse te barke sila neprostorne... Tudi večje in širše niso nič boljše, saj sta tam ponavadi dva motorja, ki spet uničita polovico barke...

Plusi so poceni in nezahtevno vzdrževanje in pa nek stil, ki je nekomu všeč, drugemu pa ne. O kakšnih posebnih odličnih plovnih lastnostih bi težko govorili. Barka kot barka. Sedem metrov, kot sedem metrov! Močnejši motorji so z leti zahtevali predelave trupov VSEH poldeplasmancev (ne samo Pičuljana) in sedaj so vse te barke postale navadni gliserji! Lep primer čiste poldeplasmanskega natega pri nakupu (kupuje se popolni gliser) je recimo Pičuljan 980 ali pa Šibenik 800 (novi model) in podobno... Ali je gliserski trup ali pa pluje kot stara baba pri hitrostih nad 15 vozlov! Nekateri ohranijo micro kobilico, spet drugi še to umaknejo in je rešeno... :wink:

Kvaliteta gradnje in materialov pri Pičuljanu je krepko nad povprečjem in tukaj je barka res vrhunska. Cena je visoka, vendar se zato ne špara pri tikovini, plastiki, elektriki...
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Avg 22, 2013 11:11

Kaj je torej po vašem mnenju optimalno plovilo (najboljše razmerje kvaliteta/cena) za naslednje zahteve:
- dolžina 7-8 metrov,
- osovinski pogon,
- avtopilot,
- premčni propeler,
- moč motorja ki omogoča, da v primeru potrebe pluješ vsaj 18 vozlov.
:?:

Ali je kakšna kombinacija izvenkrmnega motorja z avtopilotom? Ko sem na morju imam načeloma dovolj časa za počasno plovbo...
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Če Avg 22, 2013 13:43

Zame za to dolžino je idealna barka antares 780, sicer je z zunanjim motorjem, a glede razporeda v notranjosti mislim da so zadeli u nulo! Tudi sam sem gledal pičuljana 720 a se nisem odločil ravno zaradi pomankanja placa v notranjosti. Pri antaresu je sicer manjša krma zaradi večjega prostora v notranjosti, a pri meni smo na barki največ v štirih tako da je placa več kot dovolj! Izdelava samega plovila je pa zadovoljiva, plastičen del čolna je odličen, malo bolj bi se lahko potrudili pri izdelavi lesenih delov barke.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Avg 22, 2013 17:34

rider666 napisal/-a:Zame za to dolžino je idealna barka antares 780, sicer je z zunanjim motorjem, a glede razporeda v notranjosti mislim da so zadeli u nulo! Tudi sam sem gledal pičuljana 720 a se nisem odločil ravno zaradi pomankanja placa v notranjosti. Pri antaresu je sicer manjša krma zaradi večjega prostora v notranjosti, a pri meni smo na barki največ v štirih tako da je placa več kot dovolj! Izdelava samega plovila je pa zadovoljiva, plastičen del čolna je odličen, malo bolj bi se lahko potrudili pri izdelavi lesenih delov barke.

A nisi bil ti lastnik antaresa 750? Kako si pa bil zadovoljen z njim? BTW, en se prodaja na mornarju..
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Avg 22, 2013 17:39

No ja , z zunanjim motorjem je takoj nekaj prostorskih problemov rešeno. Pa vendar, govorimo o kompaktni, osvinski dizel barki.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Avg 22, 2013 17:40

Hja Tomaž, glede na napisano je potem poldeplasmanec prava stvar za tebe! Če misliš pluti počasi, tu in tam pa potegniti na 18 vozlov, potem DA. Če misliš vedno pluti med 16 in 18 vozli, potem absolutno NE in kupi gliser! Je polovico manj požrešen in pri takih hitrostih krepko bolj varen ter bolj stabilen v vsakem morju.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Avg 22, 2013 19:51

admin napisal/-a:Hja Tomaž, glede na napisano je potem poldeplasmanec prava stvar za tebe!

Šefe, takoj bi kaj kupil, samo nimam pojma kako prodati sedanji čoln. A sploh komu uspe kaj prodat?
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Avg 22, 2013 20:02

tomaz_slo napisal/-a:A sploh komu uspe kaj prodat?

Nisem imel Pičuljana, pač pa en lepo narejen gliserček s kabino, slabih 6m dolg z zunanjim motorjem o katerem so pred leti precej govorilo, a je ostalo pri prototipu, ki sem ga lahko registriral le kot "samograditelj".

Letos junija sem ga prodajal vsega dober teden. Imel sem dva resna kupca in na koncu celo slabo vest, da nisem čolna prodal onemu drugemu, ker si ga je mogoče bolj želel kot prvi... Prodal sem tako hitro, da nisem utegnil niti oglasa napisat na Morjeplovca :-)

Pa sem mislil, da ne znam prodajat ;-)

Aja, čoln je z novim lastnikom letos preplul veliko, vsaj iz Izole do Brača, pa še medijska zvezda je postal sproti. Če novi lastnik bere ta forum, bi se nam lahko pridružil in kaj napisal :-) Ampak v drugi temi. Tukaj je Pičuljan.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti