Zimsko vreme na severnem Atlantiku - in posledice

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Zimsko vreme na severnem Atlantiku - in posledice

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Feb 19, 2014 19:30

Zimsko vreme na severnem Atlantiku v zadnjem času - in nekaj posledic

Izguba 50 kontejnerjev
    Grega295 je prilepil google-prevedeno zgodbo o ok. 50 izgubljenih kontejnerjev v temo s komentarji k filmu 'Vse je izgubljeno' - kjer se jadrnica na začetku poškoduje zaradi udarca v pol potopljeni kontejner - in kjer potem steče beseda tudi o izgubljenih kontejnerjih nasploh.

Svendborg Maersk prejšnji petek v Biskajskem zalivu
    17.2.2014 je bilo na vesselfinder objavljeno, da je tri dni prej - torej najbrž v petek, 14.2.2014 pri plovbi skozi težko morje 347m dolga ladja za prevoz zabojnikov okrog 60 nm od Bresta v Biskajskem zalivu na poti v pristanišče Malaga zgubila okrog 50 zabojnikov.

Zakaj gnjavim z datumi in lokacijami...
    Zato ker v približno tem času in tem koncu to ni bil niti približno edini podoben problem.

Naslednjih okrog 50 izgubljenih zabojnikov
    Mesec prej, okrog 5. januarja, 334m dolga kontejnerska ladja Maersk Stepnica izgubi 33 - spet Biskajski zaliv - in še istočasno izgubi še nekaj drugih ladij po kakih deset kosov.
    Slika

Slika

V tem času je bil posnet tudi video, kako v tem vremenskem sistemu belgijsko konerjerko valovi nagibajo za več kot 40° levo in 40° desno.
    Na tej povezavi je tudi opis škode, ki se je zgodila l. 2001 na Ameriškem rušilcu, ki je plul v valovih, ki so ga zibali za 44°.

Kak teden prej so na kontejnerki MSC Monterey našli meter in pol dolgo razpoko - ko je verjetno plula skozi isti vremenski sistem pred obalo Newfoundland - (Nove Fundlandije?).

Prelom španske tovorne ladje Luno

Vesselfinder - zelo uporabna povezava, podobno kot marine traffic
    Wessel finder ladjo Svendborg Maersk, ki je zgubila začetnih 50 zabojnikov z začetka zgodbe, po MMSI številki najde, kje je danes - privezana v pristanišču Malaga na južni obali Španije.
    Edit: Manjkalo je ime ladje in po prestavitvi tegale sem dajalo vtis, da je prelomljena Luno 19.2.2014 privezana v pristanišču Malaga... Dopolnjeno.

Še opravičilo... ena od slik reševanja je prevelika, ampak ker (mi?) zaradi sprememb varnostne arhitekture v okolju Java ne deluje shranjevanje na 'moj album', ne morem narediti in tja shraniti zmanjšane različice, tako da za zdaj je kakor je.

Dva sklepa
Vreme jemati resno in če mogoče, skušati biti drugje, ko tako pobezlja. To seveda pomeni tudi branje knjig, brskanje po vremenskih kartah in podobnem - in izbirati čas plovbe po takih krajih bolj po vremenu kot po tem, kdaj lahko dobiš dopust. Če te tako vreme pobere, bodo morali namreč tudi v službi preživeti brez tebe.

Slika
Takale zadeva - ki je v ozadju zgornjih zgodb, je 'hec', ki ga je bolje treba vzeti resno, če hočeš sebi, ostali posadki in barki dobro.

Kot ima Pajer1 v podpisu - kdor ne zna molit, naj gre na morje. Tudi če paziš, se lahko zgodi, da prideš na podobno težko morje. Takrat je treba, da sta barka in posadka pripravljeni, kolikor se da. Ropotija po barki kolikor mogoče razmeščena tako, da zadeve v valovih ne postanejo projektili, ventili in okna v ustrezno dobrem stanju in pravočasno zaprti in... in...

In tako urejeno ležišče, da nisi ti projektil, ko bi rad - oziroma ko moraš počivati, da ti ne poidejo sile.

In zanimivo, ni nujno, da je desetmetrska dobro narejena in pripravljena barka v takem ranljivejša od katere od precej večjih, o kakršnih govore zgornje zgodbe.

Zdaj je pa za en prispevek res že več ko dovolj :oops:
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Feb 20, 2014 15:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Feb 19, 2014 19:58

.

Marjan, z moje strani si pohvaljen za gornji prispevek!

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Feb 19, 2014 21:15

pajer1 napisal/-a:.

Marjan, z moje strani si pohvaljen za gornji prispevek!

LP

.

Tudi z moje strani enako :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Feb 19, 2014 22:47

Marjan, upam, da tole prebere tudi Mirante s posadko in da si ne bodo naložili preveč kontejnerjev. :)
Sicer pa, a kdo ve, kaj se zgodi potem s to kontejnersko nesnago? Verjetno večina potone, tako da jih od tistih 50 zaplava samo nekaj. Kakšnega potem tudi naplavi na obalo. Verjetno pa jih ne gre nihče reševat?
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Sr Feb 19, 2014 23:26

Bravo.
Upam, da zdaj vsi razumejo, zakaj sem na moji predstavitvi rekel, da se čaka za prečenje Atlantika iz zahoda na vzhod do maja.
To res ni morje za male jadrnice.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Feb 20, 2014 10:59

O tem bi se dalo še - in mislim da o tem bomo še - ampak za zdaj le tole (vsak hip bo drugo delo...).

Kot je napisal Heron: zdaj bo morda večini nas ostalih jasneje, zakaj na primer Miran načrtuje naslednji potep takrat, kot je rekel.

Pa če bo kdo bral na primer o konvojih v Murmansk v drugi svetovni vojni - recimo San Adreas Alistaira MacLeana (tudi v Slo v knjižnicah) - naj se spomni treh reči:
  • Takrat so v resnici pluli skozi vsako, tudi tako - le še hladnejše - morje, na kakršnega nas spomni prvi prispevek te teme. In ta tema bo pomagala tudi, da si bomo napisano bolje predstavljali
  • Alistair MacLean je - preden je o tem pisal - sam plul tam, tedaj, v takem in v tej in drugih njegovih knjigah opisanim podobne naloge.
    Pri njem in še nekaterih podobnih (Jan de Hartog...) ne gre za Hollywoodsko izmišljotino, pomerjeno na čimvečjo prodajo...
  • Mogoče najdragocenejše, kar nas navtika lahko nauči je to, da se splača znati več, biti sposoben več, zdržati več - in da se da več kot si kdo, ki so ga vedno varovali vsake sapice, lahko sploh predstavlja.

To zadnje nam - strahovito dobro, čeprav na drug način - zadnje tedne kažejo tudi naši športniki v Sočiju.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
golman
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a golman » Ne Apr 20, 2014 23:43

Marchi napisal/-a:Marjan, upam, da tole prebere tudi Mirante s posadko in da si ne bodo naložili preveč kontejnerjev. :)

po Jadranu nismo izgubili nobenega . Kontejnerja. :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Apr 21, 2014 11:02

Hej golman, a boš poročal s poti s Skokico al kako?
golman
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a golman » Po Apr 21, 2014 15:18

jaz sem šel z njim samo do Leuce in sem že doma, zapis poti pa najdete na Miranovi spletni strani.

če pa koga zanima kakšen detajl, pa kar.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Apr 21, 2014 15:48

golman napisal/-a:jaz sem šel z njim samo do Leuce in sem že doma, zapis poti pa najdete na Miranovi spletni strani.

če pa koga zanima kakšen detajl, pa kar.

Aja, zdaj te bomo morali prosit, da kaj napišeš?

Slika

Če ne pridemo s tistim, ki je za ozadje , pa boš videl!
Kot kitajsko novo leto.

Takole te prosim, in to lepo prosim! Hihihihihihihi!

Napiši, s svojimi besedami svoja pričakovanja in občutke. Kaj te je pozitivno in kaj negativno presenetilo. Kaj si si prej predstavljal, pa je v praksi popolnoma drugače. Itd, itd, ....
Osebno zmeraj bolj cenim nekoga, ki napiše kaj občuti, čuti in zakaj to dela!

Ajde, saj ni težko, sploh če še kakšno fotko prilepiš.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Apr 21, 2014 16:27

Aha, tukaj lahko spremljamo potopis http://tepes.info/jadranje.html
golman
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a golman » To Apr 22, 2014 20:12

evo, par besed in opažanj. Miran ima povsem pravo ime. Namreč, miren in preudaren, "hladen kot špricar", pa čeprav smo (posadka) kakšno neumnost ušpičili.

zbrani z vseh vetrov naše ljube dežele smo se zbrali pri njegovi barki. Ne samo geografsko, tudi izkustveno z jadri na morji povsem različni. Od priobalno rahlo izkušenih do neizkušenih smo odrinili proti cilju na offshore tečaj. Pričakoval in želel sem visoko morje in vetrove, kot jih sam na barki ne bi upal izkusiti do sedaj in po spoznavanju z barko (in Miranom) in uvodnemu orcanju do nevihte v ponedeljek zvečer so se mi želje začele uresničevati še nadaljnje tri dni. Burja, ki je konstantno jačala in občaso obračala na tramontano nam je že takoj pokazala vse čare pa tudi slabosti (dobesedno). prvi dan smo jadrali slabih 18 ur pa par urc počivali pa potegnili 29 ur, da smo prišli do Cavtata v skoraj rekordnem času. bili smo deležni vetrnih presenečenj do 60 vozlov, pa smo se znašli in pluli in se vmes naučili mnogo, kakor kdo. nekateri osnov jadranja in fizike kobilice in jader, drugi pa vetrov, vremena in opreme, s katero je Miranova barka odlično opremljena. prečili smo Jadran, še ena skrita želja, resda del na motor, pa kljub vsemu smo imeli dež in veter in morje in občutek, da smo na poti nekam dalj in naprej in od tam še malo. pravzaprav je vse hitro minilo in bilo je poučno. Od spoznanja, da je fizična in psihična kondicija neizogibna za tovrstne podvige (po moji lestvici, Miranova lestvica se do Leuce niti premaknila verjetno ni, glede na poti za njim in pred njim), do spoznanja, da je dobro opremljena barka predpogoj za vsako razmišljanje o jadranju malo bolj stran od obale. Bilo je super in komaj čakam še.

https://www.youtube.com/watch?v=FDmMUNcBs50
al

OdgovorNapisal/-a al » To Apr 22, 2014 20:33

opala! ste imeli kar divje- k sreči polkrma. (je pa hudič, ker na videu oz še slabše na fotkah- nikoli ne izgleda kako hudo je bilo)
čestitke.

napiši, kaj od opreme na barki se ti je zdelo nujno za tako pot.

bravo in še kak video, fotko!
golman
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a golman » To Apr 22, 2014 20:42

po mojem mnenju je najbolj pomembno Miranovo poznavanje zmogljivosti njegove barke v malo težjih razmerah.

torej, zaupanje v barko in poznavanje njenih meja je prvo.

"šotor" kot podaljšanje sprayhooda, ki si ga je omisli za okoli Horna je naravnost fantastična rešitev in tržna priložnost, nudi zavetrje in zaščito pred morjem.

imel sem malo izkušenj z lazy jackom, charterji pač nudijo bolj kot ne navijalno glavno in se krajšave odlično obnesejo v različnih kotih jadranja in ohranjajo optimalno obliko jadra. je pa malo več dela, sploh, če je treba jadra v veliko morja in vetra povezovati. malo adrenalina pač, ki jih ob ustreznem varovanju lažje opraviš.

mogoče edino obžalujem, da nismo v močnem vetru preizkusili viharnika. smo pa ga sicer dali gor v nadaljevanju tečaja, bolj kot prikaz.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov