Izbira propelerja
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
samokolnica.
- Višji vodnik
Vprašam še jaz kar na tej temi:
Imam 5 metrski fisherman, (350 kg čoln,+ motor) z Yamaho F80, štiritaktno na frgazarje. Kupili smo posebej čoln in motor, na motorju je bil propeler 131/4X17. Pri testiranju, ko sem bil gor sam, se takoj zavrtil na 6100 obratov in izstrelil iz vode. Sedaj sem kupil še en propeler 13X19, ki ga stestiram drug teden. Zanima me kakšni so optimalni obrati predvsem na potovalki, recimo tam 22 vozlov.? Z starim propelerjem smo sicer lepo počasi glisirali (dva majhna otroka) pri cca 18-20 KN z obrati tam nekje 3.900. Meni se je to zdelo kar veliko za to hitrost.
Imam 5 metrski fisherman, (350 kg čoln,+ motor) z Yamaho F80, štiritaktno na frgazarje. Kupili smo posebej čoln in motor, na motorju je bil propeler 131/4X17. Pri testiranju, ko sem bil gor sam, se takoj zavrtil na 6100 obratov in izstrelil iz vode. Sedaj sem kupil še en propeler 13X19, ki ga stestiram drug teden. Zanima me kakšni so optimalni obrati predvsem na potovalki, recimo tam 22 vozlov.? Z starim propelerjem smo sicer lepo počasi glisirali (dva majhna otroka) pri cca 18-20 KN z obrati tam nekje 3.900. Meni se je to zdelo kar veliko za to hitrost.
@samokolnica;
Na propelerju je zagotovo še kaka druga oznaka, ta nič ne pove. Morda je z motorjem vse vredu in imaš prevelik propeler, morda je tako kot pravi Kasaudio.
@plinko;
Tvoja Yamaha ima kakšno prestavno razmerje in kakšne najvišje dovoljene vrtljaje?
Skupaj z opremo, potniki in gorivom tehta čoln največ koliko?
Kakšna je bila točno hitrost merjeno po GPSu ob polnih vrtljajih in kakšni so bili natančno vrtljaji pri 20 vozlih.
Meriš vozle, ali milje?
Ne vem odvisno je od prestave v nogi, ampak za čoln, ki z gorivom vred verjetno ne tehta več kot 550 kg je tudi 13" lahko ZELO velik premer propelerja. Sicer bi pa znala stari in novi propeler potegnit identično moč, le končna hitrost bo verjetno višja.
Ko določaš premer propelerja je treba biti precej natančen pri vrtljajih in hitrosti, ker hitro zgrešiš optimalen slip in nisi nič napravil.
Najboljši je propeler, ki potegne čoln iz vode v 4-7 sekundah in z njim se med glisiranjem voziš varčno kot z avtom v peti ali šesti prestavi.
Na propelerju je zagotovo še kaka druga oznaka, ta nič ne pove. Morda je z motorjem vse vredu in imaš prevelik propeler, morda je tako kot pravi Kasaudio.
@plinko;
Tvoja Yamaha ima kakšno prestavno razmerje in kakšne najvišje dovoljene vrtljaje?
Skupaj z opremo, potniki in gorivom tehta čoln največ koliko?
Kakšna je bila točno hitrost merjeno po GPSu ob polnih vrtljajih in kakšni so bili natančno vrtljaji pri 20 vozlih.
Meriš vozle, ali milje?
Ne vem odvisno je od prestave v nogi, ampak za čoln, ki z gorivom vred verjetno ne tehta več kot 550 kg je tudi 13" lahko ZELO velik premer propelerja. Sicer bi pa znala stari in novi propeler potegnit identično moč, le končna hitrost bo verjetno višja.
Ko določaš premer propelerja je treba biti precej natančen pri vrtljajih in hitrosti, ker hitro zgrešiš optimalen slip in nisi nič napravil.
Najboljši je propeler, ki potegne čoln iz vode v 4-7 sekundah in z njim se med glisiranjem voziš varčno kot z avtom v peti ali šesti prestavi.
Yamaha je F80, letnik 2004 na frgazarje. Nimam navodil, na netu ne najdem podatka za prestavno razmerje. Maksimalni obrati so bili 6100. Mislim, da je potem blokada, ker se je vsakič zavrtil točno do te vrednosti.
Končna hitrost po GPS-u (garmin) je bila 63 km/h, v čolnu sam (80 kg), + 60 kg goriva. Pri obratih motorja 3.900 je čoln šel 35 km/h.
Kaj je sploh funkcija obsega propelerja? Za korak mi je znano.
Končna hitrost po GPS-u (garmin) je bila 63 km/h, v čolnu sam (80 kg), + 60 kg goriva. Pri obratih motorja 3.900 je čoln šel 35 km/h.
Kaj je sploh funkcija obsega propelerja? Za korak mi je znano.
Brez prestavnega razmerja je brcanje v meglo, nekje ga gotovo najdeš. Navadno imajo motorji nekje natisnjeno kako ploščico z osnovnimi podatki in gor piše tudi prestavno razmerje. Mislim, da jo največkrat najdeš tam okrog sistema za vpetje na čoln.
@plinko;
Brez upoštevanja posebnosti posamičnih propelerjev raste moč z kubom koraka in peto potenco premera.
@plinko;
Brez upoštevanja posebnosti posamičnih propelerjev raste moč z kubom koraka in peto potenco premera.
samokolnica. napisal/-a:Bom izkoristil kar to temo (upam da ni kaj narobe).
Imam elan 402 in mercury 40hp, čoln ne zglisira če sta na njemu več kot dve osebe. Pomislil sem na propeler, na sedanjem piše samo 1818 kaj na bi to pomenilo?
402-ke imajo dvojno dno, vmes je pa neka pena. Če ti je nekje prišla nekje vmes voda, imaš peno napito z vodo. Poizkusi stehtat čoln in boš videl kakšna je teža. Tukaj ni problem par kilogrmov, ampak recimo 100kg. To pa se že da ocenit, tako na oko, ali je preveč ali ne.
Upam da rešiš zadevo.
lp
SR 290 napisal/-a:raste moč z kubom koraka in peto potenco premera.
Potem pa vsak mm premera dosti bolj vpliva, kot sem si mislil.
Kakšna pa je razlika med teoretično hitrostjo čolna, ki sledi iz vrtljajev propelerja in koraka ter dejansko hitrostjo čolna, pri takih normalnih čolnih (25 vozlov), ne dirkalnih bolidih?
Sklepam takole, za določen čoln in hitrost potrebuješ določeno moč. Propeler večjega premera bo preveč obremenil motor in ta ne bo dosegel max moči. Premajhen propeler pa ne bo imel dovolj potisne sile, ker odriva premalo mase vode, kako najti optimum, imaš kakšen link?
motorni
raste moč z kubom koraka in peto potenco premera.
Sem do sedaj mislil da je na 4-to potenco premera in kub koraka...
kako najti optimum, imaš kakšen link?
Z gliserska plovila v splošnem velja, da naj bi imela od 8-15% slipa. Slip je zdrs propelerja oz. razlika med dejansko hitrostjo in hitrostjo dobljeno na podlagi koraka, vrtljajev in prestavnega razmerja. Vse je seveda odvisno od tega kako proizvajalec navede korak propelerja. Pri mojem čolnu je trenutno slip celo negativen (-3 do -4%) (no sedaj ne več ker imam nov propeler vendar še nepreizkušen).
@kasaudio;
Malo sem pomešal in prilagam celotno splošno formulo.
P = h** x D**** x n*** x K x Q x Z
P = moč
h = korak
D = premer
n = rps
K = koef. propelerja
Q = spec. teža tekočine
Z = vsa solata vezana na posamezen propeler in vodo, ki je ne znam napisat.
* = potenca
x =znak za množenje
in še sila po Polingu:
F = h x D*** x n** x K x Q x Z
Če sem kdaj zapisal drugače, se opravičujem.
Kar se tiče slipa bi bil optimalen tam nekje med 12 in 15%, ampak šment je v tem, da proizvajalci malce čudno navajajo korak propelerja in posledično je včasih optimalen slip okrog 8%, včasih celo 18%, ker korak ni realen.
- pri nekaterih propih kot Bravo1 je korak načrtno manjši za 1" od navedenega, enostavno zaradi megle in nakladanja.
- pri drugih je zadeva kompleksnejša. Upam, da ne bom koga ujezil, ker bom zašel iz teme.
Ves hec se vrti okrog slipa in pojmovanja kaj je korak propelerja.
- vsak propeler ima nek slip, ker brez tega ni potiska.
- za pariranje propelerja slipu ima "progresiven" pitch. Če je ta ukrivljenost kraka ravno prava, potem propeler zajema vodo točno v smeri vektorja W1 in voda zapušča krak točno v smeri vektorja W2. V tem primeru se vodi zdi, da teče po ravnem profilu kraka kakršen je na skici a.
- dejansko ravni kraki-constant pitch imajo svojo funkcijo le pri zelo hitrih gliserjih, ki imajo zaradi trdote vode ob teh hitrih pogojih slip manjši od 5% in kraka ni treba krivit, zato imajo pravi dirkalni kleverji profil čiste klinaste oblike. V kolikor tak propeler uporabiš na normalno hitrem gliserju, voda misli, da teče po hrbtno ukrivljenem profilu, kot bi letalo letelo hrbtno, skica b.
- če bi Kasaudio izmeril pitch propelerja po vhodnem kotu alfa, bi zagotovo dobil vrednost vsaj 10%. Če bi izmeril po kotu alfa 2, bi dobil globoko negativen slip. Pri kotu alfa-n si dobil negativen slip verjetno zato, ker je tvoj propeler zelo ukrivljen in namenjen počasnejšim gliserjem, ki se jim zdi voda "mehkejša". In ravno ta kot navadno podajajo firme, potem si pa razlagaj kakor veš in znaš.
- komponenta u je povsem enaka povsod po enem premeru, ker je to obodna hitrost, v2 in w2 pa se spreminjata glede na slip, ki je viden tudi na diagramu sil kot delta Cu.
V bistvi zelo enostavno, ampak razložit je malce komplicirano.
Kar sem opisal je eden glavnih razlogov zakaj ni univerzalnega propelerja in zakaj je treba propelerje preizkušat in iskat primernega za vsako posamično aplikacijo. Od težav ostaneta le še premer in rake, ampak ti dve komponenti propa sta precej bolj predvidljivi in se ju da na prvi pogled ocenit.
To in ne debelina profila je tudi glavni razlog, zakaj pod določenimi pogoji alu propi balck max popolnoma zakavitirajo in ne potegnejo čolna iz vode, tisti iz inoxa pa to igraje opravijo- ravno prav so krivi za zmogljivejša plovila z malce več moči.
Uf, pardon, še enkrat se opravičujem za offtopic.
Malo sem pomešal in prilagam celotno splošno formulo.
P = h** x D**** x n*** x K x Q x Z
P = moč
h = korak
D = premer
n = rps
K = koef. propelerja
Q = spec. teža tekočine
Z = vsa solata vezana na posamezen propeler in vodo, ki je ne znam napisat.
* = potenca
x =znak za množenje
in še sila po Polingu:
F = h x D*** x n** x K x Q x Z
Če sem kdaj zapisal drugače, se opravičujem.
Kar se tiče slipa bi bil optimalen tam nekje med 12 in 15%, ampak šment je v tem, da proizvajalci malce čudno navajajo korak propelerja in posledično je včasih optimalen slip okrog 8%, včasih celo 18%, ker korak ni realen.
- pri nekaterih propih kot Bravo1 je korak načrtno manjši za 1" od navedenega, enostavno zaradi megle in nakladanja.
- pri drugih je zadeva kompleksnejša. Upam, da ne bom koga ujezil, ker bom zašel iz teme.
Ves hec se vrti okrog slipa in pojmovanja kaj je korak propelerja.
- vsak propeler ima nek slip, ker brez tega ni potiska.
- za pariranje propelerja slipu ima "progresiven" pitch. Če je ta ukrivljenost kraka ravno prava, potem propeler zajema vodo točno v smeri vektorja W1 in voda zapušča krak točno v smeri vektorja W2. V tem primeru se vodi zdi, da teče po ravnem profilu kraka kakršen je na skici a.
- dejansko ravni kraki-constant pitch imajo svojo funkcijo le pri zelo hitrih gliserjih, ki imajo zaradi trdote vode ob teh hitrih pogojih slip manjši od 5% in kraka ni treba krivit, zato imajo pravi dirkalni kleverji profil čiste klinaste oblike. V kolikor tak propeler uporabiš na normalno hitrem gliserju, voda misli, da teče po hrbtno ukrivljenem profilu, kot bi letalo letelo hrbtno, skica b.
- če bi Kasaudio izmeril pitch propelerja po vhodnem kotu alfa, bi zagotovo dobil vrednost vsaj 10%. Če bi izmeril po kotu alfa 2, bi dobil globoko negativen slip. Pri kotu alfa-n si dobil negativen slip verjetno zato, ker je tvoj propeler zelo ukrivljen in namenjen počasnejšim gliserjem, ki se jim zdi voda "mehkejša". In ravno ta kot navadno podajajo firme, potem si pa razlagaj kakor veš in znaš.
- komponenta u je povsem enaka povsod po enem premeru, ker je to obodna hitrost, v2 in w2 pa se spreminjata glede na slip, ki je viden tudi na diagramu sil kot delta Cu.
V bistvi zelo enostavno, ampak razložit je malce komplicirano.
Kar sem opisal je eden glavnih razlogov zakaj ni univerzalnega propelerja in zakaj je treba propelerje preizkušat in iskat primernega za vsako posamično aplikacijo. Od težav ostaneta le še premer in rake, ampak ti dve komponenti propa sta precej bolj predvidljivi in se ju da na prvi pogled ocenit.
To in ne debelina profila je tudi glavni razlog, zakaj pod določenimi pogoji alu propi balck max popolnoma zakavitirajo in ne potegnejo čolna iz vode, tisti iz inoxa pa to igraje opravijo- ravno prav so krivi za zmogljivejša plovila z malce več moči.
Uf, pardon, še enkrat se opravičujem za offtopic.
-
samokolnica.
- Višji vodnik
Pene v dvojnem dnu ni več, je bil lani prenovljen, mogoče je cca 30 kg težji kot original. Na propelerju res ni nobene druge oznake.
Preračunam bolj težko, ker ne vem obrate motorja oprav tako ne prestavnega razmerja...
Ima kdo takšen občutek da bi lahko kar na pamet rekel približno velikost oziroma korak propelerja?
Končna hitrost z dvema osebama je 36km/h in motor ima polne obrate (po zvoku )
Preračunam bolj težko, ker ne vem obrate motorja oprav tako ne prestavnega razmerja...
Ima kdo takšen občutek da bi lahko kar na pamet rekel približno velikost oziroma korak propelerja?
Končna hitrost z dvema osebama je 36km/h in motor ima polne obrate (po zvoku )
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov