Trdo krmilo

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

boris45
Višji štabni vodnik

Trdo krmilo

OdgovorNapisal/-a boris45 » Po Avg 04, 2014 19:28

Naj na kratko opišem težavo:

Jadrnica 8,5 m , Emka29 , nasedanje na čer ter posledično trdo krmilo zaradi udarca vanj pri obračanju.V prvi fazi je bilo krmilo trdo in se ga sploh ni dalo več obrniti, kasneje po brizganju z wd se je obrnil in s težavo so prišli do marine.Sedaj je v vodoravnme položaju rude možno krmariti ,če rudo dvigneš trdo.To se je zgodilo včeraj,predvidoma v petek gre sin na dopust.Pomeni, tri dni časa za popravilo.Ali ev plutje v takem stanju.
Kaj se je s krmilom sploh zgodilo, kakšni so možni scenariji poškodb in popravil v takih primerih.Barka je suha...

Boris
.rad plujem.
gašper
Višji vodnik
Kraj: Radovljica

OdgovorNapisal/-a gašper » Sr Avg 06, 2014 19:46

Mislim, da je krmilo enako trdo tako ko je ruda v vodoravnem kot v navpičnem položaju, razlika je verjetno le v tem, da ko je v vodoravnem položaju imaš bistveno večjo ročico in posledično večji moment. Zato se ti krmilo zdi manj trdo kot pri navpični rudi, kjer ročice ni prav veliko.

Možno je, da se je skrivila os, vsekakor pa svetujem, da se dobro pregleda tesnila, da niso slučajno poškodovana.

L.P.
Gašper
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Če Avg 07, 2014 09:10

Kakšna tesnila?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 07, 2014 10:15

@gašper: Slika - jaz se pri - trše, če je rudo dvignjeno - enostavno nisem spomnil na dolžino ročice pri navoru in sem si zaman razbijal glavo, kaj lahko bilo krivo za večji upor, ko je rudo dvignjeno.

@slan: Da ne zavedem preveč iz teme, o tem tule.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
boris45
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a boris45 » Pe Avg 08, 2014 19:02

gašper napisal/-a:Mislim, da je krmilo enako trdo tako ko je ruda v vodoravnem kot v navpičnem položaju, razlika je verjetno le v tem, da ko je v vodoravnem položaju imaš bistveno večjo ročico in posledično večji moment. Zato se ti krmilo zdi manj trdo kot pri navpični rudi, kjer ročice ni prav veliko.

Možno je, da se je skrivila os, vsekakor pa svetujem, da se dobro pregleda tesnila, da niso slučajno poškodovana.

L.P.

Ugotovil si pravilno.Moj post je bil napisan po pripovedi nasedlega.Krmilni list je bil ves ćas enako 'zariban' le moment je bil pri spuščeni krmilni rudi večji in je 'šlo'.

Lp.
.rad plujem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost