Krotilci jader

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

Re: Krotilci jader

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Jan 13, 2015 09:25

H2O napisal/-a:
Rok-11 napisal/-a:in zato pride do smešnih situacij, ko bi dal kraljestvo za flašo vode ali pa za wc...

O šit :shock: . A komu tud kdaj uide v hlače, ker nima cajta it na wc?

Hja... kdaj je treba to tudi namenoma naredit, če nimaš druge.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jan 13, 2015 09:26

Uf... težek šport :?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 13, 2015 09:58

Evo,tko ko v vsaki temi smo tud tle pršl do DREKA :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jan 13, 2015 10:01

Aja? Jaz sem razumel, da se kdaj kdo polula v hlače... a hočeš rečt, da se tudi poserje?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 13, 2015 10:18

Preberi pot Alija Vlage z jadrnico ,boš mal razumel kaj se dogaja,ko se ne morš 4 dni ločt od krmila zarad vremena od krmila..
al

OdgovorNapisal/-a al » To Jan 13, 2015 10:25

Da ne moreš iti scat? Ta je malo bosa ampak mogoče to velja za kakšno laser klaso jadrnice ali pa svetovne popotnike na prečenju oceanov, ko te tepe fronta.
Enkrat, ko sem imel tako sranje (od vremena, ne riti) sem pač scal na tla kokpita pa potem itak splakne tisto vode, kar ti čez meče... Če imaš pa na barki Zvezdano Mlakar pa sploh ni problema

In itak je čista resnica, da večina jadrnic vozi večino časa na motor.
Razumem, da so med nami tudi razni Mirko Bogiči a dejstvo je, da se zmeraj nekam mudi ali pa ne piha. Obremenjevanje posadke (in tudi sebe a tega si ne priznaš) s plutanjem 1.5kts je možno samo, če imaš veliko časa... In če ga imaš, potem tudi tako "plutanje" dobi svoj pomen.

Jaz res ne vem in se vedno znova sprašujem zakaj imate nekateri jadralci take drastične preživetvene ukrepe? A ni smisel vsega užitek? Zato se pač počaka lepo (oz. primerno) vreme, izbere prava sidrišča...

Pred leti sem spremljal zakonca posadke Yaghan. Šla sta okoli sveta in to brez (ali pa skorajda brez- se ne spomnim dobro) vremenskega sranja. Prav to sta poudarila- spremljala sta vreme, imel čas, denar (on je do penziona vodil eno banko... itak... potem pa pade HR62)..

Oprostite, upam, da to ne bo zvenelo samovšečno a v 2014 sem na jadrnici preživel 102 dni in 94 noči. Obplul sem Peloponez in vse kar sledi dol in gor na poti pa nisem padel v kakšne preživetvene situacije. Podobno velja za prejšnje sezone. Seveda se marsikaj zgodi a to spada zraven in s tem res ni treba stašiti folka.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jan 13, 2015 10:30

Še dobro, da si to napisal Al. Sem se že ustrašil, da so vsi jadralci zagrizeni fanatiki, pa vidim da so med njimi tudi uživači :wink:
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 13, 2015 10:34

Kdo straš folk,če povem da v knjigi piše da je Ali kupil plenice zase,ker je bil sam na barki,8,5 m na poti okol sveta.. :evil:
al

OdgovorNapisal/-a al » To Jan 13, 2015 10:40

polanc napisal/-a:Kdo straš folk,če povem da v knjigi piše da je Ali kupil plenice zase,ker je bil sam na barki,8,5 m na poti okol sveta.. :evil:

ma preberi si najprej moj prvi stavek. saj sem napisal, da razumem svetovne popotnike.

Ampak vseeno: to so spet slovenske planinske, partizanske zgodbice.
O tem sem se že enkrat razpisal in meni gre to vse na živce. Pač naj folk sereje v planice, če je to point jadranja. Briga me.
Na vendeee globe nimajo plenic ampak pač bucket (lavor), se vserješ, prevrneš in itak vse splakne. Ostalo je dramatika.
Jadranskim oz priobalnim jadralcem (kar je 99% morjeplovca.net) ne rabimo takih plozat, ker je to nesmiselno.

Čas bi bil, da se slovenski jadralci odlimajo od raznih preživetvenih zgodbic in začnejo uživati.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Jan 13, 2015 10:44

@ Al:
Pa ja, saj se v resnici strinjam. Ni treba... a včasih padeš v to, ker se ti mudi, ker upaš da se ne bo zgodilo pa greš vseeno ali pa ker se skuha na poti.

Včasih pa je užitek tudi sam adrenalin. Vsaj pri meni.
Včasih se zdolgočasim od samega sonca in nič vetra, pivo (in ev. družba) mi že ne pašeta več, knjige vse prebrane 2x,... potem pač jadram - tudi pri 1,5 kts ali pa 30 kts vetra.

Najbrž je to kompenzacija tega, da včasih "jadram" po "0,jozef" vetra in plutam ure... in lenarim.

Glede "nekulture" scanja v kokpit ali hlače... če že nanese da je treba, je pač treba. Raje tako, kot da padem čez ograjo ali kozlam, ker se prebijam noter na wc.
Kaj večjega mi pa tako res še ni bilo treba opravit... hvala Pozejdonu!
al

OdgovorNapisal/-a al » To Jan 13, 2015 10:44

H2O napisal/-a:Še dobro, da si to napisal Al. Sem se že ustrašil, da so vsi jadralci zagrizeni fanatiki, pa vidim da so med njimi tudi uživači :wink:

Ne gre za fanatizem ampak za nepremišljeno posnemanje "jadralskih užitkov" ob poslušanju pravličarjev- starih jadralcev, ki se otepajo hladilnikov v 21. stoletju, pametujejo čez vse mere in strašijo folk pri tem pa večina njih ni preplula pol kurca ampak so napletli mrežo zgodbic... pravljic.

Navtika je užitek!!!
Uporabniški avatar
johnny1300
Viceadmiral
Kraj: Straža
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a johnny1300 » To Jan 13, 2015 10:59

Navtika je užitek!!![/quote]

Bravo Al. To je to... :D
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jan 13, 2015 11:08

al napisal/-a:Navtika je užitek!!!

Yea!!! 100%!

Vseeno pa nekaj časa preteče, preden začneš res uživati, predvsem, kar se tiče izkušen in stresa povezanega s tem. Vsaj jaz sem rabil nekih 5 sezon, da sem dobil dovolj izkušenj in skužil zadevo in začel uživat. Največji stres so mi bili privezi oz. pomanjkanje le teh, pa neizkušena posadka... Na začetku sidral nisem prav dosti.

Ampak ja, kot praviš, če ni užitek, potem je vse skup en klinc.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 13, 2015 11:08

Ja pustmo drek,pejmo raj jadra rolat..Z mojo barko,Vektor 361, sem plul do sedaj v največ 35 vozlih.Zelo moram pohvalit postavitev vinčev za genovo.Z njimi upravljam izza krmilnega kolesa in mi ni treba krmarskega prostora zapuščat za trimanje.Pri težkem morju je to kr pomembno.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Jan 13, 2015 11:16

Ležim na kauču, s polno porcijo gripe, vročina kot sredi poletja, kosti me bolijo kot bi pravkar prevozil Kvarner pri "more 6", s štiri in pol metersko pasaro. Prebiram te vaše konstruktivne debate o načinih jadranja, ter ugotavljanjem, kdo je boljši in bol pameten jadralec. Ne bom sešteval let odkar jadram, ker vsakič ko to počnem, se vprašam: "A sem že tako star?". Vendar lahko rečem, da sem, od svojega začetka do danes, jadral (vozil jadrnico) na 100 in en način. Z jadri, z motorjem in vse vmesne varjante. Moje mnenje je sledeče - naj vsak pluje kot mu je v danem trenutku bolje, predvsem naj se on in posadka počuti ugodno in varno. Ključnega pomena je, da ne preceni svojih sposobnosti, ter v razmerah, ki presegajo njegove sposobnosti, ostane nekje na varnem. Pred 20 leti je bila verjetnost, da me ulovi nevihta ali močna burja, sredi morja, veliko večja kot danes. Vremensko napoved smo poslušali na radijski postaji tri krat na dan. "Na sjevernom Jadranu, ponegdje mogučnost neverina". Pa vedi ti sedaj ali bo to na Piranski punti, ali v Brguljah na Molatu. Danes je to, z vso tehnologijo ki je na razpolago, veliko lažje. Izgovor -nisem pričakoval, je nesmisel. Če nekomu paše, da pri dveh vozlih vetra, zažene motor, naj ga. Jaz ga ne bom kritiziral. Naslednji dan bom mogoče jaz naredil enako, ko bo on lagodno jadral.
Me pa muči ena stvar. Vsako pomlad, lansko leto tudi jesen, se s kolegi morjeplovci odpravljamo na enotedensko "jadranje". Pogovarjamo se, da bi vsaj za kakšen dan izbrisali tiste kljukice ob besedi jadranje. Ideja je - jadranje 24 ur. Seveda ideja velja ob razumnih vremenskih pogojih. Naprimer - izplujemo ob 18:00 iz Verude z motorjem, po petnajstih minutah smo ven iz zaliva, kjer ugasnemo motor. Drugi dan ob 18:15 pričnemo iskati najprimernejši zaliv za sidranje, ter vpis pozicije v dnevnik. Pozicija bo naslednje leto služila kot meja, katero je potrebno preseči.
A je že kdo imel podobno iskušnjo ?
Jadranje je odklop

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta