Roberth1 napisal/-a:al napisal/-a:kakšen dolgčas

Niti ne, eni si popestrimo nedeljo s tem, da damo (malo umazane, dolžine cca 30-40 m) vrvi v pranje in jasno, na koncu na centifugo 1.400 rpm.
Mislim, da bi v bazi tehničnega znanja obdelati pranja ali bolje, zakaj ne prati vrvi v pralnem stroju.
Bi bilo bolje, če bi uporabil Persil?
Ne gre zakaj ne v pralnem stroju, gre za to
kako ne in kako lahko.
Preden bi bilo za v BZ, bi bilo za predebatirati - prosim ti odpri temo za debato (da me ne bodo spet... ).
Mislim da znajo biti problem mehčalci zlasti, če ima vrv kak vodoodbojni in UV zaščitni nanos. Gotovo je treba je paziti na temperature (lahko da bi moral v hladni vodi, pa pralni stroj nima programa brez gretja), in odvisno je od materiala (o običajnih materialih, iz katerih so vrvi, je že v BZ).
Ko sem še plezal, sem vrv - če jo je bilo treba - pral v pralnem stroju pri nizki temperaturi in v za vodo lepo prepustni vreči, da se je ob boben drgnila in obrabljala vreča in ne vrv in da se tudi vrv ni kam 'zafecljala'...
In sušil v senci.
Tule so testirali in ugotavljali, kaj od poskušenega ni bilo OK in zakaj.
http://www.practical-sailor.com/issues/ ... 509-1.html
Izprašali so tudi izdelovalce vrvi in ti so povedali marsikaj zanimivega, kar se mi zdi vredno prebrati. Če ne bo debate, bom vsaj tole povezavo dal v BZ.
Ja, še ena reč... Bi rad vrv opral da bi bila lepa, lepe barve itn.? O tem namreč nimam pojma.
Kako (poskusiti) spravit z in iz vrvi snovi - največkrat ostre drobce, - ki jo pri pregibanju in podobnem tudi v globino poškodujejo, in kristalčki soli so tudi razmeroma trdi in ostrih robov, ali pa kaj, kar material kemično poškoduje - o tem mogoče lahko kaj rečem.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...