Planica

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Mar 25, 2015 18:09

Marchi,

Jaz lahko doživljam dramo ne da bi gledal na rezultate :).
Na mojem monitorju se sproti pojavljajo vse meritve in točkovanja (tako kot pri komentatorjih), le skupni seštevek in uvrstitev nam zaradi komentatorjev zadržijo do končnega kadra po skoku.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Mar 25, 2015 18:19

MKN,

Skakalci podzavestno letijo v varno območje skakalnice. Skok se odvija tako hitro, da je večina gibov in reakcij podzavestna, refleksna in priučena skozi veliko število ponovitev.
Skakalci se morajo naučiti brzdati strah in v kritičnih situacijah (npr. sunek vetra) v zraku pravilno odreagirati.
Lahko tudi zavestno zavijajo, a jim to skrajša skok.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Sr Mar 25, 2015 19:02

Mirante, super, hvala za te tvoje odgovore...to z vetrno in zaletno izravnavo je res moment, ki je skoke precej približal temu, da so rezultati realni, pri sodniških ocenah je pa najhuje takrat, ko so skakalci blizu skupaj, posebej na vrhu in lahko ena sodniška ocena odloči zmagovalca, sploh v razmerah sunkovitega vetra iz različnih smeri.

V mislih predvsem tekmo v Oslu, ki jo je Peter izgubil za dlako, sem primerjal skoke obeh in je Peter pri 3 m daljši daljavi imel doskok praktično enak, edino, kar se da z laičnimi očmi opazit, je zanihaj smučk med letom, ki pa je verjetno posledica kakšnega vetrnega sunka, saj če se prav spomnim, je bil takrat kar spreminjajoč veter, švicarski sodnik mu je dal 18.5, Severinu pa 19.5...kolikor sem enkrat čital pravila, imajo sodniki 7 točk variabile pri doskoku, glede na telemark, položaj nog, kota, trdnosti doskoka itd,... med samim letom pa lahko ocenjujejo prehod v let, položaj telesa, obvladovanje smučk med letom, mirnosti leta, itd tukaj pa 5 točk variabile...ampak, ta ocena me vedno bega v spreminjajočih vetrnih razmerah, v bistvu je nek tekmovalec nagrajen že s samim vetrom, ki mu po mojem laičnem mnenju med skokom "da mir", potem pa je dodatno nagrajen še z višjimi ocenami sodnikov, čeprav se mora med samim skokom borit do dna...osebno se mi zdi nemogoče skok takrat ocenit realno in fer do vsakega tekmovalca, saj ima čisto vsak drugačne, spreminjajoče , sunkovite vetrne razmere...

To se mi zdi nekako tako nerealno, kot če bi stranskim sodnikom pri nogometu zavezali oči in bi morali sodit offside

Pritisk in odgovornost, ki je v takih razmerah na tebi, sta tudi vsega spoštovanja vredna .
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Mar 25, 2015 19:59

Sodnike na seminarjih učimo, naj nihanja smuči in s tem povezanih popravkov z rokami ne ocenjujejo kot napako oz. naj v vetrovnih razmerah ne ocenjujejo prestrogo, vendar ...
Švicar je v Oslu res naredil nekaj napak, za katere bo račun dobil izstavljen na zasedanju sodniške komisije, a Petru na kratki rok to ne bo pomagalo.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Mar 25, 2015 21:23

Če bi bilo malo več časa za odločitev in dovolj natančne meritve metra na različnih delih leta, bi lahko tiste nihaje smuči in korekcije povezali z vetrom - in potem bi se vedelo, kateri gib za korekcijo oziroma prilagoditev leta spremembi vetra je bil optimalen in kateri netočen, zamujen...

Ampak podatkov o vetru za to še ni dovolj in časa za analizo pred ocenitvijo tudi ne. In vpašanje, če kdaj bo. Za analizo leta in izboljševanje treninga pa mogoče bo bolj kmalu...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Mar 25, 2015 21:46

.

Ali bomo doktorirali?

Slika

Moram reči, da po napisanem z gotovostjo trdim, da se nas je letošnja sezona in prireditev v Planici močno "dotaknila"!

Če kam nesem SLO zastavo, potem je to Planica. Samo še LJ maraton jo je deležen.
Za drog imam pa, kaj drugega kot ribiško palico, polagalko dolžine 5,2m.

Na tej fotki jo vihti prijatelj in povsem na vrhu je ponavadi ena plišasta igrača, medvedek in podobno.

Slika

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Sr Mar 25, 2015 22:45

pajer1 napisal/-a:.

Ali bomo doktorirali?

Saj ne bomo več :lol: jaz sem zvedel, kar me je zanimalo...hvala , Miran
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
BosKo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a BosKo » Če Mar 26, 2015 06:47

Miran, kako pa računate vetrno izravnavo? A je skakalnica razdeljena na segmente in upoštevate vsakega posebej v trenutku, ko je skakalec na njim? Al zadevo enostavno preračunate v nekem trenutku. Recimo, ko skakalec odrine z mize?
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Če Mar 26, 2015 09:20

V Planici je bilo vzdolž letalnice med odskočno mizo in 230 m postavljenih 10 ultrazvočnih 3D anemometrov, ki so merili vetrovne razmere. Podatki se preko WI-FI-ja prenašajo v naš računalnik. Anemometri so postavljeni levo in desno ob skakalnici.
V izračun vetrne izravnave se upoštevajo 3D podatki o vetru iz časa, ko je skakalec letel mimo določenega anemometra. Čas beleženja podatkov je 5 sekund pri vsakem anemometru, po 4 podatki na sekundo. Sekvenčno se torej zabeleži 200 podatkov o stanju vetra, ki so podlaga za izračun vetrne izravnave. Najprej se zabeležijo podatki o vetru iz prvega anemometra 20 m za odskočno mizo in potem sekvenčno z zamikom pribl 0,7 sekunde od vsakega naslednjega anemometra vse do zadnjega postavljenega pri 230 m dolžine.
V seštevek za izravnavo se upoštevajo le podatki iz anemometrov, ki jih je skakalec preskočil.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Mar 26, 2015 20:45

Najlepša hvala za pojasnilo. Kaže, da ste že upoštevali, kar bi si lahko jaz mislil, verjetno pa še kaj, kar meni ni prišlo na misel :lol: :lol: :lol:

Moram pogledati lastnosti ultrazvočnih anemometrov - utegne kje priti prav...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov