OdgovorNapisal/-a pinosat » Sr Mar 25, 2015 19:02
Mirante, super, hvala za te tvoje odgovore...to z vetrno in zaletno izravnavo je res moment, ki je skoke precej približal temu, da so rezultati realni, pri sodniških ocenah je pa najhuje takrat, ko so skakalci blizu skupaj, posebej na vrhu in lahko ena sodniška ocena odloči zmagovalca, sploh v razmerah sunkovitega vetra iz različnih smeri.
V mislih predvsem tekmo v Oslu, ki jo je Peter izgubil za dlako, sem primerjal skoke obeh in je Peter pri 3 m daljši daljavi imel doskok praktično enak, edino, kar se da z laičnimi očmi opazit, je zanihaj smučk med letom, ki pa je verjetno posledica kakšnega vetrnega sunka, saj če se prav spomnim, je bil takrat kar spreminjajoč veter, švicarski sodnik mu je dal 18.5, Severinu pa 19.5...kolikor sem enkrat čital pravila, imajo sodniki 7 točk variabile pri doskoku, glede na telemark, položaj nog, kota, trdnosti doskoka itd,... med samim letom pa lahko ocenjujejo prehod v let, položaj telesa, obvladovanje smučk med letom, mirnosti leta, itd tukaj pa 5 točk variabile...ampak, ta ocena me vedno bega v spreminjajočih vetrnih razmerah, v bistvu je nek tekmovalec nagrajen že s samim vetrom, ki mu po mojem laičnem mnenju med skokom "da mir", potem pa je dodatno nagrajen še z višjimi ocenami sodnikov, čeprav se mora med samim skokom borit do dna...osebno se mi zdi nemogoče skok takrat ocenit realno in fer do vsakega tekmovalca, saj ima čisto vsak drugačne, spreminjajoče , sunkovite vetrne razmere...
To se mi zdi nekako tako nerealno, kot če bi stranskim sodnikom pri nogometu zavezali oči in bi morali sodit offside
Pritisk in odgovornost, ki je v takih razmerah na tebi, sta tudi vsega spoštovanja vredna .
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...