Ribolov v Tržaškem zalivu

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Maj 12, 2015 10:44

peterv6i napisal/-a:
pajer1 napisal/-a:ker so domačini, konkretno en koprčan, že na robu živčnega zloma

Kakšnega zloma in zakaj?

Ker je nekdo v svoji buči zagnal zgodbo, da domačinom pripada več "pravic" kot celincem.

Smo se pred časom že dajali na sorodnem forumu in nismo prišli dalj kot ....., skratka nikamor. Samo prepir brez argumentov.

Beri TUKAJ, komur se da.

Dejstvo je, da tune v SLO morju so prisotne.
Da zakonsko ni jasno kaj in kako naj se obnašamo športni ribiči. Loviti -ne loviti???? Dovoljeno ali ne, kdo bi vedel? Oz., še bolje vprašanje je: Ali je prepovedano-regulirano in kje je, to je bistvo, zakonska osnova.
Da se jih lovi je znano.
Da se ne "hvali" z ulovom je tudi jasno!
Intakodalje .......

Tudi v tej temi bom bolj kot ne pasiven.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 12, 2015 10:55

pajer1 napisal/-a:Da zakonsko ni jasno kaj in kako naj se obnašamo športni ribiči.

Menim da je zadeva popolnoma jasna, ampak po krivdi pisca zakona ni taka, kot bi si zakonodajalec želel in kar predstavniki zakona ultimativno, a protipravno zagovarjajo. Če ima kdorkoli voljo, denar in čas, mu po moje ne bo problem po sodni poti dokazat, da:
- je v Sloveniji fizičnim osebam dovoljen izlov tun. Problem bi bila organizirana jaga profesionalnimi vodiči, ampak zopet se poraja vprašanje, če bi ribič kot fizična oseba odgovarjal, saj razen plačila škafa in vodenja nima nič skupnega z podjetjem.
- da je Slovenija v prekršku pred UE, ker je pisec zakona pozabil omenit fizične osebe.

Kar se tiče tistega pomodrelega v ribiškem forumu je pač en rasistični prenapetež, ki meni, da je določene posebne pravice pridobil z rojstnim listom. Verjetno je blond, visok nad 1,8 m in ima modre oči. :lol:
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » To Maj 12, 2015 13:00

Ponavadi se pritožujejo tisti , ki jo neznajo ujeti :wink:
Sama luba fovšerija ...
Če nebo sardele tudi tune ne bo ! Potem bo pa spet mer in vsi bomo spet jambrali , da ni nobene konkretne ribe.
Slovenija naj pridobi kvote za športni ribolov !

Dobro jutro Slovenija :!:

Pa še v premislek zakaj je v Sloveniji lov z živo vabo prepovedan 8)
FISHING & SAILING IS LIFE
Remu
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Remu » To Maj 12, 2015 17:44

pajer1 napisal/-a:
peterv6i napisal/-a:
pajer1 napisal/-a:ker so domačini, konkretno en koprčan, že na robu živčnega zloma

Kakšnega zloma in zakaj?

Ker je nekdo v svoji buči zagnal zgodbo, da domačinom pripada več "pravic" kot celincem.

Smo se pred časom že dajali na sorodnem forumu in nismo prišli dalj kot ....., skratka nikamor. Samo prepir brez argumentov.

Beri TUKAJ, komur se da.

Dejstvo je, da tune v SLO morju so prisotne.
Da zakonsko ni jasno kaj in kako naj se obnašamo športni ribiči. Loviti -ne loviti???? Dovoljeno ali ne, kdo bi vedel? Oz., še bolje vprašanje je: Ali je prepovedano-regulirano in kje je, to je bistvo, zakonska osnova.
Da se jih lovi je znano.
Da se ne "hvali" z ulovom je tudi jasno!
Intakodalje .......

Tudi v tej temi bom bolj kot ne pasiven.

.

Pajer dobro veš, da je povezava, katero si dodal brezpomenska. Brezpomenska je zato ,ker so bile so bili komentarji in slike zbrisane. Namen je bil, da se pomaga pri plačljivem organiziranem ribolovu na tune, kateri se še zmeraj dogaja. Izpade pa mona tisti, ki to omeni.
Zato dodajam povezavo http://www.biggame4u.net/show.asp?id=48 ... anguage=en .
Zanima me koliko časa bo potrebno, da bo moj post zbrisan ali spremenjen s strani moderatorja, ali pa morda ne.
Zato predlagam, da kdor si želi ulovit tuno, naj se obrne na nakazane osebe. Tam preizkusili opremo in jo tudi dobili po ugodni ceni.
Če je pa to legalno ali ne, pa itak ni več to pomembno v naši državi.
Sam sem tudi ulovil tuno. Privoščim vsakemu športnemu ribiču ta nepozaben dogodek.
Živčen nikoli nisem bil, samo razlagaš si napačno moje komentarje, kateri so bili zbrisani in spremenjeni. Res te spoštujem in si želim, da ti enkrat stisnem roko za ves tvoj trud na ribiških forumih.
Lp b
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Maj 13, 2015 09:14

Pozdrav,
prejel sem dopis iz ribiške inšpekcije ter ga posredujem še tukaj v vednost.

Slika

https://www.uradni-list.si/_pdf/2012/Ur ... 012077-pdf
Slika
Slika
Slika
Slika
Nazadnje spremenil peterv6i, dne Sr Maj 13, 2015 10:37, skupaj popravljeno 5 krat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Maj 13, 2015 10:02

:lol: Pa smo spet tam.
Lepo prosim kakega pravnika, da izlušči tisti del, ki decidirano ali razločno fizično osebo.
golman
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a golman » Sr Maj 13, 2015 10:36

iz sestave določbe je povsem jasno, da gre pri posamezniku za fizično osebo.

1. odstavek govori o pravni osebi
2. odstavek o samostojnem podjetniku posamezniku oziroma posamezniku, ki samostojno opravlja dejavnost
3. odstavek govori o odgovornih osebah pravnih oseb in samotojnih podjetnikov
4. odstavek se tako ne more nanašati na kogarkoli drugega kot na posameznika, torej fizično osebo, ki krši predpis. Druge možnosti ni.

tudi – Uredbe Sveta (ES) št. 1005/2008 v členu 47, ki govori o odgovornosti pravnih oseb, pravi, da se pravne osebe štejejo za odgovorne za hude kršitve, kadar take kršitve v njihovo korist stori katera koli fizična oseba kot posameznik...

p.s. sem pravnik, nekdaj odvetnik. Upam, da sem dovolj kompetenten za to razlago :lol: [/u]
Nazadnje spremenil golman, dne Sr Maj 13, 2015 10:42, skupaj popravljeno 1 krat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Maj 13, 2015 10:40

:!: :mrgreen: :mrgreen:
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Maj 13, 2015 10:45

golman napisal/-a:p.s. sem pravnik, nekdaj odvetnik. Upam, da sem dovolj kompetenten za to razlago :lol:

No potem smo nekako prišli do zaključka, da je pač posameznik lahko kaznovan če ima uplenjeno tuno na plovilu..

Še vedno pa lahko izvaja športni ribolov če ima veljavno ribolovno dovoljenje.. v tem primeru ne more biti kaznovan

primer:

- posameznik spina med tunami z vabo za tune vendar te ne upleni
- posameznik lovi med tunami in ujame morskega psa (recimo imam takšen posnetek ko prime morski pes)
- posametnik lovi v jati tun druge ribe

Lahko še tukaj kakšen pravni nasvet?

p.s: ne me slabo razumeti ampak ljudje vedno iščejo luknje v zakonu tako pri ribolovu kot pri gospodarstvu..
golman
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a golman » Sr Maj 13, 2015 11:09

meni je sicer ribiška zakonodaja popolna neznanka,

zagotovo pa je odgovor v tem, da je osnova predpostavka kazenske odgovornosti (v to sodi tudi odgovornost za prekršek) ustrezna stopnja krivde - torej bodisi ravnanje z direktnim/eventualnim naklepom bodisi ravnanje z veliko malomarnostjo (kadar je takšna stopnja krivde kazniva).

Direktni naklep v tem primeru je zavestno ravnanje v nasprotju s predpisom - veš da je kaznivo in si tega dejanja želiš, torej si želiš/privoliš v prepovedano posledico. Torej, če želiš loviti (ujeti) tuno, za kar ugotavljamo, da ni dovoljeno, in jo tudi greš lovit potem je to zagotovo direkten naklep. Verjetno enako tudi, če loviš ribe z opremo za tune, za katere je jasno, da ni uporabna za "običajen športni ribolov"... premalo poznam ribiške zgodbe, da bi lahko našteval primere.

naklep se v vsakem posameznem primeru izlušči iz dejanskega stanu.

ponavadi "sprenevedanje" o zakonih ne pomaga :)
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Maj 13, 2015 11:10

Odlično in hvala za tvoj pravni pouk!
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Maj 13, 2015 12:32

mogoče bi bilo dobro odpreti nov "topic" z imenom "ribolov tune v slovenskem morju" in zadevo pripopat tam..
zdaj smo malo pobrkali temo.. ;)
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Sr Maj 13, 2015 13:17

zdaj smo malo pobrkali temo.. ;)

Malo :?: :?:
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Sep 22, 2015 22:42

:D Danes v tržaškem zalivu kar pestro in uspešno, riboni, bukve in lepe orade od 40 do 70 dkg 8)
Slika
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Sep 23, 2015 09:02

Lepo. A ste lovili na rakce?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov