Zodiac futura mark II višina motorja in propeler
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Zodiac futura mark II višina motorja in propeler
Pozdravljeni
Prosim morjeplovce za pomoč in nasvete, imam zodiaca futuro mark II na katerega bom montiral motor tohatsu 15, ko motor sede do konca na krmo je antikavitacijska plošča 5 cm nižje od dna, po prebiranju foruma sem ugotovil, da je to verjetno močno prenizko, zato bi motor dvignil. To nameravam izvesti z tako imenovano jackplate, katero bi naredil iz kotnih alu profilov 50x50 in 5 mm debeine privijačeno z inox vijaki bo to dovolj močno za 55 kg motor? Sedaj pa nevem za koliko bi moral oz. bi bilo priporočljivo dvigniti motor pri tem čolnu?
Potreboval bi pa tudi pomoč pri propeleju kakšen bi moral bit? Čoln je dolg 3.80 teža koliko sem prebral na internetu 75-97 kg nevem katera je prava, motor 55 kg + dva potnika gorivo in ostalo okoli 200 kg. Sedaj je na motorju propeler z edino oznako 10 kateri je verjetno originalen, po knjigi naj bi bil 9.25x10. Vrtljaji motorja po specifikaciji pri polnem plinu 4500-5500 in prestavno razmerje 2,15 (13:28 ) upam, da nisem kaj pozabil in postavil preveč vprašanj. S čolnom še nisem bil v vodi tako, da nevem pri kakšni hitrosti in obratih zglisira in kakšno hitrost bi moral dosegati.
Hvala za odgovore.
LP
Prosim morjeplovce za pomoč in nasvete, imam zodiaca futuro mark II na katerega bom montiral motor tohatsu 15, ko motor sede do konca na krmo je antikavitacijska plošča 5 cm nižje od dna, po prebiranju foruma sem ugotovil, da je to verjetno močno prenizko, zato bi motor dvignil. To nameravam izvesti z tako imenovano jackplate, katero bi naredil iz kotnih alu profilov 50x50 in 5 mm debeine privijačeno z inox vijaki bo to dovolj močno za 55 kg motor? Sedaj pa nevem za koliko bi moral oz. bi bilo priporočljivo dvigniti motor pri tem čolnu?
Potreboval bi pa tudi pomoč pri propeleju kakšen bi moral bit? Čoln je dolg 3.80 teža koliko sem prebral na internetu 75-97 kg nevem katera je prava, motor 55 kg + dva potnika gorivo in ostalo okoli 200 kg. Sedaj je na motorju propeler z edino oznako 10 kateri je verjetno originalen, po knjigi naj bi bil 9.25x10. Vrtljaji motorja po specifikaciji pri polnem plinu 4500-5500 in prestavno razmerje 2,15 (13:28 ) upam, da nisem kaj pozabil in postavil preveč vprašanj. S čolnom še nisem bil v vodi tako, da nevem pri kakšni hitrosti in obratih zglisira in kakšno hitrost bi moral dosegati.
Hvala za odgovore.
LP
Glede na to, da tak motor nima trima, bi jaz antiventilacijsko ploščo poravnal z dnom čolna.
Alu 50x50x5mm profil je prešibek in tudi slane vode ne bo najbolje prenašal. Vijaki so inox in ta kombinacija ni najbolj ok. Aluminij bi nadomestil nerjavečim jeklom, tudi profil bi vzel močnejši - npr 8mm. Če pogledaš debelino materiala pri motorju, boš tudi videl da je več kot 5mm.
Propeler bo pomoje kar pravi.
LP
Alu 50x50x5mm profil je prešibek in tudi slane vode ne bo najbolje prenašal. Vijaki so inox in ta kombinacija ni najbolj ok. Aluminij bi nadomestil nerjavečim jeklom, tudi profil bi vzel močnejši - npr 8mm. Če pogledaš debelino materiala pri motorju, boš tudi videl da je več kot 5mm.
Propeler bo pomoje kar pravi.
LP
Tole dvigovanje jaz na zložljivem čolnu ne bi izvajal. Sem to delal na gumi s poli dnom pa me je bilo strah da bo vse skup letelo dol, pa je bilo kar orenk narejeno.
Imel pa sem tudi takega zodiaca futura mk2 z unimi napihljivimi tubami pod hrenovkami, gor mariner 35 dolga noga minimum 5 cm pod linjo pa ni bilo težav nekaj je špricalo notri ker se je voda dvigovala po peti gor, to sem rešil da sem pač tam dal en L alu profil med vilice in je bilo to to.

Imel pa sem tudi takega zodiaca futura mk2 z unimi napihljivimi tubami pod hrenovkami, gor mariner 35 dolga noga minimum 5 cm pod linjo pa ni bilo težav nekaj je špricalo notri ker se je voda dvigovala po peti gor, to sem rešil da sem pač tam dal en L alu profil med vilice in je bilo to to.

Hvala za tako hitre odgovore.
Zdaj sem šele v dilemi kaj nardit ali dvigat ali pustit kot je.
Koliko sem gledal na netu te jack plate so iz aluminija. Na tej strani.
http://www.duckhuntingchat.com/forum/vi ... 2&t=229608
Okrog propelerja sem računal na člana SR290, da bo kako rekel.
Zdaj sem šele v dilemi kaj nardit ali dvigat ali pustit kot je.
Koliko sem gledal na netu te jack plate so iz aluminija. Na tej strani.
http://www.duckhuntingchat.com/forum/vi ... 2&t=229608
Okrog propelerja sem računal na člana SR290, da bo kako rekel.
Imam Zodiac Futuro II in motor Tohatsu 30 KM. Motor sem dvignil tako, kot predlaga Janadino. Med krmno ploščo (višina 48,5 cm) in motor (dolga noga 55,2 cm) sem podložil aluminijasto cev kvadratnega preseka (4x4 cm), motor pa seveda privijačil skozi krmno steno. Razlika med najnižjo točko krmne stene in antikavitacijsko ploščo motorja znaša tako slabe 3 cm. Hitrosti nisem meril, problemov z vodo pa nimam več. Pred tem "dvigom" je poleg špricanja, voda tudi po peti kar konkretno tekla v čoln.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
pinosat napisal/-a:Jaz imam narejeno tako, dvignil za dobra 2,5 cm, višje nisem mogel, ker bi potem luknje skozi krmno steno bile že previsoko, oziroma se že na sliki vidi, kako visoko sta pritrdilna vijaka od motorja
@pinosat a obratomer imaš kakšen poceni kitajski? Kako pa se obnese? Kaj pa voda, ki ga zmoči?
Ravno sem se spravil kupit nekaj poceni, pa me je skrbelo, da bodo tisti za 10 EUR iz Kitajske delali točno 2 dni, ob prvi večji kapljici slane vode, pa bodo crknili...
Kaj pa hitrost? Obstajajo tudi kakšni poceni kitajski? Kako pa zaznavajo hitrost?
Stopi napisal/-a:@pinosat a obratomer imaš kakšen poceni kitajski? Kako pa se obnese? Kaj pa voda, ki ga zmoči?
Ravno sem se spravil kupit nekaj poceni, pa me je skrbelo, da bodo tisti za 10 EUR iz Kitajske delali točno 2 dni, ob prvi večji kapljici slane vode, pa bodo crknili...![]()
Kaj pa hitrost? Obstajajo tudi kakšni poceni kitajski? Kako pa zaznavajo hitrost?
jaz ga imam 2 leti, tudi sedaj še dela...baterija je sicer notranja, se ne da menjat, kupil sem ga na ebayu kar direkt iz Nemčije, bil je tam cca 20 EUR s poštnino vred...sem že enkrat napisal, ne vem , koliko je njegova točnost, tista žička za povezavo mora biti vtisnjena do konca, teh 4320 obratov, kar vidiš je cca. pol gasa, obratov na maximum je pokazal 5450 pri 27 Nm/h ( GPS ), to verjetno kar drži...hitrosti pa ne kaže, kaže edino ure obratovanja...ko bo crknil, kupim drugega, kot naš župan reče ...gremo naprej
Nazadnje spremenil pinosat, dne Če Jun 04, 2015 11:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Kam priklopiš ta obratomer, na kabel za svečko ? A ti imaš motor zadaj pritrjen z vijaki skozi krmno steno, nič se ne vidi ? Sam tudi razmišljam, da bi T 18 dvignil za kaka 2 cm, da ne bi toliko špricalo zadaj pri polnem plinu, samo si ne predstavljam kako bi to držalo, T 18 nima možnosti pritrjevanja z vijakom skozi krmno steno...
Piki napisal/-a:Kam priklopiš ta obratomer, na kabel za svečko ? A ti imaš motor zadaj pritrjen z vijaki skozi krmno steno, nič se ne vidi ? Sam tudi razmišljam, da bi T 18 dvignil za kaka 2 cm, da ne bi toliko špricalo zadaj pri polnem plinu, samo si ne predstavljam kako bi to držalo, T 18 nima možnosti pritrjevanja z vijakom skozi krmno steno...
Tu še nimam, bom ga dvignil še z 5mm gumo, ki jo bom nalepil preko tega lesa, potem bom pa dal dva vijaka skozi desko
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
V nedeljo smo malo testirali na Ptuju. Brez dvigovanja motorja je kr konkretno špricalo v čoln, hitrost merjena z garminom 35 km/h obrati 4800 koliko pač točno kaže podoben obratomer kot ga ima pinosat. Nato sem dvignil motor za 1.5 cm z leseno prečko in hitrost je narasla na 39 km/hin obrati na 5250 špricalo pa ni več, tako, da bo propeler kr pravi. Kaj pravite? Kaj več se pomoje ne, da iztisnit iz tega kompleta. Potem sem dvignil motor še za 1.5 cm in je že vleklo zrak še preden je zglisiral.
Hvala vsem za nasvete, da naj opustim izdelavo tistega dvižnega mehanizma, ker bi res blo zaman.
Hvala vsem za nasvete, da naj opustim izdelavo tistega dvižnega mehanizma, ker bi res blo zaman.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov