Prevoz robe v čolnu

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

Prevoz robe v čolnu

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Sr Jul 08, 2015 16:37

Lepo pozdravljeni

Ker se zanimam za nakup čolna predvsem me zanimajo odprti tipi čolnov ( elan 435f 495f ali kak italjanski podoben gliser) me zanima naslednje. Ker sva z partnerko zaprisežena kamperista in kadar greva na kampiranje mava poln karavan sedaj ko smo v treh bi pa rad naložil del robe v čoln pokril z cerado in imel prišparan plac v avtu. Ali se to sme oz zanima me vaše mnenje oz če se poslužujete tega. Tip čolna kateri me zanima so cirka do 5 m
teže 500 kg tako, da bi cirka prtljage zneslo enih 150 kg ali lahko to dam v čoln in pokrijem z cerado prikolica pa bi bila do 750 kg. Aja ko smo že tuki gor se pa priporočam če kdo prodaja omenjeni čoln nekaj mam že ogledanega in se mi dopade, ker pa letos ne gremo na morje nimam sile. Sem pa blizu Italije tako da bi kdaj peljal čoln do Vilagota in se pelju malo z colnom tako za duso. In ker je prvi čoln iščem omenjeno varjanto.

lp
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
ELAN666
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ELAN666 » Če Jul 09, 2015 07:47

jaz vedno naložim kovčke in igrače od otroka , nobeden me še nikoli ni opozoril ........čolna po avtocesti ne pokrijem ampak raje vse privežem. Ker mi cerada preveč zavira (bremza)

po zakonu se tega seveda ne sme .....
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Če Jul 09, 2015 09:44

zadnjič je že bilo govora o tem....eden se je precej usajal, da se ne sme na čolnu nič vozit, da je to prekršek itd...ko je bil pozvan, da pove v katerem zakonu to piše, je bila tišina.
Sam menim, da lahko v čolnu normalno prevažaš robo, mora pa biti tako nameščena, da je ne boš izgubljal.
Konec koncev na navadni prikolici tudi voziš vse živo, pa ti noben nič ne reče, le zgubljat ne smeš stvari.

Poleg tega, da je tovor tako naložen, da ga ne izgubljaš, mora biti še prikolica pravilno obtežena oz. tovor razporejen in pa teže ne smeš preseči. Pri kakih malih čolnih dovoljne teže ne boš nikoli presegel, pri mariskaterem fišermanu od 5 m in 100 konjskim motorjem na prikolici, ki je lahki priklopnik, pa si hitro čez.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Jul 09, 2015 09:46

Tud jaz vedno nalagam stvari v čoln ampak pozor! Vedno samo lahke stvari ki ponavadi vzamejo veliko prostora. Če boš čoln preveč obtežil ti zna kje počit dno ko zapelješ v kako jamo ki jih ni malo po naših cestah! Razni armaflexi, kanistri, šotori in podobno pa je lahko v čolnu. Seveda pa velja upoštevat nosilnost prikolice in težo vlečnega vozila in tudi težišče prikolice.
ELAN666
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ELAN666 » Če Jul 09, 2015 09:59

weta napisal/-a:zadnjič je že bilo govora o tem....eden se je precej usajal, da se ne sme na čolnu nič vozit, da je to prekršek itd...ko je bil pozvan, da pove v katerem zakonu to piše, je bila tišina.
Sam menim, da lahko v čolnu normalno prevažaš robo, mora pa biti tako nameščena, da je ne boš izgubljal.
Konec koncev na navadni prikolici tudi voziš vse živo, pa ti noben nič ne reče, le zgubljat ne smeš stvari.

Poleg tega, da je tovor tako naložen, da ga ne izgubljaš, mora biti še prikolica pravilno obtežena oz. tovor razporejen in pa teže ne smeš preseči. Pri kakih malih čolnih dovoljne teže ne boš nikoli presegel, pri mariskaterem fišermanu od 5 m in 100 konjskim motorjem na prikolici, ki je lahki priklopnik, pa si hitro čez.

je res weta to temo smo že nekje obdelovali......saj zakompliciralo bi se če kaj izgubiš in pride do škode na drugih vozilih.........mislim da bi hitro našli zakon ki bo to "pokril" .......
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Če Jul 09, 2015 10:34

zadevo moraš gledati analogno tovorni prikolici.....saj je vse enako...prikolica in tovor....le izgled je malce drugačen....na eni prikolici je čoln in v čolnu kovček ali plato pira, za balansiranje prikolice.
Na tovorni prikolici pa pelješ sod in v sodu jabolka....v enem primeru izgubiš kovček ali piksno pira, v drugem pa jabolka....če kdo zadaj nagazi, si pa logično kriv zaradi nepravilno pritrjenega tovora.

seveda vse ob predpostavki, da teže, obremenitve itd štimajo.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Jul 09, 2015 10:45

Tudi jaz naložim v TALE čoln vse živo, sicer predvsem lažje stvari. Sidro, potapljaške uteži in podobno gre pa v avto. Ker ima prikolica dovolj valjčkov, se ni bati poškodb dna, pa še čoln z vso prtljago vred spustiš v morje na vsaki drči, ne da bi zmočil kaj več kot spodnji rob gum.
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Jul 09, 2015 11:36

Jaz vedno v gumenjak naložim celotno potapljaško opremo, puške, uteži, skrinjo,...
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Če Jul 09, 2015 11:53

lezalne blazine, pivo in pijaco v kartonih, kaka potovalka gredo kar tako noter v sprednji del fishermana, pod deske. za drobranrije pa imam eno plasticno skatlo cca 70x35x35 z deklom ki se ga zategne in dam za sedez. med sedez in konzolo pa dve otroski kolesi.
skupaj kakih 100-130 kg.
ludwe
Kapitan
Kraj: Cerknica

OdgovorNapisal/-a ludwe » Če Jul 09, 2015 17:06

Jes vedno naložim v čoln šotor vse blazine mize in on ostale piz....
V avto dam toliko kot lahko spravim pod rolo in ne izgledam kot romun naložen do stropa :D
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Če Jul 09, 2015 18:32

Fantje najlepša hvala, tudi sam sem imel v mislih tiste lažje stvari recimo šotor, pa kake potovalke armiče in podobno. Ko kupim pa sporočim kaj sem vzel ker rentanja sem res že naveličan saj res da je najbolj enostavna varjanta ampak saj veste kako je če maš svoj čoln ga lahko predelaš po svoje.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Jul 09, 2015 21:41

Normalno,čoln ti je najboljši prtljažnik,35 let kampiranja z raznoraznimi čolni,kar daljše ture,poln čoln,pokrit,nikoli težav,pa tud magistralka ni tako lepa.Tako,da ne vidim vzroka,čemu nebi,ali bil skeptičen,napolniti čoln.Nalagaš stvari,ki imajo večji volumen.Nekaj let sem zadaj ni prikolici za čolnom naredil nosilec in vozil skuter(100kg)plus prtljaga v čolnu mimo nič koliko policajev pa tudi na meji niso niti trznili pa so bile še meje,danes te pa itak nihče ne je...e.Pa srečno. :D
mašinfirer
alešž
Poročnik bojne ladje
Kraj: žiri

OdgovorNapisal/-a alešž » Če Jul 09, 2015 22:25

Jaz vsa leta že nalagam razno kramo za na morje kar v čolen,pa do sedaj ni bilo nikoli nobenih problemov na meji samo moraš paziti da ti ne prepušča cerada kadar je dež .

LP
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Jul 10, 2015 09:01

Tudi nekaj Ihanskih brancinov(odojkov)sem že zvozil čez in smo jih veselo vrteli :lol: :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jul 10, 2015 13:01

Ok fantje da probam razdelati teorijo. Iz kje bi lahko prisel podatek da se ne sme voziti nic drugega in bi v teoriji lahko bil na tej podlagi kaznovan.

Prikolica za coln je specialno vozilo. Vozilo za prevoz plovila. Zaradi narave prevozov je tehnicni na 4 leta in samo zavarovanje je nekoliko cenejse.
Definicija vozila je pa kar natancno opredeljena na papirjih.

Tako kot za veliko sstvari bi znale nastati komplikacije ob kaki nesreci ko se zacne podrobno raziskovati. Zavarovalnice so kurba. Vprasajte prevoznike ::
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta