- Na kratko sem opisal tule, pa so bila vprašanja, torej o temle tukaj več. Slik pa tokrat - žal - nimam.
Edit:
- del, ki se je nanašal na to, je Marchi odcepil v temo težave z najetimi jadrnicami
Marjan Tomki napisal/-a:al napisal/-a:Marjan Tomki napisal/-a:Od jutri iz Biograda n.m. proti jugu.
Frenk ali Janez style?
Ne eno ne drugo - najeta jadrnica
Biograd-Kakan -Vis-Hvar-Sv. Klement, Pakleni o.-Bol-Luka Tiha na Hvaru-Tisno-Biograd
Pa še nekaj zaustavitev za krajši čas na raznih koncih za plavanje in podobno.
Obešena zastavica Morejplovec, nismo opazili nikogar drugega z zastavico.
Avantura - predvsem, kar zadeva elektriko na barki. Prepričali so me, da naj pustim multimeter doma, pa se v prihodnje v to najbrž ne bom dal več zlahka prepričati.
Nekaj zelo dobrih izkušenj z Hrvati.
Uvod
- Bil je oglas. Jaz sem podobno kot lani tudi za letos načrtoval Bohinj, pa je odpadel in tako sem bil prost in brez načrta za tisti čas, povprašal in ustrezal.
sapca že dobro pozna Srednji Jadran, tudi v sezonski gneči. Od pred kratkim ima svojo majhno jadrnico. In zbira izkušnje in kar mu še manjka vedeti, da bo naredil izpit (njegov standardni vozel je za zdaj samo pašnjak
Jaz od Kornatov na jug z jadrnico še nisem bil, pa v poletni gneči na Jadranu tudi že od pamtiveka ne - pa je taka pot in taka vrsta izkušnje ob tem letnem času in v taki družbi tudi meni prišla ko naročena.
Predvideno je bilo, da bomo štirje, pa je eden prišel s spremljevalko, pa še na določen dan sta morala biti na Hvaru, da sta se lahko predčasno (in pravočasno) vrnila domov.
Jadrnica elan 333

Za pet ljudi - in njih prtljago - je bilo malček tesno. V začetku sem nameraval pustiti opremo za slabo vreme in orodje kar v avtu, ampak se je našel prostor. Ne ravno pri roki - če sem hotel priti do kakega kosa svojega orodja, sem moral preložiti - ne le dvigniti - blazine v salonu... in tako naprej.
Verjetno ostali podobno, ampak z malo dobre volje - ki je ni manjkalo - je čisto lepo šlo.
- Najprej nas zezne gneča na cesti - pri Zagrebu nekaj km kolon, pred predori skozi Sv. Rok več deset km kolon. Poskus čez Obrovac, s malo zgubimo čez hrib Sv. Rok in ko pridemo nazaj na avtocesto, mislim da naletimo na kamion z večjo barko, ki sem si jo zapomnil, da smo jo prej prehiteli.
Bi bilo zanimivo tam čez kdaj s kolesom, ampak ne s ceste - precej je bilo še označenega kot nerazminirano.
Končno pridemo, parkiramo, gremo dvignit barko - bliža se poldne - barka kljub dogovoru še ni očiščena. Prevzem v najboljšem primeru po opoldanski pavzi.
Vzdihnemo, gremo še po nakupih in nekaj pojest.
Prevzem
- Sidro delta s 50 m 8 mm verige, obrabljen Lewmar vitel z navpično osjo, ob prevzemu delal.
Raymarine autohelm in prikazovalnik tridata oboje ob prevzemu dela - stopinje celzija, metri globine, vozli hitrosti.
Wind instrumenta ni, le 'zastavica' na vrhu jambora, pa še oznaki, ki naj bi bili za orientacijo, koliko greš lahko v veter, veter premika enako zlahka kot vetrokaz. Moj žepni vetromer ne bo odveč.
Raymarine plotter z Navioncs kartami Jadrana, v kabini, že prižgan. Priročniki za naprave Raymarine tudi so (prišli bodo več ko prav).
Hladilnik in črpalke delajo. Vse poskušene luči tudi (v kabini malo LED, malo halogenk).
Radio se ne da popolnoma ugasniti. VHF je ne-GMDSS-DSC, dela. Akumulatorji kaže da so polni, tanka za vodo in gorivo tudi.
Motor lepo vžge na gumb. Najdem ropotijo s spiska (rešilni jopiči, trakovi za pripenjanje), dobim naj-bi-bil-zanesljivega suzukija za na tender, prejšnja posadka pustila polno dodatno kanto z gorivom, par vesel je tudi v boksu.
Jadra so cela, navijanje in razvijanje dela. Ročice za vitle so.
Rjuhe, blazine, posoda in jedilni pribor... Založimo prostor z ropotijo in bistveno kasneje, kot smo želeli, izplovemo.
Ampak vse preizkušeno dela. Trenutno.