Kazalo na teme o tipih jadrnic

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator, moderator2

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5653
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Kazalo na teme o tipih jadrnic

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Maj 25, 2015 21:22

Kazalo na teme o tipih jadrnic
  Tex 'veka', da ne najde tem o jadrnicah, ki ga zanimajo, pa naj mu pomagamo.
Precej naštetih jadrnic je tekmovalnih, in za večino še vedno potekajo tekmovanja na različnih ravneh.

Razvrstitev je za druge uporabnike naključna, zame je pa logična za mojo uporabo te strani: reči, ki jih uporabljam pogosteje, so običajno bolj na vrhu.

Obstaja tudi lestvica, ki omogoča razvrstitev različnih jadrnic na isti tekmi tako, da se upošteva tako čas kot relativna sposobnost tipa jadrnice. Kako pogosto se ta način tekmovanja in določanj uvrstitev uporablja pri nas, pa še ne morem reči. Za male jadrnice najpogosteje omenjajo Portsmouth Yardstick, z nekaj različicami (britanska, US oziroma NAmerica, AUstralska...) in nekaj razširitvami. PN pri oznakah je pa kratica za 'Portsmouth Number', od koder se je (vsaj ta družina 'mer') začela.

Kaj je polarni diagram jadrnice - angleško.
  Imel sem - in še imam - tiho željo, da bi za jadrnice, s katerimi jadram, tu nekje bile tudi povezave na polarni diagram (kako s katerimi jadri plove glede na smer in hitrost vetra. Večino bo še treba najti.

  Sicer je polarni diagram za jadrnico (kjer je razpoložljiva moč na jadrih odvisna od hitrosti vetra in kota smeri jadranja glede na veter) nekaj podobnega, kot bi bil pri motornih diagram potrebne moči za določeno hitrost, ali za motor diagram navora pri različnih vrtljajih.
Tip jadrnice Flying Junior in dogodki z njimi - regate in podobno

Seznam raznih One Design tipov jadrnic
  Od 29-ke do Zim 15 - blizu 90 tipov. Tudi sicer nekaj zanimivih zapisov in misli (tudi o klubskem jadranju).
Tip jadrnice - 29-er
  Bere se 'twenty-niner'; mladinski dvosed, priprava na olimpijski večji razred 49-er.
Tip jadrnice O-Jolle
  Nekdanja olimpijska kategorija, enosed. Nekdo je kupil tako in išče uporabno jadro. Sicer kaže da je po svetu še precej takih in da so tudi tekmovanja z njimi še živa.
Jolle Koralle
  Kot mi je rekel lastnik, ki jo ima vsako poletje med dopustom na Bohinjskem jezeru, je različica tipa Jolle (in ko izvem več o podobnostih in razlikah, bom to tu nekje zapisal). Imel sem priliko nekajkrat jadrati na njej. Včeraj (20160806) je lepo plula v sunkih čez 20 Kn (windity je prognoziral sunke 35, windguru menda 40 ali 45 Kn).
San Francisco Pelican
  'Smešna' oblika s prisekanim premcem, ravne površine (vezana plošča). Oblika trupa mogoče spominja na močno povečanega Optimista, le jadra so glavno in sprednje, ne le eno sošno kot pri optimistu.

  Kot 120 stopinj med bokom in ploskim dnom naj bi - podobno kot pri čolnih vrste Dowry - zagotavljal veliko stabilnost. Žepna enojambornica s sošnim jadrom (podobno kot Dinghy 12, s kabino (v kateri tudi prespijo). Tale je bil drugi, narejen v Slo v 70. letih prejšnjega stoletja (prvi je bil odprt, brez kabine).
  Edit: lastnik je letos (2017, lani pa mislim da sem ga prvič opazil v Bohinju) rekel, da je šele on dodal kabino, potem ko je kupil rabljeno jadrnico. Kup reči je improvizirano, ampak kljub nenavadnosti delujejo. Jadral še nisem z njo.
  Več, ko izvem in vidim več.

Tip jadrnice Menhir des chantiers Lanaverre
Tip jadrnice Dragonfly 28 Sport
  Trimaran, ki lahko pritegne stranska plovca. Še nisem videl od blizu, a je videti odlična kombinacija jadralnih lastnosti: hitrost, stabilnost, upravljivost, prostor 'na krovu' med plovbo, majhen ugrez tako da se ga da potegniti na mivko na obalo, prevozen s prikolico...
Tip jadrnice: Optimist
  Monotip, za na tekme enosed, čeprav zelo mali često plovejo po dva. Večina otrok, ki začno jadrati v Slo klubih, začne na njih. Po številu jadrnic v uporabi najbrž najštevičnejši tip jadrnice na svetu.
Tip jadrnice: Fireball
  Dvosed, monotip. Po svetu - in v Slo - živ tekmovalni razred, s katerim tekmovalno jadranje ni hudo drago.

Tip jadrnice: Dinghy 12'
  Eden od prvih, morda tudi res prvi znani 'monotip' tekmovalne jadrnice. Približno stoletje po nastanku se z njim še vedno tudi tekmuje, tudi pri nas. Odlično za jadralce, ki bi radi pet-deset minut zatem, ko sedejo v jadrnico, že jadrali. Pogosto tudi izbira starejših, ko se flokisti in flokistke naveličajo ali ne morejo več, pa ostaneš sam, čeprav s tem - tudi na tekmi - lahko jadrata dva. Internetna stran Slo zveze jadralcev s tem tipom: http://www.dinghy.si
  Reči, kot je Dinghy 12' (tudi druge monotip tekmovalne, ki se splovijo s karela) so lahko res pripravljene za plovbo v 10 minutah, ampak spravljanje v brezhiben red po dvigu iz vode s karelom po drči (npr. spiranje s sladko vodo vsega vrvja in tudi jader, če je nanje pršec nanesel sol in potem čakanje, da se vse posuši, preden pokriješ pospravljeno barko) vzame nekaj časa. Res tekmovalci po treningu običajno najprej operejo barke, potem pa gredo samo pod tuš in na preoblačenje, potem je pa še kakšna analiza in kaj za fizično pripravljenost, med tem se pa barke odtečejo in posušijo - ampak hitro pospravljene pa niso.
  Tudi so narejene za določen interval hitrosti vetra, recimo od 5 do 25 vozlov (dokler pogoji niso v zahtevanih mejah, se na tekmah praviloma ne štarta). Tudi sta jadrovje in vrvje prirejena za natančno nastavljanje, ne pa za hiter odziv na zelo velike spremembe vetra. Kot kaže, je ta jadrnica nastala pri ravninskih obalah ob Atlantiku, kjer so vetrovi močni, a ne zelo zvrtinčeni, in valovi lahko visoki, a ne zelo kratki in kaotični.
  Menda sem prav jaz pred nekaj leti pokazal, da če te v takem sunek iz bistveno druge smeri (tako da se privetrna in zavetrna v hipu zamenjata) prevrne, pri Dinghy 12' tudi postavljanje nazaj tudi ni tako enostavno, kot pri sodobnejših 'prevrnljivih', pa še samo-praznitvena 'pumpa' za učinkovito delovanje rabi hitrost, ki je pri zaliti jadrnici po postavitvi nazaj često nimaš.
Tip jadrnice: 470
  Jadrnica brez balasta, dvosed, monotip. Aktualna olimpijska klasa.
Tip jadrnice: 420
Tip jadrnice: l'Equipe
  Jadrnica brez balasta, dvosed, monotip. Mladinska šolska in regatna jadrnica
Tip jadrnice: Soling
  Izrivna jadrnica, trosed, monotip. Dober del druge polovice 20 stoletja olimpijski razred in slovenska ekipa je bila takrat zelo dobra. Kot še precej drugih je videti po obliki in lastnostih pomanjšana 12 mR.

  Sestričnina družina ima dve taki jadrnici v marini v Kopru, od katerih ena redno in dobro tekmuje.

Tip jadrnice: Zvezda - Star
  Jadrnica z balastno kobilico, dvosed, monotip. Večji del dvajsetega stoletja olimpijski razred. V tem razredu mislim da prvi jugoslovanski - in slovenski - uspehi v olimpijskem jadranju.

Tip jadrnice: Seascape 18

Tip jadrnice: Seascape 27
  Blog s Seascape 27 - pisec razmišlja, kako z svojo čez Atlantik, ko v US, jadrnica je pa (bila?) v Nemčiji. Naložiti na veliko ladjo ni nujno hudo ugodno; kaj bi bilo treba, da prejadraš?

Tip jadrnice: SAS Vektor 361
  Z nekaj organizacijskega napora se da v Sukošanu najeti več jadrnic istega tipa in narediti z njimi regato v tem razredu (monotip). Če se ne motim, ima tako na forumu polanc.
Tip jadrnice: Elan Express
Tip jadrnice: Elan 4530 - tule je trenutno tema o obnovi in dogradnji ene, še brez opisa tipa

Tip jadrnice: Dromor Yachts Discovery 3000 - Grčija
  Videti je, da firma, ki jih je gradila, ne obstaja več in za zdaj kaže, da ne bo lahko dobiti izdelovalčevih podatkov o nastavljanju pripon jambora, o katerem je bilo na forumu vprašanje.

Tip jadrnice: Elan 33
Tip jadrnice: Elan 310 - tudi zgodba o razlikah v kakovosti izdelave
Tip jadrnice: Elan 333
Tip jadrnice: 'Meteor'
Tip jadrnice: 'EC-21
  Celo ime je verjetno Epaminonda Ceccarelli 21, LA VELA di Ascoli Piceno.
Tip jadrnice: Argo 680

Tip jadrnice: naše 'mini-12'
  Naše kaže, da so dolge 12' (12 čevljev) oziroma 3,65 m (ampak nisem nikoli res točno izmeril). Mini-12 je sicer ime za veliko družino različno velikih jadrnic, ki so podobne nekdanjemu razredu 12 m R, in različno pomanjšane. Nekaj teh je standardnih tipov in eden od teh nekdanja olimpijska klasa, drugi sedanja para-olimpijska klasa...

  Naša je majhna balastna jadrnica za eno osebo, ki pa ima - kar zadeva jadranje - vse, kar imajo veliki in je zato zelo dober učni pripomoček. Ker je monotip (vse pri nas dovolj enake), je tudi zanimiv tekmovalni 'dirkalnik', čeprav gre (kontrolirano) le dobrih 6 vozlov.

  Več o tem tipu in rečeh v zvezi z njo, recimo nekaj o tem, kako se z njo plove v lahnem in kako v močnem vetru, pa tudi, kako smo jih pomladi dajali v vodo in jeseni iz nje, popravljali in tako naprej pa v temi Kazalo dogodkov, povezav itn. v zvezi z našimi jadrnicami 'mini-12'

Jahta razreda J
  Enojambornice, zasnovane po univerzalnem pravilu Nathanaela Herreshoffa. Najbolj znane so bile, ko se je po skladnosti s tem pravilom določalo primernost za tekmovanje za America's Cup. Po drugi svetovni vojni so za ugotavljanje primernosti uporabljali pravilo 12mR - o tem nižje.
  Slika
  Opis: https://en.wikipedia.org/wiki/J-class_yacht


Manj znano, oddaljeno...
  Historical 10 foot skiffs
  Avstralski aktivni tekmovalni razred, čeprav kaže, da je vzor za ta tip iz 1907. 10' je približno tri metre (manjše od naših mini-12), imajo pa veliko jader, tako da je treba tri, lahko tudi štiri ali celo pet članov posadke.

  Highlander
  Ameriški (USA) aktivni tekmovalni razred, 40' - (blizu 6 m), nastal 1949. Skoraj 400 kg, 3 osebe.

  International 14 class
  Dirkalni dvosed, narejen za glisiranje. Aktiven razred v Avstraliji, Italiji, UK...

  Comet
  Naj bi bil mlajši brat tipa star (zvezde), ki naj bi se ga lažje vozilo na prikolici. 16' (ok. 5 m), narejena za glisiranje; dve osebi posadke za tekmo.

Lahki katamarani

Prevozen na prikolici Za več ko eno osebo, a dovolj lahko za na streho avtomobila

In nekaj povezav na izdelovalce
  Elan yahts nima nič več o starejših
  Hanse - kje so in kaj pravijo, da delajo
Correct me if I am wrong, please.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov