Grčija 2015

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 30, 2015 10:37

dobra_vila napisal/-a:Me informativno zanimajo cene marin blizu preveze, pa na njihovih straneh ne najdem cenikov. Poigravam se z idejo, da bi peljal barko dol, jo pustil eno leto v marini, drugo leto pa nazaj. Ali bi to bilo smiselno?. Za potovanje tja in nazaj v eni sezoni nimam niti časa niti volje.

V Prevezi imaš tri marine: Aktio, Ionian in Cleopatra.
Vse imajo travel lifte in suhe veze. Samo Cleopatra ima dodatno tri pomole.
Cene so tam tam.
Letos sem bil v vseh treh na sestankih.
Stvar okusa.
Izračuni so dokaj zahtevni, ker imajo nekaj posebnosti. Npr. cena po osmih mesecih pade! Ja pade, ne moreš verjet.
Pa popusti itd...
Vidim, da res ni cenikov na netu. Pošlji jim mail. Za oceno čez prst je tako, da so cene v Prevezi za 50-60% nižje kot na Cro (odvisno seveda od marine).

Dol imaš vse pooblaščene servise (Yanmar itd..), izdelovalce jader, rostfraja itd itn...

Jaz jo verjetno pustim naslednje leto v Prevezi. Sicer imam plačano na Cro do 2017 ampak ne vem, če se bom naslednje leto vračal- bom videl; tudi meni se malo ne da več vsako leto gor/dol.

Če nimaš časa gor in dol v terminu dopusta je to smiselno.
Se pravi pelješ barko spomladi dol, prideš na dopust, pustiš čez zimo, narediš naslednje leto še en dopust v Grčiji in potem nazaj, ko imaš čas (in še kak teden dva, kot to naredi @dilligence pa še kdo...)
Aja. Marino plačuješ le za čas ko si v marini. Torej ni tako, da bi plačal za eno leto ampak ti odštejejo čas, ko te ni.
Ja vem. Težko si je to predstavljati.

Daj na ZS če te kaj posebnega zanima in ti mogoče lahko pomagam.

Jaz sem se odločil, da bom barko selil po Mediteranu dokler se mi še da in se bom vrnil na "vikend varianto" ko se naveličam tega.
Sej to naj bi bil point jadrnice.. Nekako.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Sep 30, 2015 10:51

al napisal/-a:Jaz sem se odločil, da bom barko selil po Mediteranu dokler se mi še da in se bom vrnil na "vikend varianto" ko se naveličam tega.

Ampak tega si ne moreš privoščit, če si zaposlen in imaš recimo 30 dni letnega dopusta. To je izvedljivo, če si upokojenec, rentnik, ali pa če lahko delaš in posluješ z barke.
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Sr Sep 30, 2015 10:59

OK Al hvala zaenkrat. Saj kot sem napisal, se še poigravam z idejo. Ob priliki na ZS
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 30, 2015 11:06

H2O napisal/-a:
al napisal/-a:Jaz sem se odločil, da bom barko selil po Mediteranu dokler se mi še da in se bom vrnil na "vikend varianto" ko se naveličam tega.

Ampak tega si ne moreš privoščit, če si zaposlen in imaš recimo 30 dni letnega dopusta. To je izvedljivo, če si upokojenec, rentnik, ali pa če lahko delaš in posluješ z barke.

Ne vem na kaj ciljaš in to seveda ni res.
Zdaj se moram spet zagovarjati, ker ljudje, ki to berejo bodo mislili, da sem zadel na lotu. Malo se mi to ne da a se potrudim.
Dejstvo je pa, da zapravim na barki veliko manj denarja kot večina, ki vas pluje tu naokoli, če gledava primerljano št. dni na morju in odštejava gorivo.

Pač različen način dopusta, kar je čisto fino.
Prav s tem razlogom sem napisal na koncu prejšnje objave "Sej to naj bi bil point jadrnice.. Nekako." Torej ta seljenja so namenjena vagabondom in to je pač malo težje razumeti, če tega nimaš v sebi.

Če pa gledamo še čas, je tudi 30 dni Grčije je več kot dovolj. Več kot dovolj.

Pot v Grčijo npr. trikrat letno je primerljiva z recimo 12 vikend izleti v Punat (gorivo itd...).

Ne vem če ima debata o tem smisel, ker gre za različen način preživljanja dopusta/bivanja na barki.

Večina se pa itak zgovarja na čas in denar. Vsak ima svoje preference in ne mi govort, da si kdo tega ne morem privoščiti ob tem da ima svojo barko. Potem je nekaj narobe. Ne moremo imeti vsega v življenju.
Jaz sem se marsičemu odpovedal, da grem lahko poleti na barko.
Večina pa se ne želi odreči navideznemu udobju, ki je nič drugega, kot instant "varno" življenje.
Pa spet me odnaša... Me bo @Marjan kregal:)

Še enkrat ne razumem kaj si hotel s tem povedati.

@dobra_vila
ja prosim na ZS, ker tukaj se bodo potem odvijala takšna in drugačna parlamentiranja...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Sep 30, 2015 11:18

al napisal/-a:Še enkrat ne razumem kaj si hotel s tem povedati.

Točno to, kar sem napisal. Da si večina Slovencev ne more privoščit dva meseca Grčije, oziroma Mediterana v enem kosu. Pa ne govorim o denarju, ampak o dopustu. Ne vem, kaj ti ni všeč? Bodi vesel, da si ti lahko.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 30, 2015 11:29

H2O napisal/-a:
al napisal/-a:Še enkrat ne razumem kaj si hotel s tem povedati.

Točno to, kar sem napisal. Da si večina Slovencev ne more privoščit dva meseca Grčije, oziroma Mediterana v enem kosu. Pa ne govorim o denarju, ampak o dopustu. Ne vem kaj ti ni všeč? Hvala bogu, da si ti lahko.

Pa tako povej. Ti gre na živce, da hodim v Grčijo ali kaj?

Najprej govoriš o 30dneh zdaj o dveh mesecih...
Od kje ti to? Kdo je danes sploh pisal o dveh mesecih?
Človek vpraša o marini v Prevezi ti mi pa pišeš take...

Dejstvo je to, da si jaz ne morem privoščiti Hrvaške... To je resnica.

Ne razumem res, kaj ima to veze, da si večina ne more privoščiti navtike.
Kakšna pokroviteljska izjava je pa to? A zdaj mi naj bo hudo?
Čudno mi je, da ti to pišeš...

Ti gledaš na navtiko, kot si jo navajen. In to stane. Ne razumeš, da je tudi druga varianta. To kar npr. jaz prakticiram.

Če bi to razumel, ne bi takih pisal... Razen če ne kandidiraš za kakšno politično funkcijo:)

Pusti nam to Grčijo. To pač ni bankomat dopust, kot je na Hrvaškem.
Vsaj malo navtične svobode je nekje tam doli ostalo...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Sep 30, 2015 11:40

al napisal/-a:Za oceno čez prst je tako, da so cene v Prevezi za 50-60% nižje kot na Cro (odvisno seveda od marine).
Marino plačuješ le za čas ko si v marini. Torej ni tako, da bi plačal za eno leto ampak ti odštejejo čas, ko te ni.

Al prosim nehaj, ker boli, preveč :( :)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Sep 30, 2015 11:41

al napisal/-a:Pa tako povej. Ti gre na živce, da hodim v Grčijo ali kaj?

Ne vem, kje si to pobral? Očitno je prišlo do nesporazuma, ker mi ne gre niti malo na živce in ti jo privoščim 8). Ni treba bit takoj užaljen, ker sploh nisem namigoval na to, kar mi očitaš.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 30, 2015 13:26

Marchi napisal/-a:
al napisal/-a:Za oceno čez prst je tako, da so cene v Prevezi za 50-60% nižje kot na Cro (odvisno seveda od marine).
Marino plačuješ le za čas ko si v marini. Torej ni tako, da bi plačal za eno leto ampak ti odštejejo čas, ko te ni.

Al prosim nehaj, ker boli, preveč :( :)

Da ne bo nesporazuma: govorim o suhi marini, kar Aktio, Ionian in Cleopatra so (vse tri so skupaj tam v Prevezi).
Takšna je praksa doli, da daš barko ven, ker itak ne hodiš za vikend.

Torej to ni čisto ekvivalentno vezu v morju v Hrvaški marini ampak je pa edino smiselno.

Na hitro: za 43feet je za deset mesecev in tri krat dvig in spusti (3x da) ter eno pranje z DDV 2749eur. (punat redna cena za v vodi eno leto je mislim, da 6200? plus seveda dvig spust itd..).

Zakaj 3x? Ja enkrat npr. za 1.maj, pa dopust pa eno jesensko še.
Zakaj deset mesecev? Ja recimo, da pluješ vse skupaj dva meseca (ti oz. frendi, familja, katerim daš barko na posodo. če..). Če si več v marini, potem daš pač malo več. A cena po osmem mesecu pade za 50% (pa ne rabiš biti osem mesecev neprekinjeno ampak v obdobju enega leta).
Od prvega dviga naprej je vsak dvig (in spust) pol cene. Torej -50%. Figure that out!?

Marina je urejena, varovana ima enak travel lift, kot ga poznamo na Hrvaškem.
Ful time service itd...
Da ne bo reklame.
Lahko pa imaš tudi barko na Krfu v marini Gouvia, v vodi a la CRO, to te pa stane blizu CRO cen. Niso pa vse marine (ni jih veliko) kjer imaš barko v vodi tako drage. Medmarinas (Gouvia, Lefkada in Kalamata) so v turški lasti. Zanimivo...

Ni pa vikendov. So pa drugi hobiji:)
Prevozi z nizkocenovci so poceni ali pa z ladjo.
Vse to skupaj rezultira, da lahko objadraš lep kos Mediterana za zelo malo denarja in ko si spet zaželiš prijetnih, penzionističnih vikendov, se pač vrneš nazaj, kjer si domač zdaj.
Jadrnica ima nekako ta namen za moje pojmovanje. Je premičnina (no, vsaj moja je; je pa velikoooo "nepremičnin" po marinah). Kakor komu paše.
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Pe Okt 02, 2015 08:04

Al se je malo raspisal.Če imaš barko malo dlje od doma,je treba v naprej planirati dopuste.

Plan narejen,združil tri vikende.Ali bo v sredo še kdo na trajektu za Grčijo 8)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Okt 02, 2015 08:11

diligence napisal/-a:Al se je malo raspisal.Če imaš barko malo dlje od doma,je treba v naprej planirati dopuste.

Joškotu se recimo ni izšlo...
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Pe Okt 02, 2015 08:27

Je možnost izbire.

Če imaš sp. prej garaš da si zaslužiš za dopust in za človeka ,ki te bo nadomeščal. Težje je če si vazan na sezonsko delo.Samo temperatura morja je danes v Gr. 25-26.,pa še gužve ni.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Okt 02, 2015 08:38

diligence napisal/-a:Težje je če si vazan na sezonsko delo.

Ali pa, če si zaposlen nekje, kjer je težko bit odsoten mesec ali dva v enem kosu. Samo to sem hotel razložit Alu, pa mi je očital, da mi gre na živce, ker hodi v Grčijo.
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Pe Okt 02, 2015 09:37

Če je TEžKO dobiti free time za več kot mesc dni, pomeni,da se da, če si pripravlen žrtvovati.Problem ja samo NEMOGOČE.Taki pa običajno ne nabaljajo svojih plovil.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Okt 02, 2015 09:54

diligence napisal/-a:pomeni,da se da, če si pripravlen žrtvovati.

Seveda. Ravnokar gledam prispevek o Jasni in Ricku, ki plujeta po Francoski Polineziji in se preživljata s 300 Funti mesečno, ki jih zaslužita s pisanjem za navtične revije, Rick pa domačinom popravlja avtomobile v zameno za sadje in zelenjavo.

https://vimeo.com/133646056
Password: nlitws3e8

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov