Cista voda

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Okt 02, 2015 19:44

Marjan Tomki napisal/-a:Plastenka... Če se ne reciklira, precej slabo (milo rečeno) vpliva na okolje.

mamaMicka napisal/-a:Po drugi strani pa je voda v plastenkah praktično sterilna.
...
Voda v plastenki čez nekaj mesecev...

Kako pa je z vplivom plastenke na vodo v njej?

To vprašanje sem postavil, za odgovor pa še nisem resno gnjavil :oops: :oops: :oops: in ga za naše okolje tudi še nimam.

Tile kaže, da so dejansko uporabili rezultate nekaj raziskav.

NRDC napisal/-a:2. Is bottled water actually unsafe?

Most bottled water appears to be safe. Of the bottles we tested, the majority proved to be high quality and relatively free of contaminants. The quality of some brands was spotty, however, and such products may pose a health risk, primarily for people with weakened immune systems (such as the frail elderly, some infants, transplant and cancer patients, or people with HIV/AIDS). About 22 percent of the brands we tested contained, in at least one sample, chemical contaminants at levels above strict state health limits. If consumed over a long period of time, some of these contaminants could cause cancer or other health problems.

Zanimivo je tole
NRDC napisal/-a:...
One study found that water that had been stored for 10 weeks in plastic and in glass bottles contained phthalates, suggesting that the chemicals could be coming from the plastic cap or liner. One study found that water that had been stored for 10 weeks in plastic and in glass bottles contained phthalates, suggesting that the chemicals could be coming from the plastic cap or liner. Although there are regulatory standards limiting phthalates in tap water, there are no legal limits for phthalates in bottled water -- the bottled water industry waged a successful campaign opposing the FDA proposal to set a legal limit for these chemicals.

Riverkeeper ima podobne podatke (pa ni copy/paste) in še nekaj misli, ki nam lahko dajo misliti (o tem, kaj pomeni, če komu daš koncesijo, in kaj se potem v USA pogosto zgodi).

V glavnem, voda, ki je nekaj časa - recimo tednov - v plastenkah, ni nujno več neoporečna, tudi če je v začetku bila. Veliko je odvisno je od izdelovalca plastenke - in kot sem videl, je morda lahko odvisno tudi od izdelovalca plastičnega pokrova za steklenico.

Marjan Tomki napisal/-a:
SR 290 napisal/-a:
Marjan Tomki napisal/-a:
SR 290 napisal/-a:Moč in vrsta motorja pri porabi nista tako pomembni kot masa plovila in željena hitrost.

Jedrnato, kolikor gre (in zato sem vtaknil tudi semle) in kolikor vem, tudi v celoti drži, ampak se zlahka da razumeti narobe .

Kako vpliva hitrost na porabo
    Kot je napisal DR76, se potrebna energija za plovbo določene mase ne spreminja linearno sorazmerno s hitrostjo.

Spreminja se linearno z razliko v masi in malenkost več kot kvadratno za razliko v hitrosti. Hitreje gre, manj gliserja je omočenega in namesto na tretjo gre tu malenkost nad kvadratom. Hitreje leti, bolj natančen kvadrat je.
Marjan Tomki napisal/-a:Izrivna plovba nad 'lastno hitrostjo trupa'
    Tu se potrebna energija spreminja (približno) eksponentno, a le v tem intervalu: od tedaj, ko presežeš 'lastno hitrost trupa' do tedaj, ko zglisiraš.

Dokler pluješ izpodrivno raste moč točno z tretjo potenco hitrosti dokler ostajaš v optimalnem območju drsnosti plovila in učinkovitosti propelerja. Nisem prepričan a menim, da tudi "polizpodrivna" plovba potrebuje tretjo potenco moči glede na spremembo hitrosti
Marjan Tomki napisal/-a:Glisiranje
    Ko pa zglisiraš, poraba na uro s hitrostjo narašča, poraba na miljo pa mogoče malo ali v kakem primeru sploh ne, dokler je najpomembnejši dejavnik hidrodinamični upor.

Ko se ujameta optimalna drsnost trupa in najboljši navor motorja je poraba na prevoženo pot minimalna. Upor zraka je vse tja do 200 km/h najbolje zanemarit, saj šele tam pomeni kakih 10% vse potrebne moči.

Marjan Tomki napisal/-a:Šele ko postane pomemben dejavnik upor zraka (in vpliva še kaj, recimo da prideš izven optimalnih vrtljajev motorja), poraba na miljo spet narašča.
Poraba v prostem teku
    Ko motor deluje in je menjalnik v prostem teku, je poraba na uro majhna (moč se porablja le za gnanje črpalk za gorivo, olje in vodo za hlajenje, pa gnanje alternatorja in podobno, dober del gre pa v toploto). Ker pa je število tedaj na motor preplutih NM nič, je izračunana poraba na miljo neskončna (poljubno število večje od nič deljeno z nič je neskončno). To je tudi razlog, da ima večina novih avtomobilov mehanizem, ki - najbrž ko je motor enkrat ogret - ugasne motor pred semaforjem in ga spet požene, ko recimo daš v prestavo ali spet pritisneš pedal za plin.

V območju blizu tega je po mojem to, kar je opisal cibro. Če bi odštel porabo (na uro), ki je potrebna, da motor sploh teče (brez obremenitve), bi najbrž dobil, da se poraba zaradi vklopa menjalnika ni veliko - če sploh zaznavno - povečala in je tako to, da ploveš pri vrtljajih prostega teka neskončno :lol: :lol: :lol: gospodarneje - kar zadeva porabo na prepluto miljo - od teka motorja z menjalnikom v prostem teku.

Ampak še vedno je pri vrtljajih okrog prostega teka razmeroma velik delež moči, ki jo razvija motor, 'režija', torej žene razne druge mehanizme, ne pa poganja čoln.

Kaj še vpliva
    Seveda vpliva še, pri kaki hitrosti (in s tem tudi koliko vrtljajih) je koliko učinkovit kak motor (in prenos moči s propelerjem vred) - in v zvezi s tem SR 290 odlično svetuje, ampak kot je napisal, je to v primeri s skupno maso plovila in željeno hitrostjo zanemarljivo.

In zlasti o tem, kaj vpliva v režimu glisiranja, je dal odlične povezave

Gnezdeni komentarji so pes, še posebej, če so vmes kakšne druge reči, recimo zamiki, poudarjeno... Poštimano za boljšo preglednost.

Komentar: Hitrost se v celem območju vseh različnih režimov vzeto skupaj ne spreminja linearno - pri različnih režimih so zakonitosti namreč različne.

SR 290 je dopolnil, kakšna je odvisnost od hitrosti pri katerem tipu plovbe.

oprosti ampak ti imaš res ful cajta, pa kdo bo te tvoje zadeve bral, bolano :twisted:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Okt 02, 2015 19:52

mamaMicka napisal/-a:...
Drugače pa markopr1
Vodikov peroksid je primernejši saj se sam razgradi v vodo in kisik in je nenevaren. Kis je kis. Varikina pa če ni sprana je nevarna.

Kis je res kis - ampak njegova včasih problematičnost je zaradi kislosti - koncentracije H+ ionov, oziroma zaradi prevelike koncentracije nasploh, ne pa zaradi toksičnosti (strupenosti) kisa.

Acetatni ion sodeluje v življenskih procesih večine (vseh?) znanih vrst živih bitij (Krebsov cikel).

Za nas so - kolikor je znano - razredčeni ostanki kisa po razkuževanju z njim neproblematični (kar si skoraj gotovo vedel, pa se ti je zdelo tako samo-po-sebi umevno, da nisi napisal).

Kar je zadeva varikino, je problem, čim kdo ne ve, kaj dela (malo opozoril, sicer pa dolga zgodba).

Na primer, če je kdo od morjeplovcev tudi ribič ali akvarist, naj pazi, da tudi razredčene po možnosti ne zliva kam, kjer lahko pride do rib :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Okt 02, 2015 20:00

MareC napisal/-a:...
oprosti ampak ti imaš res ful cajta, pa kdo bo te tvoje zadeve bral, bolano :twisted:

Oprosti, MareC, po mojem je pa 'bolano' takole citirati nekaj.

Kaj od tam napisanega ni točno?

Ti zato, da narediš večji vtis - podobno kot često zavajajo oglaševalci, da bo videti daljše - kao en citat mojega pripevka skupaj citiraš dva različna - in od tega še enega iz čisto druge teme.

Tako tehniko bi zlahka uporabil tudi jaz kot odgovor na tvoje prispevke - ampak to ne bi bilo forumu v korist.

Citiraj tisto, o čemer meniš, da sem se motil.

Sicer pa če ti rad počneš reči, ne da bi vedel zakaj, in imaš rad, da ti prepovedo reči, ne da bi vedel zakaj, je to tvoja reč.

Če pa zato, ker se tebi ne da, preprečuješ posredovanje info tistim, ki bi jih lahko zanimalo in jim koristilo, pa po mojem je 'bolano'.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Okt 02, 2015 20:08, skupaj popravljeno 1 krat.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Okt 02, 2015 20:05

Marjan Tomki napisal/-a:
MareC napisal/-a:...

Oprosti, MareC, po mojem je pa 'bolano' takole citirati nekaj - še iz druge teme.

Citiraj tisto, o čemer meniš, da sem se motil.

Sicer pa če ti rad počneš reči, ne da bi vedel zakaj, in imaš rad, da ti prepovedo reči, ne da bi vedel zakaj, je to tvoja reč.

Če pa zato, ker se tebi ne da, preprečuješ posredovanje info tistim, ki bi jih lahko zanimalo in jim koristilo, pa po mojem je 'bolano'.

to so čreva, ki jih je nemogoče prebavit :roll:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Okt 02, 2015 20:08

Če imaš preslab želodec, preskoči in ne teži.

Če kje navajam - citiram - navajam le tisto, s čimer se ne strinjam, kar dopolnjujem... ne pa celih prispevkov, kot na začetku strani ti.

Kot sem rekel, tudi jaz lahko naredim katerokoli temo, v kateri se oglasiš, nepregledno s tvojimi citati iz drugih tem - enako, kot zdaj delaš ti.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Okt 02, 2015 20:16, skupaj popravljeno 1 krat.

al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Okt 02, 2015 20:15

Marjan Tomki napisal/-a:Kot sem rekel, tudi jaz lahko naredim katerokoli temo, v kateri se oglasiš, nepregledno ....

Pa saj to delaš ves čas. Vsak dan!
Poglej vstopno stran foruma! Skoraj v vsaki temi si z objavo!

Trdo kožo imaš MT.
Vsak dan ti kdo reče, da je to preveč, kar počneš ti pa nočeš tega slišati!
Sem ti zadnjič TUKAJ lepo napisal!
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Okt 02, 2015 20:18

al napisal/-a:
Marjan Tomki napisal/-a:Kot sem rekel, tudi jaz lahko naredim katerokoli temo, v kateri se oglasiš, nepregledno ....

Pa saj to delaš ves čas. Vsak dan!
Poglej vstopno stran foruma! Skoraj v vsaki temi si z objavo!

Trdo kožo imaš MT.
Vsak dan ti kdo reče, da je to preveč, kar počneš ti pa nočeš tega slišati!
Sem ti zadnjič TUKAJ lepo napisal!

dost mam njegovega nakladanja in kilooometrskih citatov
saj pravim na kozlanje mi gre in tokrat te pokozlam na polno MT(pa ne piši mi nič več!!) ti si totalno ausglajzal(te besede ne bo na wiki in sploh ne isci) res imas probleme sam s sabo!!

ponovno se umikam iz foruma za nekaj časa, dokler tega ne bo konec :twisted: :twisted: :twisted:
Nazadnje spremenil MareC, dne Pe Okt 02, 2015 20:24, skupaj popravljeno 1 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Okt 02, 2015 20:24

MareC napisal/-a:ponovno se umikam iz foruma za nekaj časa, dokler tega ne bo konec :twisted: :twisted: :twisted:

A lahko nehaš s takimi!
Kaj se boš umikal?! Haloo!
Mater. Pišeš, da ga goniš v gumi čez Kvarner pri 25 burje, tukaj se boš pa umikal.
Alo! Gremo nazaj na forum. :D
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Okt 02, 2015 20:26

al napisal/-a:
MareC napisal/-a:ponovno se umikam iz foruma za nekaj časa, dokler tega ne bo konec :twisted: :twisted: :twisted:

A lahko nehaš s takimi!
Kaj se boš umikal?! Haloo!
Mater. Pišeš, da ga goniš v gumi čez Kvarner pri 25 burje, tukaj se boš pa umikal.
Alo! Gremo nazaj na forum. :D

Ja Al grem jutri v jugo na polno in popoldan se 1x preko pa si bom malo glavo preluftal od tega, ker mi je res na zilo stopil, pa drugace sploh ni slab dec ampak tu na forumu pa NERFNZEGE in totalno zatezen
Nazadnje spremenil MareC, dne Pe Okt 02, 2015 20:28, skupaj popravljeno 1 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Okt 02, 2015 20:28

Evo, samo da si nazaj :lol: :lol:
Ajd, mirno morje!

Sej ne bo a vseeno.
Uživaj.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Okt 02, 2015 20:30

al napisal/-a:Evo, samo da si nazaj :lol: :lol:
Ajd, mirno morje!

Sej ne bo a vseeno.
Uživaj.

Jaz sem vedno za tiste, ki me prosijo za nasvet ali pomoc dosegljiv na zs
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Okt 02, 2015 20:34

MareC napisal/-a:
Ajd, mirno morje!

Sej ne bo a vseeno.
Uživaj.

ena pijačka na Unijah na dan, prežene vse probleme stran :D
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Okt 02, 2015 20:52

al napisal/-a:
MareC napisal/-a:
Ajd, mirno morje!

Sej ne bo a vseeno.
Uživaj.

ena pijačka na Unijah na dan, prežene vse probleme stran :D

:D :lol:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Okt 02, 2015 21:01

Al, tole bi bilo odcepiti v temo prepucavanje, ampak zdaj je že, kakršna je.

Naj ti bo bobu bob, kot si napisal, da Slovenci premalokrat rečemo.

Omenjaš število prispevkov
    Po številu prispevkov na dan mislim da ti trenutno premočno vodiš - Tex je malo popustil.

Od tvojih se meni zdi zanimivih 2% - ampak ti ne težim zato, ker napišeš tudi ostalih 98%.
@Sem ti zadnjič TUKAJ lepo napisal!
    al, menim, da se o kupu reči, ki si jih napisal, motiš. Sploh nisem prizadet, če se 'pošališ' zaradi mini-12.

Odgovorim takrat, ko to, kar si napisal, ni točno ali koga zavaja, sicer me ne zanima. Tvoja 'šala' je navajala k zaključku, ki ni držal.

Namesto da bi ti odgovoril, kje sem se zmotil, ko sem na tvoj 'Dominika je no go.' napisal, da so z mini-12 že plule atraktivne, znane in izobražene ženske, pišeš, da sem prizadet.

Recimo, da jaz napišem, da če ne vidiš dlje od tega, da če ne znaš odgovoriti na argument, da si potem ti omejen? Da ne bo pomote, to ne pomeni, da nisi bister. Možno je, da namenoma nočeš odgovoriti na argument - in v tem primeru si najbrž zlonameren. In moje mnenje v tem primeru bo bolje utemeljeno kot tvoje o tem, da sem prizadet.

Takrat, ko 'prodajaš nekvalitetno robo' - in ko menim, da je to pomembno, se zdaj oglasim. Tudi, kadar predsodek - do barke ali do ženske - 'prodajaš' v šali.

Večina jih je ostala tiho (kako tipično slovensko)
    Kot bereš, nisem ostal tiho, kar po tvojem najbrž ni tipično slovensko. To lahko beremo, da sem izreden Slovenec.

Tudi jaz nameravam napisati, kaj si o čem mislim, ampak imam še kako drugo delo. Nisem na forumu ne vsak dan ne ves dan (kot imam vtis, da si ti).
Moji prispevki
    Ko menim, da imam kaj napisati, to napišem z zakaj in kako vred - večkrat z viri, kjer se da to preveriti ali najti več podrobnosti vred. Ni tako, kot Tex-ova 'koristna' vremenska napoved.

In na forumu lahko najdeš ljudi, ki jim je to, kar napišem, pride prav in/ali jim je zanimivo in so to v temah tudi napisali. Ko bom napisal, bodo tam tudi povezave na taka že zapisana mnenja, pa tudi povezave na tiste 'zajebancije', za katere menim, da so problem.

al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Okt 02, 2015 21:11

Ma spet nakladaš.
Pa TRD SI!!! TRD!!!

Če ti bi samo jaz govoril, da nehaj, bi še razumel ta tvoj prosti spis. Tako pa se skoraj vsak dan nekdo najde, ki ti to očita.

A ti si tak jebeni EGO, da tega nočeš videti.

Ma lej. Briga me zate. Samo ne me več provocirati, ker potem pa ne bom samo nestrpen, kot mi očitaš ampak bom še nesramen in še kaj drugega!

Dost mam tega tvojega nakladanja.

Mah. Saj sem razočaran nad sabo, ker se tako pustim sprovocirati.
Tako je na tem forumu in ne verjamem, da bo kaj drugače.
Najbolje, da enostavno preskočim, kar mi ne paše.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti