Lignjelov 2015
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
-
Daki
Poizvedovanje
Pozdravljeni,
zanima me, kje so najboljse lokacije za lignjelov z barko... saj smo v današnjem dnevu ujeli le dve manjši sipi o lignjih pa ne duha ne sluha
Lp Amater
zanima me, kje so najboljse lokacije za lignjelov z barko... saj smo v današnjem dnevu ujeli le dve manjši sipi o lignjih pa ne duha ne sluha
Lp Amater
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Re: Poizvedovanje
Amater666 napisal/-a:...zanima me, kje so najboljse lokacije za lignjelov z barko...
Tudi mene vedno, ko se pripravim loviti zanima le to kje je tisti hip najboljša lokacija. Si moreš misliti?
Tega odgovora ti nihče ne more dati, ker lignji ne čakajo na istem mestu da bi jih polovili. Tudi če ti damo točne pozicije lahko, da ne bo prijema. Poiskati jih moraš z vztrajnostjo in s pomočjo sonarja. Iskušnje pa ti bodo v pomoč pri predvidevanju vendar to je vse odvisno od vremena, časa in nešteto drugih dejavnikov.
LP NT
-
Daki
Amater666 napisal/-a:Pozdravljeni,
Lp Amater
Dobrodošel med nami Amater666.
Kje boš pa lovil? Če boš pri nas, jaz najraje lovim pred Piranom, ali pa pred bojo Vido. Drugače se pa samo pridruži ostalim lignjelovcem, ki jih boš srečal na vodi. Tako najlažje prideš do lokacij.
NT se popolnoma strinjam s tabo
lig
v SLO morju pred Piranom, če gledaš iz morja proti Teatru malo bolj levo, skorajda pred rtom. Pred Bernardinom - levo od Bernardina so stopnice v morje, tu se postavi na 12 m globine, je tista visoka trava in se tukaj zelo radi zadržujejo. Na Gildi sem jih vedno dobro lovil, vendar je tukaj pogosto kontrola HR policajev in še danes ne vem natanko ali sem na tej poziciji že v HR morju, ali ne. Prav tako na ostalih potopljenih objektih.
To so lokacije, kjer sem pogosto lovil in še kar nekaj tudi ulovil .....tu sem bil na sidru.
Drugače pa se spuščaj s tokom, 80 - 100 gr svinec spodaj, zgoraj pa 2 - 3 skosavice in mora biti uspeh....
Srečno 2016 - vsem .
To so lokacije, kjer sem pogosto lovil in še kar nekaj tudi ulovil .....tu sem bil na sidru.
Drugače pa se spuščaj s tokom, 80 - 100 gr svinec spodaj, zgoraj pa 2 - 3 skosavice in mora biti uspeh....
Srečno 2016 - vsem .
Nikola T. napisal/-a:Amater666 napisal/-a:...zanima me, kje so najboljse lokacije za lignjelov z barko...
Tudi mene vedno, ko se pripravim loviti zanima le to kje je tisti hip najboljša lokacija. Si moreš misliti?![]()
Tega odgovora ti nihče ne more dati, ker lignji ne čakajo na istem mestu da bi jih polovili. Tudi če ti damo točne pozicije lahko, da ne bo prijema. Poiskati jih moraš z vztrajnostjo in s pomočjo sonarja. Iskušnje pa ti bodo v pomoč pri predvidevanju vendar to je vse odvisno od vremena, časa in nešteto drugih dejavnikov.
LP NT
NT, najprej srečno novo leto in hvala za tvoje dobre, kvalitetne prispevke na forumu. Glede tegale posta pa bi te vprašal samo eno podrobnost glede iskanja lignjev s sonarjem. Kako ti to uspe, oziroma ali to zmore prikazati že kak povprečen sonar, ali rabiš specialno opremo za to? Namreč ligenj, kolikor je meni znano, daje zelo slab odboj zaradi mehkega tkiva (??)... Sam uporabljam Garmin 526S, pa sploh ne vem, če lahko od njega pričakujem kaj bolj natančnega od prikazovanja čeri in plovbe po kopnem
Hvala za odgovor in lep dan želim...
BOJA
Green to green or red to red, safely go ahead!
-
Daki
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Pozdravljen Boja
Hvala za voščilo.
Na barki uporabljam Raymarine sonar DSM300 modul s 50/200kHz 600W sondo v povezavi s c80 displejem. Sonar katerega omenjaš sem imel že večkrat na mizi in ga poskusil popraviti. Ne zamerite ampak, ko bi videli kako primitivno so narejeni tovrstni sonarji je dobro, da sploh pokažejo globino.
Že večkrat sem zapisal, da se lignje s pravilno nastavitvijo vidi BP. Pri Raymarinu jih pokaže že na klasični avto nastavitvi. Novejši modeli, ki uporabljajo širokopasovne sonde (modeli downvision in chirp) pa lignje prikažejo še dosti lažje in natančneje.
Naj enkrat za vselej odgovorim na vprašanje ali se lignji vidijo ali ne?
V kolikor vidiš z sonarjem razliko v temperaturi vode - TERMIČNEGA KLINA, potem vidiš tudi lignje! Kdor na svojem sonarju ne vidi termo klina ne bo videl niti lignja!!
Kako nastaviti sonar?
Občutljivost (gain) prestavi na ročno (manual). Nastavi občutljivost na maksimum in nato postopno počasi znižuj občutljivost do praga šuma. Slabši sonarji rahel šum porežejo niti ga ne predstavijo na zaslonu, zato na takih sonarjih termo klina ali lignjev ne bo videti.
LP NT
Hvala za voščilo.
Na barki uporabljam Raymarine sonar DSM300 modul s 50/200kHz 600W sondo v povezavi s c80 displejem. Sonar katerega omenjaš sem imel že večkrat na mizi in ga poskusil popraviti. Ne zamerite ampak, ko bi videli kako primitivno so narejeni tovrstni sonarji je dobro, da sploh pokažejo globino.
Že večkrat sem zapisal, da se lignje s pravilno nastavitvijo vidi BP. Pri Raymarinu jih pokaže že na klasični avto nastavitvi. Novejši modeli, ki uporabljajo širokopasovne sonde (modeli downvision in chirp) pa lignje prikažejo še dosti lažje in natančneje.
Naj enkrat za vselej odgovorim na vprašanje ali se lignji vidijo ali ne?
V kolikor vidiš z sonarjem razliko v temperaturi vode - TERMIČNEGA KLINA, potem vidiš tudi lignje! Kdor na svojem sonarju ne vidi termo klina ne bo videl niti lignja!!
Kako nastaviti sonar?
Občutljivost (gain) prestavi na ročno (manual). Nastavi občutljivost na maksimum in nato postopno počasi znižuj občutljivost do praga šuma. Slabši sonarji rahel šum porežejo niti ga ne predstavijo na zaslonu, zato na takih sonarjih termo klina ali lignjev ne bo videti.
LP NT
Hvala lepa, NT.
Ko grem prvič na morje (in upam, da bo to kmalu )
sprobam in javim... Kar pa se tiče primitivnosti sonarja Garmin pa bom rekel samo to, da sem nekaj podobnega v preteklosti doživel tudi z osebjem Garmina, ne samo z izdelkom, hhihihihi
Mirno morje v 2016 in lp
Ko grem prvič na morje (in upam, da bo to kmalu )
Mirno morje v 2016 in lp
Green to green or red to red, safely go ahead!
.
Ravnokar scvrl, sfrigal lignje, pojedel, popil nekaj vina in sedaj v "posvečeno stanje", odklop, nirvano .......
.
Ravnokar scvrl, sfrigal lignje, pojedel, popil nekaj vina in sedaj v "posvečeno stanje", odklop, nirvano .......
.
Nazadnje spremenil pajer1, dne So Jan 02, 2016 15:45, skupaj popravljeno 1 krat.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost