RAZLIKA MED TOVARNIŠKO IN NAKNADNO VGRADNJO
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
RAZLIKA MED TOVARNIŠKO IN NAKNADNO VGRADNJO
pozdravljeni Morjeplovci
imam še eno odprto vprašanje, ki me zanima.
kakšna je razlika me tovarniško vgradno in naknadno (torej pri trgovcu).
govorim o vgradji sledeče opreme:
-ladijski WC
-el. Winč
-priklop elektrike s kopnega
-bowhtruster
-Bimini (to verjetno tako ali tako vedno montirajo v štacunah, kajne...?)
namreč, kar nekaj tisočakov ceneje bi izpadlo, če dam vse skupaj vgraditi naknadno. sem pa rahlo skeptičen, kako je potem s kvaliteto. pa ne da mojster ne bi vedel kaj dela, ampak ali pogoji naknadne vgradnje dopuščaj enako kakovost kot pri ''original'' vgrajenih kosih opreme?
posebej pri delikatnih stvareh kot je WC, bowhtruster... imam pomisleke.
vljudno prosim za info in konkretna mnenja.
lp,
Boris
imam še eno odprto vprašanje, ki me zanima.
kakšna je razlika me tovarniško vgradno in naknadno (torej pri trgovcu).
govorim o vgradji sledeče opreme:
-ladijski WC
-el. Winč
-priklop elektrike s kopnega
-bowhtruster
-Bimini (to verjetno tako ali tako vedno montirajo v štacunah, kajne...?)
namreč, kar nekaj tisočakov ceneje bi izpadlo, če dam vse skupaj vgraditi naknadno. sem pa rahlo skeptičen, kako je potem s kvaliteto. pa ne da mojster ne bi vedel kaj dela, ampak ali pogoji naknadne vgradnje dopuščaj enako kakovost kot pri ''original'' vgrajenih kosih opreme?
posebej pri delikatnih stvareh kot je WC, bowhtruster... imam pomisleke.
vljudno prosim za info in konkretna mnenja.
lp,
Boris
motorni napisal/-a:Ampak še vedno mi ni jasno zakaj bo nekaj tisočakov dražje če ti proizvajalec vgradi opremo primerljive kakovosti, ko ima čoln še v proizvodni hali, opremo pa seveda kupi z rabati, ki so verjetno višji kot jih dobijo trgovci?
Po moje zato ker npr. bowtruster ni v "serijski" opremi plovila ampak se prodaja kot opcija.. Pri Serđu v Baderni košta naprimer en bowtraster za cca 8 m plovilo tam okoli 1500 EUR z montažo, komandami, dvigom plovila, spustom.. po moje je nakup kot "opcija" v tovarni precej dražja varianta
Sam bi vgradnjo WC-ja pustil tovarni s tem kot sem že napisal, da MORA biti vgrajen tudi rezervar in po možnosti z indikatorjem koliko je "poln", ker se še noben majster, ki pride na barko ni sezul in ti naknadno prinese v notranjost umazanijo... pri vrtanju nastane fin prah, ne vem kako je z naknadno vgradnjo črnega rezervarja (kaj se mora vse razmontirati).. odločil bi se za električni WC (lahko je tudi ročni), z maceratorjem, da "zdrobi" kakce... vseeno pa uporabljajte le papir, ki se razgradi in je namenjen uporabi v navtiki.. vseeno pa morate biti pozorni, da ne gre v cevi naenkrat preveč papirja.. tkoo tega kot tudi "kakce" je najbolje izpumpati sproti saj je premer cevi manjši kot doma in se ti lahko hitro zgodi, da boš kaj razdiral in bo kaj priteklo mimo in bo kaj smrdelo ..
-el. Winč ne vem kaj je bolje in koliko dela je s tem.. mogoče je boljša naknadna vgradnjo, kot je nekdo že napisal, si izbereš sam malo močnejše, ker tovarna ti bo montirala verjetno tisto minimalno oz "samo da je"... poleg tega pa si lahko montiraš tudi račji kljun, mogoče še reflektor..
-priklop elektrike s kopnega, ni noben problem storiti naknadno... je pa cca 700 EUR
-bowhtruster .. sem že napisal v drugi temi
-Bimini lahko tudi po želji .. tende nikjer niso glih poceni tako, da ne vem kolikoje fabriška cena.. naknadno bi te prišle temde za zapret kokpit v celoti verjetno okoli 2.000 EUR..
... ja kakovost naknadne vgradnje ni neki problem saj imajo vsi deli in naprave ter tudi delo garancijo...
To je moje mišlenje.. kolikor imaš čas, pa počakaj še kakšno mnenje..
Jaz bi dal tudi vinč vgraditi v tovarni; potrebno je napeljati el. kable, ki morajo biti skriti za omaricami, nekje vmes še termično varovalko, potrebno je zalaminirati vinč (odvisno od predpriprave - sodobnejše že imajo načrtovano, da vse paše), vgraditi stikala v okolici sidrnega prostora in v kokpitu itd. - zakaj bi se ukvarjal s to svinjarijo in iskal električarje & plastičarje naknadno? Sigurno lahko ob specifikaciji dodatne opreme tudi sam izbereš moč vinča, debelino verige, teži sidra itd. - sosed je ob nakupu elanke lahko vse to specificiral.
Priklop elektrike s kopnega - nove elanke imajo podoben sistem, stane nekaj deset €, priporočam:
http://www.elektro-stumpfl.si/index.php ... -podaljski
Priklop elektrike s kopnega - nove elanke imajo podoben sistem, stane nekaj deset €, priporočam:
uf, bomba tole za priključek s kopnega.
samo nekaj me pa vseeno še zanima:
koliko je potem še dodatnega dela in ''pacarije'' (govorim predvsem s finančnega vidika), da mi električar zveže da s kopnega polni baterije in kam se razpeljejo vtičnice oz. kaj bi po standardu na taki metraži moralo biti(npr za polnjenje laptopa, poganjanje hladilnika, etc.) da je primerljivo s tovarniško vgradnjo?
lpB
PS: ali je že kdo na tipu čolna sundeck uspel zmontirati solarni panel. če ja, kako in kje (zadnjič sem videl nosilec na jadrnici za mali panelček... simpatično. ampak kam kaj takega zmontirati na sundeck čolnu mi ni jasno...
bi bilo pa super, ker potem dejansko skoraj da ne potrebuje priključka s kopnega, pa še v zalivu lahko obvisimo za kak dan dlje...
samo nekaj me pa vseeno še zanima:
koliko je potem še dodatnega dela in ''pacarije'' (govorim predvsem s finančnega vidika), da mi električar zveže da s kopnega polni baterije in kam se razpeljejo vtičnice oz. kaj bi po standardu na taki metraži moralo biti(npr za polnjenje laptopa, poganjanje hladilnika, etc.) da je primerljivo s tovarniško vgradnjo?
lpB
PS: ali je že kdo na tipu čolna sundeck uspel zmontirati solarni panel. če ja, kako in kje (zadnjič sem videl nosilec na jadrnici za mali panelček... simpatično. ampak kam kaj takega zmontirati na sundeck čolnu mi ni jasno...
bi bilo pa super, ker potem dejansko skoraj da ne potrebuje priključka s kopnega, pa še v zalivu lahko obvisimo za kak dan dlje...
Dokaj enostavno je naknadno narediti en nov priključek - npr. povezati solarne panele do regulatorja. Napaka se mi pa zdi celotno el. inštalacijo delati naknadno pri serijski barki; razen če ne gre za neko res malo in znotraj povsem golo barko (brez omaric, oblog in izolacije - torej neka kit izvedba). Priporočam, da se obrneš na člana Nikola t. in Joško; ti bosta znala najbolje svetovati; primerjaj celotno ceno naknadne izvedbe v lastni režiji s prihrankom pri nakupni ceni.
Grega295 napisal/-a:Jaz bi dal tudi vinč vgraditi v tovarni; potrebno je napeljati el. kable, ki morajo biti skriti za omaricami, nekje vmes še termično varovalko, potrebno je zalaminirati vinč (odvisno od predpriprave - sodobnejše že imajo načrtovano, da vse paše), vgraditi stikala v okolici sidrnega prostora in v kokpitu itd. - zakaj bi se ukvarjal s to svinjarijo in iskal električarje & plastičarje naknadno? Sigurno lahko ob specifikaciji dodatne opreme tudi sam izbereš moč vinča, debelino verige, teži sidra itd. - sosed je ob nakupu elanke lahko vse to specificiral.
tole pa je vrhunska zadeva tole bo pr men vgrajeno hitro:)
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gosti