Lignji na sonarju , da ali ne!!!!!

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Vege
Poročnik fregate
Kraj: Šempeter pri Gorici

OdgovorNapisal/-a Vege » Po Mar 21, 2016 23:46

NOVI FOSIL napisal/-a:
Tex napisal/-a:A tele se z sonarjem vidi a ne ?

:lol:
Se vidi če zunanjo enoto daš na dno bazena. Pogoj je samo da mora ligenj plavati mimo ekrana

Bravo NOVI FOSIL! Jst se popolnoma strinjam s tabo! Jst bi zelo rad enkrat peljal nekoga, ki trdi da se lignje vidi na fishfinderju s sabo, da mi jih s prstom pokaže na ekranu. Imam Lowrance 5X HDI in ko ujamem kalamara ni na njem niti sledu.
Alesjo, sm te vidu včeraj ja. Jst sm uspel ujeti celo' osem lignjev, kar je številčni rekord te sezone, po teži pa morda 1,5kg vsi skupaj.
LP
Hvali morje in drži se kopnega!
Mtrobec
Poročnik fregate
Kraj: Vrtojba-Komen-Rib. Naselje

OdgovorNapisal/-a Mtrobec » Če Mar 24, 2016 20:17

Vege napisal/-a: Jst bi zelo rad enkrat peljal nekoga, ki trdi da se lignje vidi na fishfinderju s sabo, da mi jih s prstom pokaže na ekranu. Imam Lowrance 5X HDI in ko ujamem kalamara ni na njem niti sledu.

Vege katero sondo imaš gor? A vidiš meduze na FF?
Ribaru ima mokre gače, za večeru nezna štače...
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Mar 24, 2016 21:01

Meduze se ne vidi. Vidi pa se ribice, ki so pod meduzami.
Mtrobec
Poročnik fregate
Kraj: Vrtojba-Komen-Rib. Naselje

OdgovorNapisal/-a Mtrobec » Če Mar 24, 2016 22:12

Slika
Minutes of recordings from a Simrad scientific echo sounder; wave activity can be seen on the surface, a school of fish has been swimming by, and jellyfish can be seen swimming slowly through the acoustic beam.
Ribaru ima mokre gače, za večeru nezna štače...
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Mar 24, 2016 22:34

Mtrobec napisal/-a:
Vege napisal/-a: Jst bi zelo rad enkrat peljal nekoga, ki trdi da se lignje vidi na fishfinderju s sabo, da mi jih s prstom pokaže na ekranu. Imam Lowrance 5X HDI in ko ujamem kalamara ni na njem niti sledu.

Vege katero sondo imaš gor? A vidiš meduze na FF?

Meduze :lol: :lol: :lol:
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Mar 24, 2016 23:40

Probal bom malo pokomentirat objavo Mtrobca da ne bo kakih zmot

Ecosystem monitoring
Revealing the secrets of the deep Acoustic sensing enables non-invasive learning about the aquatic ecosystem. Active acoustics have been used by academia and governmental institutions for decades to quantify fish stocks in order to manage the populations. Recently the management focus has shifted from individual fish stocks towards a more holistic ecosystem approach, looking at the whole food web from small plankton to large mammals.
Prevod- Ne ocenjevati prevoda ker je iz Google translate
Razkritje skrivnosti globoke akustična zaznavanja omogočila neinvazivno učenje o vodni ekosistem. Aktivne akustika so akademiki in vladnih institucij desetletja uporablja za količinsko staležev rib za upravljanje populacije. V zadnjem času je poudarek upravljanje premaknilo iz posameznih ribjih staležev za bolj celosten ekosistemski pristop, gledamo na celotni prehranski verigi, od majhnih planktona do velikih sesalcev.

Slika

S Through the extensive range of Simrad scientific echo sounders, multibeams and sonars, Kongsberg Maritime is well positioned to give the users the very best overview of what happens below the surface. From layers of zooplankton drifting around the oceans, fish feeding on the plankton and predator prey interactions between fish and mammal, acoustics will reveal it all without disturbing the actual interactions. All systems are calibrated in order to output absolute values of the biomass observed, and all data is stored in a well documented RAW data format that has been scrutinised by scientists worldwide.
Prevod- Ne ocenjevati prevoda ker je iz Google translate
skozi široko paleto SIMRAD znanstveno echo Sounders, multibeam in sonarjev, je Kongsberg Maritime v dobrem položaju, da bi uporabnikom najboljšo pregled, kaj se dogaja pod površjem. Iz plasti zooplanktona visečih okoli oceani, ribe hranjenje na plankton in plenilec, plen interakcije med ribo in sesalcem, bo akustika vse razkrila, ne da bi motili dejanske interakcije. Vsi sistemi so umerjeni, da bi izhodne absolutnih vrednosti biomase opažene, in vsi podatki so shranjeni v dobro dokumentirano RAW format podatkov, ki je bila pregledana znanstveniki po vsem svetu.

Slika

Minutes of recordings from a Simrad scientific echo sounder; wave activity can be seen on the surface, a school of fish has been swimming by, and jellyfish can be seen swimming slowly through the acoustic beam.

prevod- Ne ocenjevati prevoda ker je iz Google translate
Zapisnik posnetkov iz a Simrad znanstveni Echo sounder; dejavnost val je mogoče videti na površini, šola rib je plavanje, ki jih, in meduze lahko vidimo plavanje počasi preko zvočnega snopa.

Mogoče so praznine na površju meduze med plavo ribo, ki so pokazane kot prazen prostor. Ker pa piše da so ribe na površju med meduzami se meni na ekranu enako izriše ko zapeljem na jato giric in sardel.

Da ne bo kdo govoril o meduzah. Tukaj je original slika in slika na sonarju.
Na njej niso vidne meduze so pa yellowfish – rumene ribice.

Slika

Tak prikaz na sonarju podkrepljen s sliko bi bil zadosten dokaz tudi za lignje če bi bil.
In še povezava do strani kjer je to objavljeno

http://www.km.kongsberg.com/ks/web/nokb ... enDocument
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Mar 25, 2016 08:53

Predlagam, da se odpre tema" Sonar" in vse v vezi s tem naj moderator prestavi tja. l.p. alesjo
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Mar 25, 2016 08:59

Se strinjam. Pa naj se tam razglablja o tem kaj se vidi in kaj ne.
Uporabniški avatar
Vege
Poročnik fregate
Kraj: Šempeter pri Gorici

OdgovorNapisal/-a Vege » Pe Mar 25, 2016 13:13

Alesjo, a si ulovil kšnega kalamara snoči? Jst sm zaključil ob 21h pri številki 7. Ma nič kaj velikega (najdaljši "škrtoc" je bil 21cm)
Glede sonarjev smo pa res že preveč pametovali na forumih. Sm že napisal, ko se bo našel junak, ki bo znal na ekranu pokazati lignja, ga z veseljem povabim s sabo na barko!
LP
Hvali morje in drži se kopnega!
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Mar 25, 2016 19:25

Tokrat gre zahvala Pajerju, ki je odpru to temo.

Glede na to da je veliko dvomov o tem a se lignji vidijo ali ne, prosim, da na tem mestu vsak po svojem vedenju in prepričanju napiše svoje izkušnje in poglede na delovanje svojega sonarja. Priporočljivo je da se kaka trditev podkrepi s sliko. Ker je v preteklosti bilo veliko » nabijanja « mislim, da bomo tokrat zapeljali temo v pravo smer.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Mar 25, 2016 19:34

NT je točno napisal kako nastaviti FF, da se lignji vidijo. Če s svojim FF vidiš termo klin bi z pravilno nastavitjijo moral videti tudi lignje.

Kdor pa ne zna nastaviti svojega FF ali pa se mu ne ljubi pa bog pomagaj.
Če nekaj v temi ne vidiš, še ne pomeni, da tega tam ni.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Mar 25, 2016 19:41

To kar je NF napisal je njegivo mnenje in prepričanje. Zanima me tvoje videnje in rezultat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Mar 25, 2016 19:43

NOVI FOSIL napisal/-a:To kar je NF napisal je njegivo mnenje in prepričanje. Zanima me tvoje videnje in rezultat.

sem povedal že v temi takrat.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Mar 25, 2016 20:08

Jellyfish je meduza, jellowfish pa rumena ribica. Kaj se vidi pa ne vem, ker nimam sonarja.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Mar 25, 2016 20:49

.

Jaz jih vidim, evo dokaz.

Slika

Kdor jih pa ne vidi je pa njegov problem.

So na sonarju, ampak sonar je pod kanto in se ne vidi.

Je pa to 100% dokaz da se lignji na sonarju vidijo.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov