Ko smo lani z Miranom pluli po Karibih je bilo eno od ključnih spoznanj, da na suverenost barke zelo vpliva njena masa - Y40 ima nekaj čez 7 ton, moja 31 čeveljska Elanka pa kake 2,5. Pihalo je cel čas med 25-35 vozlov in valovi v povprečju kake 4 m, ampak Y-40 je bila povsem suverena. Z mojo si plovbo v takem težko predstavljam; saj ne, da bi se kar takoj potopil, ampak udobje bi bilo pa nikakvo do amena. Iti s 31 čevejsko Hanse prek oceana - ne hvala, ne glede na to kako je deklarirana.
Eno so dosežki Alija Ulage in Šterka, ampak na to je treba gledati kot na vrhunski šport. Pluli so sami, z nič udobja, vse je bilo podvrženo cilju. To nima nič skupnega z nekim "normalnim" jadranjem, ki ga lahko izkusiš na 40+ čeveljski barki (bigger is better).
Strukturne ojačitve 30 čeveljske barke - tudi o tem sem že razmišljal. Najdeš enega navtičnega arhitekta; če mu poveš s tistim žarom v očeh, da boš šel prek oceana, se po moje celo za dobro ceno zmeniš in ti zriše, kje nareiti ojačitve. Potem nabava materala, zavihat rokave, za pomoč si najti še kakega plastičarja in imaš kako 2 mesečno zabavo z epoksijem. Za športni dosežek - go for it; za kaj bolj normalnega pa raje na Mornar.net in nastaviti : večje od 12m in sortiraj po ceni.
PS. Če že mal sanjamo, moja izbira bi bila kaka tale:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=200182 . Grda k svina, ampak težka in primerna za težka morja. Pa se seveda še vsa potrebna oprema ji najbrž manjka, ampak za ene 10-15k dobiš še vse to (radar, AIS, vetrna turbina, splav itd.).